icon

Je správne platiť polovicu za obed po krste?

28. okt 2023

On mal prítomných na rodinnom obede 4 ľudí a ja 5. Obed stal cez 170€ s prípitkom.
Po obede hovorí že mu mám poslať polovicu z účtu. Prekvapilo ma to, lebo som čakala že ako hlava rodiny po krste prvorodeného syna sa zachová ako gentleman a takéto niečo anilen nebudeme musieť riešiť. Nemame spoločný účet, on slušne zarába a ja som na MD. Len ma zaujima čo si o tom myslíte
A nie nie som z tých ktoré sa potrebujú všade len pozývať, nemám problem s platením účtov ale pri takejto príležitosti sa to podľa mna nehodí.

zafir01
29. okt 2023

Zeny ,ja si musím @chodec15 trochu zastať .
Ako áno suma 30€ nie je úplne reálna ( bola by napr u mňa ,keď mam doma svoje zemiaky , svoju strúhanku , domácu kuru na polievku a aj zeleninu do polievky mávam svoju ) ale islo o princíp.
Novopečeni rodičia ani nevedia čí sú . Urobia krst .a ani nik nevie ,kto ako bude platiť .žiadna komunikácia . A keď teda ,určite pre 11 ľudí by mali doma obed lacnejší ...o Tom snáď ani polemizovať nemusíme .
Mám tri deti . Jeden krst som si varila sama ( pre 30 ľudí ) .potom sme to len odniesli do prenajatého priestoru ,kde bolo miesta aj na tancovanie a hudbu ( mala som to spojené s mojimi okruhlinami )
3 roky dozadu prijímanie môjho syna 35 ľudí u nás v dome .
Ženy ta oslava má vyšla do 300€ na komplet aj s nealko a alko ,aj koláčmi . Vecer pred oslavou som si urobila kuracie rolky plnené na viac spôsobov ( špenát , slanina , šampióny ... )
K tomu som v ryzovare urobila pred omšou ryžu ,a potom ešte boli americké zemiaky . Omáčka taká smotanovo syrová .
Polievka v noci uvarený 8 hodinový vývar s kury.
Krabičku koláčov som objednala za 15€ . Alkohol doma príliš nepijeme ,no vždy ho doma držíme kôli návštevám ,takže sa len vytiahlo nejake víno a proseco .
Nealko ..mám domáce sirupy a must jablkový . Takže do 4l pohára som rozdrobila levanduľový ( vtedy bola sezóna ) sirup a vedľa ešte ribezlovy domáci .k tomu dve balenia minerálok . Čaj ,káva .
Nejaké chipsy a tyčinky tiež boli .
Cenová ponuka v okolitých restikach bola okolo 900€
Ale keďže som čakala vtedy tretie dieťa ( šetrila som teda ) a bolo po to uvoľnené trochu po neviem kolkatej vlne korony ,a chcela som konečne ,nech sa stretneme ,tak sa nás nazbieralo 35 . A ozaj viac ako 300€ som neminula .
( mimo iného , tiež mám známeho mäsiara a vie mi ponúknuť kuracie prsia za 3,50 ) jasné ,že mäso je poľské .ale v reštike iné nekúpite . Nekupujem ho veľmi ,lebo muž je poľovník ,a máme vedľa seba samé farmy . Takže máme svoju divinu a bartrovym obchodom aj iné domáce mäso ( ale to je už mimo témy )

Len som chcela napísať pre tie ,ktoré píšu ,že je nemožné sa prestravovat doma za toľko a toľko peňazí .
Je iné ,keby nemám svoje zdroje a kontakty .no aj tak vie človek nájsť viac možností . A aj jedál ( sú jedlá mega lacné a efektné a sú jedlá ekonomický drahšie a nič moc )

tundra
29. okt 2023

@lavender94 ja som platil presne pred rokom za 14 ludi 280€.Kazdy si vybral z jedalneho listka podla vlastnej chuti,niekto mal polievku,niekto len hlavne jedlo.Dve deti do 10 rokov.Tento rok by som platil urcite viac,zdrazeli nenormalne.Neboli sme uzavreta spolocnost.Zhodou okolnosi bol kamarat v saloniku, obed pre 11 ludi, pri prilezitosti 18-tich narodenin syna,menu na objednavku a platil 540€.Taka je moja skusenost a bolo to pred rokom .

la_dolce_vita
29. okt 2023

@zafir01 samozrejme, ze doma to vyjde lacnejsie. Da sa posediet aj dlhsie. Tiez robim oslavy pre tolko ludi, varim, peciem, chystam, narocne to je fyzicky, ale mame hojnost. Na 50tku sme boli na obed v restauracii a potom u nas doma do noci. Ale nebol problem to zaplatit. Tu dohoda ocividne nebola vopred ziadna a nasledovalo prekvapenie a sklamanie. Ta suma nie je tak vysoka, aby muz nemohol byt velkorysy.. A ako tu aj zaznelo, nikto urcite neprisiel s prazdnymi rukami. Pre mna su to doslova neuveritelne pribehy a som rada, ze takito muzi sa mi v zivote vyhli 🙂

aurora33
29. okt 2023

@petronelag ved jasne, za mňa to je doslova vtipne a nepochopitelne že sa tu ide niekto ondit pre takú malú sumu. Otrasne nieco

zafir01
29. okt 2023

A k autorke ...predpokladám ,že obaja ste ešte dosť mladí .
V kľude sa porozprávať s partnerom o Tom ,ako si vypýtal peniaze ..napr :

" Fero takto . Úprimne má zarazilo ,keď si si vypýtal peniaze za mojich 5 hostí . Vieš takto to v rodinách nefunguje . Tvoríme rodinu .Ja som na md .nepracujem .starám sa o naše spoločné dieťa . Nemôžeš odomna chcieť ,aby som prispievala polovicou . Teda môžeš .ale vtedy podľa všetkých okolností ,si ja musím podať návrh na výživné pre naše dieťa ,a budeš mi ty musieť zo zákona ( áno taký zákon je ) prispievať na naše dieťa .
Sme na začiatku ,su to pre nás nové veci ,ktoré si musia ujasniť všetci ,čo sa spolu rozhodnú tvoriť rodinu ( pozn.nie všetci ,mnohým to docvakne prirodzene ) . Moja predstava je ........ ( opises ,ako si predstavujete vás život aj po finančnej stránke ,ale aj po inej .starostlivosť o dieťa a pod )

Je možné ,že partner je veľmi mladý a nemal ani v rodine pozitívny vzor a tak vôbec netuší ,čo sa hodí a nehodí ,a čo sa má robiť ( taký jednoduchší ) . Buď ho nasmerujes hneď od začiatku a vezmeš opraty ,alebo sa s týmto budes brodiť celú dobu vztahu

aurora33
29. okt 2023

@zafir01 tak to klobuk dole pred tebou. Mne by sa toto nechcelo, ale obdivujem také šikovne ženy 🙂

la_dolce_vita
29. okt 2023

@zafir01 jednoduchsieho usmernis, ale drzgrosa bohuzial nie, ten sa nezmeni, ale suhlasim, treba sa ozvat.

zafir01
29. okt 2023

@aurora33 vieš čo ,nie som žiadna super kuchárka .ale mňa to baví ,keď sa u nás stretne veľa ľudí ,a ja ich pohostim niečím svojim .ale napr najmladšia tretia mala krst v zime . Ja po ťažkom štvrtom pôrode . Už unavená aj fyzicky .tak sme si zajednali sálu ( výhoda u nás ,že v radiuse 10km sme krásne miesta na oslavy v súkromí ,a všetkých majiteľov dobre poznám ,tak si vieme aj cenu trochu upraviť ) . A opäť do 30 ľudí a 600€ sme dali za menu ,prípitok ,kávu,koláče . Lebo muž pyšný ,že dcéra ..a tak trochu to aj prežíval ,najmä keď som rodila ako kovid pozitívna s ťažkosťami .a tak akosi sme boli v opojení to riadne osláviť ,že tentokrát dopadlo všetko dobre .
Tak aj ja si myslím Ada len v objednam . Najmä ak mi to má spôsobovať stres a únavu ..ale keď som naladená ,že sa na to teším a už rozmýšľam ,čo navarim ...a ku koncu pozriem ,že som si ušetrila a za šetrene idem s rodinou niekam na víkend ,tak je to bonus navyše 😂

samimami777
29. okt 2023

Ja neviem za mňa ste zvláštny s "priateľom" obaja... To keď chystáte niečo také ako oslava krstu nekomunikujete dopredu koľko čo vyjde , či má si každý z rodiny zaplatiť sám za seba ( s tým že ich dopredu o tom oboznámite) alebo to zaplatí priateľ? nič ? Tak hádam dvaja normálny ľudia takéto veci vedia medzi sebou vykomunikovať a nie naobjednávať oslavu, tortu, jedlo a potom keď treba platiť na seba kukať ako 2 vyhoreté myši že: "ja že ty platíš" ako pubertiaci na prvom rande .. 🤦 vaša komunikácia musí byť na bode 0 inak by sa vám toto nestalo... Ak dala tvoja strana rodiny finančný dar dieťaťu "zaplať" to z toho a nabudúce sa naučte komunikovať ako dvaja dospelí jedinci a nie spoliehať na "ja som myslela" lebo evidentne ste ani jeden veľmi nemysleli keď ste to plánovali

chodec15
Odpoveď bola odstránená
lienka.7
29. okt 2023

@zafir01 súhlasím, ale tých 300€ určite neobsahovalo všetky vedľajšie náklady, boli to výdaje na potraviny. tvoja práca, energia, čas, náklady ako voda, elektrina, čistiace, a pod.a pod. Ľudia si myslia, ze to je "zadarmo"

betulinka1
29. okt 2023

@chodec15 no ked ten chlap nemal na krstiny peniaze, mal to povedat a kludne mohol navarit a pripravit oslavu. Akoze nikto nemoze očakávať od zeny s malym babom, nikto nevieme s akým rezimom, aby chystala oslavu pre 11 ludi doma. Cize to nie je problem autorky ale toho chlapa. Napr. Vstávala som k dietatu kade dve hodiny, cely den som vlastne nic nerobila iba kojila. Ak by som mala chystat tak neviem ako by som to spravila. Okrem toho masa 30€, rátajme prilohy + olej, muka, zelenina do polievky, slíže to je dajme tomu 20€, pitie, kava to je dajme tomu 20€ aj s alkom, slane 10€, pagaciky - muka, sol, syr dajme tomu do 8€, sladke torta 30€. To si uz na sume cca. 120€. Takze skutocne 170€ nie je velka suma v restike, kde nemusis 4 hodiny chystat, potom obsakovat okolo 11 ludi, potom po nich upratovat. Podla mna nikdy nerobis velke oslavy so vsetkym spolu, polievka, druhe, sladke, slane pre 11 ludi. Potom teraz maju ludia rozne intolerancie, cize jeden nemoze to a druhy to. Pri niektorej porcii musis pouzit len bezlaktozove suroviny, niekto nemoze mliečnu bielkovinu atd…. Rozumiem tvojim príspevkom, ze provokujes a bavíš sa na tom ale zase nemusis to prehanat, ze za 30 spravis oslavu pre 11ludi. To si ta potom zavolam na rodinne oslavy ako poradcu ale za podmeinky, ze chcem mat urcity štandard oslavy a nie len, ze kazdy dostane plat kuracieho rezňa na vode 😉😉😉.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
zafir01
29. okt 2023

@lienka.7 veru nie ,aj napriek zsie som to písala ,moja energia ,čas ... Ale keďže mi to prinášalo radosť ,je to bonus naviac .k tomu sme tu sedeli dlho do večera .kým v reštike by sme mali obmedzený čas .. deti sa rozliezli do izieb ,kde sa hrali ,čo je ďalší bonus ,keď máš cca 10deti v reštike .v tých izbách,či na dvore sa lepšie pohraju ,a dospeli porozprávajú . Sú veci ,na ktoré sa nedá pozerať cez peniaze.

Mimo iného pracovala som v kuchyni v hotely ,kde sme pravidelne robili tieto oslavy ,a videla som ten rozdiel nákup eú ceny potravín a ceny ,ktorú hosť zaplatil 🫣 ... tak ako zvládnuť navariť bez stresu a chaosu doma pre 35 ( Max som mala 40 ) ľudí ,mám zvládnuté 😂

abbey1
29. okt 2023

Az teraz si zistila, ze to je primitiv? Doposial bol vzorny partner a otec? Preco zeny dobrovolne skocia do takehoto vztahu a este si s takym clovekom urobia dieta? To mi bude navzdy zahadou.

mirka414
29. okt 2023

Začiatok konca ..smutne

zafir01
29. okt 2023

@lienka.7 zabudla som podstatnú vec ..máme veľkú obývačku , terasu . Záhradu .. tých 35 ľudí tu v letnej sezóne rozložím ľahko .v zime 25 do obývačky kľudne ... Deti majú naozaj veľký záhradný domček ,ktorý im robil muž ,ihrisko ,pieskovisko ......... chápem ,že keby sme v byte ,veka možností nemám . Bývali sme v 1,5izb. Byte .kým nemal syn 2 roky . To boli zimné oslavy len s rodičmi ,či na dve etapy . Tak rozumiem ,ak niekto mena priestor

sivana09
29. okt 2023

@natalienka12 ale zjavne krst bol dolezity, asi sú teda veriaci, ked krstia 🙂

lavender94
29. okt 2023

@tundra pred dvoma rokmi som robila oslavu o 25 ľuďoch, v takom motoreste, kde je t lacnejšie ale varia výborne. Bol obed, polievka, večera take menšie švédske stoly ale vychádzalo to cca ako väčšia porcia na osobu + nejaké nealko nápoje a kávy, alkohol sme mohli mať vlastný tak to nepočítam. Stalo to asi 800€, ale zas sme tam oslavovali do šestej rána. Keby to je len obed a dajme tomu káva nejaké nealko a prípitok, myslím, že pod 300€ by to nešlo. Naozaj ma zaujíma, kde za 200€ v roku 2023 navaria pre 12 ľudí.

drahomirrra
29. okt 2023

A to len ja som taka sprosta, ze mne sa zda 170€ smeť na to, aby kvoli tomu boli vobec nejake tahanice? To je akoze velky peniaz?

babulkomale
Autor odpoveď zmazal
aurora33
29. okt 2023

@drahomirrra ved toto, aj ja som stále v šoku z toho že sa tu robí také halooo pre 170€.

lienka.7
29. okt 2023

@zafir01
@chodec15 jedlo si viete z restiky dat doniesť aj domov a môžete si ho vychutnávať v pohodlí domova 😉 pár fliaš koly, fernetu ci piva si už kúpite aj sami, to je pravda. Kávu tiež uvarite aj doma, max.moze gazdinka upiecť tortu potom, či nejaké koláče, tie nemusi potom kvôli malo času kupovať (ak tak je samozrejme) 👌

chodec15
Odpoveď bola odstránená
heleninamama
29. okt 2023

@drahomirrra
@aurora33 Berte do úvahy, že ste na slovenskom MK. Tu bežná mladá žena pracuje na čierno alebo za minimálnu mzdu alebo nepracuje vôbec. A od okamihu otehotnenia zvyčajne nepracuje žiadna, v lepšom prípade poberá PN alebo nejakú inú sociálnu dávku, v horšom sa nechá živiť. Úspory má minimálne alebo žiadne, veď na to má predsa priateľa. Tu je trendom na deťoch zarábať v zmysle otázok - na čo mám nárok od štátu, keď dom tehity a na čo od priateľa? Čo vám dávajú pre bábätko rodičia, starí rodičia, krstni rodičia, surodenci, tety z tretieho kolena?... A pre mnohé je RP jediným príjmom celé roky a žijú z neho aj ony, nielen dieťa. Takže investícia 170 eur do krstín je v takom prípade dosť.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
petronelag
29. okt 2023

@chodec15 Za takú cenu sa ten obed oplatil, ušetrila čas a obyčajne rodina donesie niečo pre dieťa, takže tým sa im to vráti. Už som tak bola, v reštaurácii majú rôzné salóniky, kde to pekne pripravia

babulkomale
29. okt 2023

@palicka tiez cucim na tie dve kila zemiakov. To cistim na zem. kasu pre nas styroch, lebo ju robim taku dobru, ze manzel ju chodi samotnu bagrovat z hrnca kym ju nedoje 😃

kaktusik007
29. okt 2023

@babulkomale aj tak si dobra, ja dve kila zemiakov bezne peciem na plechu a to som iba sama s detmi ;)