Manžel a noví kamaráti
Chcem sa s Vami podelit o nas sucasny manzelsky problem. S manzelom sme spolu 7 rokov, pricom mame 4rocneho syna. Vzdy sme sa navzajom tolerovali, nebranila som mu stretavat sa s jeho kamaratmi (raz za cas ked sme boli s malym na prazdninach u mojich rodicov si u nas v byte urobili mensi chlapsky zur s tatarakom,vinom a pokecali o svojich chlapskych veciach). Na druhej strane som aj ja chodila ku kamaratkam,ked nas syn zaspal, sli sme na pohar vinka a len tak kecali. Docela sme si rozumeli,tolerovali si svoje chyby a aj svoje potreby, zijeme na dedine no mozem povedat ze moj muz nikdy nebol "krcmovy typ" ktory by hned po praci zasiel na pivo. Vsetko sa vsak zmenilo po nasom prestahovani a po najdeni si jeho novej prace. V tom obdobi som aj ja nastupila po materskej do pracovneho kolotoca, i ked v praci to nie je az tak podla mojho gusta,takze hladam novu. Manzel sa v praci s kolegami skamaratil,pracuju tam vratane neho sami mladi ludia,vacsina z nich do 30 rokov,iba par z nich ma zavazky v podobe rodiny. Vacsina z nich zije v mama hoteli alebo spolu s priatelkami . Vsetko sa zacalo nevinne. S novymi kolegovcami zacal chodit na stretnutia po praci, v ramci firmy si vybavili rozne sportove aktivity, chodi s nimi na anglictinu, comu som sa spociatku velmi tesila,kedze sa v novom zamestnani nasiel a zdokonaloval vo svojich znalostiach. Postupom casu vsak jeho praca zacala prerastat do nasho vztahu, stretneme sa doma vzdy vecer,no nehovori o nicom inom len o svojich kamaratoch. Z toho parkrat za mesiac musi zotrvat v praci dlhsie nakolko dokoncuju dolezite projetky. Zrazu za mnou prisiel s tym ze odchadza na chatu, spociatku som suhlasila,nechcela som vyzniet ako hysterka no vo svojom vnutri ma to trapilo. Odisiel na cely vikend ktory mohol stravit s nami ako rodinou,kedze chodime z prace obaja neskorsie ako som pisala. Neskor som sa dozvedela ze to nie je iba cisto muzsky kolektiv ale volaju sa tam aj ostatnne spolupracovnicky z roznych oddeleni. V sucasnosti uz bol v priebehu pol roka na dalsej rovnakej chate, kazdy utorko ma sportove aktivity s kolegovcami,kazdy stvrtok anglictinu,minimalne raz do mesiaca stretnutie s kolegami "na pivku" v meste, alebo sa ide k nim na byt. Na jednej takej akcii som DOKONCA bola aj ja. Nepopieram su to fajn ludia, ale mam pocit ze mi to uz prerasta cez hlavu. Dostudovavam dialkovo skolu,posledny rocnik,mam toho naozaj vela co sa tyka prace,hladanie novej,starostlivosti o syna a najviac starosti s ukoncenim skoly. Chcem sa preto spytat na nazor,ako by ste danu rodinnu situaciu vnimali vy. Mali sme otvoreny rozhovor o tom ze sa mi jeho aktivity nepacia. On na nich nevidi nic zle,mysli si ze je vsetko v poriadku avsak akceptoval moj nazor. Je taketo konanie v poriadku,alebo iba ja som precitlivela zo stresoveho obdobia ktore momentalne prezivam? Dakujem za odpovede!
Toto sú super aktivity na zlepšovanie vzťahov na pracovisku, na odreagovanie. Netreba z toho robiť vedu,keď máš možnosť treba aj Tebe si ísť oddýchnuť.
Kým takto nežúruje každý deň,stará sa o Vás, myslím,že je to v poriadku. Keď Ty budeš cítiť,že je toho už fakt veľa, určite sa znova porozprávajte,ale nerob mu to isté naschvál. To by nikam neviedlo.
je len na tebe do akej miery budes toto akceptovat. Niektori muzi tieto aktivity ako stretavania s kolegami nepotrebuju, ii to potrebuju velmi, niektori sa najdu tak v strede.
ja som sa nejak naucila s tym zit, viem ze moj muz inu zena nema, prispevky od "nouvarig" alebo ako sa vola neries, ona dava take fantazmagorie vzdy... Proste moj muz potrebuje istu volnost, mozem mu ju dat a mame stastne manzelstvo, mozem mu ju odopierat a bude ako lev klietke.
volnostou nemyslim ze beha za zenskymi, ale je to to ze potrebuje cca 2-3x do tyzdna sportovat, niekedy sa pripojime, inokedy nie. Raz za cas ide na pivo (nie nie je ten typ ze pride ozraty ako prasa, prichadza uplne normalne, chodi sa von porozpravat a mne prinasa najnovsie drby 🙂
no a sem tam chata alebo panska jazda je aj u nas normalka.
Mne to neprekaza, naopak, niekedy som rada ze mam cas osamote pre seba s malym, inokedy si zase ja vyberiem moj "volne dni" a tak existujeme.
Ale takyto rezim musi vyhovovat obom, podla mna tvoj chlap je rozumny tvor, nie je to typ despotu presadzujuci si svoje, proste sa s nim otvorene porozpravaj a dajte tomu nejake pravidla ak ti to bue tak viac vyhovovat (napr 1x sport, 1x anglictina, pivo raz za dva tyzdne, chata 2x do roka)... bude mat svoj priestor kedy nie je obmedzovany a ty budes vediet kedy s nim nemas ratat. Na druhej strane si tie volne dni vyber aj ty (cvicenie, kavicky s kamoskami a pod).... 🙂
Mne by sa to tiez nepacilo... Nemam problem raz za cas ist niekam z kolegovcami po praci, Ale ked ho uz vytahuju pomaly kazdy tyzden to penim aj ja.... Dost sme spolu malo, ked prichadza z prace okolo siedmej osmej, niekedy aj neskor, ked maju meetingy a neviem co vsetko a ostavaju nam len vikendy.... Minule tiez organizovali nejaku chatu, co bolo podla mna uplne zbytocne, pretoze chata sa konala v zime, niekde na vychode SR ( sme z BA) cisto s umyslom ist chlastat... ako sorry, ved chata na chlastanie sa da zohnat aj niekde v okoli a nie tak predrazena... To som sa ohradila, ze sa mi to nepaci, a nakoniec som sa dozvedela, ze jemu sa tam vobec nechce ist, ale ze ked nepojde bude za outsidera v kolektive.... Cize tieto tzv, teambuildingy mozu byt raz za cas zabava, (hlavne ked kolegovci bez zavazkov, vacsinou vsetko pristahovalci, co tu byvaju cisto kvoli praci, to sa nedivim, ze nemaju co robit, ked tu nemaju ani rodinu ani priatelov) ale robila by som ich na baze dobrovolnosti, ved kto chce nech si ide, ale nepriamo nutit niekoho mi pride chore....
😀 ZAKLADATEľKA, že pochybuješ, že nechce prísť o všetko čo mu vaša rodina dáva? 😀 no to je skutočne milo napísané, až tak milo dievčensky 😀 keby dávala, tak by neriešil chaty a iné somariny, ale prioritu by mal doma, teba a vaše dieťa.sorry, môj chlap bol drúk, ale v živote nepochodil ako ženatý po chatách a pochybných nociach, ako sorry....toto by som ja ani náhodou netolerovala, toto je v manželstve neakceptovateľné, prepáč, určite nie. chatovú akciu by som možno tak akceptovala 1x za rok ani omylom viac. takže moje prípsevky nemusíš brať vážne, len nebuď naivná. ak aj neni za tým ženská, evidentne máte problém ako partneri vy! a evidentne mu nestojíš za to, aby to riešil k tvojej spokojnosti 😎
@radsej_knihu preto som sa pytala, ci je jasne dane, ze bez partnerov. ak ano, nie je o com, ale ak nie je uvedene, tak nechapem, preco by ich raz za cas nemohol vziat so sebou. 😉
ked som dosla do sui a kym som nemala kamaratov, tak ma muz braval na obed s kolegami - bolo to zaujimave... bavili sa o praci, ja som sa vela dozvedela, spoznala muzovych kolegov, nikdy som sa necitila trapne a ani ako 5-koleso na voze... 😉
@lucinika tak sa s nim skus dohodnut, ci musi byt na kazdej. inak moj muz ked mal teambuilding, tak mavali vzdy cez tyzden - bud nejaky vylet cez den, alebo po praci spolocna grilovacka ci fondue... nikdy nemali cez vikend 😕
Až tak tragicky to zas nevidím. Teambuilding raz za polrok-rok je naozaj nič. Ak je dobrý kolektív, tak prečo chlapa od neho trhať? Radšej tak, ako sa pozerať na vystresovaného muža, ktorý ma v práci nie veľmi dobré vzťahy.
Angličtinu by som nezatrhovala, pretože tá sa do života zíde určite. A ak chce mať športové aktivity s nimi tak kľudne, ale tu by som urobila kompromis, že teda víkendy chcem mať s ním spoločné. Skôr by som okresala intenzitu stretávania pri pive ak hovoríš že minimálne raz za mesiac - čo je potom maximálne?
Na margo reakcií, že zákonite má milenku - nie nemusí to tak byť, len chlapom zväčša pomaly dochádza, že chýbajú svojim ženám a deťom a viac myslia na vlastné zážitky a pohodlie. Už keby chlap fakt nerozumel, tak by som mu dieťa dala do rúk a išla sa zabaviť rovnako ako on.
Inak k tomu teambuildingu - ja by som sa ani nepýtala, či nemôžem ísť, by mi to samej bolo trápne 😅 To je jasné jak facka, že ide o akciu, ktorá sa týka čisto pracovného kolektívu.
Tie chaty,alebo teambuildingy organizuju kolegovci medzi sebou,ako kamarati nie ako firma takze preto je to cez vikendy. Dakujem za Vase rady,sadnem si s nim a porozpravam sa o tom znova, aby sme nasli spolocne optimum.
@jana_eyre píšeš mi z duše, tiež sa mi toto novodobé a UMELÉ utužovanie vzťahov hnusí, viem, že nie všetci tam idú s nadšením, niektorí dokonca s odporom, ale čušia, lebo sú radi, že majú prácu, ktorá ich baví. Keď si človek zráta, koľko v tej práci trčí, koľko mu trvá presun domov, koľko prespí, toho času na vlastnú rodinu, vlastné koníčky je naozaj málo. A že to nie sú vždy len stretnutia plné rečí o práci by som tu mohla písať nadlho 😝 😝 😝 mám známu, ktorá na takéto akcie chodila z firmy, v ktorej pracovala a chodí aj teraz. Beriem to tak, že je to jej vec, čo tam stvára, je slobodná, deti nemá. Ja ani môj partner sa našťastie takých nezmyselných víkendov zúčastňovať nemusíme, s kolektívom z práce sa stretneme preto, lebo chceme a nie preto, lebo nám to šéf určil a do práce sa vraciame po víkende plní elánu, pretože sme ho strávili s tými, s ktorými nám je fajn, naše stretnutia nemusia trvať celý víkend, ale stačí nám pár hodín. Nikto nerieši, ak sa niekto nemôže zúčastniť.
@lucinika nemyslím si, že si precitlivelá, reagovala by som rovnako, toto sú aktivity pre ľudí bez záväzkov, pracovný kolektív sa neutužuje na víkendoch po chatách, asi by ma šlahlo, keby som tam musela dva dni tvrdnúť s ľuďmi, s ktorými si nemám čo povedať ani v práci, pri aktivitách, ktoré ma nezaujímajú 😝 😝 😝
taketo typy chlapov boli aj v minulosti,len vtedy namiesto chat a teambuildingu a somarin boli polovacky. A manzelka bola kdesi daleko za kamosmi a odstrelenym diviakom. Asi sa mu velmi paci v tom kolektive, mozno nabral druhy dych pri tych mladasoch a chce byt taky isty ako oni. Asi s nim vazne pokecat, ze ma aj rodinu, ze uz nie je slobodny bezdetny a hlavne teda bezdetny. Chlapom sa pacia taketo aktivity, pre nich je to super, ani si neuvedomia,ze tym doma zene ublizuju.
@lucinika sorry, až teraz som si prečítala, že si to organizujú kolegovci medzi sebou a nie firma, tak to už ani náhodou. Ty dokončuješ školu, ty máš právo mať cez víkend kľud, tak on prevezme v piatok celú domácnosť a dieťa, otravovať ťa môže jedine v prípade, že by vám horel byt alebo dieťa malo 48 stupňov teploty a prejdú ho myšlienky na chatu. V nedeľu večer bude rád, že sedí na zadku pri telke.
Ale ženy robia tu chybu, že oni von nepojdu s kamoškami. Ja neviem prečo sa niektoré dávajú do role, že dňom narodenia dieťaťa už nevystrčím päty z domu a nárok na zábavu ma len chlap. To dieťa je aj mužovo, tak ho treba zamestnať. Ženy robia zo seba chudinky veľmi radi ako sú same na domácnosť, deti atď, ale nedoprajú si akúsi psychohygiénu. Ono niekedy aj takým spôsobom si začne chlap viac uvedomovať ten čas, ktorý môže stráviť so svojou ženou.
@sari24 myslim ze ja zo seba chuderu nerobim,rada by som sla momentalne von s kamaratkami,ale chodim do prace kde chodim domov vecer,pisem diplomovku ktoru mam co chvila odovzdavat,o chvilu mam teda statnice, staram sa co najviac o syna a do toho sa po nociach ucim na posledne skusky takze v tomto pripade nemam najmensiu chut behat po meste s kamoskami kedze mam XY inych povinnosti. Ked som toho nemala tolko tiez som sla s kamoskami do kina,prip. na kavu,ale nie niekam na cely vikend na chatu. Nechcem zo seba robit domacu putku ale je to akosi proti mojej srsti aby som nechala dieta doma a ja sa ozierala s kolegovcami/kamaratmi. Radsej ten cas plnohodnotne venujem malemu.
@mima4 dala som moj prispevok do suvislosti s chatami na ktore chodi moj manzel aj ked netreba vsetko brat od slova do slova. Na chate sa teda clovek na seba iba pozera? Dnes rano som si po ceste do prace vypocula ich rozhovor a ospravedlnujem sa za moje pohorsenie,ale nechpaem spravanie "chlapov" kt. sa vystatovali ktori bol ako spity,kto co vyvadzal,porozbijal a pod. Moje dieta urcite samo doma nenecham kebyze idem na chatu ja to je jasne,chcela som tym priblizit iba moje pocity....
@lucinika je tam toho, tak si tam resetuju hlavu. asi maju narocne a zodpovedne povolanie. vzdy lepsie taka tema, ako bavit sa o tom, kde ktora kolegyna ma ake prsia alebo zadok.
nechcem sa ta dotknut, ale mam pocit, ze vlastne ty si nespokojna so svojim zivotom, nespokojna v praci, plus to studium.. tak mu vycitas cas, ked sa ide odreagovat, lebo ty si to teraz nemozes dovolit, kedze si si toho na seba nalozila vela.
@sari24 nie všetky ženy robia zo seba chudinky, ani som nikdy nebola v situácii, že nemôžem vystrčiť nos z domu, svoj voľný čas trávim aj s partnerom, aj bez neho, on tiež, domácnosť vždy bola a je naša, takže s týmto problém nemám. Len nechápem, aký prínos má pre vzťah to, keď by jeden víkend v mesiaci bola preč na chate s kolegami manželka a iný víkend zase manžel. Inak, že by to bol nejaký úžasný prínos pre firmu si nemyslím, človek má cez víkend vypnúť a nie po piatich dňoch v práci ju omieľať ešte s kolegami celý víkend a potom opäť päť dní v práci 😝 , len je teraz "in" Aj keď pri tých opiášoch sa až tak práca nerieši. Podotýkam, že nie som žiarlivá, na viacdňovom školení som bola viac krát ja aj partner, to je ale niečo iné.
Tak moj muz ma vela slobody a raz do roka chodi na vikend s firmou lyzovat. Su len cisto muzska partia, ale keby aj neboli, nebol by problem, poznam vsetky jeho kolegyne a najmä poznam mojho muza. Okrem toho ma aj ine aktivity, ale stale travi viac casu so mnou, popripade sam nerad chodi na akcie bezo mna. A na chatu s kolegovcami raz do mesiaca? Nie, to by som neakceptovala. Odtial potial. Su hranice a ked mate rodinu o to viac. Predsalen je zenaty a ma zodpovednost za dieta. Clovek preto musi urobit par ustupkov a nieco obetovat a nie lietat po chatach ako pubertak. Mozno by ste si mali naplanovat spolocne aktivity. Zajdite si niekam ako rodina. Na vikend, na vylet. Alebo chodte spolu do kina ako par. Mozno mu to chyba. My robime vela veci s nasou partiou,naozaj vela. Ozivi to vztah, a clovek sa viac tesi, ked je potom sam doma 🙂 Mozno tvojmu muzovi vadi ten stereotyp... A mozno by mal on viac uloh prebrat v ramci rodiny. Ty pracujes a studujes a co robi on okrem prace? Vyziadaj si jeden den len pre seba, kde sa on postara o dieta a domacnost. Po takom dni si mozno uvedomi, kolko toho mas na pleciach...
Kazdy potrebuje kamaratov a je fajn ze si s kolegami rozumie a pracovne vztahy prerastli dalej ale zase nie na ukor vas a vasho manzelstva. Chatovanie by som v ziadnom pripade netolerovala. Sem tam chlapsky vylet ok ale nie zmiesane vylety. Nechcem si ani predstavit co sa tam moze diat po konzumacii alkoholu. To by som nedovolila ani za nic. Moj manzel tiez chodil na lyzovacky s kamosmi na niekolko dni ale len chlapska partia, prave o to tam islo ze si kamosi co sa nevidia pravidelne vyrazia, stretnu sa opat po case a stravia niekolko dni spolu. Ale aj s babami? To mi nedava zmysel.
Jedine diskusia a ujasnit si to, co budes tolerovat, co nie a popripade skusit mu to ukazat z tvojho pohladu, opytat sa ho ci jemu by sa pacilo keby si chodila na chaty kde by boli aj muzski kolegovia. (?)
U nas je sloboda, kazdy chodi, kde chce. Minuly rok som zacala robit nieco, na co potrebujem 8 dni dovolenky rocne. Iba ja. Muz zdvihol obocie, ale nic nepovedal. Teraz bude sam s detmi 7 dni a ja idem mimo Ba s "cudzimi" ludmi. A isla by som, aj keby sa na hlavu postavil.
U Vas je blbe to, ze sa nezhodnete v miere individualnej slobody. Skus mu navrhnut, aby obmedzil svoje aktivity kym neskoncis skolu.
@romanovic tak niekto preferuje individuálnu slobodu, niekto partnerstvo, nemám potrebu chodiť niekam sama na 8 dní, aj keď už som bola na pár dní vypnúť sama, ale preto, že partner nemohol celé leto z pracovných dôvodov, ale päť dní som sa tešila na to, keď v sobotu príde. Možno choré, ale nikdy by som svoju potrebu neriešila spôsobom - aj keby sa postavil na hlavu ....
@timea7 nemyslela som to tak, že každý týždeň pojde raz muž raz žena von. Presne v týchto veciach by sa malo najsť to zdravé optimum. Raz za čas chlap, potom zas žena a niekedy padne vhod ak idu obaja spolu ak v rámci možností sa o dieťa vie niekto na večer postarať (starí rodičia, tety alebo ujovia?). Ja by som si v tomto prípade vyhradila nárok na to, aby víkendy boli spoločné, aby mi manžel pomohol ak potrebujem doštudovať školu. Jeden teambuilding za polrok/rok nikoho nezabije..to zase až tak strašné nie je. Skôr by som pouvažovala nad tým či je normálne ak pri jeho činnostiach - angličtina, šport ešte má potrebu s kolegami chodiť na občasné pivko par krát do mesiaca. Vy tu riešite teambuilding, ale myslím že viac je problém práve to chodenie von pomimo dalších iných aktivít.
Teambuilding nevidím až tak zle, ale to už je vec názoru 🙂
@lucinika moj ma tiez z prace kopec aktivit a teambuildingov. ked som nastupila ma matersku, orestal chodit na nemcinu a tesne ored porom sekol aj s nemcinou.
na ostatne akcie/posedenia chodi. ked MNE obcas prepina z toho, ze sedim dkma s dietatom a on ma niekam ist, tak si otvorim usta, poviem, ze je toho na mna vela a in jednoducho nejde. a rozhodne sa tak sam. inak mi nevadi, ze chodi kade tade. aj tak mi vzdy odtial minimalne pise.
to co popisujes ty je podla mna uplne v norme, len je teraz toho na teba trochu viac.. takze "problem" je u teba podla.mna. a nemyslim to vobec v zlom ;)
@timea7 tu nejde o preferovanie individualnej slobody, ale skor o to, ze aj ja chcem/potrebujem pracovat na svojom rozvoji, vzdelavat sa, atd. a vybrala som si taky druh, ktory sa realizuje niekolkokrat do roka mimo miesta bydliska.
Kym boli deti male, chodil muz casto na vikendove kamaratske akcie + sa venoval intenzivne svojmu konicku (= kazdy druhy tyzden bol od stvrtka do nedele prec) a vylucne sam, kedze tu nikoho nemame a nemala som komu nechat deti. Ale brala som to tak, ze deti podrastu a ja sa tiez budem venovat svojim aktivitam, muz viac potiahne doma a ten cas nastal a ja sa mu tesim.
PS. moja mama bola "stihacka" a nutila otca do spolocnych aktivit a vysledkom bolo total otravene rodinne ovzdusie, takze ja radsej davam a dostavam slobodu, ale aj spolocne straveny cas s rodinou...

@lucinika ona ma "super" zivot, vid jej prispevky v inych temach. Tak co to neosladit aj druhym 😝 skoda reci. S manzelom urcite najdete spolocne riesenie.