Je spravodlivé platiť navyše za bývanie u rodiča?
ahojte čo si myslite o situacii- byvam v byte s dcerkou, ktory patri mojej mame. za tie roky co tu byvam, som to tu dala nejak dokopy a aj pekne zariadila. to co jej odchadza z uctu za byt( vratane internetu, elktrika plyn vsetko vsetko) jej v plnej vyske platim. teraz mi volala, aby som jej platila este navyse 150€ , lebo ze chce posielat mojmu bratovi a sestre, ze oni su ukrateni… brat a sestra maju vlastne byvanie daleko daleko odtialto. su bezdetny. som dost v pomykove a neviem co si mam mysliet….
@oceanahory iba nájomník? Podľa mňa je to dcéra a vnučka. Žiadna cudzia osoba. A keď jej plat nasiaha na hypotéku, tak čo má ísť kam???
Za mňa úplne normalna vec. Ja keď som mala 18 rokov a nasla si prvú prácu, okamžite som začala platiť našim nejakú sumu na bývanie. Mne to príde normalne. Vezmi si, že ona ten byt môže klue prenajímať a mat z toho oveľa viac. 150 ktoré chce od teba mi nepríde vela.
Akoze zeny....ja normalne ziram, koľko vás je tu takých co si myslia ze to nie je spravne. Vy kde žijete??? No a čo že je to jej matka? Ok keby ze sa rozvedie a musi hneď odísť s deťmi niekam a matka má zrovna voľný byt....tak ju necha par mesiacov žiť tam zadarmo. Ale naivne si myslieť ze tam môže žiť zadarmo do konca života to je fakt cudne. Ved by mi to samej bolo sprosté.
@bludna boze konečne normalny názor 🙂
@believe3589 a co je na tom cudne? Môže to kľudne vyriešiť aj tak, že dcéru posle preč, prenajme byť a súrodencom bude posielať viac. Ked sa jej nepáči co už dostáva. Normalne sa mi rozum zastavuje nad uvazovanim niektorých ľudí.
Dohodni sa s mamou, že raz bude potrebovať tvoju pomoc a ty sa o ňu postaráš. Za to si pýtaj závet, že si jedinou dedičkou bytu. Ak bude predmetom dedičstva aj niečo iné, môžu dediť súrodenci. Problém môže nastať s človekom, ktorý nie je ochotný pragmaticky pripustiť, že každý človek raz musí odísť. Ak to nebude schodná cesta, urýchlene si žiadajú o pridelenie nájomného bytu. Teraz je ten správny čas. Ale rýchlo.
@andrea2667 to tiež nieje tak ľahké.
Ak mama ma zvyšné majetky v hodnote par tisíc, ostatný dedici to napadnú lebo ona dostane nepomerne väčšiu časť. To není len ze odkážem dcére, musia byť splnené ďalšie zákonné podmienky.
V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.
Ak chce ten byt mama jej ho musí dať za života. Co samozrejme nahnevá ostatných súrodencov. A absolútne právom, ja by som bol tiež nahnevaný ze niekto kto sa o seba nepostaral dostane byt zadarmo a ja co som sa snažil postaviť na nohy budem potrestaný.
@dekys ja by som jej rovno povedala, že nie.
@dekys 😳😳😳 o čo sú ukrátený??? Nechápem ju. Veď tak ako oni platia svoje bývanie, tak platíš aj ty svoje. Potom nech teda matka predá byť a rozdelí vás rovnakým dielom. By som jej povedala, že zveľadenie bytu nech mi sestra s bratom doplatia, a že uvazeujes o tom, že si nájdeš iné bývanie, že ty nemáš dôvod len tak im dávať 150 € naviac, že ty máš dieťa a máš kam dávať peniaze.
@margotka17 Ona platí len energie, plus 150€ musí byť stále veľmi nízky nájom. Silno pochybujem, že autorka nájde niečo lacnejšie. Skôr ju každý vysmeje.😀 Spraviť si decko s magorom vie každý, ale starať sa o dieťa a nespoliehat sa na každého to už nie. Autorka nech sa urazí a ide do iného najmu kde okrem 150€ energii a 150 pre mamu zaplatí 700-900 eurovy nájom.
Dlhodobo žiť zadarmo je darmozractvo. To, že ona nevie používať antikoncepciu, je ale jej problém a nie všetkých. Prestanme donekonečna ľudí, ktorí sú luzri vo svojich životoch ľutovať navždy a obskakovat. Každý mal rovnakú možnosť. Aj ona má možnosť lepšieho byvania, práce, či vzdelania. Ale? Je to na nej, lepšie je vyciciavat vlastnú mamu. Možno jej mama má nízky dôchodok, surodencom to tiež finančne nevychadza. Tak čo? Tak nech im prenecha miesto v byte na rovnaký čas ako mala ona teraz bývanie za energie. Oni určite platia nájom drahší, musia sa obracať. Tejto už vadí 150€ navyše co je v dnešnej dobe smiešna suma. Mama keby bola krkavcia, mohla ju vyrazit a dať byt do prenájmu za 800 a všetkým trom takto rozdeliť peniaze- samozrejme odratajme energie. Ver tomu, že stále by autorka bola v mínuse oproti tomu, čo má teraz za luxus. Neviem prečo by sa mali nezodpovedni ľudia brať ako nedotknutelni, nesvojpravni. Jej mama ak najde slušných nájomníkov možno bude mať v lepšom stave byt aj s väčším obnosom peňazí vie pomôcť spravodlivejsie trom a nielen jej.
@margotka17 Autorka je slobodná matka, píše o tom už v roku 2015. Zarába tak málo, že úver nedostane. Snaha zlepšiť svoje postavenie je u nej nulová, za 10 rokov sa neposunula nikde. Lebo zrejme kalkulovala, že byt jej nejako zostane a ona sa nemusí starať o nič. Nebrala ohľad ani na matku, ani na súrodencov, čisto len na seba. Čiže nielen parazit, ale aj vychcaný sebec. Komerčné nájomné je oveľa vyššie ako 150 eur, aj keď by šla do 1-izbáku. Samozrejme, aj tam sa platí réžia za užívanie bytu. Navyše, slobodná matku s dieťaťom je posledná, komu človek prenájme byt. Autorka teda takmer celý svoj dospelý život žije z matkinej milosti v jej byte. Byt mohla matka prenajímať a mohla si pasívne privyrobiť, mohla byt predať a peniaze investovať inde, mohla dať časť peňazí všetkým deťom, mohla si peniaze užiť... Takto nemá matka nič, len neschopnú dcéru, ktorá má ešte pocit, že sa jej krivdí. Nech sa odsťahuje, zistí, kde je realita. Zrejme skončí aj s dcérou v azylovom dome.
@lonely66 mne to naopak nepríde nespravodlivé. Súrodenci síce platia hypotéky, ale budú mať za to vlastnú nehnuteľnosť. Autorka nie. Ak by im totiž to cez mamu "prispievala", tak oni budú mať príspevky, ale byt po maminej smrti si rozdelia aj tak rovnakým dielom, tým pádom súrodenci budú mať viac, lebo roky rokúce im bude mama prispievať a ešte dostanú aj každý tretinu bytu. Autorka bude ukrátená, lebo ona bude dávať svoje peniaze súrodencom a tiež dostane len tretinu bytu. To, že majú surodenci hypo im zabezpečí nehnuteľnosť, ktorú autorka mať naopak nebude. Tu nejde o to, že má platiť mame nájom, ale o to, že mama ten nájom rozdelí ostatným súrodencom.
@heleninamama budem hnusná ale ja ten azylak naozaj želám, lebo človek ktorý za 10r sa nikam neposunul, je pre mňa jasná odpoveď, že čo je človek zač. A 150€? Sama keby mala chrbtovu kosť, tak jej dávno prispieva sama od seba aby aj mama mala výhodu... Ci len nech mama umrie a hura mam byt zadarminko?
@elizabeta56
10 rokov, 10! Táto žena sa nikam nehla, to, že si spravila dieťa a je slobodná mama, je žiaľ jej chýba a jej rozhodnutie, to ze jej súrodenci namiesto rozmnožovania myslia na budúcnosť a nespoliehaju sa na štát, rodinu, majú byť spokojní? Ano, ostane im byt, lebo sa na tom namakali, pracujú. Snažia sa. Táto si spravila dieťa a za ten cas, čo žije za lacný peniaz u mamy si mohla krásne odložiť peniaze na hypo. Hoc len po malých čiastkach. Takže zas sme pri tom, že keby autorka rozmýšľala, mohla dávno svoju situáciu vyriešiť, nemusela sa spoliehať a žiť vo svojom. Žiaľ ona len čaká kedy jej ostane byt. Mama chce pomôcť iným aj súrodencom, je to jej vec kam dá peniaze. A suma 75€ na jedného oproti tomu, koľko je v pluse autorka keby šla do iného najmu je fakt neporovnateľné. Očividne nemá žiadne malé bábätko, takže už dávno mohla byť inde na tom.
@elizabeta56 Hlavne, keď matka zomrie a byt zdedia traja súrodenci, ešte budú mať tí dvaja špinavú robotu, vysporiadať byť súdne, predať ho a ju vysťahovať. Inak sa k dedičstvu nedostanú. A kam pôjde stará baba, ktorá za ceký život nič nenadobudla? Kto ju ubytuje zadarmo alebo za symbolickú cenu? Zas budú zlí súrodenci, lebo ona chudera má decko a oni majú vlastné bývanie? Myslím, že táto situácia by ju mala priviesť k zamysleniu a mala by začať riešiť svoj život. Za jej hlúposť a neschopnosť nenesie vinu nikto z rodiny. A matka sa k nej zachovala veľmi pekne. Býva tam roky zadarmo, platí si len za to, čo spotrebuje. Mohla ju aj s deckom už dávno nechať tak, minimálne, keď dieťa podrastlo. A aj jej samotnej mohlo docvaknúť, že matke veľa dlží a mohla jej začať dávať peniaze navyše aj sama.
@elizabeta56 ty čítaš po sebe? 😂Veď a kde by bývala akože bez tohto bytu? Komu by platila? Kto jej bránil,si zobrať hypo a platiť vlastne. Inak,nepíšme o surodencoch,pome písať o mame. Prečo by mala dávať a dávať celý život a nič nemáte,neuzivat si,prečo ? Lebo dcéra? Akože....nuž naozaj sa to dá pochopiť dočasne. Rozvod,strata zamestnania,malé dieťa. DOCASNE. A nie sa zavzdusnkval po rokoch. Mame sa nečudujem. Dcére ano. Kebyže mne teraz začnú vyrábať decká,čo bude po mojej smrti,letí dcéra z bytu,ja ho prenajmem,predám,urobím po svojom a myslím aj trochu na seba a svoj život.
@elizabeta56 ako bude autorka ukratena, veď 10 rokov platí len energie žiaden nájom. Nikto jej predsa nezakazoval kúpiť si vlastnú nehnuteľnosť a splácať ako surodenci
@sense
@maciatkolulu
@heleninamama
ja predsa netvrdím, že autorka by sa nemala postaviť na vlastné nohy. Jasné, že by sa mala snažiť čo najviac, ale ona do toho bytu tiež investovala, porobila ho a zveľadila za svoje, tak by to malo byť nejako zohľadnené. Tiež poznám podobný prípad, kedy boli 4 súrodenci. Jeden býval s mamou, všetko tam poprerábal, ešte aj energie a réžiu platil celú, súrodenci na mamu prišli pozrieť sotva raz za rok, inak na ňu kašľali a potom mama zomrela a prileteli ako supy a žiadali svoju časť domu. Domu, ktorý ten jeden celý prerobil. To je podľa vás spravodlivosť? Podľa mňa nie. Ak jedno dieťa do bytu investuje svoje peniaze, malo by to byť nejako zohľadnené.
Ja som si akosi myslela že autorka ma malé dieťa a postupne sa vypracuje a možno aj to hypo dostane. Ale ako čítam, ona je pomaly desať rokov v maminom byte a platí si len energie? Hlavne že súrodenci bezdetni sú podľa nej nenazrati. Všetci ju majú ofukovat lebo sa vyspala nevedomky s debilom a rovno nech ten byt na nu prepisu a bude pokoj. Boze môj, škoda reči
@mimka1402 ahaaaaa, no veď môže externé študovať, zvýšiť si kvalifikáciu, viac zarobiť. To som netušila, ako to je.
@elizabeta56 a býval kde? Čo platil? Roky...hypo? Platil vodu a elektrinu,alebo plyn aha,no dobre. Akože čakal čo? Že prerobí dom a bude jeho? 😂. Toto je dobré. Inak táto stránka stojí za to. Naozaj. Samozrejme od toho majú ľudia rozum a ústa,aby sa vedeli dohodnúť a nie predpokladať. Ale ja dokola píšem,že PRECO BY RODIC MAL ZA ZIVOTA vôbec niečo poskytovať dospelému dieťaťu ktoré nie je v pruseroch,za ktoré nemôže. Samozrejme ak to chce rodič,jeho rozhodnutie,ale absolútne nič krkavcie nevidím ,keď si vypýta nejakú čiastku a tobôž 150 eur.
@maciatkolulu Nevysvetliš, ani keby si nakreslila, pretože mnohé ženy tu uvažujú podobne ako autorka. Samé nie sú schopné zabezpečiť si strechu nad hlavou, ale čakajú, že niekto by to mal urobiť za nich - manžel, partner alebo rodičia. Bežne sa ženy nasťahujú aj ku svokrovcom či dokonca cudzím ľuďom, s ktorých synom práve súložia a už majú pocit, že im to tam patrí.🤣🤣🤣
@heleninamama a žijú na pár m2 25 rokov so svokrou a ešte nadávajú...aj také poznám
@dekys Pokial Ti mama prepise ten byt a tych 150mesacne bude ako splatka za vyplatenie surodencov tak v pohode. Lepsie ako vyplatit naraz. Ale pokial to je len tak aby ona z Tvojich penazi pomahala surodencom,yak to uz v pohode nieje. Lebo takto by si za 20 rokov mala vyplatench 36 000€ a mala mozno pokoj. Samozrejme potrebujes nejaky znalecky posudok aby ta suma kazdym rokom nenarastala a surodenci nechceli stale viac
@martin96321 ja už strácam trpezlivosť s tupotou ľudí. 😭
Kde by ona našla nájom za cca 300-400€? Ak nebýva v najlacnejšom kraji? Povedz mi to seriózne, keď doteraz si nebola schopná ušetriť prachy na hypo? Povedz mi, čím sa ona chce akože vyhrážať? Ved nech preboha čím skôr odide z toho bytu. Mama konečne nebude mať na krku darmožračku a bude môcť konečne si aj ona užiť peniaze a nielen dcéruška.
A kde by bola mesačná hypotéka 150€? 😩Kdee? Ved už teraz jej dlzi za roky rokuce peniaze matke. Ak dcéruška nemá liek na dlhovekosť tak asi nebude žiť 150 rokov aby jej zaplatila reálnu cenu za byt.

@lonely66 a to máš z kade, že počas života sa dedenie nerieši? Dedenie môžeš riešiš kedykoľvek. Nie je to nič neobvyklé ani nespravne. Niektorí rodičia preventívne rozdelia majetok už počas svojho života. Práve takáto situácia v rodine, že dcéra býva v rodičovskom byte a nemá na hypo by sa mala čím skôr ošetriť. Nenechať dcéru len tak v domienkach. Nepoznáme detaily, možno ju treba povzbudiť aby si sama riešila život a možno je to oveľa komplikovanejšie a treba jej pomôcť. To je hlavné na máme ako sa k tejto situácii postaví.