icon

Moja 15 - ročná dcéra je tehotná

2. júl 2022

Ako ste reagovali na to, keď vaša ešte ani len 18 ročná dcéra oznámila, že je tehotná? Pre mna je to obrovský šok... Vždy som ju viedla k tomu, aby nešla hocikomu, koho poriadne ani len nepozná do postele, a to ešte k tomu takto mladá bez ochrany. Mám pocit, že som zlyhala vo výchove svojej dcéry. Nie sme na tom finančne najlepšie a mám obavy, ako takto dokončí školu. Ja a manžel sme v robote skoro celé dni (od 5 do 4), niekedy máme nočné... Vôbec neviem, že ako to zvládneme.. A ešte nám ani nechce povedať, kto je otec.. dúfam, že to aspoň ona sama vie. :''(

ysseba
5. júl 2022

Pekne ste to vyriesili. A rozumne 😊 tak hlavne je, ze nebola znasilnena alebo nieco podobne 😉 ze si nenesie do zivota traumu. tiez chalan sa k tomu dobre postavil, snad svoj chlapsky slub aj splni. Inak ja mam kamosku co otehotnela tiez velmi velmi skoro. Ona aj frajer chodili dokonca na cirkevnu skolu, tak si vies predstavit aka drama z toho bola aj na skole a medzi spoluziakmi 🤭 dnes su uz vela rokov manzelmi a maju 3 deti. Kamoska si nielenze dokoncila skolu, ale urobila si aj vysoku skolu. A hoci predtym nikdy nepracovala a bola 9 rokov na materskej, podarilo sa jej velmi uspesne zaradit sa do pracovneho kolobehu 😊 tak prajem aby aj u vas vsetko dobre dopadlo.

nejdemaprihlasit
5. júl 2022

Dá sa externé ,aj ja som tak študovala

pipistrel13
5. júl 2022

@janinah 👏👏👏

barborizzy
5. júl 2022

Keď to zvládli ostatné dievčatá v tom veku tak to zvládne aj ona 😏 moja sestra ostala tehotná v 16tich a teraz má už svoj vlastny dom synovec ma už 8rokov ma už aj druhé dieťa a svoje sny si splnila čo sa stalo to už nikto nezmení prajem veľa síl

zahrahmama
7. júl 2022

Držím palce nech všetko dobre dopadne..🤲❤️🍀

mamelka
7. júl 2022

Drzim silno palce aby ste to zvládli.Nevšímaj si komentáre ako ,,že autorka sa raduje, ze chalan sa postará, to len len teraz sľubuje, dieťa ide mat dieťa, atď atď,, keby napíšeš,,dcéra je tehotná nutim ju ist na potrat,, tak ťa tiež zakopú pod čiernu zem. Stalo sa, naplánovali to, dôležité je aby dcéra vedela, že ma oporu vo vas, všetci riešia,,mlada treba na potrat,, áno pre jej budúcnosť podľa pár žien je riešenie ist a dať si to zobrať, to co by to spravilo s jej psychikou nikto nerieši. Možno ani toto jej nedodá na psychiku, zatiaľ čo jej rovesníci budú študovať, zabávať sa(chlastat,fajcit atd) ona bude okolo plienok skákať. Hlavné je aby ste sa vy ako rodina dohodli a podporili ju, dcéra by si mala vedomit, ze ma skvelú mamu a otca. Nenechaj sa okolím znechutiť.
A aj keď okolie bude šokované, určite by som s radosťou dodala ,,a tešíme sa, neskutočne,, tým každého odrovnáte. Nenechaj sa okolím negativne ovplyvniť a ver, že všetko lepšie zvládnete 😊

Držte sa

suzane275
7. júl 2022

Mala som spolužiačku na strednej, ktorá otehotnela v 15, boli sme na začiatku prvého ročníka. Nikto by to na to dievča nepovedal, veľmi slušná rodina, a zároveň sa dievča zúčastňovalo kresťanských udalosti ako erko, tábory atd. No, ale osud to zariadil a narodilo sa jej našťastie zdravé babatko. Rodina jej nebola veľkou oporou, pomáhali jej určite, čo sa týka ubytovania a financií, ale psychicky veru nie. Pre jej rodičov to bola obrovská hanba. Dievča upadlo do popôrodnej depresie a dodnes je na tabletkách. A to je už možno 10 rokov od tej doby. Ma už síce viac detičiek, manžela, ale v poriadku po psychickej stránke vôbec nie je. Ak si to dcéra nechá, buďte jej oporou hlavne po psychickej stránke. Nebude to mat lahke, ale určite dokáže vychovať šikovne a múdre dieťatko. Len to naozaj ona musí chcieť a vy sa dočkáte vnúčatka- síce skôr, ale určite Vám zlepší život.

charlottelavender
7. júl 2022

A keď nechce povedať s kým nebola k tomu dotlačená? Ja by som sa aj nad tým zamyslela

eli012
7. júl 2022

Príde mi ze sa tu niektoré len vysmievaju ...
.chápem ze to nie je úplne ľahká situácia ale hlavne treba klud lebo s krikom a nervami sa nič nevyrieši treba si sadnúť a porozprávať sa o tom ze ci si to ona chce nechať a ako si to cele predstavuje do budúcna ci jej ten chalan bude pomáhať a ci vlastne o tom vôbec vie treba sa porozprávať aj s rodinou chalana ale nie útočiť a nadávať toto sa stať môže aj keby si dávali pozor a je jedno ci majú 15 ci 20r.....
Moze to by náročné ale časom sa to vie utriast pokiaľ by pomáhali mladým obe rodiny .....
V dnešnej dobe to ma ťažké každý....a netreba zabúdať na jedno ze trvať na potrate ktorý môže mať pre mladé dievča veľký zásah a časom nemusí mať svoje deti vôbec nie je dobre ...radšej nech ma jedno a vychovate školu si vie dokončiť aj počas tehotenstva aj počas materskej všetko sa dá....
Prajem správne rozhodnutie

zlatica99
7. júl 2022

No vôbec ti také niečo nezávidím ale neostáva vám nič iného podľa mňa, ako sa rodina zomknúť a snažiť sa túto situáciu zvládnuť. hold stalo sa , už sa to neodstane, no poslať ju na potrat, neviem či by som to osobne dokázala

vulka
7. júl 2022

Zdravotka externe asi ťažko. Majú tam koopec praxe.

derdia
Autor odpoveď zmazal
mirka_vivka
7. júl 2022

Nie na potrat nie!!! Nedovoľte to!!!
Teraz možno by výčitky z toho nemala ale neskôr áno,,, nedá sa s tým zmieriť a každý deň bude sa jej to premietať hlavou.. 😭
Kiežby som aj ja mohla vrátiť čas 😥

Školu dokončí, hlavne potrebuje aby niekto pri nej stál ♥️
Pomôžte jej s tým bábätkom, všetko sa dá zvládnuť ♥️🙏🍀
Držím Vám palce, nech to zvládnete a hlavne sa rozhodnite správne ✊

sz1234
Autor odpoveď zmazal
patleva
7. júl 2022

Stalo sa prvý šok je už za vami🙂 tešte sa z nového života, všetko zvládnete dieťa sa vychová nie je ani prvá ani posledná uvidíte koľko radosti Vám také malé drobčiatko prinesie do rodiny.Koľké ženy by chceli mať deti v staršom veku a nedarí sa im a raz sa ešte dcere poďakujete zato že si to vnúčatko budete môcť už teraz vychutnať čo by poniektorí zato dali 🙂 a keď sa najete traja jedlo sa nájde aj pre 4 štvrtého 🍀pekný dník

sono2
Autor odpoveď zmazal
giannkak
7. júl 2022

dala by som na potrat. Ono casom to preboli ale prenesie sa na tym keby dala na adopciu tak by tym bola celý život poznačená. A nechať si v takom rannom veku ju obmedzí na celý život.

kristina0909
7. júl 2022

Pekný deň, nečítala som všetky komentáre len že nieste na tom s manželom finančne až tak dobre. Napíšte mi kludne správu podarujem vám veci pre bábätko

kvetinka75
7. júl 2022

akože nechce povedať? veď to je aj jeho povinnosť postarať sa o to dieťa? Takto to vyzerá, keď deti majú deti.

adulik2
7. júl 2022

@k16k18 ja s tebou suhlasim a čím skor tym lepsie. Ma 15 zivot pred sebou na deti ma cas. Potratom neznamena ze deti uz mat nebude. Kolko absolvovali kyretaz po spontánnom potrate a mali za par mesiacov dieta aj ja. A potrat je tiez kyretaz.

pipistrel13
7. júl 2022

@adulik2 s takym "detailom",ze zabijes cloveka..

euka210
7. júl 2022

Manzelov kolega mal dieta tusim so 16-17r, ale on bol starsi. Byvali u jej rodicov, neskor si dokoncila strednu, byvaju uz sami, funguju normalne. Ale moze to byt len nehoda.
Niekedy mavali deti uz v 16r, niekedy sa rodic snazi dobre deti vychovat, ale oni sa rozhodnu inak. Mozte jej pomahat, ale tarchu svojho rozhodnutia ci hluposti by si mala niest aj ona.
Urcite sa vsetko da.

060106
7. júl 2022

Ahoj pise sa tu vselico ja som tiez zostala tehotna v 15. Skolu som si nedokoncila ale robota sa da zohnat aj tak. Ak vo vas bude mat oporu tak sa da zvladnut vsetko. A sproste reci si netreba vsimat. Take budu vzdy. Moj syn ma teraz 16 a som nanho pysna urcite by som nemenila. Samozrejme nehovorim ze to bolo vzdy lahke.

jaass
7. júl 2022

@k16k18 to že ty by si s kľudom zabíjala tak nekomentuj radšej. Nikoho to tu nezaujíma. Tvoja mama ta tiež mohla zabiť ešte kým si nebola na svete a pozri. Porodila sprosteho človeka ale nezabila 🙂

adulik2
7. júl 2022

@pipistrel13 no na zaciatku su to len bunky (nema to ani hlavu ani ruky do určitého týždňa ani srdce) ziadny človek len taky druhy detail.

acrobaleno
7. júl 2022

@jaass ale no táák, nemusíš hneď nadávať za názor. Pre teba je to vražda, pre mňa napríklad nie. Ale nejdem ti nadávať za to, že si myslíš niečo iné.

zorienka333
7. júl 2022

Ty hlavne, v prvom rade, zmen svoj pristup a slovnik. Ostava mi normalne rozum stat z toho, co tu citam; "komu roztiahla", "co sa z nej vykluje", "mlada, sprosta", "nevie pouzit kondom". Vy ste boli vsetky svate v 15-tich predpokladam, co sa tu do nej navazate, vsak? Proste sa stalo, dievca sa mozno chranilo ako najlepsie vedelo, ale ziadna antikoncepcia nie je 100%-na. Ked vlastna matka o nej takto rozprava, tak sa ja ani necudujem, ze nema psychologicke zazemie, oporu, pochopenie doma. Mozno prave preto sa utrhla z retaze.

To dievca teraz predovsetkym potrebuje pomoc, a hlavny vypocut bez sudenia. Jasne, ze doma nic nepovie, ked vie, ako jej mater bude reagovat! Na toto si treba sadnut a bez emocii si vykomunikovat riesenie. Nastastie nie sme v USA a dievca ma vela moznosti, ako so situaciou nalozit.

Vzhladom na jej vek a rodinne zazemie je uplne, ale uplne v poriadku, aby ista na interrupciu. To, co ma v maternici, nie je ziadne dieta, ale zhluk buniek s vedomim ani nie na urovni komara. Netreba sem tahat emotivne nabozenske bludy. Vo svojom veku sama nevie dat plnohodnotny suhlas na sex, bohvie ci ju do toho chalan nedotlacil. Za to si nemusi niest nasledky do konca zivota.

Prajem trochu viac empatie hlavne matke, ale aj komentujucim. S takymto pristupom, co tu niektore predvadzate, sa este nikdy ziadne nechcene tehotenstvo nevyriesilo.

kvetinka75
7. júl 2022

@vulka externe sa dá študovať ale už ak má človek jednu maturitu. Študujú sa iba odborné predmety. Ak má iba ZŠ, tak iba individuálny št.plán. S tým, že prax si treba odkrútiť celú a nejaká tá teoria sa dá aj doma doučiť.

betulinka1
7. júl 2022

Si úžasná babka a skvelé si sa k tomu postavila. Držím palceky aby bolo malé zdravucke a vsetko ostatne zvládnete.

loliki
7. júl 2022

@adulik2 Na začiatku... Ale teraz, keď už zistila, že je tehotná a pár týždňov už aj odvtedy prešlo, tak už tam srdiečko je, aj tá hlavička, aj ručičky a kým by sa objednala a dostala termín na UPT, tak tam nebudú len 4 bunky. To ti je určite jasné. Z tých pár buniek vždy vzniká človek, nie mucha, nie mravec, ale človek ako ty.