icon

Mám odísť za manželom, alebo mám ostať sama?

ivana890
23. feb 2013

ahojte,potrebujem poradit,mm pracuje 2 roky v zahraničí, ja som bola na rodicovskom,ktorý mi skončil a teraz som nezamestnaná, čiže finančne som aj zavisla na mm. Ja som stale sama, on chodí raz za 2 mesiace domov, deti su stale bez neho,a stale ten isty kolobeh... Teraz CHce aby sme isli byvat za ním, aby sme zili v zahraniči, ja mam zmiešané pocity z toho,moc sa mi nechce, par krat som za ním bola,ale nič ma tam neohurilo, najradšej by som ostala tu... a chcela by som aby sa aj on vratil,aby som mohla aj ja nastupit do prace atd.On nechce, je zvyknuty tam, platy su tam inakšie, povedal že bud prídeme za ním, alebo... mam sa starat, Je tazke naist si pracu len na jednu zmenu, aby som stihala pre malych do skolky zo školky, Neviem čo robit, chapem aj jeho, že si tam zvykol, a je to finančne dost naročne,vsetko platit dvojmo...
čo by ste robili vy? ist niekam kde sa vam vobec nechce,ale hlavne že ste spolu, alebo ostat sama a postavit sa na vlastne nohy? aj ked deti ukratim o otca??

Strana
z2
pulsatilka
23. feb 2013

@ivana890 mne manzel robil v zahranici niekolko rokov (Holand., Madar. CR) a domov chodi len na vikend. Dva roky som viac-menej vychovavala dieta sama....potom som povedala dost...musime to riesit...bolo to tazke...nakoniec sme isli za manzelom (u nas len do CR)...doma mi ostali priatelia, rodina, byt,dobra praca.... ☹ ale deti maju otca a ja manzela 😉 ....vela veci mi chyba a chybat bude....musela som si vybrat priority...

zea
23. feb 2013

Ivanka, prajem Ti, aby si sa rozhodla dobre, aby si bola šťastná Ty aj Tvoje detičky. Urobíš to čo srdiečko povie. Veľa šťastia pri rozhodovaní.

ivana890
autor
23. feb 2013

@zea Dakujem pekne 🙂

katieg85
23. feb 2013

@ivana890 tvoj manzel robi v nemecku?a ty nedostavas peniaze na deti z nemecka?ked pises ze ti skoncilo rodicovske

anjelicek26
23. feb 2013

@ivana890 - chodte za manzelom, rozdelena rodina je uplne o nicom a nejde len o peniazky. Dostanes pridavky na deti, zabyvas sa, na pracu a jej hladanie mas kopu casu... ono dlho od seba vo vztahu nerobi dobrotu, ani pre deti to neni ono stale bez tatina. My sme v zahranici roky, ano rodina chyba, ale pravdu - najblizsia rodina je ti manzel a deti, cely ten zvysok az potom. A domov predsa budete chodit par krat do roka, nestahujete sa na inu planetu.

janinah
23. feb 2013

choď,vždy sa dá vrátiť....určite neber deťom otca len preto,že sa bojíš niekde inde začínať

mima4
23. feb 2013

@ivana890

pises ze sa nemozes takto zamestnat na dve smeny...teda ratam, ze by slo o robotnicku poziciu za takmer minimalnu mzdu.. to je perspektiva????!! Toto mozes robit aj v nemecku za sedemnasobok slovenskej mzdy!! Nechcem sa ta dotknut, ale s takou pracou je to drina, nie zivot...

Ja na tvojom mieste odidem do nemecka...

danadany
23. feb 2013

ja by som to skúsila, ale nechala si zadné vrátka, byt na Sk by som nepredávala, predsa ak by ste sa chceli vrátiť, treba ho prenajať zatiaľ

anjelicek26
23. feb 2013

@mima4 - plus dodam, ze tu sa da ako mamina s detmi poziadat o 5h pracovny cas... nie nie je takych zamestnani vela, ale je to relativne bezne, aj ja pri troch detoch pojdem na 5h/denne ked sa budem vracat do prace.. neni velmi nad cim vahat, pokial tu ma uz manzela, byvanie a on prijem.

mima4
23. feb 2013

@anjelicek26 a nemas problem si najst pracu? alebo beru to zamestnavatelia v pohode?
slovenski zamestnavatelia su este komunisticki zadubenci, ktori si myslia, ze kolko casu si v praci, tolko robis...ziadne inovativne formy zamestnavania..

lauritka
23. feb 2013

tiez by som urcite odisla vonku za manzelom, nerozmyslala by som.. tu na Slovensku to bude len horsie.. urcite budete mat lepsie podmienky v zahranici a ste kompletna rodinka, domov mozte chodit k rodicom na navstevy, alebo oni za vami..
Deti budu mat lepsie skoly, lepsiu perspektivu do buducnosti ako tu... ber to vsetkymi desiatimi ;) na lepsie sa rychlejsie zvykne.

anjelicek26
23. feb 2013

@mima4 - moj zamestnavatel to priamo ponuka ak ma zena dve deti a viac, proste poziadas a mas, proste mas na to narok. Kamosky takmer vsetky robia na polovicny uväzok. Tie miesta take su, aj sa daju zohnat, nezarobis boh vie ako na ten polovicny uväzok, ale o to ani nejde, ide o to vypadnut s kolobehu domacnosti... a ked deti budu v skole... da sa robit aj na plny uväzok... ja som oba razy zohnala pracu na jeden sup... proste behom tyzdna som mala pracu, co som zacala hladat... ziadne predsudky ani nic... u nas v okoli je akutny nedostatok ludi... vo vsetkych smeroch... aj vo firme stale hladame...

mima4
23. feb 2013

@anjelicek26 ale budes robit odbornu pracu, ze? ziadne take tie pomocne prace brigadnicke...?
Inak, to je super takto robit, tiez by som to takto spravila v nemecku, kebyze manzel slusne zarobi a pravdaze ta praca je odborna.... zodpovedajuca mojmu vzdelaniu 🙂

anjelicek26
23. feb 2013

@mima4 - no ano, ja robim nieco hodne specifickeho... je nas malo... vo firme si nas vazia zlatom v podstate, stale ponuky od konkurencie hehe 😀 Ale hladaju u nas na vsetkych urovniach... ono aj zalezi od lokality a brandze... neviem, kde jej manzel pracuje a kde by zili... ale stale lepsie ako na pase na slovensku, uz aj kvoli odborom, oni si tu zamestnancov poriadne ochranuju.

sisaha
23. feb 2013

@ivana890 moja sestra zije v nemecku uz 15 rokov.. okrem toho, ze robi na polovicny uväzok, jej zivotna uroven je 3x lepsia ako tu na SK. Ja som spravila chybu, ze som neodisla, ked moja starsia dcera chodila este do skolky..Teraz, uz zo strednej neodide a chce dostudovat..No akonahle dospeje, v tomto state ju drzat nebudem...Tu ta perspektiva necaka, tam ano...

sisaha
24. feb 2013

@ivana890 ak sa bojis, ze by si tam nemala priatelov, moja sestra asi pred rokom dala inzerat, ze v ich meste hlada zijucich slovakov...Ozvalo sa jej asi 6 rodin. Teraz chodia spolu na opekacky, do kina, v lete sa kupat na jazera, stretavaju sa, strazia si deti, ak niekto ide na SK, tak posielaju po sebe navzajom veci, ktore potrebuju... Vsetko sa da, ked sa chce.... Ale ako hovorim, ja na tvojom mieste by som tu uz nebola....V tomto state mas iba plny kybel istôt, ale zijes tak, ze perspektiva v nedohladne..

ivana890
autor
24. feb 2013

@sisaha určite pojdem vyskušat a uvidím,vela mamičiek písalo že odišli a nebanuju tak dufam že aj mna to čaka 🙂

sisaha
24. feb 2013

@ivana890 moja sestra dokonca vratila SK občianstvo.... 😀

fra
24. feb 2013

mne by mi ani nenapadlo ostavať doma, šla by som a pravdepodobne aj skor ako po 2 rokoch... a ani nie tak preto, že v Nemecku je mnoho vecí ľahších ako tu a aj deti by mali asi viac možností, ale šla by som za svojim mužom kamkoľvek, hoci aj do Ulanbataru - rodina má držať vždy pokope - a navyše ked ťa aj sám volá a pripravil vám veci- nie je o čom rozmyšľať, može ťa to jedine obohatiť

sirinka
24. feb 2013

@ivana890 lubis ho? Tak nevahaj a zacni balit....

agatky
27. aug 2013

ja by som nerozmyslala. odisla by som za nim. rodina ma byt spolu...

rainbow82
24. sep 2019

@henikav vidím že môj vzťah nie je jediný ktorý trpí na diaľku a všetko sa pomaly mení

hanka1674
24. sep 2019

@rainbow82 mení v akom slovazmysle?

wooshka
24. sep 2019

Nie je vsetko ciernobiele. Nie je to tak, ze v zahranici je vsetko len super a doma zle. Ja som sa po dvoch rokoch vratila na rok domov a bolo nam super, sice sa zas vraciame na urcitu dobu von, ale zvazujeme, ci dlhodobo ostat vonku alebo sa vratit domov. Ano vonku je mnoho veci neporovnatelne lepsie fungujucich ale doma citim slobodu v inom - mame hory, volny pohyb v prirode, dieta by som sa nebala nechat za panelakom na ihrisku same, lebo na sidlisku je celkom komunita mladych rodin... okrem ineho mame dom so zahradou aj byt v meste, v zahranici si vlastny byt asi nikdy nebudeme moc dovolit a to nie sme v slabo platenej profesii... socialne zazemie je tiez ine, ale napriklad to mna az tak nestve - lebo ked pride clovek domov po case, zisti, ze fakt dobri priatelia nimi ostali a ti ostatni vlastne len tvorili urcity socialny balast naokolo, na ktory uz clovek aj tak pri detoch a praci nema cas. Ak mate velmi blizke vztahy s rodinou, to bude narocnejsie, ale nie neprekonatelne. Mne bolo dobre doma a rovnako aj v zahranici - ked sme a manzelom spolocne a zijeme spolu ako rodina a to je najdolezitejsie. Ja by som to na Tvojom mieste urcite skusila, pretoze nebudes vediet ale porozpravala by som sa s manzelom uprimne o pocitoch. Ze sa bojis, ze sa citis, ze Ta stavia pred ultimatum, kde vlastne dava iba dve moznosti bez diskusie - s tymto by som ja mala obrovsky problem. Manzel mi sice robi rok v zahranici (ale chodi vela domov) no rozhodnutia robime spolocne a o vsetkych obavach s nim mozem komunikovat. Toto vidim ako najvacsi problem v tom, co opisujes, zrychlika sa mi zda, ze ste asi dost odcudzeni a to moze byt to, kde je pes zakopany. Povedala by som mu o dovodoch, ktore ma brzdia v rozhodovani, ja od muza hlavne potrebujem, aby ma vedel uistit, potom sa viem rozhodnut ist aj na mesiac. No rozumiem, ze kazdy ma komunikaciu vo vztahu inu a po dvoch rokoch oddelene je to zas uplne ine. O to viac by stalo za to chytit to za pacesy a vyskusat. Vratit sa mozes vzdy. Zato taku moznost ist prec uz mat asi nebudes.

Strana
z2