Ľudia nevedia prijať, že nepijem alkohol
Ahojte, tí ktorí abstinujete, ako to riešite na oslavách a podobne? Pred rokom som sa rozhodla, že alkohol piť nechcem a to ani príležitostne a ľudia s tým akosi majú problém. V jednom kuse počúvam otázky typu prečo a či som chorá a či ani za jeden a ani na tejto oslave...Nie, nepila som ani na svoju tridsiatku a neplánujem piť ani na oslave hociktorej mojej známej. Ja nemám problém niekam ísť, rada sa zabávam, ale alkohol a cigarety vôbec nepatria do môjho života a nehľadám dôvod prečo áno. Už s cigaretami to bol problém, ľudia mi strkali cigarety do úst až nakoniec ma vylúčili z partie, tým myslím, že väčšinou sedím sama dnuka, kým ostatní fajčia, ale pochopili. S alkoholom majú však obrovský problém a na každej príležitosti mi ho strkajú popod nos a nútia ma, nech si aspoň pripijem. Priateľ takisto mi aj 10x povie, že veď sa napi. Nechcem ostať nespoločenská a sedieť stále doma. Ja sa bez alkoholu zabaviť viem a chcem, ale toto mi už neskutočne lezie na nervy a ľudia ma berú ako čudáčku, že nepijem a nefajčím.
Tí ľudia pokojne môžu byť normálni. Ale.... robíš/začala si robiť niečo inak ako oni a je normálne, že im zrazu prídeš v tomto za divnú. To ako keď vbehne vegetarián medzi mäsožrútov, nešportovec medzi športovcov,... Ako sa tým rečiam brániť, neviem. Občas to chce len čas, kým si ostatní zvyknú.
@klara7227 Robíš chybu, že sa vyhováraš na auto, alebo sa tváriš že si si odpila. Potom si myslia, že normálne piješ a ponúkajú ťa stále. Treba to raz a navždy useknúť. Povedať, že nepiješ. Nie len teraz výnimočne, lebo si na aute, alebo berieš lieky a ináč by si si dala. Proste treba im dať vedieť, že si sa tak rozhodla a nebudeš na tom nič meniť. Iba tak to pochopia a prestanú s tým.
Poviem, že nie a ľudia to rešpektujú. Ak nasleduje ešte raz otázka prečo a pod, tak znova zdôrazním, že proste nie a nikdy som nemal problém. Proste nepijem a bodka. Nie je to žiadna hanba. Povedz to sebavedome a dajú aj tebe pokoj.
@klara7227 ani ja nepijem, ale fakt je ten, ze sa teraz pohybujem v spolocnosti, kde sa nepije. Predtym v jednej praci sa to tiez bralo tak, ze ten, co nepije, kazi zabavu. Ja to zas vnimam tak, ze ak mam byt v spolocnosti, ktora sa vie bavit len po chlaste, tak v nej radsej nebudem.
Stoj si za svojim, je to dobre rozhodnutie.🙂
@klara7227 myslim, ze je uplne normalne, ked sa ludia opytaju, ze preco nie. Je divne, ze ti niekto cigarwty strka do ust a vnucuje alkohol.
Ja som alkohol obmedzila pri diete a teraz v tehotenstve a po poroze vylucila. Ale dala som si burciak ked bol za glg, to som neodolala a aj pripitok som si cucla. Frajer, ze nech si dam pivo, ze vwd to nic, ale raznw som mu povedala, nech s tym prestane, ze co z toho ma, mi to vnucovat.
Ja si dam, ked budem chciet. Twraz nealko pivo, podporuje laktaciu.
Tak si razne povedz ako sa veci maju.
@klara7227 No je to vlastne ich problém nie tvoj, hoci ty počúvaš ich reči, ale vnútorne si ty v pohode. Ja síce neabstinujem, ale boli situácie kedy som nechcela alkohol, resp. nemohla a nie každému som vysvetľovala dôvody prečo nie. Proste nie a hotovo, to už je na každom čo si pomyslí. Niektorí ľudia budú donekonečna riešiť všetko okolo seba...
Ja som na to za 28rokov neprisla :-/ dokonca aj moja babka ma furt nutila na oslavach. Pre nu ani soferovanie nebola vyhovorka. Moj ocko mi este ako malej dal radu, ze ak ma niekto do niecoho nuti a neda si povedat, tak to mam zobrat a vyliat/cigaretu zlomit a velmi rychlo ma predtanu nukat. To som mala tusim 13, bola som u znamych na grilovacke aj som u nich spala (spavali sme u seba navzajom casto ked som bola u ocka na vikend, ale teraz ani nebol doma, bol na sluzobke, vratil sa az druhy den poobede) a donutili ma zjest steaky(v tom case som maso velmi nejedla a steaky uz vobec nie, to ani doteraz) a 2 pohare nejakeho vina ci sampanskeho ci co to bolo. Prevracala som 1,5 dna a nemohla som ist kvoli tomu na jediny tabor v zivote, kam ma chcela zobrat starsia sestra a uz to aj zaplatila :( vtedy mi toto povedal a niekedy, ked ma ludia nepocuvali, ze co hovorim, tak som to aj pouzila a bol klud.
@klara7227 tak núkali a ja som odmietala, nakoniec si zvykli. Dôvod - jednoducho som sa tak rozhodla kvôli svojmu zdraviu.
Zazila som to tuto sobotu,muz mal posedenie,futbalovy klub. Ja som tam sla,ale nepila,pretoze som bola autom a sla som s detmi domov,muz ostaval do rana. Tiez mali poznamky,ze preco sa neuvolnim,deti mi strazia,tak nech vypijem. A nech si dam a tak. Ja som vysvetlila a dodala to,co zvyknem hovorit vzdy-niekto musi mat aj rozum a dohliadat na opilcov 🤣 a daju/dali pokoj
ja už druhý rok úplne bez alkoholu, porušila som iba raz prípitkom na stužkovej, plne chápem, lebo robili mi to prvý rok skoro všade poznámky, otázky a prečo a daj si, teraz to už ustalo, ale v manželovi mám podporu on ma niekedy podržal keď už boli poznámky neúnosné, len vydrž ;)
ja ti to napisem z druhej strany.... je vseobecne zname a aj pravda, ze ludia, co nepiju a su vonku v partii s ludmi ktori sa prisli zabavat s alkoholom, su nudni. Zial je to tak, nevedia sa uvolnit, su ako keby furt v napati... U nas v partii su tiez holky co nepiju, mne to je sice jedno, ale co vyslovene neznasam, ked tieto partnerky za kazdy dusok alca, kt. si ich partner da sa na nich pozeraju, ze uz by stacilo.... kazi to celu naladu v partii. Tieto brzdy, ked maju problem s alcom, nech si ho nechaju pre seba a netlacia na ostatnych ludi. Zazrakom len jedna z nich je normalna a dopraje aj svojmu muzovi, ked teda sli po sto rokoch von medzi ludi oslavit nieco 🙂
@cyberk Nechci vedieť, ako pôsobia tí "veselí" s alkoholom na tých "nudných" bez alkoholu. A fakt nechápem, prečo TY vyslovene neznášaš, ako niekto iný pozerá na svojho partnera. Pokiaľ tak nepozerá na teba, alebo tvojho partnera, nijako sa ťa to netýka. Mimochodom, trápi ťa aj to, ako zazerajú tí pijúci na tých nepijúcich? Lebo o tomto je presne táto diskusia.
Tiež nepijem alkohol. Mávam migrény a aj po minimálnom množstve je to hrôza. Takže ja skôr zo zdravotných dôvodov. Síce ľudia mávajú otázky, ponúkajú, že aspoň prípitok, ale vždy odmietnem. Fakt neviem, prečo je zaužívaný prípitok a štrngnutie iba s alkoholom. Je 21.storočie, prečo si nemôžeme pripiť aj minerálkou, džúsom, kofolou? Etiketa sa predsa aj vyvíja a mení. Je mi to šumafuk či niekto pije alko alebo nealko, to si nemôžeme štrngnúť?
Ja tiež nepijem. Zapalim si keď ideme raz za čas s kamoškami von a aspoň ma kto robiť šoféra. Ale v mužovej rodine mi ponúkajú stale. Poznajú ma už 14rokov a vždy mi ponúknu, dokonca aj ako tehotnej mi svokor núkal vodku, ale vajíčko na chlebík mi nedal aby mi nebolo zle 😅 Čudujú sa keď ma niekto narodky a ja si nepripijem na zdravie 🤦 Nevidím nič nenormálne na tom, že človek nepije. Proste nepijem a bodka. Koniec.
@klara7227 zrejme to nepovieš dosť rázne a presvedčivo, ďakujem nebudem piť.....a vôbec nemusíš odpovedať niekomu 100x že prečo nie
@klara7227 tak ono v spolocnosti vacsiny ludi je normálne pit, preto ti verim ze su to normalni ludia v zmysle bezni, nicim sa nelisiaci od masy ludi na ulici. Aj ked normalne by malo byt nepit, urcite minimalne zo zdravotnych dovodov.
My sa stykame s bublinou ludi co vobec nepiju, ked pride ina bublina tak poponukame ale nikto sa neopija.
My aj palime ale nepijeme to 😃 len aby ovocie nevyslo nazmar.
@klara7227 Ú nás s tým rodina mala tiež dlhšie problém. Keď sme boli na jednej návšteve, tak si niektorí neodpustili poznámky ako "správny chlap si vypije" "správny slovak si vypije".
Pomáha jedine vydržať.
🙂
Ale poteším ťa - niektorých, ktorí alkohol nemusia a pili len kvôli tým známym a rodine to taktiež inšpiruje k abstinencia.. Takže nakoniec sa ten počet abstinentov zväčšuje. 🙂 len to kus trvá.
@cyberk Sú nudni? 😂 A na to si ako prišla?
My sa so sestrami (a ich priateľmi) stretávame bez alkoholu a teda nuda žeby bola sa mi nezdá.
To musí byť fakt smutné zakladať si veselosť alebo otvorenosť v diskusiách, či stretnutiach na podgurážení alkoholom.
Mna názor iných absolútne nezaujíma.
Som hrdá na to, že viem žiť bez toho…
Čo sa týka muža nikdy som mu nevycitala, keď si dal- on pije vždy s mierou a keď nie- tak jeho bude hlava boliet, nie mna.
Tebe veľký palec hore a prajem rovnaký pohľad na vec 🙂
@klara7227 nie, ti ľudia nebudú normálni. Ľudia, ktorí ti strkaju cigarety do úst celkom iste nie sú normalni. Pohybujes sa v zlej spoločnosti. A pravdepodobne budeš z východu z nejakej dediny, kde býva alkohol a cigarety úplnou samozrejmosťou.
@klara7227 v okruhu mojich známich je tiež divný každý človek čo nepije, naopak, tiež iný je aj každý čo fajčí. 🤷♀️ Podľa mňa je to v ľuďoch na Slovensku veľmi zakorenené a vďaka takým ľuďom ako aj ty, čo sa nebudú pretvarovať a narovinu povedia, že nepiju, budú si stáť za svojim, tak podľa mňa sa tento pohľad časom zmení. 😊
V zivote som sa nestretla s tym, zeby mi niekto vnucoval alk, ked som povedala, ze nechcem. Nasilu ti strkali cigy do ust? A neprehanas tak trosku? Zase mi to pride ako tema “Chcem sa pochvalit, ze som lepsia nez ini”.
Ved bud asertivna, povedz ze nepijes a dakujes a hotovo. Omg.
@cyberk tie holky co sedia pri svojich chlapoch a kazia celú náladu sú hlúpe. Miesto toho by mali tých svojich chudákov chlapov kopnúť do zadku, aby tu nemuseli o pár rokov plakať, že ich chlap je alkoholik.
Ak im to vadí, nerozumiem, prečo s nimi strácajú čas.
Nemám problém povedať, že si nedám a je mi jedno ako na to reagujú...zrejme su len prekvapení tí tvoji ľudia,známi. Ano, je to taký zaužívaný stereotyp v spoločnosti si aspoň pripiť🙂 ak si sa rozhodla nedať si, je to tvoja voľba a mali by to akceptovať bez hlúpych poznámok. Ja si bez problémov pripijem, ale napr. v lete som nemala chuť na červené víno, ktoré mi ponúkali ako prípitok ..jednak ma z neho hlava bolí a bolo teplo nemala som chuť, odmietla som a keď prišla urazená odpoveď hostiteľky, že ani ona si potom u mňa nič nedá, tak som povedala rázne svoje že to kde sme, treba si vedieť pevne stáť za svojím 🙂
@klara7227 oni si zvyknú... Môj muž nepije 16 rokov, všetci kamaráti sa mu odvrátili, mal iba mňa ženu, ani jeho rodina to zo začiatku nevedela stroviť... Rôzne reči... Na psychiku poriadna záťaž... Ale už sme našli pár ľudí, ktorí mu závideli, že to dokázal a má sa lepšie. Či na zdraví, v osobnom živote. Asi to chce len čas.

@mrva Áno, som málo rázna, súhlasim s tým.