Manžel má psychické problémy
Sme 12 rokov manzelia a mame dve deti, pracu, usporiadany zivot, v podstate ziadne problemy. Zacalo sa to pred 10 rokmi, este sme nemali deti, manzel v praci mal pocit, ze ho sef chce namocit do niecoho nekaleho, ze mu miznu veci z pocitaca pred jeho ocami a skoncilo to tak, ze na sluzobnej ceste autom, ked s nim cestoval aj jeho kolega, strhol volant do oproti iduceho auta. Nastastie sa nikomu nic nestalo. Nasledovali 3 tyzdne na psychiatrii ale nejako sa z toho dostal, bral dlho lieky ale vsetko bolo ok. A pred 3 tyzdnami znova. Ja som vedele, ze je zle, ale uz asi bolo neskoro. V den ked sme sa lucili rano mi slubil ze ide k lekarovi. Prisla som domov z prace a nasla som ho z dierou v nohe od noznic. Zase nemocnica, hospitalizacia. Vo mne sa ale nieco velmi zlomilo. Nechcem s nim uz byt. Ja viem, ze mi kazdy povie, ze je chory, ze on za to nemoze, ale ja si myslim, ze keby to zacal riesit skor, mohli sme sa tomu vsetkemu vyhnut. Teraz za neho mame riesit, co napachal, zatlkat v praci, pred znamymi, pred detmi. Som jednoducho velmi nazlostena, najradsej by som mu vsetko vykricala, ale este nie je v poriadku, tak sa zdrziavam. Chcem, aby mal kontakt s detmi, to mu nikdy neodopriem, ale ostat s nim len kvoli detom?? Neviem, ci to chcem.
@modrykonik8000 nezatlkat, je to ochorenie ako kazde ine, da sa to mat pod kontrolou, ked sa nastavi liecba, treba o tom hovorit tak, ze ide o chemicku nerovnovahu v mozgu a to treba upravit liekmi... Ale verim ti, je to katastrofa, zivot by bol lahsi bez takychto problemov (a takehoto cloveka). Velmi rychlo sa aj ty porad s odbornikom, psychologom, lebo mas nervy napate ako prutik, ak s nim zit dalej nechces, musis vediet ako sa ukludnit, prioritizovat a ako mas postupovat, aby aj on zvladol vase prip. odlucenie. Drzim palce.
@modrykonik8000 veľmi ťažká situácia, nezávidím. Úplne chápem, že Ťa to nahnevalo, že to takto nemuselo vôbec byť ak by bol k svojmu problému zodpovednejši. Velmi Ti držím palce, veľmi Ti prajem aby ste to zvládli v zdraví a neboj čas všetko vyrieši a uvidíš ako sa k tomu postaviť.
@modrykonik8000 akože chápem, že si nahnevaná, ale vyčítať psychicky chorému človeku, že mal svoj stav riešiť skor je fakt mimo, prepáč, on sám vie ťažko odhadnúť vo svojom stave čo má robiť, pred deťmi určite nezatlkaj jeho diagnozu, vysvetli im, že tatino je chorý, v práci teda neviem či sa niečo také dá utajiť, tiež si asi museli niečo všimnúť, určite to máš ťažké, ale teraz ked je to zlé, tak skús ešte vydržať a ked sa z toho trochu dostane, tak potom uvažuj o odchode a počítaj s tým, že to bude potom ešte horšie s ním, ked ho opustíš
A to neberie lieky od zistenia diagnozy nepretrzite? Tak nastolit rezim, aby ich bral pred tvojimi ocami, ak pripadne vynechava a potom sa stav zas zhorsi...
@bmuller lieky bral poctivo a vtedy bolo vsetko ok, ale po dohode so psychiatrom ich asi pred rokom a pol vysadil.
@janickacrazy napisala som to preto, ze v nemocnici sa priznal, ze uz asi 3 tyzdne dobre nespal a citil sa zle, myslim ze to boli priznaky ze sa nieco zacina diat
@modrykonik8000 tak to asi nebol stastny krok, vysadit lieky ☹ skoda, ze len neznizil davku, lebo to je zrejme velmi tenky lad, ako vidno 😒 ...
@bmuller ku koncu liecby bral uz minimalne davky, tak sa psychiater rozhodol ukoncit liecbu
@modrykonik8000
A 10 rokov bolo všetko ok? Až táto aféra?
Tak to proste podcenil, keď bolo tých 10 rokov relatívne ok, tak potom neviem.
@modrykonik8000 no hej, ale tak teraz už je to aj tak jedno, žiadne výčitky už nepomožu, ale aj tak je to zvláštne, že ten psychiater mu dovolil lieky vysadiť, ono s týmito duševnými chorobami sa to veľmi ťažko rieši, viem o tom svoje
Mame to v rodine a je to tazke. Takto chory clovek si to neuvedomuje. Tento nas odmietol hospitalizaciu, ked sa mu polepsilo vysadil lieky, prestal chodit k lekarovi. Nie je ok, on si to neuvedomuje, vsetci su zli len on je lietadlo. Riesit to blizky pribuzni nechcu. Deti sa stavaju k tomu, ze on je ok, ved je to ich otec. Manzelka ma nervy v kybly byt s nim 24/7. Mas to urcite tazke, navstiv psychologa, urcite ti to pomoze, vyroxpravas sa a pomoze ti najst iny pohlad na svet, mozno najdes aj riesenie. Drzim palce❤
pises, ze mate 10 rokov usporiadany zivot a len za to, ze sa mu vratila choroba sa v tebe nieco zmenilo? Prepac, ale toto je strasne smutne podla mna ☹ neviem si predstavit, ze by som opustila muza v case , ked ma najviac potrebuje. Ak sa jedna o chorobu, tak za to on sam nemoze, to by si si mala uvedomit - nieje to nieco, ako ked pisu zeny, ze ich mlati muz lebo sa nadral ako jelito - je to preto, ze je chory a potrebuje lieky. Ano, mozno ti mal povedat, ze sa neciti uz dlhsie dobre, ale zas na druhu stranu, ty si si nevsimla, ze 3t nespal ? Ze sa citi zle? Kazdy z nas sa moze ocitnut v situacii, ze ho vlastny mozog zradi - od laktacnej psychozy po porode, cez zachvaty paniky az po tazsie veci ☹
@modrykonik8000 urcite to nezatajovat. Hlavne nie pred detmi. Nejakym jemnym veku primeranym sposobom sa to da vysvetlit. Pripadne hladaj pomoc aj pre seba, aby ti pomohli, ako to povedat detom. Ak sa bojite, ze v praci by stratil postavenie alebo nieco podobne, da sa to pochopit, kazdopadne ak. Y sa liecil a dodrziaval ambulantnu liecbu, tak by sa mozno dalo i tam povedat. Dozvedajte sa o jeho chorobe co najviac, ak by ste "iba" odisli, tak vzdy sa budete trapit, ked by s nim boli deti, ze v akom je stave, ci im neublizi atd. Ak poznate jeho chorobu, ak poznate najmensie priznaky, spustace, tak viete lepsie reagovat, bez strachu, byt pripravenejsia...
@ayanamirei nevsimla, spim s malym synom, on je velmi inteligentny, nechodil v noci po byte, nepocula som ho vobec, ze nespal.
Ja som teda necitala vsetky prispevky, ale na psychicku pohodu je treba vela spanku, obzvlast, ked je niekto psychiatricky pacient. Aj vela zdravych ludi je " zlych " ked su nevyspati. Aj Ta na jednej strane chapem, ale prepac..., ty ako zdravy clovek nevies pochopit niekoho, kto ma psych. problemy. Mam jedneho znameho, ktory ma choru pani a tiez raz nieco utrusil, ze on to nedokaze pochopit, ako moze byt niekto tak chory... ,lebo sa s tym osobne, ani v rodine nikdy nestretol.
Bolest tela, zuba je ina ako bolest duse, ktora boli inak a hlavne trapi cloveka.
Moj nazor, rada..., navstivila by som psychiatra ku ktoremu chodi tvoj manzel a poradila sa s nim, co s tym? , lebo ani pre teba to nie je lahke. Ale nemozes sa mu otocit chrbtom.
Co ak ty ochories?, on sa uzdravi, lebo telo je "dynamicke " a este on sa bude starat o Teba?
Vedela si, ze aj psychicky chori ludia maju ponovom moznost pomahat ludom, alebo telesne zdravotne postihnutym, ktory vsetko nezvladaju.
Mna toto tak vytaca, hlavne v spravach ( prepac, toto nie je Vas pripad ).
Ked je niekto masivny vrah, hned z neho urobia psychiatrickeho pacienta, aby si to neodsedel, ale radsej sa o neho starali. - toto bolo z ineho sudka.
Ale aj o tom to je, ze ludia maju skreslene predstavy o chorych.
Drzim palce, vela sil a trpezlivosti celej rodine
Toto prijemne nie je, to ti verim. Ale asi by som muza v tejto situacii nenechala sameho, keby sa mu to zhorsilo po mojom odchode asi by som si to vycitala. Skus mu nejako pomoct, ak sa bude dat :/
a aku ma diagnozu, ak sa smiem spytat ?
tu existuje iba jedine riesenie, liecba dlhdoba a prip. liecba aj partnera (tym myslim teba) resp. pomoc psycholog atd...aby si vedela, ako s tym zit, zmierit sa atd. mas to narocne, zit s psychicky chorym clovekom je velke susto a ci s nim chces byt alebo nie, musis sa rozhodnut sama aj za deti, tu ti nik neporadi, specialne ak niekto nema alebo nemal psychicky choreho partnera. V kazdom pripade dosledna liecba partnera a tebe psychologicka docasna pomoc.
@bluka2 presne to mi napadlo ako prve...isto za to nemoze, ale bala by som sa...dostane skrat a co ak nabuduce tie noznice neskoncia v jeho nohe...
@popolusska presne alebo co ak nabuduce bude experimentovat s plynom a pod. blbe...
@modrykonik8000 Co znamená, ze máte uspriadaný zivot? Chodis do roboty, spis s malym synom, tvoj manzel je odkedy na druhej kolaji? Nie je mi jasné z tvojho prispevku, kto je velmi inteligentny. Ja si myslim, ze prave ty si najblizsia osoba, ktora mozes s nim správne komunikovat a najviac mu pomoct. Uz ti pisali vyssie, ze sa porozpravaj s jeho lekarom, co mozes urobit pre neho ty.
@loliki inteligentny je manzel, vedel to zakryt tak, aby som si nic nevsimla a ked som si to vsimla, uz bolo neskoro.
@modrykonik8000 nemyslim si, ze nieco zakryval. Skor uz bol v stave, ze to nevedel zhodnotit. Aj ludia s psychickymi problemami vedia zit plnohodnotny zivot. Teraz uz bude brat lieky do konca zivota. Psychicke ochorenie je na cely zivot. Raz su lepsie a raz horsie dni
@modrykonik8000 Ok. Nerozumiem, o co mu ide. Chce si len ublízit, alebo sa chce zabiť? Ja nepoznam jeho diagnozu. Ak inteligentny sa chce zabit, tak sa urcite zabije. Ak si chce ublizit - preco? Chce - ako malé dieťa - ziskat tvoju pozornost? Neziarli na deti, nevadi mu, ze spis s detmi a nie s ním? Ved aj toto je psychologa, aj toto tvoje spravanie.
@modrykonik8000 Záleží od dg., ale zvyknú brať udržiavaciu zníženú dávku lieku trvalo, je
dosť prípadov, že po vysadení liekov sa im stav zhorší.
@modrykonik8000 A si si istá, že vysadil lieky po dohode s doktorom? Lebo takýto typ ochorenia podľa sa nedá úplne vyliečiť skôr možno udržovať dávkami liekov podľa potreby. Zároveň by mal takýto pacient chodiť na pravidelné kontroly bez ohľadu na to akú veľkú dávku berie a je poučený, že v prípade zhoršenia stavu (od bežných pocitov, cez spánok po chuť do jedla) musí prísť k doktorovi bezodkladne.
Keby bol taký inteligentný ako píšeš, vyhľadal by včas pomoc, lebo by vedel že niečo nie je v poriadku. V dobrom a zlom už asi dlho neplatí...ale ja by som najskôr skúsila s ním manželskú poradňu, on samozrejme svoju liečbu naďalej a až potom hľadala definitívne riešenie.
@mala_hobitka take mam info a nikdy som nepatrala ci je to pravda alebo nie, nebol dovod.
@modrykonik8000 Spoj sa s jeho doktorom, možno ti to pomôže získať viac relevantných informácii.

Je jasne,ze za svoje psych.problemi on nemoze,no ani ty nie si povinna trpieť manio depresivne ,ci schizofrenicke stavy ...na ukor deti,sebs samej....pochopi len clovek,co s takym clovekom zil....tu pomoze len odborník a dlhodobo...drzim palce✊