icon

Je správne posielať deti k starým rodičom celé leto?

25. aug 2024

Ahojte, zaujíma ma váš názor. Moja suseda mladá žena má po dve deti školáka a skolkarku. Ona aj muž robili celé prázdniny ako väčšinou každý iný človek na SK. Mali dovolenku dva týždne začiatkom augusta a to odlietali do zahraničia oddýchnuť si a nabrať nové sily. Sami. Deti od júla dávali preč na celý týždeň, raz jednej babke, raz druhej babke, potom svokrovci keďže jedna strana starých rodičov sú rozvedený. A takto pokračovali celé leto dokola. Deti vždy sobotu večer im doniesli starký a v nedeľu ráno ich brali v druhým starkym. Cele leto boli s nimi minimum. A ešte aj na dovolenku išli samí bez deti. Podla mňa je to divné ale možno je to len môj názor, neviem. Som sa jej pýtala čo deti nechýbajú ti, ona že ani nie že je rada že má doma ticho že nikto ju neotravuje. A že ona má samostatné deti že by prespali kľudne aj u cudzieho človeka. Skôr bola na to pyšná.
Teraz ma budete určite hejtovat, no mne sa to nezdá kedy sú potom spolu ako rodina, nikdy. Od septembra začne škola a cez víkendy zas deti pôjdu k starkym. Ony vôbec s nimi netravia čas. Toto je akože nová doba myslieť len na seba a na svoj kľud a deti absolútny nezáujem.?

kristinapetronela
25. aug 2024

Inak mne často volá babka či dedko že chcú byť s vnúčatami aj sestra mi volá každý víkend kedy doveziem deti 🙂 proste majú ich radi .radi s nimi trávia čas .ja vždy niečo vymyslím a dám im vediet kedy prídu .vieme sa dohodnúť .a nie som zato zlá matka lebo moje deti chodia k rodine

tiika
Autor odpoveď zmazal
tiika
25. aug 2024

@viestta 🙈😅

zuzana76
25. aug 2024

Ale prečo by mali deti trpieť, autorka, my sme chodili k starym rodičom radi. Cele prazdniny sme neboli doma, cez tyzden u tych jednych sami, bez rodicov, s bratrancami, ktorí tej obci aj byvali a cez vikend sme isli k druhym starym rodicom aj s našimi rodicmi. A nie, nesli sme tam, aby sa o nas starali, to my sme chodili pomahat. Babka sice este pracovala, ale dedko potreboval pomoc. A prečo to tak riesi? a prečo by nemala, je to len a len jej vec. jej to vyhovuje a hotovo.

zuzana76
25. aug 2024

A autorka skús sa pozrieť aj na slovenčinu vo voľnom čase, spolu s dcerkou, ak už chodi do skoly, lebo velmi pozorujes druhych a sama mas nedostatky v gramatike, napr. Zdokonaluj sa ty, pracuj na sebe a nevsimaj si, ako čo riesia druhí.

alienkami
25. aug 2024

@ina2405 toto moja mama, našťastie, nerobí (hoci medzi riadkami to občas vycítim, ale viem si to spracovať). Máme dobrý vzťah. 🙂

zuzana76
25. aug 2024

A praveže v minulosti to bolo ešte beznejsie, ze stari rodicia mali deti na cele prazdniny, pretoze babky boli uz od 54, 55, 56 rokov na dochodku, to boli mlade zeny, 50-tku budem mat ja zachvilu.

tramtada31
25. aug 2024

Vidis, máš len jedno dieťa, ona viac. Jedno dieťa, žiadne dieťa, dve deti sa nielen hrajú, ale aj biju, toho hluku je doma viac. Nie každý rodic si môže brat HO, takze v lete dáva deti do táborov alebo k starym rodičom. Keďže stari rodičia asi nežijú cez ulicu a bolo by komplikovane, voziť tam deti každý den, tak idu rovno na tyzden. Mne príde smutnejšie, že tieto prazdniny nasi stari rodičia strážili len jedno dieťa až jeden deň, to je podľa mna oveľa smutnejšie, že deti museli chodit k cudzim ludom za stovky eur do táborov a vlastni stari rodičia si nechceli odkrojiť zo svojho komfortu. To je tiež tá nova doba. Pritom nás stari rodičia strážili a pomahali s nami.

luccija
25. aug 2024

Ty sa svojim deťom venuješ, ale máš jedno dievčatko🤣už, keď chcem klamať, zavádzať aspoň si to premyslim

sara07
25. aug 2024

nechápem vôbec prečo to riešiš a vôbec sa tým zaoberáš
ak chceš niečo zmenit upeč koláč zazvon a pokecajte si a rovno sa jej na to spytaj
je to jej život alebo tvoj , skus sa venovat viac svojemu, tiež má okno v kuchyni ako svet ale dala som si don kvety takže mi nevidno ani ja im ani oni mne a ešte tu máme krásne stromy na tie sa ovela radšej dívam ako kto čo vonku robí
má iny životny štyl, zmyšlanie postoje v tom to je celé, to čo ty nepovažuješ za spravne ona ano, aj dieta potrebuje byt mimo rodičov

opica_skorica
25. aug 2024

@viestta suhlas a dodatok, ze keby sa kazdy staral predovsetkym o seba, bolo by o vsetkych postarane.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
autor
25. aug 2024

@luccija Nemusíš ma chytať za slovíčka, nepotrebujem rozpísat celý môj životopis ako žijem či áno. Mám len jedno dievčatko s ex sme sa rozišli. Teraz mám nového partnera tiež rozvedený a má tiež jedno dieťa. Cez víkend býva u nás. Tak sa jej venujem tiež, ale ja mám len jedno svoje biologické dieťa.

tiika
25. aug 2024

@buberova áno, vidím, zamýšľam. Ale nehodnotim a neodsudzujem a nepovažujem svoj názor či spôsob života za jediný správny.

3petka
25. aug 2024

My ako deti sme tiež cez prázdniny bývali celé dni u starých rodicov. Samozrejme ale dovolenkovali sme spolu.
Ja sa skôr teraz stretávam že starý rodičia nemajú záujem o deti resp pomôcť pracujúcim rodičom. Len na chvíľku potešiť sa a hľadieť si svojho

mamina7070
25. aug 2024

tzv studeny odchov kazdy extrem nie je ok a kazdy si ponesie to co zasial

hendikep
25. aug 2024

@lenkakamen nemam rada toto skatulkovanie co by dali zeny z IVF… ano mozno tie deti chcu ( tuzba po detoch je silna biologicka potreba ) ale je vela zien ktorym sa to podarilo a aj ked mali otehotnenie aj tehotenstvo “ odmakane “ tak to nasledne lutovali … ano aj tu take boli .. 10 rokov sa snazila, tlacila na pilu a po porode tu pisala ze ma z toho poporodne depresie, k dietatu ziaden vztah a zistila ze dieta vlastne nechce 🤷🏼‍♀️ nik nevie co to obnasa mat deti… preto to tak priroda zariadila ( spolu so zabudnutim na porodne bolesti ) lebo by sme ako druh vymreli 😂😂😂 takze nie .. nie kazda po IVF je dokonala mama

sara07
25. aug 2024

@hendikep plný súhlas a možno keby tak okolie, rodina netlačila a neriešila či máš nemáš deti neriešila by až tak ivf

rozculena
25. aug 2024

ČO JE TEBA DO TOHO???

bejp
25. aug 2024

Autorka diskusie stupila na otlak mnohým "super mamičkám" :D .... jedno je isté z odžitých skúseností, ani jedna z týchto mamičiek čo vešajú dlhodobo deti na krk blízkej rodine (ktorá samozrejme málokedy povie nie) väčšinou nikdy nepomôžu rovnako potom svojim deťom alebo okoliu. Sú zvyknuté len prijímať a oddychovať a tam to končí. V prvom rade odsúdia okolie za to, že si ich niekto vôbec dovolí riešiť (viď autorku článku), namiesto sebareflexie... Holt pohodlie a lenivosť len tak niekto neporazí.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzana76
25. aug 2024

@bejp ja som autorke oponovala a ja som deti nedavala dlhodobo starym rodicom, len ked som naozaj potrebovala vybavit lekarov a pod. Som ucitelka, takze to nebolo treba, kedze som mala sama prazdniny a este aj ja som obcas vzala dieta mojej sestry k nam, ale nevidim na tom nic zle. Ved deti su s rodicmi cely rok, kludne mozu stravit 2 mesiace na prazdninach u starych rodicov.

zuzana76
25. aug 2024

@bejp ty si lajkujes sama sebe prispevky?

zuzana76
25. aug 2024

@bejp mna by zaujimalo,ci autorka pracuje. ked ma cas sledovat cudzich ludi.

dankanka
25. aug 2024

@lentilka78 tak asi je rozdiel ak si s detmi iba vecer cez tyzden a rozdiel ak idu na tyzden na prazdniny v lete a podobne.. ja poznam matky ktore po praci idu cvicit a pridu az po osmej domov, otcovia zatial v praci, deti u babky...cez vikend rodicia na wellness bez deti, lebo si musia oddychnut, cez prazdniny u starych rodicov, na striedacku..tu si buduju vztahy ale len stari rodicia. Apropo. Moji rodicia su napriklad vo veku Tvojej starkej :D

cukroska
25. aug 2024

Poviem ti aký...nie je to po prvé vôbec tvoja vec a po druhé nerieš druhých. . Ži a nechaj žiť 😉 Bud sama sebe príkladom aký chceš byť.

rozculena
25. aug 2024

@zuzana76 tak to je gól

sticker
lizatko1009
25. aug 2024

Moje najkrajsie obdobie v detstve boli dni, tyzdne u starych rodicov. Z ocovej strany zomreli skoro, velmi som si neuzila, ale z maminej fuuu... To su pre mna ludia na prvom mieste a nemam v dospelosti traumu ani nic, sme od seba vzdialení, ale volam im kazdy den a dnes aj na navsteve a cely zivot ma podporovali a ja vzdy viem, kde je moje ❤️aj moj syn stravil s mojimi rodicmi tiez skoro cele leto, ma k nim taky vztah ako ja s mojimi starymi rodicmi a tiez nema ziadnu traumu a je to tak od mala. Moju sesternicu strazila babka s dedom od 6 mesiacov, na vikend ju brali, dalsi tyzden u druhych starych rodicov. Dnes mala 21 rokov, studuje medicinu, je inteligentna, vzdelana, samostatna mlada zena a tiez nema ziadnu traumu, len sa rada vracia a ma vztah k tym starým rodicom, ci si myslis, ze takí rodicia su horší? Alebo ty to takto nemas a len sedis s detmi 24/7? Chod pracovat a neries cudzich, ja ani neviem ci susedia su v byte, ako sorry...

11bodka11
25. aug 2024

Chudence deti. Moje deti tiez radi chodia k mojim rodicom, ale spat tam nechcu. Syn spaval ked bol mensi obcas. To je ok. Ale ist bez nich na dovolenku? Nikdy. Ved chcem aby aj oni videli more, chceme im ukazat svet. To si neviem ani predstavit povedat im ze my ideme k moru a vy budete u babky zatial.

zuzana76
26. aug 2024

@11bodka11 hmmm naše deti uprednostnili prázdniny u babky pred dovolenkou (neradi cestujú autom), raz bola dovolenka s detmi letecky a raz sme si vybehli my s mužom. Pocas dvoch prazdnin. A u babky boli tých 5 dni, čo sme my boli na dovolenke s mužom, potom už išli domov. Deti boli staršie. 10 rokov a viac. Kým boli malé som sa obetovala ja a trávila prázdniny s detmi u starých rodičov, aj som tam spávala, aby babka nemusela dávať pozor na také malé deti a zároveň deti chceli byt s nimi, sesternicou, hrali sa na dvore, stavali bunkre v záhrade, s dedkom robili domček pre ježka.