Je vhodné oslovovať svokru pani?
Este nikdy som svokru neoslovila, a kedze jej vykam je mi blbe ju oslovit menom. Mozem ju oslovit pani? napr. -pani donesiem Vam nieco na pitie?
Oslovanie menom pri vykaní, je úplne v pohodičke. Ja som mala o 30rokov staršie kolegyne a keď sme sa poznali už tak dlhšie, normálne som im hovorila menom a vykala som, úplne bez problému. Ktorá chcela, navrhla tykanie, s tou som si tykala, ostatným som vykala a oslovavala ich menom. Keď Je to osoba, ktorú vidím prvýkrat v živote alebo je to nejaká veľká oficialita, oslovujem priezviskom “pani Nováková” a samozrejme, vykanie. Ale v prípade svokry, keď si vydatá 10 rokov je oslovenie “pani” totálne mimo. Normálne menom, alebo potom babka. Ja aj svokru aj moju maminu oslovujem babka, odkedy sú deti, svokra volám dedko.
Nie🙈 radsej neoslovuj. My kedze me deti, tak volam babka, dedko. Mne prislo neuctiv3 svokre tykať.
A co takto svokricka,date si....? Naco vymyslat oslovenia,ktore neodrazaju vas rodinny vztah?
Tak toto je dobry bizar. 😄
To su tie slovenske vztahy nevztahy, kazdy tyzden na navsteve, v manzelstve 10 rokov a neviete sa poriadne ani oslovovat. Vsimla som si to aj pri inych podobnych temach. Kazdopadne pobavila som sa, prepac. 😀
Ja volam svojich svokrovcov krstnym menom a tykame si snad odkedy sa pozname. Mame fajn vztahy, aj manzel s mojimi rodicmi...Ziadne staranie sa, ziadne konflikty, ziadne nalinkovane stretavky a ine sceny.
Super si mi zlepšila náladu svojim príspevkom. Ona stará pani a ty mladá pani. Prepáč, nevysmievam sa, len si predstavujem situáciu a je to také smutno-smiešne.
Ja svokrovcov oslovujem normalne otec, mami. Bolo mi to trosku zvlastne, ale tak zvykli sme si. Ja im vykam, nikdy mi nanavrhli tykanie. Oni mne samozrejme tykaju.
@janickacrazy ja som sa mojej mamy pytala, ci jej to nepride cudne, ze svokrovcov oslovujem tiez mama, ocko a ona ze nie, to ako preco by mi malo vadit? Ved sme obe mamy. Ale ja mam s nimi dobry vztah, svokor ma na svadbe vyobjimal a povedal, ze konecne ma aj dceru.
Ale zas co mne pride divne, ze sestrin muz nasim rodicom stale vyka, ja uz som mame aj hovorila, ze by si mali sadnut a potykat. Lebo mojho muza spoznali, ked mal 15, ja som mala 17, najprv sme sa len kamosili a potom zacali spolu chodit a sme dodnes spolu. Takze oni mu tykali od zaciatku a po svadbe mu nasi povedali, nech im tyka a tiez ich vola mama, ocko. Ale preco toto svagrovi nenavrhli, netusim 🤔🤪. Sestra jeho rodicom vyka. Ale tusim ich tiez vola mama a otec.
Po 10 rokoch manželstva nevedieť, ako osloviť svokru, mi už je nie ze zvláštne, ale doslova na zaplakanie.
To už "teta" a krstné meno je lepšie, ako pani ta a ta.
My sme mali tiež chaos v rodine. So svokrou som si našťastie hneď potykala, svokor bol o dosť starší, ten tykanie nenavrhol, ale v tom čase by mi to ako mladej žabe ani z ust nešlo, tak tomu som vykala, ale neoslovovala. Otec by som mu nepovedala, aj keby život od toho zavisel, lebo otca mám. Žiaľ veľa sa nedožil, takže sa to vyriešilo same. Moji rodičia tykanie mužovi nikdy nenavrhli (podľa mna trápne, ale človek si rodičov nevyberá) tak im muž vyká a osloveniu sa tiež vyhýba, cez deti povedal starká, starký, ale nežijeme na Slovensku, takže ťažkú hlavu si z toho nerobí. Otec, mama by im tiež nepovedal, to je úplne cez čiaru.
Ja osobne by som zvolila krstné meno a vykať
pani 😅 ja svokre vykam a hned na svadbe mi vravi aby som jej hovorila mama.. to mi ale cez zuby absolutne neslo 😬 tak som pockala kym z nej urobime babku a hovorim jej babka 😀
My to máme tak isto, manželoví rodičia mi tykajú, ja im vykám, no netuším ako ich mám oslovovať, vyhýbam sa osloveniu. Podľa mňa je to na svokrovcoch si upraviť tieto oslovovania, predsa oni sú tí starší. Moji rodičia si to s mojím manželom upravili pekne a jasne na začiatku, nie ako svokrovci so mnou.... A nie, ja to s nimi riešiť nebudem, natoľko ich ani veľmi nemusím...
Sranda,ako ste sa do autorky pustili.🙂Ja nič proti svokram.Moja exsvokra bola..no celé zle a sama mi navrhla,aby som ju oslovovala "teta" čo mne paradoxne príde veľmi neslušné.Ale keď chcela,budiž.Teraz mám veľmi fajn svokru,a o to viac ma to možno mrzí aj okrem iného,avšak nie sú svokrovci moc nadšení,že ich syn má mňa,takže téma oslovenia u nás nepadla a nikoho nezaujíma.Jedine tak mne je to blbé..trochu,zvlášt pred detmi.Takze ja ich oslovujem pán a pani plus priezvisko.S prvou ženou môjho chlapa si tykajú a s ňou majú skôr rodinný vzťah.Aj sa navštevujú.Vies,pokiaľ mňa niekto berie ako kvázi nutnosť,že máme ďalšiu nevestu,čo už,zmierme sa s tým,ja nemám dôvod byť prehnane milá a vtierava a riešiť aj po x rokoch ako komu padne nejaké oslovenie,keď druhej strane je to šumak.Asi možno ako u autorky.Ja napr.by som nedokázala svokru oslovovať mama ako tu poniektoré píšete,mama je len jedna a svokra ňou rozhodne nie je,bez urážky,nech už by bola svokra ta najúžasnejšia žena na svete.
Za mna takto..mama je pre mna uplne nepredstavitelne, toto oslovenie patri mojej mame a nie inym mamam, ale chapem, ze to bolo a stale aj je zvykom. Pani spolu s priezviskom mi na rozdiel od ostatnych nepride nejake smiesne. Je to normalne formalne oslovenie, ale je pravda, ze po 10 rokoch co sa poznate by to nemuselo byt az take formalne. Oslovenie teta je prilis detinske a podla mna nevhodne, toto by som urcite nevolila. Za mna oslovenie krstnym menom + vykanie je uplne v poriadku. Nevidim na tom nic neuctive. Podla mna by teda bolo najlepsie "Anicka, podam Vam...", pripadne este to oslovenie svokricka, ktore tu niekto spominal. Viaceri takto oslovuju svoje svokry, aj ked teda mne to nejde do huby :D. Ja som svoju svokru vzdy oslovovala menom spolu s vykanim az kym sme si nepotykali. Celkovo mi toto tykanie/vykanie lezie poriadne na nervy. Pre mna je velmi divne ked si ludia z blizkej rodiny, ktori sa poznaju x rokov vykaju, ale tak kazdy je inak zvyknuty a na ine si potrpi.
Budete samé dve a spýtaš sa :"Už dlhšie sa chcem spýtať, ako by ste chceli, aby som vás oslovovala?"
Ja si so svokrou tiež vykam - ona mne tyka, ja jej vykam.. neoslovujem.ju, pokiaľ potrebujem deťom povedať, hovorím o babke, keď oslovujem priamo ju, tak sa osloveniu vyhnem - čiže sa opýtam z pozície aby bolo jasné že sa pýtam jej "donesiem vám niečo na pitie?" Poprípade sa jej ani nepýtam a rovno donesiem 😅 lebo ona vždy povie aj tak nie.. myslím že len raz som jej povedala teta, keď sme ešte nemali deti, pani mi je naozaj divné povedať, to nepoviem ani na ulici cudzej žene.. príde mi to zvláštne neviem.. inak svokru mám rada, ale teda menom ju osloviť mi príde zvláštne keďže sa mi nikdy tak nepredstavila..
Ja moju oslovujem teta. Bez mena, len teta. A vykam. Ani tykat nechcem, ta predstava mi nie je prijemna. Pred dietatom o nej hovorim ako o starkej.
Ja ti absolútne rozumiem..
S mojou svokrou mam rovnaký problém. Kým sme.sa s mužom "frajerili", bola to "teta".
Keď sme sa vzali, moja mama si s mojim mužom normálne potykala...
Ja som sa po pár dňoch, po svadbe, normalne pýtala svokry, ako ju mám teda oslovovať, že už mi "teta" nepríde vhodné. A ona mi na to, že "mama je len jedna, to je v pohode ". Odvtedy som ju neoslovila nijako....až keď už sme mali deti, občas keď sa tomu nedá vyhnúť, že treba na ňu zakričať alebo co....tak "starká....".
Ale teda veľmi sprostá situácia....no. Celý čas mi to vadilo a viac som túto tému a nimi nezačínala, keď ma tak zrušila....
Švagor ma rovnaký problém...tiež ho takto "prijali" ze ich neoslovuje, lebo v podstate nemá ako...tiež až odkedy sú deti, ta "starká, dedo".
A vravieť im "dobrý deň a dovidenia"...je tiež také....keď oni ku nám nabehnu "čaute čaute"....A mne tykaju samozrejme....poznajú ma od školy
Ja viem, že sa mnohé ženy pobavili, ale ja ťa chápem 😁 mne svokrovci navrhli po svadbe tykanie a oslovovanie mama, otec - nevedela som vobec, ako reagovať v tom čase, ale mne to bolo proti srsti a nečakala som to. Len odmietnutie bolo tiež “neslušne” - z pohladu iných. Tak som sa všemožne vyhýbala tykaniu aj oslovovaniu 😁🙈 ale neskor som to riesila tak, ze som ho oslovila menom a spýtala som sa ho. Alebo veľmi mi pomahala barlička “babka a dedko”, ak išlo o deti 😁
@anjelicek26 fuuuha ty si teda odvážna ( alebo neslušná? ) neviem, ja sa s mojou svokrou poznám 25 rokov, 17 rokov sme rodina, ale teda nikdy by som si nedovolila navrhnúť tykanie. Keby to spraví ona, že mi navrhne nech jej tykám, tak to je iná vec. Ale ja isto nie. Nejaké hranice slušnosti platia aj v rodine. A to máme dobrý vzťah, aj keď jej vykám. Príde mi to normálne, skôr mi príde divné svokrám tykať, ale keď si to samé vyžiadajú, beriem.

Este ju mozes oslovit mama 😆