Manžel túži po druhom dieťati. Som na to pripravená?
Túto otázku sme položili za používateľa, ktorý chce poznať váš názor anonymne a bez priamej účasti v diskusii. Zverejňujeme všetky informácie, ktoré nám poskytol. Ďalšie podrobnosti k dispozícii nemáme, preto prosím vychádzajte z informácií uvedených v príspevku. 💙
Mám 35 rokov a jedno dieťa. Manžel by veľmi chcel druhé, hovorí o tom čoraz častejšie a viem, že je to pre neho dôležité.
Problém je, že ja sa pri tej predstave vôbec neteším. Prvé dieťa bolo vytúžené, ale náročné. Dnes si konečne užívam, že sa vyspím, môžeme spontánne niekam ísť a nemám pocit, že celý môj život je len o prebaľovaní a uspávaní.
Niekedy mám výčitky, že som sebecká. Inokedy si hovorím, že priviesť na svet druhé dieťa len preto, že sa to odo mňa očakáva, by nebolo fér.
Boli ste niekto v podobnej situácii? Ďakujem každému za názor, radu, možno povzbudenie.
V ziadnom pripade mat dalsie dieta len kvôli niekomu inemu ked ty sama nechces
Mat dieta je rozhodnutie dvoch ludi, nielen jedneho. Ak to sama nechces, nedavaj sa do toho dotlacit, budes nestastna.
My máme opačný problém, manžel nechce počuť o druhom dieťati a ja zas po ňom veľmi túžim. Máme jedno dieťa, má zachvíľu 4 roky .. možno ma ukameňujete za tento názor, ale myslím si, že žena ma trošku väčšiu váhu v tomto, ona si musí prejsť celým tehotenstvom, pôrodom, prvými mesiacmi atď... malo by to však vzájomné rozhodnutie, ale proste vždy rozhodne akoby jedna strana, tá čo nechce.. ak sa nectítiš na to, tak to asi nerobte nasilu.. aj keď mne v mojom prípade, to zas príde od manžela sebecké, že on to rozhodol za mňa.. a ja sa s tým neviem zmieriť.. ťažké situácie sú toto...
Nikto sa nema "nutit" alebo "byt nuteni" do dalsieho dietata. To v prvom rade. Ak to dieta planujem a rozhodnem sa prenho, tak preto, ze to chcem.
My máme opačný problém, manžel nechce počuť o druhom dieťati a ja zas po ňom veľmi túžim. Máme jedno dieťa, má zachvíľu 4 roky .. možno ma ukameňujete za tento názor, ale myslím si, že žena ma trošku väčšiu váhu v tomto, ona si musí prejsť celým tehotenstvom, pôrodom, prvými mesiacmi atď... malo by to však vzájomné rozhodnutie, ale proste vždy rozhodne akoby jedna strana, tá čo nechce.. ak sa nectítiš na to, tak to asi nerobte nasilu.. aj keď mne v mojom prípade, to zas príde od manžela sebecké, že on to rozhodol za mňa.. a ja sa s tým neviem zmieriť.. ťažké situácie sú toto...
@anonym_16dcf4 zena ma trosku vacsiu vahu? No ja si to nemyslim. Vahu maju obaja rodicia. Dieta potrebuje rovnako otca ako matku. A aj rodina toho otca potrebuje, v idealnom pripade. Nemyslim si, ze matka ma vacsiu vahu rozhodovat o tom, ci jej manzel bude mat dalsieho potomka len preto, ze prve roky si to viac "odtrpi" s vynosenim dietata a potom so vstavanim, krmenim, plienkami. To aj chlap Ti moze argumentovat, ze on za ten cas nesie cely zodpovednost za financne prezitie a stabilitu rodiny, mozno vyssiu starostlivost o ostatne deti ci domacnost.
Tak ako nema vacsie pravo chlap nutit zenu do dietata, o nic vacsie pravo nema na to zena - nutit do dietata chlapa, akoze ved "Ty si len darca spermii".
@anonym_16dcf4 ja už nerozumiem tomuto modernému zmýšľaniu, že muž má právo rozhodovať a určovať tehotenstvo ženy. Lebo sme rovnoprávni a rovnocenní. No nie, nie sme, nikdy sme neboli a nikdy ani nebudeme. To len v súčasnosti je všetko úplne proti prírode rovnoprávne a rovnocenné. Všade medzi živočíchmi,.keď samica nechce a nie je pripravená pariť sa, tak nepripustí samca. Len ľudia uprednostňujú v mene nejakých nezmyselných sociálnych a spoločenských pravidiel takéto nezmysly.
@pytame_sa_za_teba Ahoj, prinúť sa a budete mať dve deti. Aspoň sa lepšie zahrajú. Ak máte na to financie, choďte určite do toho.
@anonym_16dcf4 je pravda, že žena dieťa vynosí, porodí.... ale manžel počas toho musí finančne zabezpečiť rodinu, preto by malo byť rozhodnutie rovnoprávne 50:50.
@anonym_16dcf4 je pravda, že žena dieťa vynosí, porodí.... ale manžel počas toho musí finančne zabezpečiť rodinu, preto by malo byť rozhodnutie rovnoprávne 50:50.
@anonym_fe158f neviem či práve " musí", nie je to zákonná povinnosť. Isté sú nejaké prídavky pre tehotné a potom výživné, ale keď muž nechce tak nič zabezpečiť nemusí a nemusí si dieťa ani na 10 minut zobrať na ruky.
ja som zas aby syn nebol sám - tak som chcela súrodenca. Prekonala som sa niekoľkokrát. Sme veľká rodina, deti sú už dospelé .
Ale už by som to asi nerobila. Svoj súkromný život som úplne "zabila".
@anonym_fe158f neviem či práve " musí", nie je to zákonná povinnosť. Isté sú nejaké prídavky pre tehotné a potom výživné, ale keď muž nechce tak nič zabezpečiť nemusí a nemusí si dieťa ani na 10 minut zobrať na ruky.
@anonym_eb5d4d bavíme sa o dohode partnerov. Rovnako ako muž nemusí, tak isto žena "nemusí" dieťa porodiť, ak nechce môže ísť na UPT a muž s tým nič nespraví.
@pytame_sa_za_teba je to tvoje telo takže tvoje nie má väčšiu váhu ako to že on chce
Nerob to nasilu, každá proste nie sme nastavené tak, že chceme mať viac detí. Pre ženu to obnáša veľa odriekania, 9 mesiacov dieťatko vynosiť, potom porodiť, potom kojit cca rok. Chlap áno, stará sa finančne, no pre neho sa v podstate nemení nič, no život ženy je naruby....Chlap keby aj odišiel, tak tá žena nemá na výber
@anonym_16dcf4 zena ma trosku vacsiu vahu? No ja si to nemyslim. Vahu maju obaja rodicia. Dieta potrebuje rovnako otca ako matku. A aj rodina toho otca potrebuje, v idealnom pripade. Nemyslim si, ze matka ma vacsiu vahu rozhodovat o tom, ci jej manzel bude mat dalsieho potomka len preto, ze prve roky si to viac "odtrpi" s vynosenim dietata a potom so vstavanim, krmenim, plienkami. To aj chlap Ti moze argumentovat, ze on za ten cas nesie cely zodpovednost za financne prezitie a stabilitu rodiny, mozno vyssiu starostlivost o ostatne deti ci domacnost.
Tak ako nema vacsie pravo chlap nutit zenu do dietata, o nic vacsie pravo nema na to zena - nutit do dietata chlapa, akoze ved "Ty si len darca spermii".
@anonym_e64963 ano, zena ma vacsiu vahu pri dietati, hoci s tym nesuhlasis. Tehotenstvo a dieta je "zasahom" do jej tela...kolko zien ma plno zdrav. problemov pocas tehu a niektore sa uz nedaju zvratit. Kolko muzov ma s tym problem, ze telo zeny sa po tehu zmeni. Ak dojci, je tu pre dieta 24h denne prve mesiace atd.atd.
Ak zena nechce a neciti sa na dalsie dieta, tak ju nemozno nutit.
Ale stale to ma byt rozhodnutie oboch...pokial nepride dieta necakane.
@anonym_16dcf4 ja už nerozumiem tomuto modernému zmýšľaniu, že muž má právo rozhodovať a určovať tehotenstvo ženy. Lebo sme rovnoprávni a rovnocenní. No nie, nie sme, nikdy sme neboli a nikdy ani nebudeme. To len v súčasnosti je všetko úplne proti prírode rovnoprávne a rovnocenné. Všade medzi živočíchmi,.keď samica nechce a nie je pripravená pariť sa, tak nepripustí samca. Len ľudia uprednostňujú v mene nejakých nezmyselných sociálnych a spoločenských pravidiel takéto nezmysly.
@anonym_e64963 a je fér, keď žena chce a muž jej to zamietne a neberie ohľad na jej city? ona má brať nanho ohľad lebo on neche ?? to sú dve strany a ani jedna nemá pravdu v tomto podľa mna.. muž nemá čo zakaázať dalšie dieťa ak sa žena cíti na to.. na druhej strane, ani žena by ho nemala nutiť... ťažko nájsž východisko..
@anonym_eb5d4d veď podľa mna nemá muž väčšie právo, príde mi to také, že čo muž povie to musí byť? kde ohľad na ženu, čo chce ona ???
Keď žena nechce, nútiť by ju nemali, ale keď naopak túži potom, tak už to je zlé? ...
@pytame_sa_za_teba Ahoj, prinúť sa a budete mať dve deti. Aspoň sa lepšie zahrajú. Ak máte na to financie, choďte určite do toho.
@pr85 aspon sa spolu zahraju je taka ista blbost ako veta, vyspal som sa ako babatko. Mam dve deti a vacsinu casu im musim robit rozhodcu. Bit sa nebiju, ale slovne su skoro non stop v sebe. Jedine, kedy nejdu proti sebe je, ked idu proti mne a robia nieco zakazane. V kuse hadky, kto vyberie rozrpavku, ze druhy sa nemoze hrat s jeho hrackami, uz sa hadaju aj o tom, ze jeden hlasne dycha, ziva, prehltne.
Ano, lubia sa a ked je treba, ochranuju jeden druheho, ale pekny moment trva tak 2 minuty a sme, kde sme boli.
O druhom, tretom, siedmom dietati musis byt naozaj presvedcena, nie byt do neho dotlacena. Preco je to pre manzela take dolezite? Naozaj sa venuje uz narodenemu dietatu? Vychovava ho? Hra sa s nim? Uci ho niecomu? Vie, aku velkost oblecenia nosi? Chodi s nim k lekarovi? Nema problem byt v noci hore, ak je dieta chore? Prezliect periny, umyt grcky?
@pr85 Tak ako sa tvoja žena prinútila mať ďalšie dieťa a potom ste mali a máte krízu? toto radíš inej žene? ty prd vieš o tom, čím všetkým si žena v tehotenstve a pri pôrode a po pôrode prechádza.
@pr85 aspon sa spolu zahraju je taka ista blbost ako veta, vyspal som sa ako babatko. Mam dve deti a vacsinu casu im musim robit rozhodcu. Bit sa nebiju, ale slovne su skoro non stop v sebe. Jedine, kedy nejdu proti sebe je, ked idu proti mne a robia nieco zakazane. V kuse hadky, kto vyberie rozrpavku, ze druhy sa nemoze hrat s jeho hrackami, uz sa hadaju aj o tom, ze jeden hlasne dycha, ziva, prehltne.
Ano, lubia sa a ked je treba, ochranuju jeden druheho, ale pekny moment trva tak 2 minuty a sme, kde sme boli.
O druhom, tretom, siedmom dietati musis byt naozaj presvedcena, nie byt do neho dotlacena. Preco je to pre manzela take dolezite? Naozaj sa venuje uz narodenemu dietatu? Vychovava ho? Hra sa s nim? Uci ho niecomu? Vie, aku velkost oblecenia nosi? Chodi s nim k lekarovi? Nema problem byt v noci hore, ak je dieta chore? Prezliect periny, umyt grcky?
@anonym_66f371 Toto všetko robím so ženou. Vychovávame ich, viem, akú veľkosť oblečenia nosia (na swap-och im dokonca oblečenie aj vyberám a donesiem), chodím s nimi lpediatricke, keď žena potrebuje pomoc, spim s dcérou v jednej izbe, keď sa zobudí, som hore. Minule celú noc vracala a asi tak 7 x za noc som jej vymenil plachty. Takže ja sa starám.
@anonym_66f371 Toto všetko robím so ženou. Vychovávame ich, viem, akú veľkosť oblečenia nosia (na swap-och im dokonca oblečenie aj vyberám a donesiem), chodím s nimi lpediatricke, keď žena potrebuje pomoc, spim s dcérou v jednej izbe, keď sa zobudí, som hore. Minule celú noc vracala a asi tak 7 x za noc som jej vymenil plachty. Takže ja sa starám.
@pr85 ta deuha cast bola otazky na autorku. Ale som rada, ze to robis. Ja mam nastastie tiez takeho muza.
@pr85 Tak ako sa tvoja žena prinútila mať ďalšie dieťa a potom ste mali a máte krízu? toto radíš inej žene? ty prd vieš o tom, čím všetkým si žena v tehotenstve a pri pôrode a po pôrode prechádza.
@anonym_5a2a63 Mňa žena neprinutila na ďalšie dieťa. Oba sme ho chceli a už na druhom rande sme sa na 2 deťoch dohodli. A mali sme "krízu", keď na to po pôrode neklapalo v posteli, ale prekonali sme ju s Božou pomocou. Ináč žiadna kríza v našom živote nie je.
@anonym_e64963
Nesprávne. Vždy ma väčšie právo rozhodovať žena. Chlapovi prepne, nájde milenku a veselo si žije ďalej. Žene ostanú tie dve deti a finančná nestabilita kôli očr. A nebudeme sa tu hrať na striedačku ani na to, že tatík na tie ičr bude chodiť tiez, všakže? Výsledok? Chlap ruka hore, žena matka v prdeli po viacerých stránkach!
A že muž má v tej dobe na zodpovednosť financie??
Koľko sa dušovali ako to bude po dieťati so spolu starostlivosťou a skutek utek.
Roky spánkového deficitu a chorôb, ktoré v drvivej väčšine rieši len len matka.
A ty tu ideš tvrdiť, že chudák chkap nesie finančné bremeno? Opýtaj sa ich pivpil roku na materskej s dvoma deťmi permanentne chorými malými, či budú radšej dret ako mulice alebo ostanú doma?
3-2-1 .... Radšej budú robiť 😁.
Tak si to s tým právom rozhodovania o počte detí premysli ešte raz a vzi sa do autorky. Mňa sa muž tiež pýtal a to nie je ani omylom nejaký ťuťko. Alé má súdnosť.
Tiež mi hovoril ako sa bude starať vždy aj o choré deti, Hmmm... Aj sa staral ukážkovo prvé 3 roky. A potom pri detskom pľaci začal mavat reálne migrény. A teraz čo? Vrátim tie deti?? No nie ale jemu ide hlava prasknúť a s touto variantou nik z nás nerátal 🫤 Takže postará sa aké v obmedzenom režime.
Žáner môže byť dobrý, len koľkokrát to blbo vypáli.
Žena je vždy tá, ktorá má rozhodnúť. Je to takmer vždy o nej, česť výnimkám.
@pytame_sa_za_teba ak sa na to absolútne necítiš, tak do toho nechoď. Ale úplne chápem aj tvojho muža. Jednoducho chce druhé dieťa a to všetko, prečo si ty druhé nevieš predstaviť on moc nechápe. A to hneď z neho nerobí neprítomného chlapa, to je proste vec, ktorú si muž nezažije nech je akokoľvek prítomný. Spravte si pekný večer a normálne v kľude obaja povedzte, čo máte na srdci. Ty povedz svoje argumenty a on svoje. Aby ste sa vzájomne pochopili. Manžel nech sa vžije do teba a ty do neho. Zároveň si svoje rozhodnutie dobre premysli, možno ma tu nejaká ukameňuje ale nie si najmladšia…
Ale určite ak sa na to vôbec necítiš, tak do toho nechoď. Nemáš povinnosť lebo muž chce. Za tým si stojím. Ale tvoj manžel má úplne právo túžiť po druhom a nemusí sa uspokojiť s tým, že máte iba jedno. Tak ako ja by som sa nikdy neuspokojila s tým, keby mi dnes muž povie, že druhé nechce. Zrejme by to naše manželstvo neustálo. Deti sú dôležitá téma a málokedy sa dá urobiť kompromis. Držím palce, nech to ustojíte a nájdete riešenie, kedy budete obaja spokojní.
@anonym_5a2a63 Mňa žena neprinutila na ďalšie dieťa. Oba sme ho chceli a už na druhom rande sme sa na 2 deťoch dohodli. A mali sme "krízu", keď na to po pôrode neklapalo v posteli, ale prekonali sme ju s Božou pomocou. Ináč žiadna kríza v našom živote nie je.
@pr85 s božou pomocou 😅😅😅 amen

Ak sa do toho musíš nútiť a robíš to pre manželovu radosť a nie pre tú svoju, nerob to.