icon

Je spravodlivé platiť navyše za bývanie u rodiča?

dekys
23. jan 2025

ahojte čo si myslite o situacii- byvam v byte s dcerkou, ktory patri mojej mame. za tie roky co tu byvam, som to tu dala nejak dokopy a aj pekne zariadila. to co jej odchadza z uctu za byt( vratane internetu, elktrika plyn vsetko vsetko) jej v plnej vyske platim. teraz mi volala, aby som jej platila este navyse 150€ , lebo ze chce posielat mojmu bratovi a sestre, ze oni su ukrateni… brat a sestra maju vlastne byvanie daleko daleko odtialto. su bezdetny. som dost v pomykove a neviem co si mam mysliet….

biba_18
23. jan 2025

@liv1 ale oni od mamy brať peniaze to už je ok podľa vás… lebo jedna sestra berie, tak aj vy… lebo čo keď ona dostane viac 😲 to je také nespravodlivé …

123kika1234
23. jan 2025

Áno, je to úplne v poriadku. Ja s manželom zatiaľ bývam v "podnájme" v byte mojich rodičov a platíme im 600€ za 4izbak a je to úplne v poriadku. Normálne by tu mali iných nájomcov, ktorí by im aj viac zaplatili lebo 600€ v ZA za 4izbak je ešte aj málo. Nikdy som sa nezamýšľala, že by sme im neplatili. Ber si príklad, na to, že máš už dieťa by si mohla mať trochu rozumu.

13uzivatelka11
23. jan 2025

@biba_18 teraz tvojej logike nerozumiem.. Aj v podnájme budú musieť platiť rovnaké peniaze naviac ako platia pri hypotéke.. Možno aj viac.. A autorka bude aj tak stále bývať zadarmo narozdiel od nich.. Prečo ona môže a oni nie? Len preto ze si urobila dieťa? Co by urobila autorka, kebyže sa dáky súrodenec ozve, ze on chce ísť do toho bytu? Ma na to rovnaké právo

biba_18
23. jan 2025

no nič. autorka - urob ako vieš a môžeš… ak by sa také niečo stalo mne, ja by som sa vysťahovala. od takej rodiny by som nič nechcela… to nie je moja rada, to je riešenie pri mojej povahe a životných postojoch…

lonely66
Odpoveď bola odstránená
biba_18
23. jan 2025

@13uzivatelka11 prečo sa furt porovnávaš so súrodencami?? ja sa s mojim bratom neporovnávam. mne na tom nezáleží že ja som musela platiť hypotéku a on nemusel. ja som chcela a mohla. to nemá s tvojou logikou nič spoločné. neriešim spravodlivosť či nejakú vymyslenú nespravodlivosť. ja som zobrala hypotéku na veľký byt lebo som chcela. a už by mi prišlo total na hlavu aby mi na ňu prispieval súrodenec, ktorý si tu hypotéku ani nemôže z nejakého dôvodu dovoliť…

sense
23. jan 2025

A prečo by to nemalo byť spravodlivé? Je to jej byť s mama chce byť férová aj voči ostatným deťom. Keby si niekde v podnájme platíš omnoho viac. Predpokladám že ťa tam matka nechala po Tom čo si ostala sama s dieťaťom.
Mám podobnu situáciu v rodine ale som to dieťa ktoré sa postavilo samé na nohy v 18 rokoch. A súrodenec ktorý takto užíva byt mal ešte aj problémy keď sa zdvihli zálohové platby alebo keď musel platiť nedoplatok ktory spôsobil sám a tiež rád vykrikoval ako byť zutulnil rozumej kúpil nový televízor a gauč ale keď dosluzila práčka tak mal problém kúpiť novú, že vraj byt nie je jeho. A a o vtedy som sa ako "zlý " súrodenec vložila do toho a povedala ak sa mu nepáči môže odísť a platiť nájom a zaplatí dvakrat toľko alebo si môže kúpiť vlastne bývanie.
V podstate máš možnosť výberu, budeš súhlasiť s požiadavkou matky, alebo môžeš skúsiť aké je to byť odkázaná sama na seba

really8
23. jan 2025

@lonely66 nechytaj ma za slovicka. Prepis/predaj/darovanie to je jedno. Myslim pointa je jasna.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
biba_18
23. jan 2025

@123kika1234 tvoja mama by mala 700 eur mesačne, mala by tam podnájomníkov cudzích ľudí, kde by sa musela starať o všetko vrátane kvapkajúcej batérie, vy by ste žili v 3- izbáku za 600 a všetko by bolo fajn… ale predpokladám že vy ste sa tak dohodli a asi mama neposiela tie peniaze tvojim súrodencom, lebo tebe pomáha stovkou mesačne…

123kika1234
23. jan 2025

@biba_18 nám to zatiaľ takto vyhovuje a ja mám v podstate tiež kľud, ako keby som v podnájme u cudzieho. No mám brata a bolo by voči nemu nespravodlivé, keby my naplatime a on má rovnaké právo na byt. Ale ja to kvôli tej 100ke nerobím, proste sme sa to nasťahovali keď sa odsťahovali predošlí nájomci, lebo aj môjmu manželovi (vtedy priateľovi) končila zmluva v predošlom nájme.

andreakotesova
23. jan 2025

@really8 dedenie sa dá riešiť len po smrti majiteľa nehnuteľnosti. Za života sa to nazýva darovanie, predaj...

biba_18
23. jan 2025

@123kika1234 a prečo má na ten byt právo? veď mama ešte žije

123kika1234
23. jan 2025

@biba_18 právo na to, že tiež môže bývať zadarmo tu. Keby sme tu my zadarmo

oceanahory
23. jan 2025

@biba_18 Nuz vidis...ocividne su zial vztahy v rodinach take, ake su.🫤

biba_18
23. jan 2025

@123kika1234 to nie je žiadne právo, to je vymyslená blbina, sorry ☺️ ale keď si ty s tým v pohode, ti to neberiem…

glade22
23. jan 2025

@lonely66 ok, mozno nie uplne stastne riesenie, ale chcela som vyzdvihnut to, ze to aj tak raz bude dedicstvo a ked tam ta jedna dcera byva, tak nech vyplati surodencov a byt ostane jej... V rodinach sa to predsa deje bezne, ze jedno dieta ostane v rodicovskom.

123kika1234
23. jan 2025

@biba_18 tak ja to tak beriem, všetci zarábame a nevidím dôvod aby som ja bývalá zadarmo zatiaľ čo brat musí platiť nájom inde.

really8
23. jan 2025

@lonely66 ok, tak sa ospravedlnujem ze som sa vyjadrila nepresne. Chapes uz ako som to myslela?

biba_18
23. jan 2025

@glade22 ono sa to dá riešiť aj tak, že v spoločnej nehnuteľnosti žije jeden súrodenec ktorý platí všetko ohľadom užívania… ☺️

maciatkolulu
23. jan 2025

Prečo sa ohanas,že platis elektrinu atď? Veď to preboha užívaš ty s dcérou.... Tak kto by to mal platiť. Keď by si tam nebýval,mama by mala peniaze plus za nájom. Nepríde ti zvláštne,že súrodenci si mali platiť a majú teda a ty nie? Trošku sebareflexie.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
biba_18
23. jan 2025

@123kika1234 a možno mu mama pomáha inak… alebo by mohla… ako vravím, dôležité je že ste s tým vy ok…

mirka0677
23. jan 2025

Takže tvoji súrodenci si zariadili vlastné bývanie, buď platia podnájom možno 400-800Eur alebo hypotéku 400-800Eur plus energie. Ty žiješ v maminom byte, platíš len energie. Ak by to bolo len krátko (neviem pol roka-rok), kým sa nejako postavíš na nohy, tak by mi to prišlo ok. Ak je to dlhodobo, a mama s tým súhlasila, tak je to tiež ok. Ak má však tvoja mama (alebo súrodenci) pocit , že tebe dlhodobo niečo navyše dáva (ubytovanie zadarmo) na úkor súrodencov, tak to chce možno riešiť. Možno by mohla ten byt predať a peniaze rozdeliť. Alebo ho prenajať niekomu cudziemu a peniaze za podnájom deliť. A možno chce, aby sa ťa to finančne dotklo čo najmenej, tak si len vypýtala od teba zlomok z nájmu. Prípadne by sa k tebe mohli prisťahovať súrodenci a bývať tam tiež len za energie, aby ste na tom boli rovnako...
A ak si investovala do nábytku, ten je predsa tvoj, aj keď sa odsťahuješ. A ak do prestavby, to môže byť súčasťou vyrovnania pri dedení bytu. Ak by som ja takto dlhodobo bývala v rodičovskom byte, určite by som neplatila len energie. Ak si na tom ale finančne tak zle, že proste tých 150Eur navyše nemáš, tak by si sa možno mohla porozprávať s mamou aj súrodencami a vysvetliť im situáciu. Určite by to pochopili..

lienka.7
23. jan 2025

@123kika1234 zarábať na vlastnej dcére je fakt "charakterne"👌 dúfam, že aj ty rodičom v budúcnosti povieš, že si tvoju pomoc pre nich si normalne vyuctujes, a aby si nebola až taká sviňa, nebudeš nebudeš si pýtať na hodinu 10€, ale "iba" 7€.
Chvalabohu, že máme v rodine normalne vzťahy a nikto na nikom nepotrebuje zarábať, skôr naopak si vzájomne pomáhame.
A pozor, to netvrdím, že máš bývať za náklady, aby bolo jasné.

tamitamitami
23. jan 2025

150€ by som ako "nájom" kľudne mame platila. Je to fér k súrodencom, ty máš nájom iba za 150€ a súrodenci aspoň symbolické prilepšenie.

123kika1234
23. jan 2025

@lienka.7 Normálne by tu mali podnajomnikov. A aj mali. Neberiem to ako zarábanie na mne, zarábame viac než dosť s manželom.

lienka.7
23. jan 2025

@123kika1234 tak si kúpte vlastný byt.
Kks, neviem si to ani len predstaviť v opačnom garde. Ja mam byt a vlastnej matke poviem, že mi budeš platiť komerčný najom, lebo ten by som dostala, keby som byt prenajala cudzej osobe🤦‍♀️ ale ok, tu už sa netreba čudovať asi ničomu.

123kika1234
23. jan 2025

@lienka.7 Áno chceme, šetríme. Komerčný nájom to nie je. Normálne by mohli zaň pýtať aj cez 800€
Za 600€ by sme boli v Žiline maximálne v dvojizbaku.

lienka.7
23. jan 2025

@123kika1234 a koľko je teda realny najom? 300€? Cize platíte raz toľko? Bravo👌 keby ti matka povedala, že ok, 400€ mi dáte, beriem. Ale nie raz toľko. Sorry. Predpokladám, že keď sa niečo pokazí, opravujete sami, nechovate sa ako typicki podnajomnici, ze?