Materializmus - v škôlke si o nás asi myslia, že sme sociálny prípad
Povedzte mi dámy, ako to máte s oblečením do škôlky pre decká. Koľko toho detičky majú? Čo je zdravá norma? Dnes mi učiteľka podala dve tašky oblečenia, že mám malému povyberať ak nemá. Pritom nemám pocit, že by to dieťa nemalo, ale nemá toho zbytočne veľa. Do škôlky má vyčlené dve pyžamká, dvojo obliečok na perinky. Ktoré cez víkend operiem a v pondelok sa tam vždy môžu vrátiť čisté. Oblečenia má po 5 ks z každého potrebného druhu do škôlky (5 ks tričko, 5 ks tepláky.. Spodného prádla má viac). Ja nemám potrebu nejako škrečkovať veci, chodí vždy čistý, však keď sa to zamaže operiem to. Keď sa zničí alebo z toho vyrastie tak vyradím a kúpim nové. Príde vám to tak, že potrebujeme materiálnu pomoc? Celkom ma to šokovalo. Pritom ani s platbami za škôlku nijak nikdy nemeškám že by mali dôvod si to myslieť 🤷♀️
My mame strane veľa veci🤦♀️Dostávam od dvoch kamosiek,samozrejme aj ja kúpim aby mal aj nove k doktorke na oslavu alebo tak… do skolky kupujem take leginove zateplené spodky na toto obdobie,du obrázkové a mame stvore. Takze keď sú mínusové teploty,má tie a v skolke dame dole teplaky a je tam v tých spolkoch leginovych. Mam chalana🤦♀️😃tiež som cakala čo mi na to povedia ale vpohode. A napríklad dnes mi nastupoval do skolky,bol ockovany takze po prázdninách išiel až dnes a ja som zabudla že som stade v decembri všetko vzala… takze som bola rada že majú erarne (nove) veci v skolke aby mal papuce😃to tam ešte dávno nechala mamička( predávala niekedy a čo nepredala zaniesla tam) . Isnk by som sa s kočíkom musela tocit a utekat mu domov pre topanky🤷♀️A napríklad,maly má teraz už dlho veľkosť 104 takze tých veci má fakt veľa ale čo sa zničí vyhadzujem,dobre odkladam pre druhého syna a čo už vyrástol mladší posuvam švagrinej pre ich malú,čo je vyslovene chlapčenské odkladam známej pre jej syna 🤦♀️
Treba doniest dietatu celu zimnu vybavu vratane svetra a nevyhovarat sa na to, ze to nechce mat na sebe. Ucitelka si poradi.
@haepinka to nie je vyhovorka,moji od mala nosia tielko a tenke dlhorukavove tricko a na tom len bunda tepla...v ziadnom pripade by nezniesli este mikinu alebo sveter...
deti su rozne
Inak u nás si učiteľky všímajú všetko, malý keď má nové tričko, tak učiteľka vždy zareaguje, že má nové, nechápem ako si to môže pamätať. 🧐 Mali sme tam jedno dievčatko, čo chodilo furt v jednom vyblednutom tričku a hádam dvoje tepláky malo, to som si veru všimla aj ja. Pritom rodičia normálne pracovali, tak som to nejak nechápala.
Oblečenia má dosť, aj moje deti majú cca toľko. Môj starší syn tiež nechcel nosiť šál, tak som mu ušila jednoduchý nákrčník z látky, ktorá mu je príjemná a ten si bez problémov dal. Na tvojom mieste by som mu nejaký svetrík /mikinu nechala zavesené v skrinke. Doma to nechce, ale v škôlke, keď vidí, že aj ostatné deti si dávajú svetrík tak možno aj on si dá. Alebo mu ho pani učiteľka oblečie a nebude protestovať.
Vdaka Bohu, ze moji nosia v skolke uniformy. Nikto neriesi, co ma kto oblecene, ako casto sa prezlieka a pod.. ale napr pyzamka tiez striedam dve, jedno pon- pia a cez vikend operiem. Obliecky nenosime
Ahojte my máme kvantum vecí a aj tak môj syn aj dcéra nosia stále tie isté dokola Lebo sú ich obľúbené ale neviem si predstaviť po 5 ks s každého
Akoze, moj maly ma dvoje rovnake zateplene teplaky, nosi tie 4 stale dokola 😃 v skolke si nechava na sebe leginky, periem dokola dvoje troje, triciek ma dokopy asi 7, ktore nosi dokola a 2 oblubene mikiny 😃 plus jedna vetrovka, ak ju netreba prat od blata. Tiez chodi stale v tom istom, nemyslim, ze ma toho malo a nepotrebujem aby mal toho milion. Ked vidim ze mu treba nove, kupim, dnes nie je problem dokupit. A pyzama tiez strieda 2 dokola, tie doma nenosi, su len do skolky.
Nebudem sa ja haadat..chvalabohu ze moj syn je uz velky..🙂🙃🙂
Možno si učiteľka vôbec nič zle nemyslí, len ponúkla, možno ponúkla viacerým, ktorí nechodia vyobliekani každý den v niečom inom,takze naozaj to neber osobne. Snad si naozaj zdvorilo odmietla a učiteľku to neodradí od snahy pomôcť nabudúce… niekto by rad prijal takúto pomoc. 😉
Máš toho úplne dosť, my nie sme na tom tiež nijako zle, ale však načo dávať do škôlky značkové, drahé veci a furt nové, keď to ti krpci aj tak zničia? Minimálne raz do týždňa príde dcéra s dierou na legínach. Zasijem a funguje ďalej. Ale že už do akých veci sa starajú v tej škôlke 🤦🤦🤦
No tak ja mam pre dcéru vytriedene na zimu 4 tepláky, 3 hrubsie a 3 tensie vrchne diely+ náhradné oblečenie v skrinke. Pokial sa nezaspini,alebo neobleje obedom,nemam problém jej dat aj 2 dni po sebe to iste. Chodí na pol dňa,cize je v tom 4 hodiny denne a viac je doma chorá ako v škôlke,takze zničené to zatial nie je.Na doma ma ďalšie,domace oblečenie. Ja som minimalista, kupujem kvalitné a farebne dobre kombinovateľné veci. No tiez si niekedy pripadam jak sociálny pripad,ked vidim,ze niektoré dievčatká maju každý deň inú tutu sukňu, kadejaké Elzovske kostymi, ktoré im trcia potom spod kabata, keď idú na prechádzku.
Tak toto ma nikdy nenapadlo riešiť, myslím ze na škôlku vyhradených 5 tričiek a tepkakov je až až, ak je to dobrý materiál, caste pranie tomu neublíži. Mňa skôr šoklo, že som si uvedomila, že môj syn mal tento týždeň v škôlke len 2 tričká. Slovom dve. Zázrakom ich nezakydal jedlom ani ničím, v piesku sa nevalaju teraz, nespoti sa tam, proste toči dve tričká dokola. Kým je to čisté, voňavé, nehadzem veci automaticky do práčky, vodu aj čas viem inak využiť. A keď si niekto o mne chce myslieť ze nemám na oblečenie, jeho problém. Myslím ze je lepšie mať 5 kvalitných tričiek, ako 15 handier.
@terimon ja si tiez tak pripadam. Teraz cely tyzden co som si vsimla niektore deti mali kazdy den inu bundu aj gate( na rovnaky cas chodime stale ti isti do skolky) Mne to pripada zbytocne ked to ponosi dva mesiace max. a to muz je nespokojny ze uz ma toho vela. Vcera mi maleho doniesli prezleceneho do rezervneho tricka a povodne sa ku mne zatial nedostalo 🙈 musim vypytat
Toto mi ale spominala aj mama, ze za sociku si tiez pekne pani ucitelky vsimali ktore dieta ma kde flak na tricku.
@janickacrazy presne..aj ja som si vsimla, ze kolkokrat rodicia vyobliekani a dieta len tak uboho..byva to bohuzial...byvala kolegyna este aj v robote vzdychala, ze kolko investovala do malego v nemenovanom cinskom obchode...a to ho mali jedineho..a dovolenky detto...cely rok setrili na egypt, kam chodili rok co rok iba s muzom, maly u babky....pre mna nepochopitelne...u nas presne naopak..bavi ma kupovat pre dceru viac ako pre mna
@sasanka605 ponosi dva mesiace? Oktober az marec su dva mesiace? Ako zavidim fakt rodicom, ktorym detom takto rastu, ale moji rastu pomalicky 🙈 Este nikdy sa nam nestalo, ze by s bundy vyrastli za zimu... Ja ti neviem, bundy su podla mna tri minimum - klasicka na kazdy den - vode odolna a primerane tepla, paperova ked je fakt brutal zima a do snehu/lyzovacku - funkcna. Ja si neviem predstavit mat menej, pretoze jedna nesplna to, co splna druha...bez ohladu na to, ze funkcnu bundu napriklad do susicky nedam a musim susit normalne a to nie je zo dna na den suche,.
@anjelicek26 doteraz nosil sveter a tensiu bundu, hrubu paperku ma len teraz ked je rano -7, -8 a oteplovacky tiez. Inak nosi kombinezu alebo bundu so softshellkami. Ako ja neviem ale zima mu nie je a mojho teraz vytiahlo od leta skoro o 7 cm, predtym rastol pomalicky ze aj pediater pozeral ze by mohol trosku podrast. Tak sa mu to splnilo 🙂
Celkom sila.
Asi by ma vystrelo.
Ja s tým tiež bojujem, že sak je to čisté a zachovalé ale nenosí to moc často?
Ale čo je často, keď si to už učiteľka všimne?
No podľa mňa je trend strašne veľa cancat detičky ale to je už vec rodičov.
Patrím medzi tých skormenjsich so zásobami oblečenia ale veru niekedy pri kúpim nie preto ze treba ale preto aby to nevyzeralo že nosí to iste🙄
Takže čiastočne som podľahla tlaku okolia.
Chlapci u nás nosia aj košieľky a motýlika.
Kukam a nechapacky.
Nie fotenie ani sviatok nemali
@mareka49 moja nosi sukne, saty, vesticky, bluzocky - ale to stale, doma von aj do skolky nosila, ja tam nerobim rozdiely, ze take a take oblecenie... a tiez mi nevadi, ked dojde ako prasiatko alebo sa to znici 😂 Jedine, co nema, su asi rifle 😂 Stale mi ide o to, nech je jej to pohodlnne. Kazdy ma proste iny styl obliekania a je to tak v poriadku... u mna jedine, ked je malo, je to absolutne nepochopenie, ze sa im asi stale chce prat 😂 Ja periem raz za dva tyzdne - jeden vikend baby, druhy chlapcov.
Vôbec to nemusí znamenať že si v škôlke myslia ze si sociálny prípad, mohli ponúknuť každému, mohli ponúknuť na margo toho ze nosí len tenké veci. Ono staci slušne poďakovať prípade ak má spotrebu vysvetľovať jednou dvoma vetami slušne vysvetliť a je to. Ja som tiež dávala veci po malej susedné alebo aj do škôlky ako náhradné, nie preto ze si myslím ze suseda boli social prípad ale preto ze možno sa jej zíde a je to škoda vyhodiť. Keď niečo chcela/potrebovala si vzala keď nie poďakovala že majú dosť a nič sa nedeje. A moja podľa tejto teórie čím staršia tým väčší sociálny prípad, má 5 čierne legin kt točí stále (ma aj iné ale nechce ich nosiť), čiže vyzerá ze nosí stále to isté a točí 3 mikiny, pritom má plnú skriňu rovnako aj zimnú bundu, pritom doatla od partnnerovej matky dráhu bundu z Guess nemala ju ani raz oblečenú chodí stále v tej jednej lebo sa jej páči. Keď je špinavá večer operiem a ďalší deň zas..
@anjelicek26 presne..aj my mame bundy, kabaty presne podla typu, estetickeho vyuzitia a funkcnosti podla pocasia...na cely rok ma asi 9 - 10 roznych, vratane tenkych na jar, leto...kazda splna ine kriteria...a hlavne baby..vsak to pozname.🥰
@terimon ale zase co je na tom zle ak si to dievca same vyberie do skolky ..rodicia podporuju slobodny vyber dcery..nikomu to neskodi ak je to.v ramci normy..ja s dcerou vyberiem vecer oblecenie, dam aj na jej nazor..ma asi 6 tutu sukien, lebo sa skratka velmi rada hra na postavy princezne z rozpravok, nic zle na tom.nie je..do skolky, ked chce, si oblecie..ale tricka len cisto.biele a cierne ma rada..nechce ine..ale keby si vybrala napr. S aplikaciou, tak si da take..aj gumicky si vyberie vzdy sama..snazim sa, aby sa mohla sama naucit rozhodovat..v ramci normy samozrejme
čo sa týka počtu vecí, ja synovi striedam každý deň, takže má toho veľa. Každý deň idú veci (okrem nohavíc a mikiny) do prania. Spotí sa, či chcem alebo nie, inak prasiatko veľmi nie je. Takže ak sa vaše dieťa nepotí, je to ok. Inak neviem ako to viete posúdiť. Môj vonku behá, dnu majú rozcvičku, proste sa spotí. Prečo má byť v tom istom aj druhý deň? Ja sama to neznášam. Jeho pot nesmrdí, neviem oblečenie podľa toho posúdiť. Toľko k tomu, že každý deň je niektoré dieťa inak oblečené. Ja napr. mám chlapca, ale mám rada, keď je pekne oblečený. Nie slušne (motýlik, košeľa), ale pekne, napr. mám rada next alebo reserved.
Čo sa týka toho, že učiteľky sa starajú a všímajú si - je to sakra ich povinnosť. V tomto veku detí sú okrem pediatra jediné, ktoré si môžu všimnúť, že v rodine niečo nie je ok. Tak prosím myslite na to, že radšej nech sa opýtajú/ponúknu, ako by dieťa nemalo dostať pomoc, ak sa v rodine nedajbože niečo deje.
@nakupiky toto si inak velmi dobry bod napisala, ucitelky si maju vsimat vsetky znaky zanedbania a problemov v rodine. Kto iny ma na dieta dosah, okrem pediatra a ucitelky v skolke mimo rodiny? V tomto veku? Oni musia vyhodnocovat, co je v norme a co uz nie, ci sa jedna a socialny problem ci tyranie alebo cokolvek ineho... toto teraz prosim nie je myslene smer autorka temy 😅😘
@mamutka môj mal tento týždeň tri, keď vidím že sú špinavé.. starší školáci si vymenia tričká zväčša v stredu, oni sa už tak často nezaspinia, proste sú to tiež dve tri tričká cez pracovný týždeň.. prišlo mi to vždy normálne že si nemenia tričká každy deň, nechcem míňať vodu na defacto čisté veci.. ktovie čo si omne myslia učiteľky 😅
@anjelicek26 samozrejme, že nesmerujem na autorku, len ma zamrzeli niektoré poznámky, že sa do všetkého starajú. Áno, starajú, našťastie. Hoci ja som v tom profesionálne namočená (nie ako učiteľka), tiež mi pri synovi niekedy vadilo, čo všetko riešia. Na druhej strane, keď sa vyskytne problém v rodine (riešili sme napr. na ZŠ v rámci mojej práce), často od neho každý dáva ruky preč a dieťa zbytočne roky trpí.
Treba si uvedomiť aj to, že tie učiteľky predstavujú akúsi sociálnu kontrolu. Tým, že dajú najavo rodičovi (ak tam reálne je problém, nie ako u autorky), že niečo nie je ok a ide o situáciu, ktorá ešte je v štádiu, že sa s rodinou dá pracovať často sa podarí preťať taký ten zacyklený kruh a rodina si uvedomí - aha, ono to je vidno, niečo asi nefunguje, niečo treba zmeniť. Niektoré rodiny to rozhýbe - napr. matku, ktorá vie, že je tam problém.
Nečítala som vsetky komentáre, moje deti sú už v škole, nie sme sociálny prípad, a oblečenie do skolky sme mali približne tak ako ty- 2 pyžamá, 5 tričiek, 4-5 teplakov, 3-4 mikiny... ( na doma, na ihrisko mali ďalšie veci). Veci do skolky som priebezne dolnala menila podľa stavu v akom boli.

@ave17 25 nohavíc nemajú moje 2 staršie deti dokopy 🙈