icon

Máme problém vo vzťahu

4. dec 2021

Ahojte baby, mam priateľa sme spolu skoro rok. Obaja bývame momentálne u rodičov, preto sme sa zhodli natom, že by sme sa obaja radi osamostatnili a vyskúšali spolu bývať. Už sme si našli aj prijateľný podnajom pre nás a od januára by sme sa mali nasťahovať. Lenže som zistila, že moj priatel si zobral pred 2 rokmi úver, aby si mohol kúpiť auto, nakoniec ho predal a kupil si iné a motorku. Nehovorím podctivo si ho spláca a do konca splatenia mu zostávajú ešte 2 roky. A ja som z toho taka zvláštna, v prvorade ma to zamrzelo a nahnevalo, pretože chceme zacat novy život spolu si niečo budovat a on ide toho uz hneď s restom-dlhom. Uz sme sa o tom bavili, pytala som sa preco mu aj rodicia dovolili sa v takom mladom veku zauverovat, alebo preco mu radsej nepozicali alebo lepšie preco ked nieco chcel si nenasporil ale vyuzil tu najlahsiu cestu zobrat si uver.... Uprimne ja som sa toho zlakla. Prosím poraďte mi, reagujem prehnane zle alebo co mam robiť prosím

Strana
z3
alchemilkazltozelena
4. dec 2021

Cize dobre som ta pochopila. Ostatne to asi nepochopili. A ta motorka ma vysoku hodnotu? Neodpisala si

autor
4. dec 2021
vibamaja
4. dec 2021

Tak ten vrak splati a kupite si spolocne auto, ake Vam vyhovuje obom... Ved uver si bral, ked Ta este nepoznal... Ucime sa na vlastnych chybach... Mozno si uvedomil, ze urobil chybu... No to, ze ho teraz zato buzerujes je trapne... Asi by som nechcela taku "mudru" frajerku 🙈😅

petamich
4. dec 2021

stale som ale z tejto diskusie nepochopila, ze teraz akoze kde je problem - obavas sa, ze bude lietat z uveru do uveru, obavas sa, ze sa o teba nepostara, ...alebo nedosahuje tvojich kvalit, lebo ty si si nasetrila 🤷‍♀️ pre nieco s nim asi si a teraz si hladas problem, dovod na rozchod alebo? a hlavne tu s nami ho asi nevyriesis - a ak mas obavy, ze sa nedokaze postarat o rodinu tak to ries (idealne) s nim

zuzanockamt
4. dec 2021

A čo ty riešiš jeho motorku, úvery atď. Ešte ani spolu nebývate, nie ste manželia. Chudák chlap, keď ťa bude mať na krku. Ja som s manželom 18 rokov, má 2 autá, 2 motorky a nešaliem kvôli tomu 🤷🤦 a moto za 3500€ je úplná pohoda, to je nízka cena

horalka1986
4. dec 2021

Dobre ranko. Vitaj v tomto svete. Asi ti uniklo, ze ludia bezne ziju s hypotekou, s leasingom aj pozickami. Neviem co ta na tom pohorsuje?

luccija
4. dec 2021

Tak ty si si nasporila on nie.Mozno mal iný príjem, rozflakal to je to jeho vec..ideš do toho úplne zle.Teraz Ti vadí, že on bude niečo splácať a ty šetriť o to viac?sú to jeho peniaze s takým prístupom ani nejdem s tebou bývať, lebo sa budete stále hádať o peniaze

kleopatra114
4. dec 2021

S tebou to bude mat ten chudáčisko ťažké … vieš , aké finančne blbosti moj muž navyvadzal , keď mal 20-22? A to len “ vďaka “ rodičom , ktorým finančná gramotnosť nič nehovorí a k ničomu ho neviedli . Teraz mame o 15 rokov víc , zarába 8 krát viac ako ja a už si dáva aj na financie viac pozor, keďže sa vekom a časom vic naučil .

akinom0077
4. dec 2021

ved si pisala ze pred 2 rokmi si vzal ten uver a ze ste spolu rok… nic zle na tom nie je, niekedy je uver jediny sposob zabezpecit si auto ktore je potrebne v beznom zivote priam nevyhunte. To nie je dlh, je to uger plati si ho. Nema exekucie alebo nejake nedoplatky… tak sa tym netrap

vilma7
4. dec 2021

A aká bola pôvodná výška úveru?
Žiaľ svet je dnes taký, hlavne mnoho ľudí chce mať aj na, na čo reálne nemá, tak to riešia úvermi. Ja mám 45 a žiaden som zatiaľ nemala, ale nevlastnim ani nehnuteľnosť.
Tak hlavne si vyriešte vaše spoločné predstavy do budúcna a potom sa rozhoduj ďalej.

dadis
4. dec 2021

Ja som asi stara skola, okrem hypoteky som nikdy ziadny iny uver nemala. Podla mna na auto alebo motorku sa da nasetrit, tiez som nemala v 25tke nove auto. Ved nemusi mat clovek vsetko hned. Ale chapem, ze teraz je doba uz ina. Kazdopadne ako frajerka si o tom mozes spravit len usudok, ale nie je to tvoja vec. Chalan si vzal uver pred tebou, nie ste ani manzelia ani nic. Ved sleduj, ci inak je k financiam jeho pohlad triezvy, alebo si zije len svoj diskopribeh. Podla jedneho uveru, ktory navyse pravidelne splaca, by som ho nehodnotila ako marnotratneho. Teraz si beru uvery mladi ludia bezne.

tara42
4. dec 2021

Zbytočne to riešiš. 🙄 Môj priateľ mal tiež úver na auto keď mal 18. Splacal ho asi 4 roky. Vôbec som neriesila, že bude do budúcnosti zlý partner lebo ma nejaky ,,dlh", ktorý DOKAZAL splácať. V 22 si kúpil drahe auto za 33 000e (niečo mal nasetrene, zbytok na úver), bol to jeho sen. Neriesila som to, že bude na figu partner. Jeho peniaze. Teraz keď máme 30 rokov už vieme, že to bola blbosť, mali sme s tým aj problémy ale svet sa nezrutil a náš pekný vzťah je stále pekný. Momentálne je to aj finančne úplne dokonalý partner (nekupuje blbosti, skoro nič sebe, všetko dava nám ako rodine, zarába, obracia sa) . Takže chybicky sa robia v každom veku, nerobila by som z komára somara.

panelacikova
4. dec 2021

autorka: ja sa ťa mierne zastanem v zmysle, že ti rozumiem. tiež by som nešla zrejme (keby som mala vek vás dvoch) do spoločného života či bývania s niekým, kto má úvery na niečo, čo ja pokladám za zbytočné (no on nie). a preto súhlasím aj s niekoľkými ženami, ktoré tvrdia, že premysli si ešte kým je čas, či s ním vôbec chceš byť. lebo áno, môže sa stať, že ako tu niekto napísal, ty budeš chcieť víkendový pobyt pre rodinu, no on minie peniaze na údržbu motorky (alebo auta). možno je motorka jeho životný sen a tak po nej túžil, že sa zadlžil. a zrejme (podľa tvojich reakcií súdiac) sa zadlžil neuvážene (keď píšeš - kúpil auto - zrejme relatívne pojazdné a OK a potom ho strelil a kúpil hovno a motorku). takýto prešľap si môže dovoliť človek, ktorý je viac-menej za vodou, má byt, prácu a nejaké to ojazdené auto. stane sa. že niečo prestrelíš a "popáliš" sa. v pohode. ale ja som tiež názoru, že mohol najprv (pred 2 rokmi) premýšľať a potom si radšej kúpiť rovno len tú motorku. v každom prípade mne to tak ešte pripadá, že tebe celkovo vadí nielen ten vrak, ale aj tá motorka. že sa bojíš (a to reálne hrozí), že chalan bude tráviť víkendy na motorke a ty budeš čučať doma sama 🙂 akože sestra má takého. ale oni žijú spolu už asi 15 rokov a ona od začiatku s tým problém nemala. on prejazdí hodiny a dni... ona sa venuje vtedy svojim záľubám. deti nemajú. žijú si takto. ak však už teraz máš s niečím takým problém (viem, nespomínaš to, ale mám z teba taký pocit trošku), tak zváž, či pokazíš život sebe a vlastne aj jemu tým, že vo vzťahu zotrváš.

terezka1947
4. dec 2021

No,je slobodný a kúpil si motorku,má staré auto a spláca ho.
Kde je problém?
Pracuje?dokáže splácať svoj úver?
Teraz uvažujete o Tom,aby ste boli spolu. Tak treba porozmýšľať. Vedel by zvládnuť ešte aj úver na byt?doma?
Vedel by obetovať motorku,kvôli iným prioritám?
Veď predsa neurobil nič zle,keď si vzal úver a vie ho splácať.
Ok,tiež som zástancom skôr sporenia,ale....

danulicek
4. dec 2021

Rozdielny pohľad na peniaze dokáže urobiť veľmi veľa vo vztahu. Asi by ste si mali sadnut a prejst si to spolu. Ak máš s tým taký problém a nevies riesenie, ako píšeš tu, tak potom asi radsej odísť z krátkej cesty. Vies, ten predaj a kúpu urobil v určitom čase - dva roky či koľko dozadu. Odvtedy sa mnoho ľudí diva na veci inak a taku blbosť by už druhýkrát neurobili. Ak sa však v tom budes stále macat a mat ho nejako podozrievať, tak potom ozaj asi hľadaj o dum dal. Bude to lepsie pre oboch. Peniaze a sex sú najväčší problém vo vztahu - keď nie sú 🤪

emalka
4. dec 2021

Chapem ako to myslis, ale myslim ze na to ides zo zleho konca. Je bezpredmetne ci ty suhlasis s tym ako v minulosti minul svoje peniaze, to je na nom. Prepokladam ze ty tiez nechces aby ti on vravel do tvojich sukromnych vydavkov.

Dolezite je ake ma celkove finance navyky. Splaca to normalne, bez problemov? Pravidelne si setri? Staci mu jeho prijem na kazdodenny zivot + buduci najom bez toho aby mu museli rodicia pomahat alebo by si musel poziciavat? Toto su dolezite otazky, ktore musite obaja zodpovedat predtym ako zacnete spolu byvat.
Ak by mu uver branil v osamostatneni sa, tak je to problem ktory by mal chciet riesit, ale ak je to ok a tento vydavok neznici cely rozpocet, tak to nieje nieco co mas pravo riesit.

Ine to bude ked uz budete spolu byvat a on by chcel urobit vacsiu investiciu, vtedy by mal zo slusnosti zapojit aj teba do diskusie. No a celkovo skus ty popremyslat nad tym preco ti uver tak strasne vadi. Ak je to tym co vlastne splaca, tak sa ho opytaj ze ako sa k tomu rozhodnutiu stavia teraz, ci by na tom nieco zmenil. Mozno ti povie ze by ti dnes uz vyriesil inak a ty mozes byt spokojna.

terina25
4. dec 2021

A?!!!!!! Teba je h.vno do toho,ze si vzal uver.

stefi_k
4. dec 2021

Riešiš blbosti, skôr by som sa zamerala na to ako budete riešiť v buducnosti veci. Aka je tvoja finančna situacuia? Aka je jeho finančna situacia, ake vysoke ma splatky a ake primy ? Dokažete sa o financiach dohodnut ? Lebo ono to nefunguje tak, že ty niečo chceš a bude to len tak jak si to ty predstavuješ, vztah je o kompromisoch a schopnosti dohodnut sa. Nenapisala si ake je jeho uvazovanie do buducna, ani tvoje. Z mojho uhlu pohladu 3500 eur za motorku nie je tak vela, len si neuviedla kolko ma požičku a kolko splaca mesačne. A nemožem si pomôct ale život nie je len o štreni, ano treba mat nejaku rezervu, ale žgrhlit a nedopriat si nič tiež nie je riešenie.

mamina0078
4. dec 2021

Nato že máš 27 podľa mňa prehnane. Najprv som myslela, že to píše maximálne 18r 😂 úver je normálna vec nie je to nič strašné a najmä je to JEHO dlh nie tvoj.

leni1977
4. dec 2021

Keby mal exekúcie, chápala by som tvoj postoj. Samozrejme, je lepšie ak človek nemá na krku úver, ale v dnešnej dobe je žiaľ minimum ľudí bez úveru alebo hypotéky. Vzal si ho dávno predtým než ťa spoznal, na čo tie peniaze použil, je čiste jeho vec, spláca si ho poctivo tak by som v tom taký problém nevidela a zvlášť nikde nie je napísané, že ak si vzal jeden tak si musí vziať zasa. Myslím, že zbytočne predvídaš veci, ktoré sa nikdy nemusia stať.

7lenka11
4. dec 2021

My sme si kupili byt ako 20rocni ludia.. a predstav si, museli sme si zobral hypoteku na 100 000 Eur, teraz mame uver aj na auto.. zial v mladom veku a za slovenske platy si len tak jednoducho nenasetris vysoku hotovost... zaciatky su samozrejme tazke..
Ak si zobral uver neuvazene a len si chcel splnit sen o zbytocne predrazenom aute, tak tomu sa povie mladicka nerozvaznost..

monkasponka
4. dec 2021

Ale vy nie ste manželia, nema prečo si neuživat život.. a teba fakt do toho nič. Kedy si ma motorku kupit ak nie teraz? Možno ak sa raz vezmete a budete mat deti, preda motorku a kupi rodinee auto.
Ved ho nechaj žit.... možno chalan si povie ze uz nechce mat pri sebe špehujucu priatelku.
Inak raz si mororku aj ja chcem kupit 😏

sari24
4. dec 2021

A čo teba do toho čo on spravil dva roky pred vaším vzťahom keď o tebe ani nevedel? Niesi tak trochu drzá? Keby mi toto vytkol chlap, tak s ním nejdem bývať ani do toho podnájmu.

zanka777
4. dec 2021

Poradím ti z vlastnej skúsenosti.... Dovoľ mi robiť čo ho baví a hoci to bude stáť peniaze aby si plnil svoje sny.... Neber mu sny a to čo má rád čo rád robí....podporuj ho a ver mi že ak v tebe uvidí oporu bude aj tebe plniť tvoje (vaše spoločné)sny... Chápem aj tvoje obavy ale mysli pozitívne 😊myslím že je to úplne v poriadku... Nepozeraj sa na to tak negatívne a bude dobre

juliasb
4. dec 2021

Túto je iný problém. Autorke niekto zrejme cca 25 rokov tlkol do hlavy, že úvery sú zlé, hrozne, strašne. Asi to boli rodicia

julka828
4. dec 2021

Reagujes prehnane. Ja som chodila z vtedy este mojim priatelom pol roka zobral si uver na auto medzitym hk este aj refinancoval splacal si ho poctivo pocas nasho chodenia. Potom sme mali svadbu stale ostavala este vacsia ktoru trebalo splatit. Vyriesili sme to tak ze sme ho spolocne splatili a kupili si nase spolocne auto ktore teraz pomalicky splacame

dudos
4. dec 2021

Priateľ na motorke jazdí často? Ako je vybavená? Aj do chladnejšieho počasia? Ak áno, nevidím nič zlé na tom, že si kúpil staré auto a lepšiu motorku. Myslím si, že ak by bol v tej dobe vo vážnom vzťahu, tak ako je dnes, jeho voľba by bola iná. Zvolil by auto, ktoré by napĺňalo potreby vás dvoch a možno budúcej rodiny.
Ak je dušou a srdcom motorkár ako my s mužom tak ho úplne chápem. Veď bol slobodný, bez záväzkov.
Podľa vlastnej skúsenosti ti napíšem len toľko, že nič sa neje také horúce ako sa navarí.
Môj manžel počas našich začiatkov bol veľmi empatický voči rodičom a vzal na seba finančný záväzok tak veľký, že ho to finančne odstavilo na 13 rokov nášho spoločného života. Sme spolu 19 rokov. Odložili sme pre to náš spoločný život, deti, HÚ. Potom sa mi nedarilo otehotnieť.... a ďalšie starosti čo prináša časom život
Chápem tvoje obavy, ale ty sama si musíš povedať, či vieš byť s človekom, ktorý je podľa teba finančne nezodpovedný. Mne sa tak ale podľa tvojho opisu nejaví. Dlh spláca.
Ja som pri mojom manželovi stála od našich 17 rokov. Až po dnes. Aj v dobe, keď som si myslela, že to finančne a v tom čase danou veľmi zlou situáciou nedáme. Tá doba trvala 13 rokov. Teraz máme spoločný byt na HU, 6 ročného syna, čakáme druhé dieťa.
Jediné čo nám podľa mňa teraz chýba sú tie motorky a hlavne čas na ne 🙂.
Môj manžel ma svojím správaním sa ku mne, našim rodinám a životným situáciám presvedčil, že sa o nás finančne postará tak aby nám nič nechýbalo. Aj keby sme mali ostať len my dvaja, bez detí a v podnájme. Nikdy mi a teraz nám nič nechýbalo. Vždy ale naozaj vždy sa zatiaľ vedel finančne o nás postarať. To u mňa zohralo najväčšiu rolu, videla som jeho cieľavedomosť a pracovitosť.

luccija
4. dec 2021

Autorka nie všetci majú rodičov čo môžu synovi prispieť na auto možno majú viac detí ako k tomu prídu ostatni súrodenci?a nie všetci od 16 r brigaduju, šetria a aj, ked... nemusí sa im podariť ušetriť taká suma.Ja tiež nie som zástanca pôžičiek len raz som mala drahu chladničku cez Homecredit na splátky, ale tak auto mu slúži k lepšiemu komfortu, ak nežije mesiac čo mesiac od výplaty k výplate, tak by som to vôbec neriešila.Ine by bolo, keby si kúpil mobil, TV či nejaké nepremyslené nákupy.

janickacrazy
4. dec 2021

@stanulienkat môj muž, keď bol mladý chalan tiež mal motorku a nie jednu, proste to bola jeho záľuba, chodil na nej aj do práce, neskôr ju predal, zabezpečil bývanie a pár rokov dozadu si zase kúpil novú motorku, dokonca na úver, tešil sa ako pubertiak, tiež som počúvala tie blbé reči, že načo motorka, radšej ste si mali kúpiť niečo užitočné, tak ja mu to doprajem, keď pracuje, zarobí, tak nech si kúpi.

rdx3000
4. dec 2021

Ahoj, to čo bolo pred tým ako ste išli do vzťahu, v tom by som sa moc nevŕtala. Ak si zobral úver a ešte ste sa nepoznali nerieš to, spláca. Horšie by bolo ak by nie. Pozeraj dopredu. Život je ako jazda v aute, pozeráš dopredu, meníš spolujazdcov ale do späťákov pozeráš len občas 🙂

Strana
z3