icon

Je bezpečné požičiavať auto čerstvému vodičovi?

9. sep 2024

Boli sme cez vikend na svadbe.Moj muz je opitý ešte aj dnes.Soferovat by nemohol.No a pozical naše auto 18 ročnému synovi,s čerstvým vodičákom.So mnou sa neporadil.Nie som z toho nadšená.Mlady hned sa siel vyvážať a hneď aj s frajerkou.😡Take nervyyyy mám.Je tu niekto komu by to rovnako prekážalo?Niekto kto chápe, že dať auto neskusenemu chlapcovi je krok vedľa?

minenkak
9. sep 2024

Autorka už to nechaj tak ,už si zbytočne podpilujes konár pod sebou,nič zle sa nestalo a zbytočne sa rozčuľuje a a aj si sa rozčúlila

fairyy
9. sep 2024

ty mas take to chovanie, kde si viem predstavit jak pride syn a obaja s ockom budu prekrucat ocami, ze co zas ta zenska huci 😅

autor
9. sep 2024

@nelca84 áno?No ešte ze si mi to napísala.Inak by som to vôbec nevedela.

biba_18
9. sep 2024

@ptvw ja osobne neviem či som benevolentná, ale u nás bola taká dohoda že si môže kúpiť auto hneď keď dostane vodičák a s mužom bol ešte predtým zopárkrát na parkovisku vo firme jazdiť že jak zaraďuje a neviem o čom všetkom sa pri tom bavili. proste som vedela že to tak bude a musela som sa s tým zmieriť… najprv mal starého forda na oťukávanie a po roku si kúpil rýchle športové auto, z toho som bola na nervy ale muž aj všetci mi vraveli že dobre jazdí tak mi čo ostávalo, znova to len predýchať…

autor
9. sep 2024

@fairyy a?Nie som jedina na svete.Ty si mozno presný opak.

dada5000
9. sep 2024

Nevidim dovod na paniku, ani hnev. Moje obe dcery absolvovali s muzom cca 5- 10 km hned na druhy den co dostali vodicak do ruky. A potom uz len same, posielala som ich schvalne do obchodu, odmietla rozvazat po kruzkoch. Najlepsie je ked sa spriatelia s autom bez rodicov za chrbatom. Krasne nabrali istotu, a ta starsia sla do BA na Nivy po mladsiu uz 3 mesiace po vodicaku ( nie sme z BA), mladsia 5 mesiacov po vodicaku, v zime, na chatu v Bojniciach. Jedna ho ma teraz 2 roky, druha rok a par mesiacov, a nebala by som sa aj keby sli do Nemecka autom. Jazdia dobre. A to ja aj muz mame najazdenych stovky tisic kilometrov, vieme to posudit. Ked sa ma nieco stat, stane sa, aj keby bol neviem aky dobry vodic. Jazdit jazdit jazdit, zlate pravidlo hned potom co dostanu papiere do ruky.

biba_18
9. sep 2024

ja ťa tiež chápem, ja sa stále o syna bojím keď ide autom. ale ty si sa pýtala aj to či by nám to prekážalo. a to sú 2 rôzne veci…

lilinka76
9. sep 2024

@autor Tiež si predstavujem, že najprv budú synovia jazdiť pod dohľadom skúseného vodiča.
Zostáva len dúfať, že syn je rozumný chalan a nebude robiť machra pred frajerkou. A keď sa vráti, opäť mu zopakuj, že mu auto požičiate, ale musí byť zodpovedný anásledky prípadných svojich frajerín si bude musieť znášať sám (a to myslím len prípadné pokrčené plechy, žiadne vyhasnuté životy)

luccija
9. sep 2024

Bola by som veľmi nahnevaná na muža aj syna.Dcera si robí vodičák a dali sme si pravidlá, že bude potom ešte dosť dlho jazdiť s mužom.
Aj, keď ja som chcela, aby si ho robila neskôr, ale ustúpila som.A nech som uzkostliva a neviem aká vidím ako sa jazdí po Ba atď ..

autor
9. sep 2024

@biba_18 tak môžeš reagovať rozdielne na obe veci.Ale uz je to jedno.Vyriesim si to uz bez tohto fóra.

autor
9. sep 2024

@luccija tak mi hadam rozumieš.

ptvw
9. sep 2024

@biba_18 no vidíš muž povedal ze jazdí dobre, tu este so synom nestihol nikto ísť len učiteľ z autoškoly a frajerka

erickatt
9. sep 2024

No ja by som sa urcite bala. Na začiatku pod kontrolou

janickacrazy
9. sep 2024

Už prišiel syn domov?

tilly
9. sep 2024

Nechápem, čo ti vadí. Môj dostal na 18 auto a hneď musel, nie, že chcel, skrátka musel jazdiť a to aj dlhšie trasy.

tilly
9. sep 2024

@lilinka76 no a na to slúžia tie vodičáky, ktoré sa dajú robiť od 17 rokov. Rok jazdí dieťa s tebou a od 18 samé.

sisaka
9. sep 2024

Neviem, či sa niečo zmenilo, ale kedysi, keď som si robila vodičak, tak sme chodili do autoškoly a potom sme prešli skúškami. Kto nevedel jazdiť, tak skúšky nespravil. 🤷‍♀️
Chápem, že sa človek bojí o vlastné dieťa a to je jedno, či sedí za volantom auta, či ide kdesi peši, ale absolútne nevidím nič zlé na tom, keď otec požičia vlastnému dospelému synovi, ktorý má platný vodičský preukaz auto. Normalka. Ja som dcére požičiavala svoje, jazdí sama od 16. rokov, až kým som si ja nekúpila nové a jej nedala to staré. A to nejazdí po nejakých malých mestečkách, žijeme v takmer 2 miliónovom meste.
Syn má 16, až teraz si robil vodičak, takže sám začne jazdiť v 17. rokoch. Väčšina jeho kamarátov už má normálne vodičáky a niektorí chodia na autách denne do školy. Sodoma-Gomora

Chce to nádych , výdych a nejaký harmančekový čaj 🙄

biba_18
9. sep 2024

@ptvw po roku keď si kupoval športové auto to povedal…

betulinka1
9. sep 2024

Vies co, ujovi sa stala nehoda v Prahe a bolo pre neho treba prist, lebo mal velku hotovost u seba a nechcel ist verejnou dopravou. Jeho zena mala doma male deti, moj otec odcestovany a mama nevedela ist tiez. Tak som si rano vybrala teply vodicak z policie a isla moju prvu jazdu do Prahy v roku 1998, ked ani neboli navigácie v aute, dostala som papierovú mapu 🤣🤣🤣. Mama mi dala feliciu. Dala som si kazetu do radia a isla som. Svojim tempom, jasne, ze rychlo, lebo Ved čerstvý vodicak. Co Felda dala po tej v tom case roztrasenej diaľnici, neviem kto si pamätá 🤣🤣🤣. Adresu som mala. Vsetci prezili. Je pravda, ze ked som konecne nasla uja a vymenili sme sa za volantom, bola som unavena a uz som iba vzadu padla a spala celu cestu domov. Uzasny zazitok. Neviem ci ako rodic by som to dovolila ale na druhej strane niekedy musi byt ta jazda prva a osamote.

ejbyk
9. sep 2024

...ja ťa chápem autorka

martul
9. sep 2024

Ale áno, je ožran, svadba bola v sobotu, dnes je pondelok večer a ešte nemôže šoférovať? To koľko pil preboha?!

luccija
9. sep 2024

Ja rozumiem a budem sa veľmi báť, ale nemôžem to na dcéru prenášať.Ja nejazdim roky mala som škaredú autonehodu ako spolujazdec a odvtedy nesoferujem.Ja nie som za to, aby jazdili deti od 17,18 r, ale dcéra sa už opici po spolužiakoch a muž ju podporil.Moze jazdiť neviem ako dobre vždy treba predvídať čo spravi niekto druhý, cyklisti, chodci neviem mne sa nezdajú ešte mentálne tak zrelí, aby všetko vyhodnotili.Minule som pozerala v TN, že sa uvažuje o zvýšení veku na 20, 21 r, lebo je veľa nehôd mladých soferov, ale možno som len negativna
@sisaka často to je fraška moja cesta s policajtom trvala pár minút dve križovatky v Petržalke, testy som mala výborne, ale za mňa to je nedostatočné, aby sa človek vybral sám do premávky cez Prístavný most a pod...

lilitela
9. sep 2024

Zranit sa moze syn na akomkolvek aute.
Druhy aspekt, ktory tu je, je cena auta. Cena opravy po buracke. Zda sa, ze tu na MK su vsetci strasne prachati. Keby mi dieta buchlo 5 rocne auto, ktore nas stalo nove 25 000 Eur a setrila som nan 10 rokov, tak neviem ci by mi bolo vsetko jedno.
Autorka, uz to teraz nezmenis. Daj sa do kludu. Snad sa nic nestane.
So synom potom pokecaj, aby aj on vedel o dohode.
A s muzom az vytriezve tak tiez. Bol opity, asi mu riadne nedoplo. Ani co sa moze stat, ani porusenie dohody.

30katrusa40
9. sep 2024

Chalan jazdiť musí lebo spraviť vodičák a nejazdia je úplne hlúposť. Tvoj manžel si snáď syna pozná a vie či je natoľko zodpovedný že nebude robiť frajera a zbytočne riskovať. Keby je syn čas spoločný tak by ti to tiež vadilo ?

amonet
9. sep 2024

@betulinka1 si mi uplne pripomenula moju prvu jazdu po rokoch. ja som vodicak robila v 18 na vychode kde bola jedna kruhova krizovatka. po 10rokoch som dostala sluzobne auto. spravila si jednu kondicnu jazdu v trnave ked mi sef zahlasil ze zajtra ideme pre auto. uplne nove z autosalonu. z druhej strany ba. vyviedol ma na dialnicu blikol ze sa vracia na stretka a nechal ma ist do trnavy. 90 som isla a mala smrt v ociach😅😅😅 ale rozbila som ho az za tri roky v ba na snehu😅

tiezjedna
9. sep 2024

Ja som si išla na dopravný inšpektorát pre vodičák otcovým autom... takže asi tak😉 Mňa otec naučil šoférovať ešte predtým než som vôbec šla do autoškoly...

lalala94
9. sep 2024

V piatok dostal vodičák a dnes (v pondelok) išiel prvýkrát sám vašim autom? Nuž, ja celkom chápem tvoje rozhorčenie a manželovi by som pekne vynadala. Toto nie je o dôvere ani o zodpovednosti, ale o skúsenostiach, ktoré váš syn nemá. To, že by si vedľa neho sedela ty alebo manžel ešte neznamená, žeby ste ho buzerovali a vrieskali po ňom. Vedeli by ste ho upozorniť na veci, ktoré si ako vodič-začiatočník neuvedomuje. Neviem no, ja by som ho znova samého nepustila. Aspoň párkrát ísť s ním nie je od veci, aby ste aj vy videli ako mu to ide.

pralinka25
9. sep 2024

fu toto je ozaj spravanie dospelej zeny matky co tu predvadzas.

julish
9. sep 2024

@ninusa221 a naco je 18-rocnemu decku auto? To ked je v rodine 5 ludi, budu mat 5 aut? Kam by sme dosli… autorka: tymtol neschvalujem kroky tvojho muza

vilma7
9. sep 2024

Počuj, pri tebe a otcovi.moze šoférovať ukážkovo. Pri frajerke frajerit...takže asi tak. Ale ak ste mali.inu dohodu, nemala si.mu to auto dať a vybavene.

buberova
9. sep 2024

Chápem že si nahnevaná. A dosť intenzívne.. ale tým nikomu nepomáhaš a je to dosť nepríjemné aj na fóre a určite aj v realite.
Moja skúsenosť bola že som väčšinou ako 18 ročná jazdila sama. Svojim autom. Jasné že starším a skromnejším.. ale mala som rozum a nechodila ako idiot. Poznáš si si syna a vieš či má sklony sa predvádzať a byť nezodpovedný alebo či sa k tomu dokáže postaviť s rozumom.
Veľmi by ma mrzelo správanie muža a že nie sme na jednej vlne. Ale toto tvoje správanie asi nepomáha aby ťa ľudia brali vážne a rešpektovali.. skôr to asi ozaj pôsobí hystericky a príliš emočne.. možno rozumové argumenty a riešenie s chladnou hlavou by viac zapôsobili na syna aj muža.