icon

Manžel udrel syna

20. nov 2020

Ahojte, dnes sa maly syn, 4 roky , hral so svojim otcom na dinosaura. Syn otca uhryzol. Ten mu z ruky vytrhol plysaka a silno ho udrel po hlave. Uder bol nestastny, rovno tam bolo oko toho plysaka a syn ma na hlave hrcu :(. Strasne plakal. Este aj teraz vecer sa ma pytal, preco mu tata urobil "bobo".
Ja sa neviem z toho otriast. Velmi som sklamana manzelovou rekaciou (vraj bol unaveny, ze uz mu na tabulu namaloval 30tich dinosaurov, a este ho aj bolela hlava). Dorazila ma aj jeho poznamka, ze ja sa zasivam, hoci vedel, ze upratujem a nevalam si sunky.
Som zmatena.. cakala by som od dospeleho muza, ze bude viac predvidat a nebude tak agresivne reagovat. Podla manzelovej reakcie viem, ze si vycita, ze udrel syna.
Je mi to luto, neviem to spracovat... :(

zuzudrnda
21. nov 2020

Ahoj, uz mozno aj lutujes,ze si tu napisala o radu, ... Rozumiem, ze Ti je reakcia manzela a neskor aj synove otazky na ocinovu reakciu luto. Aj mne by bolo. V hre sa dieta pozabudne a vlozi sa do nej naplno. Je dieta. Uplne paradne sa mu snazite venovat zjavne. Unava robi svoje a reakcia na bolestive kusnutie bola nevhodna, aj ked skor nestastna nahoda. Ale ak ostala hrca, tak silna. Urcite je super, ze otec svoju reakciu zdovodnil a je dobre povedat synovi aj dovod, aby sa neopakoval. Urcite ste to spravili. Uz len to pustite z hlavy. Cas nevratis a stane sa zial este kopec veci, za ktore budete mat vycitku ci o nich pochybovat. Je to zivot a vy nie ste roboti, ale ludia s emociami. A ci hovori syn bobo alebo hrca je v tomto pripade uplne bezpredmetne. Ma lubiacich rodicov, to je najviac 🌸 odpustit si vsetci navzajom. Pekny vikend

tinapa
21. nov 2020

Ja viem, že to asi tu nechceš písať, no nemáš sa za čo hanbiť.. Syn je nižší, lebo má diagnózu? Ak chceš, napíš mi do i.pošty..

janulik2008
21. nov 2020

Admin vezmi to tak ... má 4 a o rok pôjde do predškolskej kt je tusim od januara povinna tam postielku mat nebude. Ani sa nebudu s nim bavit

simca06022011
21. nov 2020

Skôr to bola nešťastná náhoda. Stava sa, aj dospely, nech je to ktokoľvek ma len jedny nervy, určite mu nechcel ublížiť. Netreba to zbytočne rozmazávať.

autor
Autor odpoveď zmazal
ckatka
21. nov 2020

Tiež mám doma štvorročného chalana. A ako pozerám...sme naňho asi až príliš drsní 😂😂
U nás je teda dosť Sparta...
Keď spraví niečo zlé...tato mu dá spraviť napríklad desať drepov alebo nedostane co chce. A sa musí ísť ospravedlniť. A musí...sám. Aj keď je to niekedy hodina trucovania.
Keď spraví niečo zlé naschvál, aj po predošlom zákaze, pokiaľ je to už vážnejšie (ze spôsobí škodu alebo niekomu ublíži)...dostane po riti (alebo po tej ruke co to urobila) a musí škodu napraviť alebo sa aspoň pokúsiť. (Určite ho netlcieme za blbosti a bežné detské výmysly).
Rozpráva úplne normálne (aj keď ešte nevie úplne č, š a podobne), ale vyjadruje sa k veci a celými vetami. Je empaticky, pomáha a sam od seba hovorí prosím, ďakujem a mam ta rád mami/tati.
Keď nám náhodou zlyhaju nervy a dostane po riti...vždy si potom sadneme, povieme prepáč a vysvetlíme prečo sa to stalo.

Veľmi veľmi sa snažíme nerobiť veci ako naši rodičia, nekricat a nebit ho vôbec...študujeme nevýchovu a iné rady ako to robiť lepšie...ale sme začiatočníci a vety našich mám a facky našich otcov sú v nás tak zakorenené, že nam to.proste občas ujde. Nuz...do vody sa preto hádzať nejdem. Tiež som len človek a mam svoje potreby a jedny nervy.

jana_eyre_2
21. nov 2020

No neviem mne sa nezdá že by bol tento príbeh taký strašný, veď ho nezdral z kože, ani ho nebil, proste nešťastná reakcia na bolesť a navyše že sa trafil okom.. normálne.synovi by som vysvetlila že to bola nehoda a on tiez by mal vedieť že do človeka sa nekuse, lebo to boli.. tak ako prepiskol malý, prepiskol aj muž, nie je to žiadna tragédia a určite nebude mať žiadnu traumu, teda za predpokladu že to nebudes prednim zveličovať..

Mňa len v súvislosti s tým napadá, že koľko krát sa moje decká pohádajú a stane sa nehoda aj v podobe hrce.. nikto to nemyslí zakerne aby ublížil, proste sa stane.. áno, áno sú to deti a neporovnavam s dospelym - ale tým chcem povedať že napriek tomu že poznajú bolesť spôsobenú niekým iným nemajú traumu.. ak sa stane nejaky vážnejší uraz tak si to jednoducho vysvetlia navzájom s mojou pomocou.. mám aj presne 4r syna a je síce často dosť teatrálny, ale chape že také veci sa stávajú - niekedy to preženie on, niekedy jeho súrodenec..

mamickadusicka
Odpoveď bola odstránená
autor
21. nov 2020

@mamickadusicka takže mame na nim plakat, ked nechce byt bezomna? Maly je len raz. Zachvilu, o par rokov mozno 2 -3 už bude mat svoje zaujmy, bude mu trapne dat mi pusu pred kamosmi alebo sa so mnou pomazlit.
Ked nechce spat sam v izbe v posteli, mam ho tam nasilu dat a zatvorit dvere? Nemyslite vazne. 🤦‍♀️
Kolegynin syn s nimi spal v posteli do 6 rokov, maju krasny vztah a on sam uz je otcom, nema ziadne ujmy na zdravi.
Neprehanajte.

mircalla
21. nov 2020

Z oka plysaka mať hrču nemôže..

autor
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
21. nov 2020

@mamickadusicka toto si napríklad myslím že teraz preháňas ty.. zase sa nehrajme na to že 4r dieťa nie je dieta ale pomaly malý dospelý.. moje deti nikdy nespali mimodomov bez nás rodičov (nemajú kde tak spat) a nemám pocit že by boli nejakí nesamostatni jedinci.. každá mama vie aké je jej dieťa a nepochybujem že aj autorka robí to čo môže najlepšie ako vie..

Nepoznáme autorku, ani syna a ani manzela takže takéto závery ako koho vychováva zo syna, sú troska dosť prehnane..

tykat
21. nov 2020

Ako tak postupne citam tak to ze muz plaskol syna plysakom potom co ho on uhryzol je vo vasej rodine asi ten najmensi problem 😂

anjelicek26
21. nov 2020

Nuz bohuzial netrafila si, sama mám dieťa s oneskorením nástupom reči a chodil na rastové kliniku, ale na rozdiel od teba nestavam okolo dieťa ochranný múr a nejdem na neho v rukavíc kam, ale snažilm sa na maximum aby to zvládal všetko s ostatnými. Malý je len raz, správne. V tejto dobe má robiť prvé kroky k samostatnosti, byť v škôlke, mať kopu kamarátov, užívať si detstvo. Nie, že jediný kamarát je otec a mama. Rozvoj reči je nutný kolektív a nie, že ho plánujes nechať doma ešte aj v predškolskom roku😏Dieťa tí zaostáva v raste a má pri sílnejsom dotyku modriny a tebe to prijde normalne? Nuž každý sme nejaky, každá zodpovedá za vlastné dieťa. Len potom ver tomu v prvej triede keď do tej školy bude musieť bude trpieť.. Prvý raz v kolektíve prvý raz externé vplyvy - hluk, konflikty, súťaživosť, všetko to bude pre neho nové. Vytrapite sa riadne. Na to sa doma totiž pripraviť nedá.

janulik2008
21. nov 2020

@anjelicek26 súhlas. To že nedajú dieťa 2 roky ok ale do predškolskej? Hoc ako som čítala ktovie či ho neplánujú učiť doma 🤔

tequelinka
Odpoveď bola odstránená
mamickadusicka
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
21. nov 2020

@janulik2008 a keby, to je nejaký problém? Kam sa akože uberá tato diskusia nechápem..

sense
21. nov 2020

@mamickadusicka vieš vo z časti s tebou súhlasím s časti nie, moja dnes už 7,5r dcéra bežnom a v noci do 6,5rokov nebola ani raz, potom už nao ale bola na noc s otcom teda vždy bol jeden z rodičov pri nej a nie je rozmaznana ani ne samostatná... Jednoducho ma rada rodičov pri sebe večer a teda s tiež sa v noci o vás. Zobudí a zavolá mama si tu? Keď poviem hej tak spí v kľude ďalej... Odkedy sa s niu vždy keď odchádzam do prace cca o 4 ráno rozlúčim tak to nerobí aj keď teda sa jej spánok preruší ale nemá problém zaspať...
A. Ako aj pre moju sesternica he tu o divne lebo ona od toku a pol šípka vždy cez víkend dieťa ku krstné aby si oddýchla a babka sa postarala

lianka123
21. nov 2020

Ahojky. Mozem sa este spytat, je to naozaj len zo zaujimavosti, neber to prosim ako podryvacstvo. Ta alternativna vychova- to vobec nekricis, nic? Nedusis sa tym, ze trebars dieta neoposluchne? A tvoj muz je s tym ok? Ja som to videla parkrat v praxi este s tym extremom, ze mamicka rozpravala na dieta s lamavou anglictinou, dcera sa tresla o zem a mamina jej 5min vysvetlovala, ze je to ok ze sa hneva. A vlastne co sa tou alternativnou vychovou chce dosiahnut?

angel993
21. nov 2020

Mňa zaráža to, že ho buchol po hlave. Neuznávam fyzické tresty, ale keď tak po zadku, nie po hlave. Ani s plysakom. Keby si ho ty udrela, muž by ako reagoval? A okrem toho, hrali sa, neurobil to len tak z nudy. Nech si tato nabudúce rozmysli, ako sa budú hrať, či radšej on nebude dinosaurus 😂
A potom vysvetli dieťaťu že sa nemá biť.....

tosomja
21. nov 2020

@danielllka mňa tiež napadlo, že on bol mäsožravý dinosaurus a ocko nejaký dinosaurus ktorý sa bráni s plysakom 🙈
4rocne deti ešte toľko povystrajaju a toľkokrát budú napomenute a možno aj na zadok sa im dostane, že na jednu ranu po hlave rýchlo zabudnú.

janulik2008
22. nov 2020

@jana_eyre_2 neni to problém ako taký nech učia ale nech nerobia zo 4 ročného bábàtko ... už to nie je bábätko ale chlapček 🙂

simca06022011
22. nov 2020

@mircalla môže 😂 tiež som mala a do dnes si to pamatam 😂 to keď sa človek dobre trafí, nemusí to byť ani neviem aká rana.

jana_eyre_2
22. nov 2020

@janulik2008 nech robí každý tak ako uzná za vhodne - a ak má dojem že jeho 4r dieťa je malé tak ma na to právo.. nepoznáme autorku aby sme tu mohli vyslovovať také súdy čo robí zo svojho syna..

človek nemusí so všetkým súhlasiť, ale nemám rada ak sa ženy začnú stavať do pozície že vedia lepšie ako sa má niekto starať o svoje dieťa.. ja tiež s niektorými tvojimi krokmi voči tvojej neterke nesúhlasím a sama by som ich nerobila, ale nedovolila by som si ťa kritizovať, že to robiť nemáš.. si tak ako aj je autorka svojpravna osoba a svojho syna a seba pozná najlepšie..

zoeazari
22. nov 2020

Prepáč, ale toto je úplne mimo.. Podľa mňa ty si sa zastavila v čase, keď mal cca 1,5 roka... Spať v postieľke, pofukame bobo, maličké dieťatko.. Ako prrr 🤭🤭🤭 keď sa ty k nemu prestaneš správať ako k batolatu, prestane si tvoj syn myslieť, že je batoľa... No a k veci... Absolútne by som sa synovi neospravedlňovala.. Byt na mieste tvojho muža. To syn by sa musel ospravedlniť! 4roky?vsak to je veľký chalan, aké bobo, aké bábo? Wtf? Normálne som vykolajena... Mám 7rocnu a 7mesacneho a teda ti poviem, že dcéra bola už 2 rokoch taká vycibrena, že keby ma kusla, tak jej letí po riti.. Uz vtedy vedela, že si to nemôže dovoliť.. A to som teda není z tých, čo na deti kričí... Ale teda ty zmeň postoj, už nemáš doma bábo veru dávno 😂😂😂

mircalla
22. nov 2020

Dnes je taky zvlastny trend dieta moze vsetko, chodi sa okolo neho pomaly po spickach. Stalo sa. Osobne si fakt nemyslim, ze z oka plysaka moze byt nieco vazne. Mam pocit, ze sme boli ovela samostatnejsi a menej precitliveni. Ked sme isli von, nemali sme 15 vrstiev oblecenia. Dnesne deti casto az po skolu doma s mamickami, hyckane a rozmaznavane. Casto izolovane, bez kolektivu. Nemam rada toto prehnane ochranarstvo, este to nikomu neprospelo. 2 dni ma traumu z toho, no neviem.

nini1010
22. nov 2020

@danielllka KONECNE!Presne moj nazor,do bodky.Prehnana drama uzkostlivej maminy a "bobo"-no mam dost.

nini1010
22. nov 2020

Tvoj 4 rocny syn s vami spava v postielke v spalni??Zartujes verim.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená