icon

Krst - nátlak svokry

motylik47
16. sep 2016

Milé baby.. mám taký sprostý problém. Len čo sme oznámili svokrovcom, že čakáme bábo, svokra zavolala svojho druhého syna (má môjho manžela a jeho brata, ktorý je slobodný, býva pri mamičke, sám nedokáže nič urobiť, ťahá mu na 40tku a nemám ho rada) a oznámila mu,. že nech si príde s nami vypiť, lebo že bude krstný. Do mňa vošli zaraz všetci čerti, že čo už rieši, keď som bola len v treťom mesiaci, a ešte viac, keď prišiel do obývačky, len sa zatváril, že "čo ja s tým mám" a odišiel preč. Ani jedno slovo nepovedal. Teraz som v siedmom, a som v hlúpej situácii, lebo viem, že ona bude do mňa hučať, aby som ho dala za krstného lebo je to jediný brat a pod, a čo by ľudia povedali, keby sme ho nedali... och, keď si predstavím, čo to bude po pôrode, tak mi je zle.
Pritom minule sme boli všetci traja so švagrom v bare, a tam sme to oznámili spoločným kamarátom. Jeden znovu doňho drgol, že budeš krstný, a on že no ani za Boha nebudem krstný. Tak som mu vtedy povedala, že ho ani nikto nevolá.
Lenže viem, že akonáhle sa to narodí, tak začne peklo, a keď neurobím, čo mamička bude chcieť, tak ma znenávidí na celý život a ešte na smrteľnej posteli mi to bude vyčítať.
Moja situácia je taká, že mám dve vydaté sestry a vydatého brata, ktorí sú už niekomu krstní, ale mám aj slobodnú sestru, ktorú by som rada dala za krstnú. Lenže zas bude mať svokra protiargument, že keď ona bude krstná, tak švagor bude krstný. Ale ja ho tak nemusím, že si neviem predstaviť, aby naše dievčatko stále počúvalo toho ufrflaného zakomplexovaného chlapa, v každom druhom slove nadávka, chudáčik, lebo nemá ženu, a vlastne všetky ženy sú ku*vy a stále dookola, ako všetko je zle, všetko je na hovno.
Najhoršie je, že čo povie mamka, to on urobí. Už som raz urobila tú chybu, že hoci on nechcel ísť za svedka nám na svadbe, tak ho mamka prinútila, a potom ešte rok od svadby som musela počúvať, aké to bolo trápne, že tam musel sedieť, ako ch*j a mal ten po*ebaný motýlik... proste celá svadba bola o ňom. Vtedy boli svedkovia tiež moja sestra a on. Ale keď poviem svokre, že dám za krstnú mamu len moju sestru a nikoho viac, tak bude peklo.
Poraďte mi, ako z toho von. Lebo keď svokre poviem moje argumenty, tak on za ňou pôjde, a bude z neho nakoniec najväčší chudáčik, ako vždy.

taami
17. sep 2016

@motylik47
Zas si netreba tolko fandiť, ze tvoja osoba natoľko zaujíma "cele mesto" 🙂

maciatkolulu
17. sep 2016

@motylik47 tak nech v najhorsom vola dietatko krstnych menami, u nas to tak je a hotovo

motylik47
autor
17. sep 2016

@taami :D zas tak som to nemyslela, ale je to dedina, tu kazdy kazdeho riesi, neviem si na to zvyknut... a najlepsie je, ked idu stare babky za mnou, co sepkaju tak nahlas, lebo same nepocuju, az to sama pocujem.

petulda333
17. sep 2016

No ja mam taku svokru ze tiez chcela aby bolo vsetko podla nej,ci uz svadba,meno pre dieta a krst atd atd..kedze ju uz poznam nejednala som s nou-zbytocne lebo argumenty pre nu neexistuju ak si nieco zmysli!vsetko som vybavovala vtedy ked bola v praci-aka smola 😂😂 aj krst chcela mat v jednej restike-lebo to maju ich znamy a ona im uz daaavno pred narodenim drobca slubila ze krst bude tam,no nebol!vsetko sme si vybavili bez nej aj bez mojich rodicov-nasim to bolo jedno vzdy nam opakovali nech si urobime podla seba,oni zaplatia len!a po vybaveni sme len oznamili datum a cas krstu a vsetko ostatne bolo prekvapenie...ano jasne ze podla svokry bola svadba na prd,meno na prd aj krstiny!ale kaslala som nato,vsetci ostatni boli nadmieru spokojni!vybavte si sami a jej len povedz nech sa necha prekvapit-vase dieta

mamicka21
17. sep 2016

no, tak ja by som muzovej materi vysvetlila, ze ako krstny otec by mal vase dieta bravat do kostola a mal by mu byt prikladom v krestanskom zivote atd. nech si to mamicka uvedomi, ze je to velka zodpovednost a ze vy ako rodicia dietata nedate takuto dolezitu "funkciu" nejakemu ch.jovi s motylikom ;)

zuzigirl
18. sep 2016

@katarinka289 🙂 tak pouc ty mna. Preco bol Jezis pokrsteny?

zuzigirl
18. sep 2016

@katarinka289 akosi mi ta symbolika nedava zmysel. Jezis nemal dedicny hriech, bol krsteny ako 33. Zvysok je vymysel cirkvi, manipulacia s ludmi, vsadzanie strachu do nich, ze nie su dost dobri. Nabozenstiev je vela, kazdy si vyberie, to co je pre neho najplauzibilnejsie. Pre mna to krestanstvo v podobe, ktoru nam predostiera cirkev a tie prekrutene preklady biblie nie je. Zelam ti bezhriesny a spokojny zivot... 🕉☮️☯️💟

jahodka11
18. sep 2016

@motylik47 ano, chapem, ani u nas sa to nekončí, ale musis dat jasne najavo svojim postojom, tónom hlasu a vsetkym, ze takto to bude a bodka...prinajlepšom odpoviem, ze preto, lebo to tak chcem...a uz ked sa bude vypytovať a rýpať sa v tom, neodpovedať jednoducho...nie je to neslušne, jednoducho sa nedaj zatiahnuť do jej slovných hračiek,lebo z toho nikdy nevyjdes víťazne....co nikto ani nechce, súťažiť so svokrou,ze ktora je lepšia, lebo to sa neda, každá sme tu na nieco ine....ale jednoducho....ani sa nesmiat, aby nemala pocit, ze sa jej vysmievas alebo, ze to robíš naschval a podobne sprostosti, jednoducho, krstná bude moja sestra a BODKA! A preco? Lebo je to moja sestra a ja to chcem...a dohodli sme sa s manželom! A viac uz ani slovo.....nerozvíjať to!!!!

jahodka11
18. sep 2016

@motylik47 a ano, my sme sa s mužom hádali kvoli rodine...asi je to vsade rovnaké...ale Nehovor mu nic....ze co povie tvoja mama, ked to a hento....staci, ze bude za nich chodit jeho mama...ale to si musi vybavit sam...ty bud nad vecou!! A vies co, ako si tu pisala, ze si stare babky sepkaju a su hluché a akoze sepkaju tak, ze to ty počuješ, by som sa usmiala, pozdravila a povedala, ze ale ja vas počujem, mali by ste hovoriť potichšie....a odišla s úsmevom...a popriali pekny den 🙂

bibistec
18. sep 2016

no u nas bol problem ze ja som povedala ze krstit sa nebude vobec doteraz sem tam pocuvam ze treba ale moje dieta moj nazor ked bude dospela nech si robi co chce ale dopredu jej nieco vybrat to urcite nie. a ty si matka dietata a tvoj manzel otec vy sa rozhodnite ci date pokrstit a ak ano kto bude krstny vy ste rodicia nikto iny

margotka33
18. sep 2016

Aj moja svokra chcela za krstneho jej syna a moj exmanzel svojho brata.. Ja som povedala nie. Aj svokre som vysvetlila, ze nevidim dovod aby bol XY krstny, ked nemame ziadny vztah a cele tehotenstvo sa on ani jeho manzelka nezaujimali o nase dieta. Za krstneho som vybrala mojho brata, vtedy slobodneho a kostol nenavstevujuceho. Dnes ma ma veriacu manzelku, s malou maju vyborny vztah a malu bravaju aj do kostola. 🙂 @motylik47 nedaj sa.

halloaplle
30. jún 2017

Dobrý deň mám problém s výberom krstných svokra mi vnucuje partnerovych kmotrovcov a argumentuje tým že čo vy na to povedali keď je partner im krstný a my si vyberieme iných lenže vždy keď tam prídeme tak sa hádajú pijú alkohol nemajú žiadnu autoritu u svojich deti a vkuse sa ľutujú nechcem aby sa votreli do mojej rodiny s privilégiom krstných a moje dieťa bude vidieť hádky "krstných " riešenie problémov alkoholom odchody od deti a odvravanie ich vlastných deti . Doteraz pri mne stal aj partner ale už sa vzdal a povedal svokre že dáme ich a moje námietky zavrhol že sa nebude s nimi hádať 😕 Neviem či sa mi oplatí hádať alebo ustúpiť ...

janulik2008
30. jún 2017

@halloaplle ach tie svokry ... je to vase dieta tak vy mate rozhodovat ze koho nie svokra

mysicka36
30. jún 2017

Vyberte si iných krstných a hotovo. Nech sa každý zariadi podľa seba. Kto sa urazí nech ostane urazený. Je to len vaša vec ty a manžel o tom rozhodnite.

cuculiatko88
30. jún 2017

@halloaplle vyberte takych krstnych ktorych chcete vy,nepodriadujte sa svokre 😉

katyt
30. jún 2017

Veď jednoducho povedzte, že za krstnú chcete dať tvoju sestru a to, že ešte nie je vydatá a nemá partnera nie je žiadny problém, nikto netvrdí, že na krste musí byť aj krstná mama aj krstný otec. Mojim deťom je krstná mama moja sesternica, ktorá nie je tiež vydatá a keď raz bude mať partnera, tak bude krstný on. A vôbec by som neriešila, že Ťa bude svokra po celej dedine ohovárať. Ona Ťa bude ohovárať tak či tak zase za niečo iné, jednoducho to tak funguje, vždy sa nájde niečo za čo Ťa bude môcť ohovárať. Keď sa bábo narodí, tak bude riešiť každú somarinu a keď jej nedáš za pravdu, tak bude o tom vedieť celá dedina. 🙂

oskvarka
30. jún 2017

@motylik47 cha cha tvoja svokra ako moja mama u nas zabera oznamit na poslednu chvilu ako to bude.. pripadne si vymysliet vyhovorku kludne aj hlupu a cas vsetko vylieci a je to vybavene...
moja mama tiez nevie pochopit preco moja segra nieje krstna mojich deti,.... nevadi ze moje sestri niesu pokrstene... pre nu je to chore :D (a ja si hovorim ako dobre, ze niesu lepsiu vyhovorku by som nezohnala)
mi mame v rodine cely zoznam veci ktore si moja mama vysnivala a potom sme boli neviem ake zle dceri ked dsa tak nestalo... (sme 3 sestri) najlepsi je asi ten ze mama (ocovi je to sumak) sa rozhodla ze jedna z nasi si necha ocove priezvysko... :D

synda11
1. júl 2017

@oskvarka hmm myslim si ze nechat si priezvisko nieje problem...ja som si tiez nechala moje..teda mam dve....presne ako je šmahel kalisová....ale ja som chcela...to je samozrejme rozdiel...svokra skoro dostala mrtvicu :D

oskvarka
1. júl 2017

@synda11 cha cha divne ze sa jej to nezdalo :D.... ale ako pises my sme nechceli

jance333
1. júl 2017

@halloaplle v prvom rade musíš presvedčiť partnera, aby držal pri tebe. kľudne argumentuj tým, že ti tí ľudia neprídu ako vhodní krstní, akože akým príkladom pôjdu vášmu dieťaťu, k čomu ho/ju budú viesť?
môj muž si myslel, že krstná bude jeho sestra, s čím som ale nesúhlasila, nakoľko ona absolútne a vôbec nejaví záujem o bábätko a nemá k deťom vzťah. muž má dve sestry, ja tiež dve, jednej neteri som krstná ja - takže naši asi čakali, že im to "vrátime" a bude krstná moja sestra. čo ale zamotalo situáciu, lebo ja by som nechcela za krstného jej muža a to by sa automaticky očakávalo 😀 od začiatku som chcela za krstnú moju dobrú kamarátku a tak som si to vyargumentovala tým, že máme priveľa sestier, len jedno bábätko, tak pre kľud v rodine bude krstná kamoška a hotovo. nemôže sa nikto uraziť. všetci to prijali, ja som spokojná, lebo mám, čo som chcela, muž s tým súhlasí 😂
je to vaše dieťa, na muža máš určite svoje "páky", keď bude držať s tebou, nemôže vás svokra nútiť do ničoho. ja tieto veci tej mojej oznamujem ako hotovú vec bez možnosti diskusie.

janulik2008
1. júl 2017

@katyt súhlasim 🙂

katrinka8
3. júl 2017

@katyt - @katyt - ja Ťa len poopravím, už pokrstenému dieťaťu nemôže byť krstný otec niekto, kto pri krste nebol... 😉 Čiže budúci partner (manžel) Tvojej sesternice nemôže byť krstným pre Tvoje už teraz pokrstené dieťa.

pekkka
3. júl 2017

Krstný rodič by mal byť nie len príkladom pre dieťa, ale aj v prípade vašej /nebodaj/ smrti sa o dieťa postarať ako o vlastné ...

katyt
3. júl 2017

@katrinka8 máš pravdu, ale myslela som to tak, že sa to bude akože v rodine brať, že keď je sesternica krstná, tak jej manžel ak raz nejakého bude mať sa bude brať akože za krstného. 🙂

adrika47
6. júl 2017

Si dospela zena, urob pre svoje dieta len to, co ty s manzelom povazujes za spravne. Vobec nechapem preco ta svokra tak rozculuje nech si vravi a mysli co chce a ked sa ta bude cokolvek pytat ty niesi povinna odpovedat na ziadne otazky. Vyber krstneho podla vasho uvazenia s manzelom a ostatne neries.

kvetinka75
6. júl 2017

@motylik47 vykašli sa na to a zavolaj sestru, je to vaše dieťa, vaše rozhodnutie. Ja už takéto reči púšťam jedným uchom dnu a druhým von. Nech spravíš ako spravíš svokra sa nezmení, tak si spravte po svojom. Aj ja si tak robím. Ak by sa nedajbože niečo stalo, krstný sa má o dieťa postarať - je toho schopný?

lucinocka
6. júl 2017

t

lucinocka
6. júl 2017

@motylik47 ja som nedala ani brata ani jeho sestru, aby sa nikto neofucal...dala som cudzich ludi a aj ten zomrel do roka...taze nemame krstneho ziadneho

bielavila
5. okt 2022

@motylik47 no ako si dopadla, bol nakoniec muziv brat krstny ci ste si presadili svoje?