icon

Mám rovnaké právo na byt ako manžel?

11. apr 2024

Čítala som tu takú diskusiu ze kto žije s manželom v jeho byte ale nemá spoločný účet...
Mňa veľmi štve naša situácia... keď sme kupovali byt v ktorom žijeme naša prvá dcéra mala cca polroka. Ja som muzovi hovorila ze chcem aby sme išli do toho spolu ale on ma vraj nechcel zatiahnuť do hypotéky a tak si ju vzal sám. Byt sme od základu prerobili. Väčšinu peňazí dával on ale on chodil do prace ja som bola na rodicaku s malou. Malou sumou pomohol oco..dal 500e ku prerabke co bolo ešte pred 7 rokmi viac ako teraz. Pomohol s robenim elektriky. Ja som si na materskej pomimo zarobila 600e na vstavanú skriňu. Keď som nastúpila po rodičaku do prace dokupili sme veľa vecí dozariadovali, boli sme na dovolenke ktorú som platila ja 1x v Bulharsku 1x v Turecku. Postupom času som kúpila novú manželskú posteľ. Deťom teraz už 2 poschodovu postel. Zariadila som im detskú izbu. Dcérke kúpila písací stol atď. Proste podielam sa normálne na chode domácnosti aj finančne. Počas druhej materskej som si privyrabala takisto. Deťom platím školu škôlku. Stravu keď idem na nákup. Krúžky. Mobil, WiFi co mame doma. Spotrebu vody v domácnosti.
Štve ma, že byt je len na manžela lebo raz pri jednej hádke mi povedal ze "von". Myslím si ze mam rovnaké právo na tento byt aj ja ako on. Aj keď on platí hypo ja som.bola 2x na materskej. A vždy keď som nebola som zarábala a prispievala na iné veci. Počas kúpy bytu manžel nebol. Teraz už je.
Stvalo by to aj Vás?

hederamonstera
11. apr 2024

@stanulienkat ale on ho este nekupil a odkedy si manzelia to platia spolu🙄

stanulienkat
11. apr 2024

Ja som pochopila. Len potom si si to mala osetrit sobasom pred hypotekou. Nie naopak. A prave preto, ze povedal VON. To, ci by si mu to raz aj ty nepovedala, to nevies. Tieto veci su velmi chulostive a treba to riesit POPREDU, nie pocas jazdy.

autor
11. apr 2024

@stanulienkat mala mala... co už no

syslik81
11. apr 2024

mas narok na ciastku kt si davala na hypo pocas manzelstva .. tiez na veci kt si kupila za svoje .. ak mas dokazy -ale na dom narok nemas ten je jeho .. fer by bolo kupit este jeden dom kt by bol len tvoj - vynat ho z bsm a dat ho do podnajmu nech sa splaca ..alebo predat co mate a kupit spolocne pol na pol -no pochybujem ze manzel bude suhlasit ..zial si sa dala oklamat a on dobre vedel co robi

gelifil
11. apr 2024

Toto su tie dosledky zivota nadivoko...jasne, ze sa zachoval ako chuj, ked ti povedal VON

liv1
11. apr 2024

@syslik81 jj toto by ma asi mrzelo najviac, ze vedel co robi. A dieta uz bolo na svete. Smutne

moni73
11. apr 2024

@stanulienkat "ja keby som sama kupila byt, tak je moj". Ved to je ok, mam 200 tis, kupim byt a zijeme v nom. Byt je jednoznacne moj. Ale ja prachy nemam, splacam 200 tis hypoteku, tj beriem peniaze z rodinneho rozpoctu na moj byt. Toto ok nie je.

betulinka1
11. apr 2024

Ked mu normalne povies, ze nech polovicu prepise na teba, tak ti on na to co povie? Pytala si sa ho niekedy? Lebo je jedna vec pravo zo zakona a druha vec ako sa dohodnete. Lebo ani sice z jeho mzdy isla hypotéka ale to mohla ist aj vdaka tomu, ze ty si financovala ine veci. Skutocne neviem ako by som sa zachovala ak by mi muz povedal moj byt a ty mozes ist. U nas je to naopak, dom je písaný na mna ale hypo platime obaja, ja som davala vyssiu akontáciu banke on nemal našetrené, tak preto je to tak. Neboli sme manzelia. Ale ak by sme sa aj rozviedli, tak si z morálneho hľadiska neviem predstavit, ze by som ho nevyplatila z domu cast hypo, do platil so mnou.

stanulienkat
11. apr 2024

@moni73 ak ide dostatocna suma aj z jej penazi, tak mas pravdu.

anjelok
11. apr 2024

Autorka, kedze ste manzelia, vyhodit ta nemoze, ani z vlastneho bytu. Po rozvode je to ine, samozrejme, ale musel by ti vyplatit polovicu zaplatenych splatok pocas manzelstva, cize uplne naprazdno by si neodisla.
Ako by som situaciu riesila ja. Hodila by som s nim vaznu rec a ak by nesuhlasil s nejakym podielovym vlastnictvom, tak by som navrhla, ze si byt kupim aj ja, ktory bude vynaty z bsm a budem si ho platit ja sama, rovnako zo svojej vyplaty, ako on si plati svoj byt zo svojej. A byt by som dala do prenajmu.

maranco
11. apr 2024

Odkedy ste manželia, tak peniaze sú spoločné.
Čo vložil do bytu pred manželstvom tá časť je jeho a zvyšok je už váš spoločný.
Ak dostane dar alebo dedičstvo to je len jeho.

jumama
11. apr 2024

Autorka, raz to tu rozoberali - neviem, ci ti to niekto povedal aj v tejto diskusii, nechce sa mi ju citat uplne celu: Kazda splatka hypoteky pocas manzelstva je ratana ako spolocny majetok. Tvoj muz zatial nie je vlastnikom bytu, zalozne pravo ma banka, kym nie je byt splateny. To znamena, tvoj muz ma majetok len do vysky splatenych splatok. A teda vsetky, ktore boli pocas manzelstva sa uz rataju ze boli zo spolocnych penazi.

andrejka1974
11. apr 2024

Vsak mu navrhni nech tá tam dopíše a kedy ste kupovali byt a kedy ste sa vzali bol tam veľký časový úsek lebo u nás nastalo to že muž dostal byt od rodičov ale zmluva nadobudla platnosť az po našom sobáši a určite by som chcela na tvojom mieste byt na lište vlastníctva bez ohľadu kto koľko dal do toho peňazí však ste manželia a máte deti vždy sa dá aj dodatočne dopísať

elizita
11. apr 2024

Divné. Keď môj muž býval v mojom byte vždy som hovorila,že je to náš byt .. hoci nedával ani na nájom 😁 on sa vždy smial,že to je môj byt a on je nájomník 😄

matkahelka
11. apr 2024

neviem, co by ma stvalo viac. ci to, ze ma chlap tak odrbal, ze byt si poriesil vo svojej rezii, alebo to, ze by mi povedal VON. prepac, ale si hlupa. ty mu regulerne pomahas tu hypoteku splacat, kedze v manzelstve su peniaze spolocne. on o par rokov bude mat byt, ty holu prdel. a ked si najde mladsiu/krajsiu/stihlejsiu/lepsiu, to VON ti aj realne ukaze a ty tu budes, ako jedna z mnohych, prosit o rady, na comas narok.

h2
11. apr 2024

@stanulienkat Ona nechodila do práce nie preto, že by sa jej nechcelo, ale preto, že bola na materskej s ich spoločným dieťaťom! Keď nechodím do práce, lebo som porodila dieťa a starám sa oňho, tak to neberiem tak, že muž ma živí a ja mu mám byť vďačná, lebo to sú jeho peniaze a on ich zarobil, zatiaľ čo ja som nezarobila nič.Tie povinnosti sú podelené tak, že jeden chodí do práce, aby druhý mohol byť doma a starať sa o SPOLOČNÉ dieťa. A dá sa to napísať aj opačne: jeden sa stará o dieťa, aby druhý mohol chodiť do práce. Zarobené peniaze toho jedného, čo chodí do práce, sú spoločné. Hypotéka, splácaná z týchto peňazí, je platená zo spoločného. Čiže spolovice z peňazí autorky. Ktoré si "zarobila" starostlivosťou o dieťa.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
chodec15
Odpoveď bola odstránená
anjelok
11. apr 2024

@chodec15 lenze ona uz v praci je..a plati dovolenky, zariadenie domacnosti, kym manzel si financuje svoj byt zo spolocneho prijmu. A presne ako pises. Na rd je 3 roky a dalsich 37 splaca hypo spolu s nim a byt je len jeho?

matkahelka
11. apr 2024

@chodec15 skus si precitat uvodny prispevok este raz. necitas pozorne.ona uz do prace chodi.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
h2
11. apr 2024

@chodec15 "Milujem" takéto reči! 🙄 Keď mám zájsť do extrému, tak ak by tá žena umrela, tak čo urobí ten muž? Bude si ďalej chodiť do práce, ako keby nič, veď žena aj tak nezarábala, neprinášala žiadnu hodnotu? Bude musieť buď odísť z práce, aby sa mohol starať o dieťa, čím príde o príjem. alebo ho dať do jaslí, ktoré zaplatí, alebo mu nájsť a zaplatiť opatrovateľku. V práci môže zabudnúť na nadčasy, služobné cesty a podobné veci, ktoré mu za normálnych okolností pomáhajú zvyšovať plat, lebo musí byť doma s deťmi. Po práci musí nakúpiť, navariť, oprať, upratať... Alebo zaplatiť opatrovateľku, ktorá to urobí zaňho. Tak si to spočítaj, koľko "stojí" nezaplatená práca jeho ženy.

candii
11. apr 2024

No tak nech polku prepise na teba a je po probléme

chodec15
Odpoveď bola odstránená
h2
11. apr 2024

@chodec15 Platíš si to sám, lebo chodíš do práce. Predpokladám, že ty máš aj nejakú matku toho dieťaťa, ktorá sa tiež stará, robí svoju časť prác. Ak žena už chodí do práce, lebo dieťa je v škôlke, to je iná situácia, než keď je doma na materskej a tým pádom možnosť zárobku nemá.

lienka.7
11. apr 2024

@stanulienkat a keby ten byt kúpili po sobáši, to by už bolo spravodlivé podľa teba? Lebo okrem ich "statusu" by sa vôbec nič nezmenilo.
@autorka zial muz ta dobre obabral, to je uz co povedať 👌 a na tvojom mieste by som bola "triezvejsia" vo financovaní všetkých tých veci, obzvlášť, keď sa ti "vyhraza" ze von z jeho bytu a pod. Sorry za uprimnost, ale musí to byť chudák 👎

matkahelka
11. apr 2024

@chodec15 ty si uzasny! bravo! preco si sam, ked si taky uzasny?
este nam tu vysvetli, ako sa da rovnakym dielom participovat na domacnosti, upratovani, nakupoch, starostlivosti o deti, choroby a ocr, kruzky, ked chlap chodi na tyzdnovky? alebo ked ma chlap pracovnu poziciu, z ktorej si ocr dovolit nemoze a ktora nepozna, ze po 8 hodinach v praci skonci. v takom pripade radis co?

euie
11. apr 2024

Takuto situaciu sme mali v rodine, tiez panko vychcany nechal len seba napisat na LVcko, aj ked uz dokonca boli manzelia (osetril to zmluvne u notara a vynal z BMS), baba tehotna zalubena podpisala co jej povedali... po rozvode ju vyplatil, samozrejme dostala len polku splatenej hypoteky, aj ked hodnota bytu narastla 3nasobne. Inak baba sikovna, realistka. tie materske hormony a zalubenost zjavne zaslepuju totalne

chodec15
Odpoveď bola odstránená
matkahelka
11. apr 2024

@chodec15 pointa, ktoru si asi nepochopil je, ze velacteny manzel ju do LV dopisat nechce. a s tym druhym bytom asi zartujes- pri dnesnych podmienkach ziskania hypo a urokovych sadzbach, urcite nie je bezne, aby mladej 4 clennej rodine schvalili paralelne druhu hypo na dalsi byt.