icon

Manžel má iný názor na zdravé stravovanie

28. apr 2021

Mile zienky, s manzelom mame dlhodoby odlisny nazor na zdrave stravovanie nas aj deti. Mam otazku, pri ktorej si mnohe pomyslite, ze mat take problemy, ale ide naozaj o komplexny problem, ktory sa tyka roznych zloziek stravy a ktorym vas tu teraz nebudem zbytocne zatazovat. Takze k veci, pri vikendovej navsteve babka dava detom zemiakove lupienky, nie velky balik, 100 g, ktory si deti 11 a 8 rocne rozdelia napoly. Doma sa zemiakove lupienky nejedia vobec, len vynimocne pri oslavach. Je takato jednorazova vikendova davka lupienkov pre deti nezdrava? Manzel to babke zakazal robit. Ja to povazujem za extremny pristup, deti sa tesia, lebo doma to nemaju. Som ochotna ustupit, ak svojim postojom detom skodim. Dakujem za nazory.

Strana
z2
rmm
Autor odpoveď zmazal
katpox
28. apr 2021

Tiez ked je to len obcas a maju to napoly, tak myslim, ze nic zle sa nestalo, ono po pravde ucim v skole a tam sladkosti si deti navzajom ponukaju, takze maju moznosti ako sa k tomu dostat, alebo spravit kompromis, su aj tie zeleninove, rozne zdrave verzie cipsov, asi chuti to inak, raz som si take daco kupila a teda jeden som okostovala a balik sa susil v skrinke mesiac nikto to nechcel.... Ale tak mozno by to detom chutilo... Videla som niekde aj na nete na domace cipsy,bez oleja a myslim, ze to robili v mikrovlnke a si to chvalili realni ludia, co ti doma skusili...

autor
28. apr 2021

navrhla som prave zdrave chipsy, ze pojdem do tych zdravych obchodov, povedal mi, ze to zdravych cipsoch este nepocul a ze ziadne zdrave chipsy neexistuju, tak som povedala, ze ich donesiem domov, ale skor si myslim, nebude im doverovat

rmm
Autor odpoveď zmazal
rmm
Autor odpoveď zmazal
siska53
28. apr 2021

Raz za cas v tom ja problem nevidim.

lindous
28. apr 2021

@rmm zdravé chipsy, alebo teda aspoň zdravšia alternatíva chipsov sú áno, buď doma robené zo zeleniny, ktoré keď sú dobre ochutené sú fajn, ale teda hlavne existujú aj rôzne snacky - možno sú to skôr chrumky ako chipsy - najmä zo strukovinových múk, ktoré obsahujú omnoho menej tuku ako klasické vyprážané zemiakové lupienky + sú bohaté na bielkoviny ... a sú naozaj aj chutné 😅

basska_b
28. apr 2021

Manžel ma naozaj extrémne názory. 100 g čipsov je nič. A ako píšes, budú si to tajne kupovať, schovávať obaly, klamať, možno aj kradnúť peniaze na to. My sme boli s bratom škrteni na sladkostiach a bolo to zle. Vždy sme sa veľmi tešili k babke, ktorá nám dovolila viac. Tajne sme si kupovali... celé zle... proste deti to vybehajú. Tučné sú buď deti, ktoré majú k tomu genetiku, alebo ktoré jedia každý deň čokoládu a pizzu... Moja mama mi neskôr prezradila, že môj otec videl svoju mamu, ktorá celý život rieši kilá a snaží sa chudnut. A potom stačilo pár poznámok, že ja mam postavu po babke a snažil sa ma od toho chrániť. Prihlásil ma na basketbal, ktorý som nenávidela...

janage
28. apr 2021

Ja len za moje dieťa. Ekzematik takže prísna diéta, v podstate stravovanie podľa Bukovského len bez alergénov a výsledok? Ide sa zabiť za sladkosťami. Pri druhom som to už tak primerane dávala a miluje ovocie, zeleninu.
Na druhej strane išlo ma poraziť, keď babka strážila dieťa čo malo ekzém, že o vlások nás minula hospitalizácia a ona ho nechala pojesť čokoládu čo som mala odlozenú v skrini na polevu. Lebo jej bolo ľúto, že nemá. Viac ju nestrážila. Radšej som platila opatrovateľku.
Takže hľadala by som kompromis, ale ak raz jeden z rodičov nesúhlasí, aby babky dedky robili to a ono, majú to babky a dedkovia rešpektovať.
V jeho očiach sú tie čipsy pre deti tak škodlivé ako v tvojich pohár vína.

janage
28. apr 2021

Tu vidím hlavný problém v tom, že babka dala deťom niečo čo on považuje za škodlivé poza jeho chrbát.

autor
28. apr 2021

@janage suhlasim, aj ja robim veci poza chrbat a dovolim im aj nezdrave raz za cas, tak aby nevedel, robi to aj babka, robia to aj deti, najma syn, ze si tajne kupuje, urcite sa tu neda hovorit o zdravych vztahoch zalozenych na vzajomnej dovere a aj to ma trapi

henka123123
28. apr 2021

@anjelicek26 boze konecne normalny nazor na stravu tu citam na konovi 🙏

janage
28. apr 2021

Syn bude ovplyvnený kamošmi. Moje extra uvedomele dieťa, ktoré keď mu niekto dával cukrík povedalo ďakujem ja nemôžem, mám ekzém. Tak po nástupe do školy za nejaký čas som už len nachádzala obaly od sladkostí a v desivom množstve. V škole však sa to nedá ovplyvniť. Aj zuby sa jej pokazili a doteraz ju to proste za sladkým extrémne ťahá. Už je teraz pubertacka tak si dá trocha povedať, zubára som povedala, že jej budem strhávať z vreckového. Teraz sa snažím tak, že môžeš kúsok sladkého ale predtým jablko, banán alebo ľubovoľné ovocie zeleninu.

lujza123
28. apr 2021

Su aj zdravšie alternatívy chipsov ktoré môže kúpiť. Alebo oriešky.
Ináč my doma nemame žiadne sladkosti, ani chipsy, ani sladené vody, sirupy a ani cukor. Nejdeme ani šunku, parky, tavený syr a podobne nasolene polotovary. Jedine co je u nás práve v spajzi je med, sušené ovocie, v ladnicke jogurty a v mrazaku banány na zmrzlinu. Je to len o zvyku, mne to vôbec nepríde divne ani ze by niekomu niečo chýbalo.
Dcéra je už pubertacka, občas si niečo tohto typu kúpi keď ide s kamoškami von, ale žiadne záchvatove prezeranie sa blbostami.

Akože balicek chipsov nikomu neublíži ale načo to kupovať? Keď je na výber oveľa viac zdravých a chutných alternativ

ladyvi
28. apr 2021

Tak ja budem asi mensinova. Varime denne domacu stravu. Vela zeleniny. Malo solim. Denne maju moje deti nejaku sladkost. Nemyslim, rovno celu horalku, ale nieco mensie ano.
Dame si aj chipsy, urobim im smazene hranolky s kecupom. Cipsy maju mozno raz za mesiac. Len tak do mensej misky. Dru tycinky miluju. Solene 🤭 Dame si v lete aj kazdy den zmrzku, ak sa nam ziada.
Tak velke deti mas, mozog im vkuse ide pri uceni, behaju, skacu (ak teda nevisia na mobile). A nemozu si dopriat trosku "pozitku". Organizmus (a je mi jedno, ci je to psychickeho povodu) si niekedy ziada aj mlstne nieco.
Jedlo ma byt pozitok, a k tomu patri ak kolacik, ci chipsy. Aspon pre mna. Zdravo, s mierou, vyvazene. Pre mna by toto bol extrem. Babke nakazte nech nekupuje chipsy, ale im spravi domace hranolky🤣

maximilie
28. apr 2021

Ja som v detstve nikdy nezažila niečoho nedostatok. Vzdy sme mali plno plno sladkosti, chipsy, sladkých minerálok, každý jeden deň som mala sladkosti koľko som chcela a este som si chodila kupovať také, ktoré sme doma nemali. A dnes by som som sa tiež pre sladkosti isla zabiť. Takže nemyslím si, ze toto ma na dieta vplyv. Problem vidim skor v tom, ze keď sa zamyslím, ja som vlastne nikdy nevidela moju mamku jest zeleninu. Nikdy. Skor si ju pamätám s balíkom chipsov alebo keksikom v ruke.
Takže toto som si musela uvedomiť, aby som dokázala svoje zle zdedene stravovacie návyky zmeniť. Nebudem brániť dieťaťu jest sladkosti - dieta to predsa potrebuje, ale snažím sa ist môjmu dieťaťu príkladom. Doma jeme stále šaláty, stravujene sa veľmi zdravo. Ak chceme zhresit, tak len ked spi.
Naša dcéra nas vidi jest šaláty, ovocie... spolieham sa, ze toto si so sebou ponesie do buducna, aj keď si obcas dopraje nejaku tu sladkost, ale prirodzene bude pre nu jest to, co videla doma.

kristina2412
28. apr 2021

Mala som spolužiačku, mama jej nikdy nedávala biely chlieb,rohlíky, atď ,keď prišla ku mne na oslavu zjedla 12 chlebickov z bielej veky. Doteraz na to moja mama spomína,ako sa nevedela dojest. Všetko s mierou. U nás deti majú čipsy len na Silvestra prípadne oslavy,ale aj to si radšej dajú domáci pagáč,ak je upeceny. My deťom sladkosti nezakazujeme ale od začiatku sme sa zhodli že keksíky, cukríky a lizatka im dávať doma nebudeme. Ak ich zjedia inde nevadí nám to ale určite to nieje denne. Vždy je doma kvalitná čokoláda, zmrzlina , upečený koláč, atď. Ak to manzelovi veľmi vadí nech to občas babka prestrieda, ak sa im žiada slaneho nech im spraví popcorn, prípadne da slané tyčinky ,alebo nech niečo upečie....

jaskolka
28. apr 2021

Úprimne, ani jeden extrém podľa mňa nie je dobrý. Ani prepchavanie sladkým a slaným, ani úplne vylúčenie a zakazovanie. Ja nerozumiem ani vegetariánom, ani veganom, proste nikomu, čo nejakú zložku v strave úplne "vyhodí",a nie kvôli problémom (celiakia, diabetes) ale kvôli pre mňa nezmyselnym pohľadom, že zvieratá nesmieme jest. Človek je vsezravy, a aj to mäso zo zvierata, aj mlieko a cukor k tomu patrí. Tvoj muž akurát dosiahol, že deti budú sladké a, slané jest potajomky, ukrývať to, a prepchavat sa tým. Čiže za mňa je to nevhodný postoj, čo on prezentuje. Ja mam názor a štýl života, že všetko s mierou. A k tomu patrí aj strava.

cacianka
28. apr 2021

@jaskolka tomuto prispevku 👏.
Vsetko s mierou. Ovocie zelenina čokoláda slanina a ine/ a všetko patrí do jedalnicka.primerane veku, zdraviu, pohybu. Mozog potrebuje aj sladke.
Extrémizmus hocijaky je škodlivý.nie 2 kocky cokolady, hrst cipsov alebo platok slaniny raz za čas

erickatt
28. apr 2021

Presne toto, bude si kupovať na tajno.

gabika128
28. apr 2021

Ja chápem, že deti by mali mať v rodine prístup aj k takýmto nezdravým maškrtam. Na druhú stranu sa mi nepáči, že zakaždým keď ideme k babkam, tak deťom ponúkajú, čokoládu, chipsy atď(od bábätka) . Keď si zoberiem, že ideme k jednej babke, druhej a aj doma si raz za čas chceme dať, už je toho veľa. V dm drogérii, zdravých obchodoch atď existuje predsa toľko alternatív, alebo obyčajný doma upečený koláč, slané krekry, puding s ovocím. My sme si ako staršie decká tiež natajno kupovali hovadiny, nie preto, že by sme ich mali doma zakázané, ale proste nám to chutilo a v tom veku sme nepoznali mieru. Ja už ako dospelá s tým problém nemám, muž mali vždy doma kopu pochutin a má s nimi problém doteraz.

martina1201
28. apr 2021

Ahoj, môj muž žije zdravo. Málokedy si dá koláčik, alebo slaninu. Na chipsy, popcorn a iné veci môžem u neho zabudnúť. Naše deti sú mladšie ako tvoje deti a im nezakazuje keď je to len občas. Chápe to, že sa môže stať že na návštevách sa za ne potom bude musieť hanbiť, že sú ako kobylky a vyjedia na návšteve každú misku a dobreže ju nevylížu..... 🙂 Preto všetko s mierou dovolí 🤣

janickacrazy
28. apr 2021

A inak mám takú kamošku, ktorá sa dlhé roky stravovala zdravo, žiadny cukor, žiadna múka, žiadne sladkosti, ani chipsy, proste len zelenina, ovocie, občas kúsok mäsa, nedávno jej zistili rakovinu. Úprimne som bola v šoku, má len 40 rokov. Takže ani tá zdravá strava nie je ničoho zárukou.

leskovael
28. apr 2021

Netreba zabúdať nato, že všetkého veľa škodí...takže by som z vašich nárokov na zdravú stravu poľavila.. Ja sa snažím stravovať zdravo a nikdy by ma nenapadlo nedávať dieťaťu sladkosti.. Jasné že dbam nato, aby mal vyvazenu stravu, ale dotoho má aj pizzu, aj burger, aj hranolky a aj sladkosti... Popravde vždy ľutujem deti ktoré nič nemôžu kôli rodičom.. Je to vaše rozhodnutie stravovať sa zdravo, pokiaľ deti jedia bez problému normálne jedlá, majú dostatok zeleniny a ovocia, nevidím najmenší dôvod, aby nemali sem tam aj sladkosti.. Trochu ich nechať užívať si aj tieto veci.

gabika128
28. apr 2021

@janickacrazy to mi je ľúto, ja zase poznám veľa ľudí ktorí na vyvážené stravovanie a pohyb kašlú a v mladom veku majú zdravotné problémy, vysoký tlak, obezitu. 🤷‍♀️

21oktober
28. apr 2021

Hm , niekedy sa naozaj nestačím čudovať ako niektorí ľudia dokážu viesť veci do extrému . Vždy a všade sa všetko snaží o rovnováhu , tak sa to z jedného extrému ťahá do druhého . Od nejedenia sladkého po žravosť ak sa k tomu dostanem . Moje deti majú sladké , normálne majú k tomu prístup a občas sa kúpia aj čipsy , hlavne keď niekto doma má nejaký sviatok . Takže všetko " přimněřene". Vedia ako to chutí a preto to nevyhľadávajú a na návštevách si vezmú a dosť - viac ich to nezaujíma. Nikdy som neriešila či je presnidávka s cukrom alebo , piškóty atď. Takáto striktná výchova vedie len k tomu , že deti neskôr potajme dojedajú zmrzlinu po kamarátoch ktorí už nechcú , videla som to na vlastné oči a v podstate aj zažila ako dieťa. Ja sama som kradla súrodencom keď som bola v puberte keksy ktorých bolo u nás žalostne málo a ako pubertálne decko by som zjedla koňa vola a hlavne sladkého 🙂, mama kúpila jedny keksy DUKLA alebo MATA raz za týždeň , nepiekla a otec ako lekár bol striktne proti cukríkom , vraj koncentrovaný cukor a kazí zuby. Rodičov som mala veľmi dobrých , len toto som na nich ako decko neznášala. Potom sme prišli k babke a tá vždy narobila plný vangeĺ šišiek alebo parených buchiet so slivkou a namočených v čokoláde s maslom a jedli sme to ako divé svine , tieklo nám to po brade. V špajzi sme mali tajnú medzierku kde nám babka dávala kúsok čokolády, alebo vesna keksy, alebo kávenky . Ako decká sme ju milovali .

negymama
28. apr 2021

ono presne v tom to je, ze niekedy aj tie najlepsie myslene zamery mozu viest na zlu cestu.
Muz to so zdravou stravou urcite mysli dobre, ale casto je to kontraproduktivne.
Nasa rodina sa zdravuje zdravo, ale NIKDY, nikdy sme ziadne sladkosti, cipsy, sladke napoje nezakazovali, neschovavali, dovolili sme aj babkam, navstevam doniest , dat keksik, cokoladu.
Detom som davala jest zaradom vsetko, s tym ze ja sama aj smuzom mame fakt uprimne radi zeleninu - salaty, dusenu varenu zeleninu a polievky, tiez strukoviny. sme taka "žrava" rodina, jeme vsetko jak hobiti... "jest sa ma pravidelne, vela a často" ...decka odmala videli co jedavame a pridali sa. Nikdy sme nemali sladkosti ci slane za odmenu a zdrave jedlo ako nutne zlo.

Skratka nemame problem si dat brokolicovú polievku, za tym zemiaky, ci bulgur, ci kuskus, k tomu koooopec zeleninoveho salatu, a k tomu dusene maso, alebo nieco veganske /dcery/... No a pride vecer, a veselo vybalime maxi balenie cipsov, /alebo aj dve/ alebo uprazime popkorn v panvici. S muzom si nalejeme vinko, detom vineu. Pohodicka.

a deti to potom tiez beru v pohode, ci doma, ci v skole, ci na navsteve, zbastia hocijaky zdravy obed, ci inu stravu, za tym aj kolac, aj kofolu, aj cipsy. ...aj ovocie atd. Nebazia za tym, ako za niecim co je odopierane, zriedkave, nedotankuvaju sa sladkym u cudzim, ze doma im nedozicime...

. A tak v globale urcite zjedia take kvantum zeleniny ovocia, celkove zdravej stravy, ako nezjedia mnohe prisne vedene deti.

negymama
28. apr 2021

Nasa suseda mala takeho syna, co nikdy nic sladkeho nesmel. ani neplneny keks , nic.
a raz bo s nim dedko na ihrisku a maly sa triasol za sladkym co mali iny, ze mi doslova vyskrabal z dlane lentilky, co som davala dcere. Este na mna dedo zaloval do telefonu, ze "tu nejaka pani krmi vnucika lentilkami" ...ja ze co??? Take deti vedia byt az drze a dulovat cudzim do tasky za sladkym.

vilma7
29. apr 2021

Tvoj manžel tým docieli akurát to, čo robí syn a ty. Potajomky si kúpi, zje a to ani nechcem vedieť ako by manžel reagoval, keby nájde doma obaly.
Takže určite by mohol trochu popustiť z jeho nárokov, deti určite nezabije ak si dajú niečo nezdravé.
Dohodnite sa napríklad, že vždy v nedeľu poobede bude nejaká mňamka. A napríklad domáci popcorn je zdravý. Alebo si doma opečte zemiačiky, keď to už musí byť také zdravé.

Strana
z2