icon

Manžel chce, aby som byt prepísala na neho

mufana
4. jún 2020

Ahojte. Rada by som si vypočula názor tých báb, ktoré sú v rovnakej alebo podobnej situácii. Za slobodna som si kúpila byt. Po niekoľkých rokoch som si našla partnera, začali sme spolu v tomto byte bývať a pred svadbou sme si ho zrekonštruovali. Byt je stále na mňa a aj platím úver, manžel mi na tieto výdavky prispieva. Rekonštrukciu zafinancoval aj on. Prepis bytu sme neriešili, keď som sa ho na to pýtala, aj v súvislosti s tým, že keď raz nastúpim na materskú a nebudem mať dostatočný príjem, povedal mi, že to vyriešime a že mi bude dávať peniaze na výdavky, ktoré materská nepokryje. Teraz sme túto tému otvorili, pretože dlhšiu dobu chodil nervózny a ja som nevedela, čo sa deje. Po nátlaku mi povedal, že chce, aby som na neho ten byt prepísala, pretože on nevie, čo bude v budúcnosti a že nechce ostať na ulici. Veľmi ma to trápi, už dva dni som z toho mimo, lebo na jednej strane rozumiem, že chce byť zabezpečený, ale na druhej som smutná, že mi takto vyjadril nedôveru a naštrbil náš vzťah. Brala by som to inak, keby to aj inak podal a už omnoho skôr, napr. v tom zmysle že "poďme znášať všetko spolu, aj radosti aj strasti bývania, budeme splácať rovnako a aj nám rovnako bude ten byt patriť". Do toho bytu som za tie roky, čo som bola sama investovala štyridsaťtisíc eur, a manžel chce polku z toho vyrovnať a založiť novú úverovú zmluvu, aby sme si boli kvit. Čo si myslíte?

ljzozv
4. jún 2020

@sasa1310 vtedy jej to prišlo milé, lebo ukázal, že nevadí mu to, že je to jej byt, že rád investuje do nej... Jej slová...

@panelacikova veď to, ona bude splácať svoj byt, on svoj.... A kde je to spoločné, kvôli ktorému išli do toho manželstva, pre mňa teda zmysel manželstva.
Presne ako si písala, mali sa predať oba byty a kúpiť spoločne jeden, alebo ponechať oba a ísť do ďalšieho....

sasa1310
4. jún 2020

@ljzozv vidíš, a potom je v tom aký rozdiel, že predať oba byty a kúpiť spoločný. To môžu rovno splácať jeden spoločný, ktorý už majú. A byť vlastníkmi obaja.

momoqui
Autor odpoveď zmazal
ljzozv
4. jún 2020

@sasa1310 lebo nebude tam ten pocit vnútorný, ktorý má autorka, že ona si naň našetrila a kúpila si ho... A tak ..

cawes
4. jún 2020

@dkethe aj mne to tak pride, on mi povedal ze akym pravom chcem narokovat na jeho dom kdd som nemala kapital. Oukej. Hlavne ze jeho mama nikdy neprscovala ale vlastni z jeho otcom tri domy nuz to je ale ine meritko

sasa1310
4. jún 2020

@cawes aj sa zariaďuješ sama? Myslím do budúcna pre teba nejaké zabezpečenie, či riešiš.

mpg
4. jún 2020

@mufana Koľko presne chce vyrovnať ? malo by to byť tak, aby ste boli obaja spokojní.
Len teraz ešte neviete,či sa Vám bude dariť mať dieťa, a aj tí, ktorí majú sa dosť rýchlo rozvádzajú.

ajka0207
4. jún 2020

@mufana pises "... a mame byt, aj peniaze", uvedom si na tom to podstatne, nemate byt, TY mas byt a to je to co tvojmu muzovi vadi. Suhlasim ze je cudne ze doteraz mu to nevadilo

vifonka
4. jún 2020

@hellwant jaj, ja som to pochopila ináč. Ale celá situácia mi príde zvláštna, vôbec sa neviem rozhodnúť, kto z nich má pravdu. Ale problém je asi, že my hneď pozerame, čo keď sa rozvedu a spekulujeme a pritom muž, len chce osetrit majetok bez postrannych úmyslov.

panelacikova
4. jún 2020

@sasa1310 mimochodom, mne to príde tak, že celé zle. obaja nemajú dôveru v druhého. ja som sa vydala pred ani nie 2 rokmi. muž má byt, ja mám byt. môj je v trochu vyššej hodnote. nič sme neriešili. ak sa jeden z nás pominie, druhý automaticky dedí polovicu bytu zosnulého. druhá polovica ostáva deťom. on má decká dve (už dospelé), ja mám jedno... neriešim nič, ja mu verím, on verí mne a je to OK. a to sa poznáme ozaj krátko a manželia sme asi 1,5 roka. Ale obaja cítime to isté, dôveru a veľmi hlbokú. Ale viem, akí sú mnohí ľudia zlí a aj ja som si niečím prešla v minulosti a práve preto byť na jej mieste, tak asi mu vrátim peniaze a zutekám... teda, s mojimi skúsenosťami 🙂

panelacikova
4. jún 2020

@sasa1310 veď práve... preto som jej napísala, nech on z predaja svojho bytu vyrovná zvyšok hypo na jej byt a ona nech mu potom napíše tú polovicu a bude to narovnako..

panelacikova
4. jún 2020

@vifonka možno áno, možno nie 😉

mirka2405
4. jún 2020

@mufana ...mozno som staromodna, ale muz je ten, co sa ma postarat a zabezpecit rodinu a bie ziskat byt resp. podiel na nom tym, ze do cudzieho investuje zlomoj ceny bytu...osobne by som mu vyplatila to, co investoval. Svet je naopak bohuzial, zeny maju zabezpecit muza a zvysit jeho sebavedmonie...

cawes
4. jún 2020

@sasa1310 hej rozvod😂🤪

dkethe
4. jún 2020

@cawes no vidis. A asi nechce byt taky oslik otras sa ako tato, tak to vo svojom manzelstve pohnal do ineho extremu :/ je to galiba, tie predsvadobne majetkovanie, vzdy niekto vyjde z toho hlupo

vamajka
4. jún 2020

@iviacik pocas materskej by ju zivil preto lebo ona sa stara o ich spolocne dieta a tym padom nemoze ist do prace nie? A autorke urcite byt neprepisuj

kitycat
4. jún 2020

To ste mali riesit pred spolocnym ANO

777januska777
4. jún 2020

@vamajka keď už budeme takí dôslední, tak áno on sa bude starať o ich spoločné dieťa a ju finančne v byte, ktorý nie je jeho a po prípadnom rozvode ako to býva bude žena robiť všetko možné, len aby to dieťa o ktoré sa ona na materskej starala vôbec nevidel.

alexk12
4. jún 2020

@mufana ten sanon s blockami sa ti zíde pri rozvode potom radšej si ho nechaj, nikdy by som nič neprepisala raz je to tvoj byt

777januska777
4. jún 2020

No ako tak sledujem väčšina tu prítomných žien sa riadi heslom: "čo je tvoje je spoločné a čo je moje je len moje". 🤦

poopsie
4. jún 2020

Keby moj muz sa chcel dorovnať finančne tak by som vlastne ja jedla len rozky s vodou, asi by som aj hola musela chodiť... Nikdy neriesil kto kolko dal.. Je to nase... A nechystáme si žiadne dvierka.. Zadné.. Lebo ja s tym neratam do budúcna... Mozno si niekto povie ze trufale.. Ale je to tak..

rachel36a
4. jún 2020

Prepísať celý byt? Ani náhodou, keď už tak spoluvlastníctvo. Ja mám tiež svoj byt nadobudnuty pred manželstvom a na muža som neprepisala nič. Je len môj aj keď ho rekonstruujeme spolu. Ale zase ja som ho kupovala v hotovosti za vlastné peniaze, nemám hypotéku.

janka0509
4. jún 2020

Ten byt sa este splaca, splaca ho momentalne asi on, tiež si myslim,ze ma na neho narok aspon v určitej miere. Autorka este nezaplatila cely byt popredu.

hopsadobrandejsa
4. jún 2020

Prilis komplikovana situacia....

Ak ma jeden partner byt a druhy nie, naozaj to dokaze viest k problemom ked jeden druhemu zacne davat navrhy na prepisanie polovice.

Ak chcu mat obaja pocit, ze su rovnocenni partneri a ze maju rovnako co stratit v pripade rozvodu, najvacsi zmysel dava kupit spolocne nehnutelnost ktoru budete splacat. Ak by sa jednalo o mensi byt nez ten ktory ma partner, tento byt mozete dat do prenajmu a byvat v druhom ktory jeden z paru uz vlastni.

Obaja ste vlastnici, obaja mate povinnost o nehnutelnost sa starat a zveladovat ju a v pripade rozvodu idete 50:50 a ziadne prizenenie sa do dobre partie. Druhemu partnerovi ostava jeho nehnutelnost v jeho vlastnictve.

Podla mna robia ludia neuvazene kroky ak investuju do nehnutelnosti ktora nie je ich. Ak sa nemylim, legislativa jasne hovori, ze partner si nemoze narokovat na majetok ktory bol nadobudnuty pred uzavretim zvazku. To znamena, ze peniaze ktore do tvojho bytu investoval by mohol velmi lahko stratit.

Ak dvaja zacinaju spolu, treba tieto veci riesit predcasne aby nedochadzalo k tymto nezhodam.

lenuliatko84
5. jún 2020

My mame s muzom spolocny byt a aj spolocny ucet.podla mna tak ti ma byta a tak je to spravne

mufana
autor
5. jún 2020

@janka0509 splácam ho ja, neviem odkiaľ máš, že je to opačne.

panelacikova
5. jún 2020

@lenuliatko84 to nie je také jednoduché, ak sa s mužom zoznámiš a už máš svoj majetok, na ktorý si poctivo pracovala 🙂 a ak sa zoznámite ako dospelí a zrelí ľudia, je úplne takmer isté, že máte každý svoj účet a chcete to tak aj naďalej. je to aj istá forma akéhosi spoločenského statusu. neviem si predstaviť, žeby môj manžel, ktorý má cez 50, len preto, že sa oženil, mal zrazu účet spoločný so mnou 😀 jedine, ak by bol pod papučou 🙂

panelacikova
5. jún 2020

@mufana ahoj, ak čítaš celú diskusiu, myslím, že názor si vytvoríš aj sama. predpokladám, že ak vlastníš a splácaš pomerne hodnotný byt, priamo úmerne máš fajn zamestnanie a si dosť inteligentná, aby si urobila veci tak, aby si zabránila prípadnému pádu na dno, ak by sa ti náhodou nevydarilo manželstvo. držím ti palce, nech veci vyriešiš k obojstrannej spokojnosti

ckatka
5. jún 2020

@misinka26 my to mame vyriešené ze ja som spolu disponent. Môžem robiť všetko na tom účte takisto ako aj on. Myslím že jedine úplne zrušiť ho nemôžem sama. Tak sme to vyriešili. A teda...priznávam...mali sme aj krízu...zvažovali sme aj rozvod...ale keďže sme rozumni a kultivovani dospelí...tak sme s účtom aj s peniazmi narábali rozumne a nikoho by nenapadlo nechať toho druhého s ničím. Nakoniec sme to vyriešili a teda máme povedala by som ze ešte kvalitnejšie manželstvo ako predtým...nuž ale...princíp je ten...ze raz sme manželia...tak je všetko "naše" a musíme vedieť hospodáriť a dohodnúť sa. V dobrom aj v zlom.
Pamätám si keď sme riešili ten rozvod...podnájom pre mňa (lebo ja som chcela/mala odísť zo spoločného bývania)...tak riešil strašne a počítal, ze ci mi to vyjde a ci to nebudem mat kus do prace, a koľko mi bude treba na depozit a ze hento mi da toto mi dá aby mi len nechýbalo, a ktoré auto mi nechať s ktorým bude menej roboty a nákladov......akože my sme sa veľmi "v dobrom" rozchadzali...až sme sa nakoniec nerozisli 😂😂😂 a celý čas sme platili všetko zo spoločného účtu...A aj to tak ostalo.

panelacikova
5. jún 2020

@ckatka ahoj, tak to máš muža, ktorý ťa skutočne miluje a bola to "len" kríza. možno veľmi nepekná, ale prekonali ste to a v hĺbke duše si preňho stále bola tá naj a tá jediná. preto mal o teba starosť. to je naozaj krásne. ale.... ver tomu, že minimálne 90% chlapov absolútne nezaujíma, ako sa cítiš a ako skončíš, keď sa rozpadá vzťah. hlavne nie tých, ktorí si prípadne nájdu inú, čo im pomotá hlavu 🙂