icon

Je spravodlivé platiť navyše za bývanie u rodiča?

dekys
23. jan 2025

ahojte čo si myslite o situacii- byvam v byte s dcerkou, ktory patri mojej mame. za tie roky co tu byvam, som to tu dala nejak dokopy a aj pekne zariadila. to co jej odchadza z uctu za byt( vratane internetu, elktrika plyn vsetko vsetko) jej v plnej vyske platim. teraz mi volala, aby som jej platila este navyse 150€ , lebo ze chce posielat mojmu bratovi a sestre, ze oni su ukrateni… brat a sestra maju vlastne byvanie daleko daleko odtialto. su bezdetny. som dost v pomykove a neviem co si mam mysliet….

biba_18
23. jan 2025

@lonely66 lenže čo je to spravodlivé? veď každé dieťa je iné - má inú povahu, iné schopnosti - teda keď ich inak vychovávaš, aj pomáhaš inak… takže je spravodlivé rozdeľovať rovnako peniaze? čas? podporu? neviem ako to inak popísať… veď každé dieťa má iné potreby…

lonely66
Odpoveď bola odstránená
biba_18
23. jan 2025

@lonely66 to už nie je tom čo písala autorka , nevyjadrujem sa k jej situácii. to sa pýtam ja - čo je spravodlivé voči súrodencom všeobecne? vo výchove, rozdeľovaní peniazí.. ako som písala, každé dieťa ma inú povahu, iné potreby… pre mňa je šokujúce čo som čítala v tejto diskusii… napríklad že by jej vadilo keby mama sestre pomáha viac. čože? 😲 nebudem sa pýtať tej čo to napísala, čo ju vedie k takému postoju, ale ja by som skutočne nechcela aby moje deti mali takéto vzťahy…

lienka.7
23. jan 2025

@biba_18 presne s tebou súhlasím... jednému súrodencovi vadi, ze sa pomáha druhému, keď to aktualne potrebuje... kks, ešte aj ja by som sestre pomohla, ak by som mohla. Nie od nej pýtať peniaze, lebo setri na nejakom najme 🤦‍♀️ a detto, pýtať pomaly komerčný najom od najbližšieho člena rodiny s tým, ze este šetris a ja som na tebe vlastne stratová... Lebo vsak keď by som ho prenajala, mam 3x viac. Za mna uplne ze ubohe, ale ako vidím, v niektorých rodinách asi uplne bezne 🤦‍♀️

liv1
24. jan 2025

@lienka.7 a ty vies odkial ze ostatni surodenci to nepotrebuju, alebo ze by im nieco vadilo? 😁 Co ak to oni potrebuju viac? Co ak ledva naskrabu na hypo, alebo najom, lebo oni byvat v maminom pomaly zadarmo, nemozu?

mane01
24. jan 2025

@biba_18 a preco by mala bratovi pomahat a ju nechat platit plne najomne, ked by aj zarabala?

biba_18
24. jan 2025

@mane01 takže aj ty si z tých že keď pomáha bratovi musí rovnako aj tebe? možno by dcére pomáhala inak. možno by dcéra nepotrebovala pomôcť. tak možno preto…

bludna
24. jan 2025

Nechapem ako tu niektori mozete vyratavat podiely a odratavat z dedicstva, ked mama este zije a so svojim bytom si moze kedykolvek robit cokolvek, pokojne ho aj predat a 10 rokov cestovat. Toto kalkulovanie je vrchol hyenizmu. Co tak zacat sa starat o seba a zabezpecit si byvanie vlastnym pricinenim?

@autorka si dospela, mas dieta, je cas sa osamostatnit a prevziat zodpovednost za svoju financnu situaciu namiesto nariekania nad tym, ze mama chce 150 eur navyse.

biba_18
24. jan 2025

@liv1 ak to nevie ani autorka, potom je niekde chyba, že…

mima172
24. jan 2025

Nečítala som komentáre, čiže neviem aké rady dostávaš. Za mňa - veľmi nepríjemná situácia. Hoci to je nepríjemné, tak mamina tu večne nebude a keď sa pominie, tak co? Súrodenci sa zhŕknu a (za predpokladu, že to mamina neporieši za života) budú žiadať svoj podiel z dedičstva, čiže aj z bytu. Píšeš, že hypotéku by si nedostala, čiže jediná možnosť bude tak, či tak predaj bytu. Podľa mňa by toto chcelo rozhovor s maminou o všetkých detailoch. Ak raz bude byt predmet dedenia a zároveň chce, aby si posielala peniaze naviac, ktoré bude dávať súrodencom, tak v tom logika nie je.
A k tomu, že brat a sestra sú "ukrátení". O co akože? Tiež mam brata i sestru a absolútne som nikdy neriešila, ako koľko a čím pomohli s bývaním im a ako mne. Je to ich vec. Ale keďže je tvoja mamina vôbec schopná mat takúto požiadavku, tak by som na tvojom mieste urobila aj nemožné, len aby som poriešila pre mňa a dcéru iné bývanie. Kľudne menšie, skromnejšie ale iné. A ona nech si dá do bytu podnájomníkov, keď chce na byte zarábať.

liv1
24. jan 2025

@mima172 ked su financie v rodine poriesene spravodlivo, je to fajn. Zvycajne je potom menej konfliktov. Lebo moze byt vela ludi ktori su ok ak nrjaky surodenec dostane viac, ale su taki, ktorym by to vadilo. Financie vedia rozhadat rodiny a to je velka skoda. Tak preco to rovno spravodlivo neporiesit.
@biba_18 Nikde nie je chyba, je to vymyslena tema 😁

mima172
24. jan 2025

@liv1 Súhlasím, téma peňazí a majetkov už rozhádala nejednu rodinu. Každopádne, mama má právo za života veci ošetriť ako ona uzná za vhodné a deti to musia akceptovať. Aké sú pomery u autorky presne nevieme, no požiadavka na tých 150€, aby neboli ukrátení súrodenci je scestná. Ja byť sestra autorky, tak sama mamu "sprdnem", čo je to za blbý nápad.
A nemyslím si, že je to vymyslená téma. Autorku evidujem na koni už dlho a je to v pohode baba, myslím, že ona nemá za potreby vymýšľať si takéto témy.

mane01
24. jan 2025

@biba_18 ja som z tych, co nerobia medzi deťmi rozdiely.

liv1
24. jan 2025

@mima172 aha, nie je to anonym..

biba_18
24. jan 2025

@mane01 veď hej, ale v čom nerobíš rozdiel? že pomôžeš keď to dieťa potrebuje? alebo každému dáš rovnako aj keď jeden to potrebuje a druhý nie? lebo to je rozdiel ...

maciatkolulu
24. jan 2025

@lienka.7 ako,stále rozmýšľam,aký je rozdiel medzi nastrocnym deckom,čo študuje ,aj keď diaľkovo,býva s otcom a macochou,ktorá mimochodom nevie zarobiť zjavne na seba a vlastné decko a dospelou,zarábajúcou osobou, byvajucou nie čo vlastnom byte? Pre teba tam je rozdiel,že tam podľa teba bývať zadarmo,platí si to,čo spotrebuje,ale inak nič,veď načo,mama kúpila,splácal,mám nemusí potrebovať nič,súrodenci sú jej u prdele,ale aj keby neboli. Na druhej strane podľa teba má prispievať na chod domácnosť adolescent. Zaujímavé. Naozaj zaujímavé. Lebo podľa mňa,keď tak,snáď obaja. Či tu už nepoukazujes,aku máte rodinu,dobrú,priateľskú, zhovievavu, Chalan má cvakať,dospelá dcéra v cudzom byte POLOVCU komerčného nájmu,nieeee😎🤣. Fakt dobrý pokus. Inak,ja som ti všimla,že máš dvojaký meter. Aj v témach o rodicakoch atď. Ako vietor fúka.

lienka.7
24. jan 2025

@maciatkolulu skus nerozmyslat 😉
Fakt nemám záujem už má teba reagovať, keď ten rozdiel vidieť nechceš...

akvi
24. jan 2025

@biba_18 podla mna pokial ide o deti do momentu samostatnosti, tam naozaj davas kazdemu tak, ako to potrebuje, cize mas pravdu v tom, ze "spravodlivost" je velmi relativna.Lenze v tomto pripade ide uz o dospele deti, ktore si zariadili zivot tak, ako si zariadili. A napriklad z mojho pohladu je autoka temy v podstate dost nezodpovedna v tom, ze ma dieta, ale nema ani na to, aby si sama dokazala zabezpecit strechu nad hlavou. Ostatni surodenci deti nemaju - mozno preto, lebo su si vedomi toho, ze ich nedokazu zabezpecit. Preco by matka mala podporovat viac to nezodpovedne dieta, ako to zodpovedne? Teraz som to mozno vykonstruovala, autorka temy sa odmlcala a neposkytla presnejsie informacie, tak mozeme si fakt len domyslat. Ja rozumiem, ze su ozaj situacie,ked jedno z deti ma mozno lepsi start do zivota, lebo je sikovnejsie, dravejsie, zaraba lepsie. A 70 eciek od mamy, ktora ich vypyta od surodenca, ktory ledva naskrabe na energie, je uplne mimo. Lenze co ak ten surodenec je na tom v podstate podobne, plati komercny najom, hypoteku, zije od vyplaty k vyplate a jemu by tych 70 ecok velmi pomohlo.. a z pohladu rodica, mozno aj to sikovnejsie a dobre zarabajuce dieta chce matka podporit a podla mna, preco nie? Je to velmi tazka situacia, lebo ano, zivot nie je fer. Spravodlivost je relativna.. Ja sama neviem, ako by som to riesila. Rozumiem tvojim argumentom, tiez to tak doma mame, ze ja nesledujem, ci moja sestra dostane rovnako, ako ja, ani ona to nesleduje, akosi pocitovo vieme, ze kazda dostane tu podporu vtedy, ked ju potrebuje. Zaroven chapem aj tie argumenty, ze preco by jedno dieta malo dostat viac a druhe menej, ved su vsetci detmi jednej matky.. Myslim, ze sa ani neda urcit nejaka objektivna spravodlivost, aj v tejto debate vidno, ze kazdy sa na to pozera cez svoju optiku a je pre neho spravodlive nieco ine..

ninan2
24. jan 2025

V našom vchode býva jedna mladšia rodinka, je to byt jeho rodičov (ktorí už dávno bývajú v dome inde). Sused im musí platiť klasický nájom, ale v oveľa nižšej sume, ako by platil inde. Nemá s tým žiadny problém a zdá sa mi to fér aj voči rodičom (predtým tam mali nájomníkov s komerčným nájmom), aj súrodencom. Veď rodičia tie peniaze aj tak odkladajú a potom to všetci v rámci dedičstva zdedia...

mamutka
24. jan 2025

Toto je primálo informácii a napokon v každej rodine je to inak, čo sa týka vzťahov.
Informácia, že súrodenci sú bezdetni je na čo dobrá? To oni by potom mohli hovoriť, že ich sestra sa vyspí s kdejakým luzerom čo sa nemieni starať o rodinu a jednoducho sa nasťahuje k matke do bytu a strecha nad hlavou vyriešená. Možno dávajú posledné prachy na IVF a pod. My máme v rodine tiež osamelú matku, bolo vždy samozrejme, že sa jej pomáha a nežiada sa od nej nič navyše. Lenže dopadlo to tak, že ona po rokoch nemá nijakú snahu zvýšiť si kvalifikáciu, nájsť si lepšiu prácu, osamostatniť sa od takého spôsobu života a pod. Aký vzor dáva svojmu dieťaťu? Dnes už dokonca dvom deťom? My ostatni sa snažíme, hypotéky treba vedieť poplatiť a ona proste nemusí, ved je sama s deťmi, jej by hypo aj tak nedali. V tichosti sa každý spolieha na to, že byt pripadne jej, lebo ostatni súrodenci sa majú dobre (asi vlastnou vinou ). Takže ja si skôr myslím, že sa treba čo najskôr vzchopiť a vypracovať a vedieť si časom platit možno iný a väčší podnájom. A so súrodencami sa trochu viac baviť o ich pocitoch a názoroch

believe3589
24. jan 2025

@dekys akože Ty máš dávať ešte 150€, aby posielala tie peniaze súrodencom? Neviem síce čo všetko za tým je... nepoznám vašu situáciu, ale už sa nečudujem prečo toľko starých ľudí končí v domove dôchodcov.

biba_18
24. jan 2025

@believe3589 moja mama napr. skončila preto že sama chcela a ja jej prispievam sakra veľa peniazmi - a mimochodom môj brat neprispieva, aj keď on od nej dostal byt keď potreboval - a ja až teraz ☺️

darinkal
24. jan 2025

@vanilkovazmrzka tiež si myslím. Niektoré matky asi nie sú matky.

kikush68
24. jan 2025

@dekys ja by som na tvojom mieste si hladala iny najom a mozno ti buduci najomnik tiez bude platit ako ty surodencom teraz, ze ti to mama posle. Ale nepaci sa mi co tvoja mama robi ale co uz. Daj vediet ako si sa rozhodla potom

17alexis
24. jan 2025

Autorka, tu vidim len jedno riesenie - najst si pracu za viac penazi, aby ti hypo vysla lebo po maminej smrti budes bezdomovec, ak nebudes mat z coho vyplatit surodencov a najmy su dnes drahe, zrejme nebudes mat ani na ten. A inak si nemyslim, ze je zle, ak od teba pyta 150€ ako "najom". Ci ich posle surodencom alebo ich vyuzije inak, ta nemusi zaujimat.

damira90
Autor odpoveď zmazal
mamutka
24. jan 2025

@damira90 možno sa nestalo nič z toho. Možno chce mama dcéru naštartovať, aby sa prestala spoliehať na pomoc a vypracovala sa, našla lepšiu prácu, osamostatnila sa, lebo inak ešte o 15 rokov môže sedieť v tom byte u mamy s argumentom “mne by aj tak nikto hypo nedal”. My máme takýto prípad v rodine, ako som písala. Mladá rezignovala a rozhodla sa žiť štýlom “ved takto to stačí”. Už nie je mladá a už to akosi nestačí….

lavender94
24. jan 2025

Skúsila si si to zobrať aj z opačnej strany? Prečo by súrodenci mali byť zadĺžení, platiť drahé hypotéky keď inému dieťaťu ich matky zariadila mama bývanie zadarmo? To že ty si si nevedela zariadiť život rozumnejšie snáď nie je dôvod na to aby si mala pravo žiť niekde zadarmo. Ja byt na mieste tvojej mamy tam tiež chcem dať peniaze aj ďalším súrodencom. Bez ohľadu na to, či ich potrebujú

a_da99
24. jan 2025

A je fer spoľahnúť sa v otázke bývania na rodiča? Jasne že sa ti nepáči že mama od teba zrazu pýta peniaze keď si bola zvyknutá bývať zadarmo. Toto vaše aktualne nastavenie nie je spravodlivé ani voci tvojim súrodencom ani voči rodičovi. Bud rada za ten luxus že nemusíš platiť niekde najom za trhovú cenu alebo platiť hypotéku

mantilka
25. jan 2025

Chápem že ti nie je ľahko, ale ty si si zariadila život ako máš...máš dieťa a nemáš manžela. Bývaš v rodičovskom byte a stále očakávaš, že budeš mať úľavy zo strany tvojej rodiny....lebo ty to máš ťažké.
Tvoji súrodenci sú bezdetní a preto nemajú nárok na rovnaké dedičstvo ? Lebo sa akože "nesprávne" rozhodli nemať dieťa bez partnera ?
Ľutovať ťa môžu, ale doteraz si mala veľké privilégiá.
Si dospelá a bývanie nie je len za platenie spotrebovaných médií. 150 eur je malý nájom.
Nie je dôvod sa na mamu a súrodencov sa hnevať alebo očakávať neprimerane ústupky.
Aj táto štandardná podmienka, ktorá ti teraz robí vrásky na čele môže byť pre teba pomocou. Posunie ťa vpred...len ju treba riešiť. Riešenie musíš nájsť ty sama. Sú rôzne alternatívy:
zmeniť prácu, zmeniť bývanie alebo nájsť si manžela.