icon

Moja rodina kritizuje môj životný štýl aj IVF

28. jún 2025

Bola som dlhé roky single, lebo mi to tak vyhovovalo. V blízkej rodine však máme niekoľkých ľudí, ktorí s tým majú problém. Aj keď mi to priamo nepovedali, dá sa na to prísť podľa narážok, ake občas majú. Nechcem hovoriť o koho presne ide, aby sa v tej téme náhodou nenašli. Poviem len to, že sami nemajú dokonalé životy ale poukazujú na iných. V ich rodinách je psychické týranie, jeden skončil s narcistickou partnerkou, ktorá ponižuje celú rodinu atd.

Keď sme sa stretli, majú poznámky typu, ideš naspäť do prázdneho bytu a podobne. Keď som ich na to upozornila, reagovali, že oni to tak nemysleli a nejako sa z toho vždy vykecali. Raz ma prenasledoval týpek, ktorý bol dosť otravný a vypisoval mi odkazy na sociálnych sieťach. Časť rodiny mi naznačila, že by som mala byť rada, ked niekto o mňa prejaví záujem a nie ho hneď odmietnúť. Ďalší komentujú, že podľa nich málo zarábam a takto si nikdy nenašetrím na byt.

Ale čo sa medzitým nestalo. Zoznámila som sa s jedným mužom a práve podstupujeme vyšetrenia na IVF. A to sa časti rodiny nepáči. Nechcem menovať komu každému, lebo v našom meste je to známa rodina a naozaj by ich niekto mohol podľa toho identifikovať. Dôvodom je náboženstvo. Nič a nik ich nepresvedčí. Z ich úst padli vety ako, že chcem svoje problémy vyriešiť cez dieťa a podobne. Niektorí sa nechali počuť, že keď sa dieťa narodí, tak nech nerátam s ich pomocou, lebo toho majú sami dosť. Pri každej jednej konverzácii mi "nenápadne" podsúvajú vyjadrenia kňazov, ktorí sa vyjadrili k umelému opolodneniu. Ja som im spomenula názor môjho lekára a dostala som odpoveď že dotyčnú nezaujíma názor nejakého Maďara (môj doktor je maďarskej národnosti).

Na druhej strane mi jeden člen rodiny vyjadril podporu a povedal, že s jeho pomocou môžem rátať. To sa, samozrejme, nepáčilo tým ďalším.

Neviem si predstaviť ako budú fungovať naše spoločné stretnutia. Našťastie bývame v inom meste, ale kontakt sa úplne prerušiť nedá. Keď to náhodou niekto z nich znova spomenie, budem musieť odísť od stola.

Čo si o tom myslíte? Cítim, že naše vzťahy odvtedy výrazne ochladli.

slavik79
28. jún 2025

Pokial zijes v nejakej komunite /sekte/ kde musia vsetci vediet o kazdom a o vsetkom a musia ti v zivote odobrit kazdy krok, tak s tym asi nic nespravis. Pokial zijes zivot normalneho bezneho cloveka, tak sa
vyprdni na okolie, blizkych, vzdialenych a celu tuto narcisticku rodinu. Z tvojich sprav citim to prve, lebo si neviem predstavit aky dovod ma dospely jedinec hovorit rodinnym pislusnikom este aj to, ze niekto mu napisal spravu. A uz vobec nie pocuvat ich, lebo su znama rodina v okoli. Moj ty boze. Drzim palce.

ukgirls
28. jún 2025

byt mamou znamena vediet sa za seba a aj dieta postavit aj ked pred vlastnou rodinou-takze sa to uz teraz uc.. sestre odvrkni ked je proti zlu ako je mozne ze podporuje cirkev ked tam znasilnuju deti .. a kazde dieta je predsa bozi zazrak ci? ona seuje len za ucelom pocatia?

abbey1
28. jún 2025

Prečo o tom vôbec vedia? Ich do toho veľký prd, ale i tak nechápem, ako o tom vôbec vedia.

lija22
28. jún 2025

mozes to zahrat do outu, ze ste sa s partnerom na umele oplodnenie vykaslali. A rob si dalej co treba podla seba. tvoja rodina na mna posobi dost radikalne, nechcela by som byt sucastou takychto magorov.Tvoj partner je s tym ok? Dopraj mu co najviac oddych odnich, ani mu nevrav o nich.
A drzim vam palce!

luccija
28. jún 2025

Tak vidíš nevyhovies im ani ako single ani s partnerom a tuziacou po rodine.Uz si dosť "veľká", aby si im povedala svoje.Je to tvoj život

motylik2559
28. jún 2025

Ahoj, moja otazka znie...z akeho dovodu musis ostavat v kontakte s takouto rodinou co ta len ponizuje? Prepac ale ty si masochistka, ze to dokazes znasat? Ostala by som v kontakte max s tym clenom co ta podporuje. ostatnych by som skrtla dokym sa nevmestia do koze. o to lepsie,ze byvate v inom meste. Ty niesi povinna len za to, ze je to rodina s nimi komunikovat (a taketo sukromne veci si im nemala vobec vesat na nos zvlast ked vies akí su). ta narazka, ze ci zas ides do prazdneho bytu...co si im nepovedala s usmevom na tvari,ze ano ides tam a uz sa tesis na to ako zabuchnes za sebou dvere a budes mat pokoj od urcitych ludi a to by som sa im pozrela pri tom s usmevom do oci...No ale idem s5. Neber ohlad na reci rodiny alebo aj celej dediny kde ziju a co sa ma a co nie! Toto je TVOJ zivot a ty ho zi najlepsie tak, aby si ty bola stastna! teba nemaju zaujimat susedia tvojej rodiny ani ta cast rodiny, ktora sa ti vysmieva a ponizuje uz pekne dlho! Tak sa prosim aj ty spamätaj a ber ohlad na seba-sprav si tuto laskavost. Ako byt tebou, tak by mohli vyvovalavat aj na lamparen za to ako sa ku mne dlhodobo chovali. Nedaj si pokazit stastie!

vanilkovazmrzka
28. jún 2025

A z akeho dovodu vie ktokolvek okrem teba a partnera o tom, ze riesis ivf?

pikachu999
29. jún 2025

S takou rodinou by som sa nestykala alebo odpovedz vždy že na ich názor sa nepýtaš

vivuska666
29. jún 2025

Evidentne pochadzas z katolickej rodiny kde kazdu nedelu trebalo ist do kostola a byt v ociach ostatnych tiptop rodinkou a vnutri to hnilo ako to uz byva zvykom. Alebo nejaka sekta. Takto. Uz nebudes nikdy ako oni. Uz si si dovolila len myslenkami zist z cesty. Uz si v ich ociach ina. Bud sa na nich vyseres a budes si zit svoj zivot. Nedavat im vediet nic zo svojho sukromia, jednoslovne odpovede na pridrbane poznamky a jednym uchom dnu a druhym von. Alebo sa budes trapit, zozerie ta to zaziva a ujdu ti aj posledne roky na to byt mamou. Musis si vybrat. Bud zit alebo sa obetovat chorym hlavam lebo to “sa patri”. Ja osobne by som chcela konecne zit.

autor
29. jún 2025
@lenka.25

Toto čo popisuješ nie je rodína , ale neandrtálci. Vôbec by som s nimi svoj osobný život nerozoberala a keď začnú niečo naznačovať čo sa týka teba v sekunde by som ich zastavila , že si to neželám a nech si riešiš svoj život . Ak by neprestali , zdvihnem sa a odídem . Máš evidentne partnera , veľmi Vám želám , aby sa Vám babatko zadarilo a to bude tvoja prava rodina , ktorá ta bude ľúbiť taku aká si 💚

@lenka.25 Dakujem pekne

selena_luna
29. jún 2025

Pozri, nesuhlasim s tym, ze sa neda uplne odstrihnut. Da sa to. Zivot je prilis kratky na to, aby si ho stravila s toxickymi ludmi, rodina nerodina. Proste zi svoj zivot a nedovol nikomu, aby ti takto ublizoval. Sustred sa na partnera, babatko a nech vam to vyjde, drzim silno palce!

autor
29. jún 2025
@vivuska666

Evidentne pochadzas z katolickej rodiny kde kazdu nedelu trebalo ist do kostola a byt v ociach ostatnych tiptop rodinkou a vnutri to hnilo ako to uz byva zvykom. Alebo nejaka sekta. Takto. Uz nebudes nikdy ako oni. Uz si si dovolila len myslenkami zist z cesty. Uz si v ich ociach ina. Bud sa na nich vyseres a budes si zit svoj zivot. Nedavat im vediet nic zo svojho sukromia, jednoslovne odpovede na pridrbane poznamky a jednym uchom dnu a druhym von. Alebo sa budes trapit, zozerie ta to zaziva a ujdu ti aj posledne roky na to byt mamou. Musis si vybrat. Bud zit alebo sa obetovat chorym hlavam lebo to “sa patri”. Ja osobne by som chcela konecne zit.

@vivuska666 =Ano, pochádzam z katolíckej rodiny. A do kostola sa chodí nielen v nedeľu, ale často aj cez týždeň. Keď som sa ešte s nimi stretávala, jeden z nich hodil poznámku, že dúfa, že si to namiesto kostola nenamierim do kaviarne.
Sestre som naposledy povedala, že ja necítim potrebu chodiť do kostola pravidelne. Idem vtedy, ked to tak cítim. Lebo ona sa zvykne na to občas pýtať a tak.

autor
29. jún 2025
@selena_luna

Pozri, nesuhlasim s tym, ze sa neda uplne odstrihnut. Da sa to. Zivot je prilis kratky na to, aby si ho stravila s toxickymi ludmi, rodina nerodina. Proste zi svoj zivot a nedovol nikomu, aby ti takto ublizoval. Sustred sa na partnera, babatko a nech vam to vyjde, drzim silno palce!

@selena_luna Súhlasím. Tak to spravím.

Nie sú všetci takí, len niektorí nemajú odvahu ísť proti tým, ktorí tam majú hlavné slovo. Niekedy je to fakt sila. Minule som sa zastala LGBT komunity a jeden z nich hned vyzval ostatných, aby mi prišli vysvetliť prečo su homosexuali "nebezpecni" atd

maya_hi
29. jún 2025

Skôr sa opýtaj sama seba, prečo ti tak záleží na tom čo si myslia. A čk sa týka tej pomoci, prečo by ti aj mali pomáhať? Či ty tu pomoc očakávaš? Buď si ži tak, ako uznáš sama a aj si sama poraď alebo buď súčasťou nejakého klanu, kde budeš mať aj pomoc, ale aj ti budú do všetkého hovoriť 🤷🏻‍♀️

luccija
29. jún 2025

Skôr by som sa seba spýtala, že prečo dovolíš všetkým, aby si presadzovali svoje názory, ktoré vôbec nemusia byť správne.Ok, ty máš na to takýto názor ja iný a je dorozpravane.Naco sú dobré stretnutia z ktorých si zdeptana?naozaj som si myslela, že máš 25 r 40 tnicka by už mala vedieť kde je jej miesto, kam sa jej uberá život a vedieť oponovať a nebit fackovaci panák

autor
29. jún 2025
@luccija

Skôr by som sa seba spýtala, že prečo dovolíš všetkým, aby si presadzovali svoje názory, ktoré vôbec nemusia byť správne.Ok, ty máš na to takýto názor ja iný a je dorozpravane.Naco sú dobré stretnutia z ktorých si zdeptana?naozaj som si myslela, že máš 25 r 40 tnicka by už mala vedieť kde je jej miesto, kam sa jej uberá život a vedieť oponovať a nebit fackovaci panák

@luccija Viem, čo tým myslíš. Dôvod bol ten, že mi v minulosti pomohli a bola som im vtedy zaviazaná. Poučila som sa a pracujem na tom, aby som ich pomoc v budúcnosti viac nepotrebovala. Tým pádom im budem môcť priamo povedať, čo si o tom všetkom myslím.

luccija
29. jún 2025

Super, že vtedy pomohli, ale tými rečami teraz nepomáhajú😉nemusíš im teraz byť zaviazaná do smrti.Take reči, že sa vracias do prázdneho bytu sú skôr ponižovanie.Ak sú silno veriaci tak určite budú proti IVF.Dolezite je, aby si ty bola šťastná a spokojná

netoppierka
29. jún 2025

Prepáč, ale je to v prvom rade tvoja chýba že za nimi lezeš sedíte za jedným stolom a toto akceptujes a tolerujes a ešte sa vyhovárat že sa nemôžeš prestať s nimi baviť. Hold čo chceš počuť

selena_luna
29. jún 2025

Autorka uplne ti rozumiem. Nie si sama, kto si tym prechadza, ja to mam velmi podobne a viem, ze mnoho ludi vyrastalo v takomto prostredi. Aj uplne rozumiem ze este stale chces zdielat nieco zo svojho zivota, lebo proste je to tvoj zivot a chces aby sa ludia s tebou tesili, ci mali starosti, ci drzali palce. Je to uplne prirodzene. No zial rodina je takato a nijako nemusis citit k nim nejaku povinnost, alebo dlh. A najma takito mudrcovia, co ani neakceptuju vseobecne ludske prava, ale ich "nad" prava musi akceptovat kazdy... joj, velmi dobre to poznam. Najlepsie je vypustit ich z hlavy, aj zo svojho srdca a najma zabranit akemukolvek vplyvu na buduce babatko. To si zasluzi zit v laske a porozumeni, nie v uceni o nenavisti.

autor
29. jún 2025
@lija22

mozes to zahrat do outu, ze ste sa s partnerom na umele oplodnenie vykaslali. A rob si dalej co treba podla seba. tvoja rodina na mna posobi dost radikalne, nechcela by som byt sucastou takychto magorov.Tvoj partner je s tym ok? Dopraj mu co najviac oddych odnich, ani mu nevrav o nich.
A drzim vam palce!

@lija22 Nad tym tiez rozmyslam. Lebo mi obcas zavolaju a "nenapadne" vyzvedaju, co je nove. : D

kiki68
29. jún 2025

Ja by som im nepovedala dalej nic a hotovo. Alebo im ked sa podari povedz, ze to bolo prirodzene. Ze sa postastilo. Hotovo a ignoracia na komplet

autor
29. jún 2025
@motylik2559

Ahoj, moja otazka znie...z akeho dovodu musis ostavat v kontakte s takouto rodinou co ta len ponizuje? Prepac ale ty si masochistka, ze to dokazes znasat? Ostala by som v kontakte max s tym clenom co ta podporuje. ostatnych by som skrtla dokym sa nevmestia do koze. o to lepsie,ze byvate v inom meste. Ty niesi povinna len za to, ze je to rodina s nimi komunikovat (a taketo sukromne veci si im nemala vobec vesat na nos zvlast ked vies akí su). ta narazka, ze ci zas ides do prazdneho bytu...co si im nepovedala s usmevom na tvari,ze ano ides tam a uz sa tesis na to ako zabuchnes za sebou dvere a budes mat pokoj od urcitych ludi a to by som sa im pozrela pri tom s usmevom do oci...No ale idem s5. Neber ohlad na reci rodiny alebo aj celej dediny kde ziju a co sa ma a co nie! Toto je TVOJ zivot a ty ho zi najlepsie tak, aby si ty bola stastna! teba nemaju zaujimat susedia tvojej rodiny ani ta cast rodiny, ktora sa ti vysmieva a ponizuje uz pekne dlho! Tak sa prosim aj ty spamätaj a ber ohlad na seba-sprav si tuto laskavost. Ako byt tebou, tak by mohli vyvovalavat aj na lamparen za to ako sa ku mne dlhodobo chovali. Nedaj si pokazit stastie!

@motylik2559 Suhlasim na 100 percent. Len clovek to stale ospravedlnuje tym, ze je to rodina. Holt, vzorec, ktory som obkukala od mojich rodicov. Ale to sa teraz zmeni. Nikdy nemali odvahu uplne pretrhnut vazby s ludmi, ktori ich ponizovali alebo im nejakym sposobom skodili.

motylik2559
29. jún 2025
@anonym_autor

@motylik2559 Suhlasim na 100 percent. Len clovek to stale ospravedlnuje tym, ze je to rodina. Holt, vzorec, ktory som obkukala od mojich rodicov. Ale to sa teraz zmeni. Nikdy nemali odvahu uplne pretrhnut vazby s ludmi, ktori ich ponizovali alebo im nejakym sposobom skodili.

@autor spravne rozhodnotie. Prave preto,ze si sama uvedomujes, ze ten rodinny vzorec alebo co robia aj tebe nie je normalne sa odstrihni. Sama v sebe si uvedom zakladne veci-ze je to tvoj zivot, nikto nema po tebe sliapat ani rodina nie, skor sa chovaju ako stado volov a to som este slusne nazvala...a kazdy si je strojcom vlastneho stastia a ty stastna byt mozes♥️ sprav pre to vsetko 🍀uz stacilo za tie roky co si zazivala!

autor
29. jún 2025

Mám taký pocit, že keď sa niečo nedajbože nepodarí, časť rodiny si na tom zgustne. Cítim to. Aspoň budú môcť povedať, vidíš, my sme ti hovorili... Vysoký vek blablabla. Ale máš čo si chcela.

Ale ja ich už neriešim. Aspon sa konecne ukaze pravy charakter niektorych z nich.

autor
29. jún 2025
@lija22

A drzim vam palce!

@lija22 Moj partner sa s nimi nechce stretavat.

autor
29. jún 2025
@vivuska666

tanicka907
30. jún 2025

Autorka, ja tiez mam podobnu rodinu plnu hnusnych pokrytcov. Ale je smutne, ze este v 42 rokoch potrebujes od nich validaciu. Nemusis ich uplne odstrihnut, je to tvoja rodina. Ale mala by si sa ty dat dokopy a uvedomit si ze mas partnera, ktoreho si si sama vybrala a spravili ste urcite rozhodnutie. To ako to vyjde resp ci ti oni nieco hovorili alebo sa nieco pokazi atd. nijako nesuvisi s tym, ze co oni hovoria, nemyslis si?
Naozaj mi to pride, ze potrebujes, aby ti schvalili a "pozehnali" kazde tvoje rozhodnutie. Si slobodny clovek s vlastnym rozumom, prijmami, zivotom, ktory robi svoje vlastne rozhodnutia. Tak sa k tomu a k svojej rodine aj tak postav a sustred sa na to, ze chces dietatko a vlastnu rodinku.

andrea2667
30. jún 2025

Myslím, že každý má právo na náboženské presvedčenie. Oni sa snažia dať ti to najlepšie čo majú. Nemusíš s nimi súhlasiť, ale keď si svoje intímnosti vykvákala, tak ich teraz nehejtuj za to, že sú iní ako ty. Btw, nebolo by rozumné najprv sa pokúsiť o dieťa prirodzenou cestou?

bielasovicka
30. jún 2025

Mne sa zdá, ako keby tvoja rodina bola nejaká sekta. Lebo obyčajní katolíci nie sú takýto idioti (pardon).

pikachu999
30. jún 2025
@bielasovicka

Mne sa zdá, ako keby tvoja rodina bola nejaká sekta. Lebo obyčajní katolíci nie sú takýto idioti (pardon).

@bielasovicka ja mám podobnú rodinu a zaryty katolíci 🤷 tiež sa radi starajú a riešia tak sa stykam na minimum