icon

Mám žiť sama v zdedenom dome?

9. jún 2025

Ahojte dievčatá,
potrebujem sa s niekým poradiť, možno len vypísať. Zdedila som dom po starých rodičoch. Má asi 15 rokov, je vo veľmi dobrom stave. Problém je, že žijem sama. Nemám deti, nemám partnera. A momentálne mám svoj byt, ktorý mi celkom vyhovuje. Dom je väčší, záhrada, starostlivosť okolo neho... a ja si kladiem otázku – má zmysel tam bývať sama? Alebo by bolo rozumnejšie dom predať a tie peniaze radšej investovať alebo si ich odložiť? Veľmi sa v tom motám. Na jednej strane si hovorím, že dom je dar, ktorý som dostala, možno príležitosť na nový začiatok. Na druhej strane mám trochu strach z toho, že budem sama v dome, hlavne večer, v zime... že mi to bude veľa.

Má niektorá z vás skúsenosť s tým, že žije sama v dome? Oplatí sa to? Alebo sú to len starosti navyše? Budem vďačná za každú radu, pohľad, skúsenosť 🙏❤️

priscilla07
10. jún 2025

Ja žijem samá v dome a nemenila by som

nelka93
10. jún 2025

Ja by som ho nepredavala. Teraz si sama, ale keď príde rodina, tak budeš mat už dom a nebudeš musieť kupovať drahé domy. Najmä v blízkosti BA to máš skvele. Daj ho do prenájmu a ostaň zatiaľ v byte

autor
10. jún 2025

Mám 30 rokov a rodinu neplánujem.

btus
10. jún 2025

nikdy nehovor nikdy. 🙂

lujza123
10. jún 2025

Vyskúšaj si teraz na leto ako sa ti býva v tom dome, bazen, grilovačky s kamošmi ale tak isto ta starostlivosť. Porozmýšlaj či je to niečo pre teba.

Ja by som v tvojej situácii asi nechcela ani jedno ani druhé. Samota v dome by mi nevadila, skôr tá veľkosť, udržiavanie a upratovanie veľkej záhrady, zbytočných izieb navyše, kúpeľni.
Ale zas rada bývam v dome. Čiže veľký dom by som predala a kúpila niečo menšie, respektíve dala si postaviť. Malý moderný domček s mini okrasnou záhradou a terasou, fakt pozemok max 200 m2 na nejakom dobrom mieste.
Ak by som bola vylozene bytový typ dom by som predala a kúpila nejaký super byt v novostavbe a ten svoj prenajímala

luccija
10. jún 2025

Máš 30 r vtedy som aj ja chcela bývať v meste a mať všetko po ruke o pár rokov sa môže situácia zmeniť.Teraz by som späť nešla ani za nič
to je lákavé predám dom budem mať peniaze atď ..tak ho prenajat dom blízko Ba je super

anos18
10. jún 2025

Ja by som sama v dome bez muža nechcela byť, jednak by som sa bála a jednak by som to sama okolo domu všetko nezvládla. Podľa mňa, k domu treba muža, resp.mat toľko peňazí, že si to môže žena zaplatiť, aby jej niekto tu prácu spravil. Poznám ženy, ktoré žijú samé v domoch, ale sú to ženy po 50-ke, dali si postaviť nové domy s tým,že do staroby ich to vydrží, ale teda na práce okolo domu si niekoho platia

balerina2025
10. jún 2025

pozri bud prenajmi alebo- predaj a naozaj kup byt za to, pises ze okolie Ba, kde presne. zavisi hodne od polohy, aka je zahrada, aky je celkovy stav.
ci sa oplati prenajimat, ci drzat alebo predat a kupit byt v Ba za to a ten prenajimat, to mas iste prachy.

tim23
10. jún 2025

Určite by som dom nepredávala. Záleží aj aký si typ človeka. Ja osobne by som sa v byte nudila. Za mňa teda určite dom.

dudos
10. jún 2025

Záleží či šoféruješ. Koľko je dom od práce. Na to by som sa zamerala ja. Ak by boli tieto dve podmienky pre mňa v poho. Tak išla by som bývať do domu a byt by som prenajala.

klotildabazarik
10. jún 2025

No ja, si myslim ze pre teba je lepsie byt v byte, sak vyskusaj uvidis, predat ho motez vzdy

margotka17
10. jún 2025

Ja žijem na dedine v dome celý môj život. Počas štúdia som žila na priváte v byte. Neskutočne som sa tešila vždy domov na záhradu. Určite by som ja prenajala byt a v domčeku si zveladovala bývanie. To čo získaš na prenájme použijes v domčeku. Už len ak si dáš krbovu priečku veľa telky, uvaris voňavý čajík či kávičku a pustis si film či rozprávky v zime, ver mi, že žiaden večer nebude dlhý a nudný. Možno si časom niekoho nájdeš a nebudeš sama. A kosenie v lete je ako posilka. Kúpiš si kosačku s pohonom a kým kosis, upečies si mäsko na grile. Spravíš si záhony na bylinky, zeleninku, aby si sa nenudila.

monika988
10. jún 2025

Záleží v prvom rade na Tebe ,ci chceš žiť v byte alebo dome
Áno dom viac starosti
A skôr by som ho aspoň prenajala nech nechatra aj záhrada a pod. a hlavne v zime aby sa prekuroval
Kým si si není istá co s nim aspoň zatiaľ ho prenajmi a čas ukáže,čo ďalej

221girl
10. jún 2025

Daj do prenájmu a časom uvidíš 🙂

sidicek
10. jún 2025

Ak bývaš v byte ktorý ti vyhovuje , máš tam sociálne zázemie tak by som sa nasťahovala na periferiu, hlavne ak neplanujes rodinu tak zostan v meste kde sa budeš socializovat, divadla káva kultúra cvičenia od výmyslu sveta kamoši na dosah.Dom prenájmu a ak sa situácia zmeni stále môžeš bývanie vymeniť.

sidicek
10. jún 2025
@margotka17

Ja žijem na dedine v dome celý môj život. Počas štúdia som žila na priváte v byte. Neskutočne som sa tešila vždy domov na záhradu. Určite by som ja prenajala byt a v domčeku si zveladovala bývanie. To čo získaš na prenájme použijes v domčeku. Už len ak si dáš krbovu priečku veľa telky, uvaris voňavý čajík či kávičku a pustis si film či rozprávky v zime, ver mi, že žiaden večer nebude dlhý a nudný. Možno si časom niekoho nájdeš a nebudeš sama. A kosenie v lete je ako posilka. Kúpiš si kosačku s pohonom a kým kosis, upečies si mäsko na grile. Spravíš si záhony na bylinky, zeleninku, aby si sa nenudila.

@margotka17 tak nie každému k životu stačí telka a čaj. hlavne ak je človek single tak potrebuje ľudí a ľudský kontakt, nie sama sedieť na dedine za BA a kukať do ohňa.

mysicka36
10. jún 2025

Všetko závisí od teba a tvojich pocitov a zároveň finančných možností.
Ak ťa financie netrápia a máš na réžiu domu a zároveň chceš ostať v tvojom byte napr. kvôli práci, kamarátom... tak môžeš kľudne dom využívať ako víkendové sídlo a chodiť tam oddychovať a niečo si podľa chuti porobiť v záhradke. Ak ani po takom netúžiš, môžeš ho prenajať. Dom v okolí BA sa prenajať dá slušne.
Potom je tu možnosť, že sa do domu presťahovať chceš a byt môžeš prenajať.
Ak by si rada peniaze a za ne cestovala alebo investovala do podnikania alebo čohokoľvek, čo ti spraví radosť, tak jednu nehnuteľnosť predaj. Je to naozaj len o tebe, keďže neplánuješ rodinu a nemusíš riešiť budúcnosť a nejaký štart do života pre deti.

ksebejka
10. jún 2025

V 30tke som riešila kde pôjdem po práci na večeru, drink, cvičiť, kam odletieť na víkend a nie sedieť pri piecke v domčeku v bratislavskom satelite ;) bud dom do prenájmu alebo predať, taka mladá baba sama v dome, to umrie od nudy a už si nikdy nikoho nenájde, lebo dochádzať do mesta za spoločnosťou sa postupne každému prestane chcieť.

trisha_r
10. jún 2025

Ak chces v budúcnosti dom, tak určite nepredat, poriešiť to inak. V budúcnosti budeš bedakat, že nie ste ani dvaja schopný si ten nový splatiť do konca života. Ale záleží aj na okolnostiach. Akú máš prácu. Či chceš rodinu. Lebo na jedného je dom veľa. Ale ak budeš mať deti trebárs a chcela by at časom v dome, bude to požehnanie. Na prenájom pozor. V tomto prípade vždy podľa zákona ťahá za kratší koniec prenajímateľ. Ale ak budeš mať šťastie na dobrých nájomníkov ,môžu sa ti o pozemok trebárs 10 rokov starať, až budeš mať rodinu a partnera.
Všetko záleží od toho čo chces do budúcna . 🙂 Držím palce.

trisha_r
10. jún 2025
@sidicek

@margotka17 tak nie každému k životu stačí telka a čaj. hlavne ak je človek single tak potrebuje ľudí a ľudský kontakt, nie sama sedieť na dedine za BA a kukať do ohňa.

@sidicek tak mne stačí na život čaj a telka. Sociálneho kontaktu mám v robote viac ako hebadej, a po práci chcem relaxovať.

bubuzu
10. jún 2025

Ja ti k celej dileme len poviem, že na seba nemusíš vôbec tlačiť. Daj si čas, kľudne rok, dva a uvidíš. Vyskúšaj si život v tom dome, ako je to s dochádzaním do práce, za svojím spoločenským životom. Potom kľudne jedno z toho na čas prenajmi. Nepredávaj, nehnuteľnosť je naozaj najlepšia investícia. A uvidíš. Život sa mení, možno budeš chcieť rodinu, alebo stretneš niekoho kvôli komu sa budeš chcieť presťahovať...

margotka17
10. jún 2025
@sidicek

@sidicek to áno, ale veď si niekoho časom nájdeš, alebo prenájmi dom.

kikiballa
10. jún 2025

Dom pri Bratislave je výhra. Síce nepíšeš kde presne sa dom nachádza, ale ak je v dobrej lokalite určite dom nepredávaj. Máš možnosť dom prenajať, bývať v dome sama alebo spolu s nejakou kamoškou či kamarátmi. Dobre ti tu radia...vyskúšaj si chvíľku bývať v dome a uvidíš...stále to vieš predať. Celý život som bývala v byte a už pár rokov bývam v dome. Do bytu by ma už nikto nedostal....

ingridkras
10. jún 2025

Daj do prenájmu.Oslov kvalitnú realitku, ktorá sa postará o zmluvu,aby mala všetky náležitosti,ktoré má správna zmluva o prenájme mať.Byt v paneláku bude vždy len súčasťou paneláku.Dom je tvoj,na vlastnom pozemku...Možno o pár rokov sa zmení tvoja situácia a budeš chcieť žiť v dome....Ak ho predas,peniaze sa rozkotulaju ani nevieš ako.Je ešte možnosť dom predať a dobre peniaze investovať,aby ti aspoň zarábali...

jaroslav81
11. jún 2025

Najväčšiu hlúposť čo môže človek spraviť je predať nehnuteľnosť ak nemusí...dom pri BA prenajmeš za 1500€ mesačne a máš ďalší príjem. Nehnuteľnosti sa za 5 rokov zhodnotili o 100- 150%. Kde ich chceš zhodnotiť viac ???

petrofka
11. jún 2025

sama by som v dome nežila

majca1581
11. jún 2025

Ahoj .ja pracujem s nehnutelnostami mám aj vzdelanie v oblasti stavebníctva, ak chceš nenutim ta, napíš mi.nechcem aby sa strhla blbá diskusia kludne aj zavolať si môžme. 😃Pekný deň prajem

maya_hi
11. jún 2025

Ak by si tam ozaj chcela bývať, nepýtala by si sa. Takže predaj a peniaze si uži inak 🤷🏻‍♀️

maya_hi
11. jún 2025
@jaroslav81

Najväčšiu hlúposť čo môže človek spraviť je predať nehnuteľnosť ak nemusí...dom pri BA prenajmeš za 1500€ mesačne a máš ďalší príjem. Nehnuteľnosti sa za 5 rokov zhodnotili o 100- 150%. Kde ich chceš zhodnotiť viac ???

@jaroslav81 to sú ale ďalšie starosti. Treba sa starať o dom, opravy, riešiť dane... Načo? Je sama. Predá, dá investovať a nech robia iní 😉

jaass
11. jún 2025

Určite nepredávať