icon

Moja svokra si nikdy neumýva ruky

kyttykat
8. sep 2015

Rodicov nemam poblizku, tak som velakrat odkazana na pomoc mojej svokry. Mne by to az tak nevadilo, lebo svokra je v podstate dobry clovek a pomaha nam ako sa da, ja si ju vazim... Ale co sa mi na nej nepaci a zaraza ma je to, ze neudrzuje dostatocnu osobnu hygienu. A to je upratovacka v nemocnici. Ona si skoro vobec neumyva zuby, stale jej smrdi z ust a NIKDY si neumyva ruky. Ruky si umyje iba vtedy, ked ide do sprchy a to je tak raz za tri dni, aj to neumyselne, lebo ruky sa v sprche aj tak umyju, ci to chce alebo nie. Preco mi to vadi? Lebo mam male dieta a dalsie sa narodi kazdym dnom a budem potrebovat jej pomoc. Ona ma este k tomu taky hnusny zvyk, ze skoro nikdy nepouziva pribor, ked krmi maleho, a maleho krmi spinavymi rukami. Alebo minule prisla z nakupu zo supermarketu, ved tam chyta kosiky, peniaze, klucky atd a hned ako prisla domov, tak odhodila nakup a so spinavymi rukami zacala cistit zeleninu, krajat chcleba a varit. Ked si predstavim kolko chorob sa prenasa spinavymi rukami - zltacka, angina, chripka, streptokoky atd..., tak sa mi az to jedlo, co vari nechce jest. Alebo pracuje cely den v nemocnici(!!!!!!!!), po sichte pride ku nam na navstevu a uz ju vidim ako vybera ovocie z kabelky, vysucha ho do neumytych ruk a podava ho jest malemu. Uz som jej to STOKRAT taktne povedala, ze si asi zabudla umyt ruky a ona ze nie, ze ruky ma ciste. Mne je to uz trapne poucat dospelu zenu, ako si ma umyvat ruky hned ako pride domov, alebo nekrmit maleho rukami, ale priborom, lebo toto je zakladna hygiena kazdeho cloveka, ved to uz vedia aj male deti. Povedala som jej to uz nespocetne krat, tak raz sa aj urazila. Ale ked mne je zle z toho, ze robi v nemocnici, kde su kadejake choroby a epidemie a neunuva sa ani umyt ruky, ked pride k nam a hned zacina krmit maleho rukami a nie priborom. Ja sa potom bojim, aby maly nedostal nejaku chorobu.Mne sa to zda byt maximalne hlupe. Ale ked jej nieco poviete, tak sa urazi a nepride sem aj tyzden a my jej pomoc potrebujeme. Manzel jej to tiez povedal, ale nic, akoby hrach na stenu hadzal... Co robit, jak ju prinutit k tejto zakladnej hygiene uz len kvoli detom?

kyttykat
autor
8. sep 2015

@alaguema Ako vies, ze ma niekto ciste ruky, ked by ta "ani nenapadlo ich niekomu kontrolovat", tym padom ani nevies, kto s akou spinou ti deti krmi. A ved si volna, mozes z tejto temy klidne odist. Drzi ta tu nieco? tak ti prajem pekny den.

cyclo_danka
8. sep 2015

@oldman50plus Vy ste lekar ci virolog? Vysvetlujem si dobre, ze tvrdite, ze ak si neumyjem dezinfekciou ruky 1-2 minuty a potom este neoziarim UV lampou, je uplne zbytocne vobec si ruky umyvat? Kedze dezinfekcia+ UV lampa by asi viedli k narastu rezistentnych bakterii, tak odporucanie odobrnika je vlastne neumyvat ruky? Alebo pouzivat dezinfekciu+ UV, aj s rizikom rezistencie?

jolinka
8. sep 2015

@alaguema neberiem ti tvoj nazor, nakoniec to sa ani neda 😉

Ja rozmyslam zrejme inak ale nevadi....mne nejaka vnutorna logika bez ohladu na predmet temy hovori...ze osobna sloboda je dobra len do okamihu, ked nebrani osobnej slobode toho druheho... A to bez ohladu na vek pohlavie ci postavenie zucastnenych.

Cize...rozmenim na drobne...ak osobna sloboda druhej osoby zasahuje do mojej slobody, sposobuje mi to neprijemnosti, ci vydaje, alebo stratu casu 😝 , ...napriklad nedodrziavanim zakl. hygieny v mojom priestore, musim upratovat blato na koberci, musim riesit neprijemnosti spojene s hnackovymi ci inymi ochoreniami, musim umyvat grcky z dlazky 😝 😝 toto uz nepovazujem za dobre ...lebo tu je zasiahnuta moja osobna sloboda ci nepohoda nazvi ako chces.

Takze bud sklapnem a necham nech si ten druhy z titulu veku napriklad uplatnuje svoju osobnost na ukor mojej a ja tym trpim. ..alebo mozno bude dobre tej osobe vysvetlit ze si obe mozeme ponechat svoju slobodu i uctu ak sa dohodneme na urcitych pravidlach. ..

a nevidim ani logiku v tom ze rozlisovat, ze ci je clovek nastalo u mna ci len na navsteve... takze navstevy obcasne ti koberec spinit mozu ale muzovi a detom to nedovolis? spravne som pochopila?

kyttykat
autor
8. sep 2015

@oldman50plus Ale tu sa neriesi nic take ojedinele, ja som si myslela, ze umytie ruk je zaklad hygieny, ktore nas uz ucili v materskej skolke a nikto tu nepise o tom, ako treba stat cely den nad umyvadlom. Histeria je nieco ine, ale vy snad ako odbornik, by ste mali vediet, ze tento zvyk by mal byt proste zakladom hygieny kazdeho cloveka. Ked vidim, aka hneda je niekedy voda, ked si umyjem ruky po prichode domov, tak mi asi nezostava nic ine, len verit, ze aj to obycajne mydlo dobre dezinfikuje a umyva...

alaguema
8. sep 2015

@kyttykat ty máš problémy s čítaním? Ja som si deti kŕmila sama a teraz už jedia samé. Nie, nikdy som nikomu nekontrolovala ruky. To ty píšeš o tom, že ich mala zahliené a ja už radšej nechcem vedieť ako to vlastne bolo, či jej viseli z rúk sople, alebo ako...fakt ušetrím samu seba a z debaty sa skutočne porúčam. Nakoniec, máš tu už aj názor lekára. Aj tebe pekný deň.

kyttykat
autor
8. sep 2015

@alaguema Tak, ked si si deti krmila vylucne sama, tak si asi vedela preco, ze? Ani ty nemas doveru v inych. Aj tebe pekny den. 🙂

cyclo_danka
8. sep 2015

@alaguema Chvalabohu. Zbohom!

oldman50plus
8. sep 2015

@cyclo_danka Ano, som lekár čo kedysi dávno robil výskum v podobnej problematike. Dezinfekčné prostriedky baktérie nemetabolizujú a používané koncentrácie sú tak vysoké že nejaká rezistencia asi moc nehrozí. Je to otázka - dostane sa to na skoro všetky baktérie, alebo nedostane? Pri bežnom umývaní nedostane a zostane ich dosť. Počet síce sa vždy zníži ale nie je to dosť napr aby ľudia po chemoterapii s vybitými leukocytmi nechytili každú nákazu nech sa umývajú ako chcú. Ale samozrejme umývať ruky treba ale treba sa vyhýbať prostrediu kde sú nákazy na ktoré nie je človek imúnny a hlavne všetkými dostupnými prostriedkami podporovať imunitu. Paradoxne pohyb veľmi zlepšuje imunitu (lymfa cirkuluje).

cyclo_danka
8. sep 2015

@oldman50plus Velmi pekne dakujem za odpoved!

timea7
8. sep 2015

@kyttykat nečítala som diskusiu, ale toto by vadilo aj mne a veľmi. Skús sa zaobísť bez jej pomoci, predstav si, že žiješ v zahraničí a nablízku nie je nikto z rodiny, tiež by si ti musela nejako zvládnuť. Prinajhoršom, ak potrebuješ odbehnúť k lekárovi a pod. pomôže manžel, kamarátka, opatrovateľka. A asi by som sa to snažila svokre nejako šetrne povedať, najlepšie, keby jej to povedal tvoj muž, od syna to zoberie lepšie.

alaguema
8. sep 2015

@kyttykat...nie, úplne zlý záver. Kŕmila som si ich sama, lebo som na ne bola sama. Bývali sme ďaleko a keď občas za nami babky prišli, tak nie, nekontrolovala som, či si umývali ruky. Takže ďalší omyl - mám dôveru v našich príbuzných.Spokojná? Dúfam, že je koniec otázkam. Mňa predsa nepotrebuješ presvedčiť o ničom, ja teba už vôbec nie. Kým to bola debata v medziach nejakej úrovne, tak ma to bavilo. Teraz už nie. Urob ako chceš, veď vaša babka, vaše deti...

@cyclo_danka vôbec netuším, čo ťa vedie k takých reakciám na mňa...ale môže to byť čokoľvek, čo so mnou ani vôbec nesúvisí, že? 😎

cyclo_danka
8. sep 2015

@alaguema Vedu ma k tomu Vase reakcie na tomto fore. Tvrdohlavo si meliete svoje, argumenty o nicom, urazate.

jolinka
8. sep 2015

@alaguema nahodou je to este celkom pekna debata /na konikovske pomery 😉 /. este sme si neponadavali.

tak ahoj a rada sa este s tebou stretnem v nejakej debatke 😅

kyttykat
autor
8. sep 2015

@alaguema Klud, debata mala uroven dovtedy, kym si ju nezacala ironizovat s par tebou podobnymi. Som rada, ze mas pribuznych cistotnych, ktorym mozes doverovat. Ale teraz uz naozaj. Nejak si sa v tej teme zasekla, aj ked tu uz nechces byt. Tak ti pomozem tym, ze uz aj ty ma riadne nudis, asi aj lepsie urobis, ked odtial vyplavas. este stale mi tu pisu mamicky, ktore ponali zmysel mojho prispevku a chcu pomoct. ty si tu uz svoje dokazala, na dalsie uz ani niesom zvedava. Tesilo ma.

kyttykat
autor
8. sep 2015

@timea7 Dakujem, no ano, musime opatrne, uz len kvoli tomu, ze ju mame radi...

janinah
8. sep 2015

@kyttykat ty musíš trvať na jej umývaní rúk,taktne či netaktne,tak či onak....jednoducho človek s neumytými rukami sa nemá čo približovať k dieťaťu či potravinám.Ty si matka,ty si zodpovedná za zdravie svojich detí,taká žltačka /zvaná aj choroba špinavých rúk/ či iné infekčné choroby dotykom prenášané nie sú žiadna sranda.Bývate spolu? či ona dôjde k vám s nákupom a začne variť? Privítaj ju vo verách,ber jej tašku s nákupom z rúk- mami,ja ti tú tašku podržím,aby si si mohla ísť hneď umyť ruky,vieš,rozširila sa tu na sidlisku žltačka,tak sa bojím.....a nachystaj dezinfekčné mydlo do kúpelne.

adri266
8. sep 2015

@maslenka47 s tym prehananim...dcerka ked mala pol roka, bola som s nou v nemocnici 9 dni kedze mala v brusku bakteriu ecoli. Na 99% ju dostala od babky, kedze par dni pred tym sme boli u nej, malu sme tam nechali a odisli daco robit do bytu. Ked sme sa vratili, mala revala, okolo ust cukor, co ju chcela babka utisit. A o tri dni zacala vracat, a hnacky a horucky 😠 Neprajem nikomu. A viem, ze svokra si tiez po malej potrebe ruky neumyvala, raz som ju dokonca videla utierat misu s tou istou handrou, co pouziva v kuchyni na drez 😕 😕 😕 Odvtedy som ju tolko krat otravovala s tym, ci si ruky po prichode z von umyla, ze to uz robi automaticky. TAkze ano, aj stareho psa naucis novym zvykom
@kyttykat jednoducho byt priama. Ziadne okolky. Babka, umyt ruky, budte taka dobra. A ked nie, kupit gel, a ked sadne bez umytia, hned jej ho tam striekni.

katrinka8
8. sep 2015

@jolinka - 4-mesačné je oficiálne dojča, batoľa je až od roka, ale to len na okraj 😀 Inak plne súhlasím. Podľa mňa to, čo považuje zakladateľka za bežné v rámci hygieny, je naozaj základ hygieny, umyť ruky po príchode zvonku a po použití WC. A prirovnávať tu zjedenie neumytého ovocia k hygienickými požiadavkami na zakladateľkinu svokru... no ja neviem, ale podľa mňa sa ovocie neumýva preto, že by bolo primárne nejak "špinavé", ale hlavne preto, že napr. ovocie kúpené v obchodoch je striekané a ošetrované chemicky, takže to zásadne vždy umývam. Ovocie, ktoré rastie napr. u našich v záhrade striekané nie je, jeme rovno.

A mimochodom, tie, čo sa tu do zakladateľky navážajú, že si urobili dieťa a idú ho odložiť ho, tak nech sa obzrú okolo seba, napr. v USA je materská asi 3 mesiace, potom matky musia do práce. To by asi nemali mať nikdy deti, či ako? 😠

katrinka8
8. sep 2015

@alaguema - a Tebe by nevadilo, keby k Vám prišla návšteva a ich deti by začali napr. skákať po gauči a behať po nábytkoch? Lebo veď oni to doma tak bežne robia a je to len návšteva, tak ich predsa nebudem vychovávať (obmedzovať)?

tjaden
8. sep 2015

keď to má už roky zaužívané už ju to neodnaučíš, ja som každého nútila aby si pri malej umýval ruky, raz sa vyhádzala na brade a doktorka sa ma spýtala, či ju nedávam veľa pusinkovať rodine, tak som každému nahovorila, že je to zo špinavých rúk...joj ako sa zľakli, každý si teraz pekne umýva ruky, keď ju chcú zobrať na ruky, len mužova starká nie, ešte mi povedala, že bola vysypať smeti, ten kontajner treba rukami otvoriť a aj tak šla rovno do detskej a zobrala ju na ruky a ešte chytala jej hračky....no až ma zmrazilo, a hovorím jej keď ste boli vyniesť smeti musím vás poprosiť aby ste si umyli ruky, aby malá niečo nedostala...bez odozvy, som si myslela reku stará žena nepočuje tak som zvýšila hlas raz druhý krát ...nič! K sebe do kuchyni púšťa psov(veľkých špinavých smradľavých psov) a ak malej niečo spadne na zem ona jej to dá jesť neumyje to, zakaždým to rýchlo schytím a umyjem. Čerešnička na torte bolo keď som malú prebaľovala na gauči a ona hovorí, no Dany tu tak rád spí na gauči....

betunka39
9. sep 2015

@sono2
@kyttykat Tak mojimi prispevkami sa určite nejdem nad nikoho povyšovať ani nadradovať, a ani nehadžem všetkchdo jedneho vreca. Ale je jasne, že ludia z dedin su určite viac imunny na všelijake nakazy ako tí z mesta. Už len kvoli tomu, že je na dedine určite menej smogu a všelijakých vyparpv. Toto nikto nepoprie.AJ na dedine sa už dnes žije inak, ako pred takými 10-timi rokmi. A ja sa vobec nehambim za to, kde žijem a ako žijem, pretože žijem tak ako pomerna vačšina ludi. Poznám všetky hyg. Navyky, umyvame si zuby, predstavte si ,že aj moj 86 svokor si vie umyť protezu zubnou kefkou. Umyvanie ruk po použití toalety, po pohladkani zvierat, po praci v zahrade, po ošetreni rany apod, je pre nás prirodzena veca vie toaj moja 3 ročna dcera., ktora to robi automaticky. Toaletu musim umyvať aj 2x denen, kedže mám stareho svokra a unho su už aj ine problemy, ale v živote by som mu navytkla, že mi očural zachod. Jednak z ucty k nemu, ako rodine a jednak z ucty k jeho veku ,pretože uritým veciam sa jednoducho už neda vyhnuť. Ale poznam takých, čo to dokažu.
Tym, že byvam na dedine a preferujem určite veci, neznamena ,že som dobytok a takbyvam ,ako sa tu vyjadrujete. Pretože by ste mali vedieť, že aj ten dobytok v stjni, aby námdal to čo potrebujeme, potrebuje mať poriadok a čistotu a boli by ste velmi prekvapene aku. Sice momentalne, chovame už iba zajace, ale v stajni je čistučko, každy den sa čiati krmidla aj nadoby na vodu, pretože, ak by sa o neurobilo tak nám zajace pokapu. Ale možno si niekto mýli pojemy a ma take predstavy ake ma. Aj kravička potrebuje mať sucho a čisto, aby dlaa čiste a zdrave mlieko. A verte, že ked som ci volakedy nadojila mlieko od našich kôz, precedila a prevarila , nikdy ma neprehanalo, tak ako z kupovaneho. Takže laskavo ma neuražajte a tým padom aj chudence zvieratka. Lebo niektorí ludia su horši v spavani a čistote ako ten chudak dobytok.
Tymto som chcela len povedať, že si nezakladam na tom, a ani nerobim z toho vedu a cirkus, kedm oje ideťa niekedy niečo zjedlo a nebolo to umyt,e alebo jedlo rožok a popritom s ním krmilo aj psa, alebo mačku. Myslim, že to bežne robia ludia, ktorí chobvaju zvierata v byt,e tak neviem prečo sa nad tým pohoršujete.
Určite svojim navštevám z ucty k nim, nebudem nakazovať hned pri vstupe, aby s vyzkui a išli do kupeľne umyvať ruky, tobož nie mojim rodičom, ked k nám pridu občas na navštvu. Pre mna osobne by to bolo velmi neuctive a potupujuce. A vobec mi nevadilo, že mi šli brať deti na ruky a bozkavať ich, tak ako ani pri svokrovoch, kedže je to MOJA RODINA. Ani mna ešte nikto nikdy na navšteve, aj ked mali male dieťa nevyzval, aby som si umyla ruky.
A inak, napadlo ma to teraz neviem ,či vobec mám konzumovať chlieb, pečivo, kedže to sa neumyva a neviem, či predtým ,ked ho naložil do pece, alebo do krabice na odvoz nahodou si nepoškrabal riť, alebo neutrel sopel z nos,a kedže viem ako to chodi. A čo take masove podujatia ,ako svadby, oslavy večierky, nezbadala som aby si ludia hufne chodili umyvať ruky pred každy m zakuskom, alebo jedlom. A dovolenky už ani nespominam. To ť vsjo odo mna a možte ma aj ukamenovať. 😀

betunka39
9. sep 2015

@kyttykat a ešte niečo dodam, zabudla som to dať. Píšeš, ako Vám svokra pomaha, ako ju máš rada, ako potrebujete jej pomoc. Aj mne moja svokra pomaha, aj moja svokra použiva pri umyvani veľmi malo Jari, ked mi umyje riad , tak veľa krat si ho umyjem ešte raz, ked vyperem veci a ona mi to pozbiera a posklada kým som v praci, veľakrat si to musim predkladať, lebo to nie je podla mojich predstav.Ale v živote za 24 rokov čo ju poznam ,nikdy mi nemnapadlo jej za to nejak vynadať, alebo ju upozornovať. VIem, že to urobila s laskou, lebo mi chcela pomocť. Raz mi chcela zavarať uhorky, povedala osm jej, že nemusi, že si urobim ,ked pridem z prac.e Pozrela nam na ap ovedala, že ona ked obla mlada, bola na všetko sma, aj ked mala svoku, nikdy jej nepomohla, hoc potrebovala, skor ona očakavla, že jej bude pomahať. PReto vie, ako to je ,ked chodim do prace a treba všetko okolo domacnosti a deti porobit. Preto ona nechce byť taka, a chce mi pomocť. PReto som si odvtedy radšej vždy zahryzla do jazyjka, ako by som niečo povedala, aj ked sa mi to nepačilo. LEbo ju mám rada, važim si ju a jednoducho mi to moje svedomie nedovoli,aby osm jej nejka ubližila, len preto, že si neumyla ruky, ked brala moje deti do naruče s laskou.

sono2
9. sep 2015

@betunka39 ty píš knihy alebo čo., nejake rubriky 🙄 ja nemám čas čítať tvoje litánie, lebo si akurát umývam ruky a došla mi dezinfekcia a savo takže ešte aj do obchodu musím 😵
Mi to zhrň do dvoch viet lebo fakt nemám čas na to.

betunka39
9. sep 2015

@sono2 nezabudni si dať nejaky ochranny odev,aj na tvar, ak by na Teba niekto dýchol, aby si niečo nanachytala chuderka. Lebo rotavirusy, bacily. helikobaktery, e-coli a kadečo možeš schytiť. Ale jednu vec nie. A to is domylsi ,že čo....

sono2
9. sep 2015

@betunka39 neviem 😀 predstav si že nonstop chodím verejnou dopravnou kde sú stovky ľudí denne dve hodiny chrípka, leto, zima, fúka, prievan a v byte mám čistučko a sem tam zjem aj neumyte ovocie a ani nepamätám kedy som bola chorá a jedla atb. A dokonca ani do krajín keď je odporúčané sa minimálne proti žltačke očkovať sme nemali s manželom žiadne problémy a ochranné gely nepoužívam. Som zdravá neberiem lieky a a mám pravidelnú stolicu. Chceš mi ešte niečo? Lebo absolútne neviem teraz o čom píšeš a čo tým chceš povedať. A plus som z mesta odmala! Čiže žiadny dedinský vzduch.

oskvarka
9. sep 2015

@betunka39 ako pekne napisane ale keď ti pride svokra čo si neumyla ruky zubi ani vlasy domou pomocť a z laskou berie do naruče tvoje dieta aby ti pomohla keď ty maš toho veľa že ho chviľu popestuje a ty aj keď naozaj vidiš ten dobry umysel a nič viac a chceš jej byť za to vďačna a vieš že je to 3 tyždňovy novorodenec ešte prakticky bez imunity a k tomu ti ešte povie že ma cely deň hnačku čo je u teba už bola 4 krat na vecku a ty si ju v kupelni ešte nevidela a vieš že v zachode v umyvadle je voda vypnuta koli malemu ktory ju sam chodi zapinat...tak žiaľ nieje o čom... ja som tiež citliva a som naučena važiť si staršich a ich pomoc a keď z niečim nesuhlasim hovoriť to mierne a nie povyšenecky ale keď jednoducho s niečim nesuhlasim a nemožem to zmeniť tak to je ine.. aj mne svokra umyje fľašky od zavaranin a dozi na jedlo ked jej nieco nabalime a ja to hned umyjem po nej a ani jej to nepoviem ani pred nou to nerobim nech nema zli pocit aj ked jej oblecenie poziciame a ona mi ho vyperie a ma taku avivaz ze mi z toho jedneho kuska cela skrina smrdi tak to periem znovu .. to jej tiez nepoviem jasne ako ked sa da.. treba byt vdacny... viem ze ludia mozu brat veci osobne aj ked sa snazi byt clovek mierny napriklad moj oco sa urazil ked som ho pekne poprosila nech robi malemu decke vyzivy bez cukru lebo mu nechcem pridavat do jedla cukor.. az mi to bolo luto potom som to zahovorila a nejeme ich davam ich svokre namiesto dzemu alebo do kolaca alebo starsim detom ked mame na navsteve ... lebo tiez nechcem ludi zranovat ale jednoducho mam nejake hygienicke hranice ... a to ma asi kazdy...

oskvarka
9. sep 2015

@betunka39 hlavne ked ti ta svokra sama tvrdi ze si pruderna a cistotou to prehanas chorobne a neviem co .. a pritom sme co sa tyka cistoty a poriadkumilovnosti skorej pozadu ako popredu.. a ked k nam pride svagrina tak mam pocit ze sa boji si niekam sadnut aby sa neuspinila.. jednoducho nic nevidim na tom starsieho sloveka slusne poziadat aby sa vyzul v chodbe a nechodil v topankach po dome a umyl si ruky .. ak to on nepovazuje za dolezite ale povazuje prave ze za zbytocne... to podla mna nieje o neucte k starsim..
a velmi sa divim ze sa ti nieco take nestalo ze ta poprosili ludia pri vchode ze sa mas vyzut a ak si si neumyla pri babetku ruky - co je malo pravdepodobne ze si ich mas umyt.. mne sa to uz stalo a za nic divne to nepovazujem

betunka39
9. sep 2015

@oskvarka ano, ja to všetko viem, aj berem, len si myslim, že sa to často prehana. Aj ja mam určite požiadavky na hygienu, ale kedže boli pripady, ked osm nemala ine vychodisko, tak som bola rada, že mi je svokra s dieťaťom ,aj napriek tomu ,že viem aka je, kedže išlo o neodkladnu vec. A pardoxne sa tu spomina bakteria e-coli, moja stariša dcera ju chaytila z jedla z rštauracie, ktore si objednala na obed. Takže moťžem si umyvať ruky klko chcem, aj svokru nutiť, nakaziť ma može hocikto a hocičo.,anisma neviem kedy. Ťažko debatiť na takuto temu, kedže každy to bereme po svojo,ja viem čo so si ožila kvoli poriadku a čistote a určite nežijem sračkach, ale ani nemamdoam sterilnu domacnsť. A aj ked viem, že svokra si občas neumyje ruky ,keddena WC, nikdy ani ja ani deti neodmietneme od nej žiadne jedlo.Lebo,ked idem niekde na navštevu ,napr. na grilovačku tak s asi nebudem pytať domacich, či dodžali zakladne hyg,navyky. Hoci napr. aj oni nemusia byť až takí čistotní.Tak ako nevidim do jedl, ktore mi pripravuju na obed a čo ja viem, či donho niekto nevysmrkal nos. A ver, že sa to deje.Ale to už j extrem na inu debatu.

oskvarka
9. sep 2015

@betunka39 ako toto aj mne mm hovori ked on si niekedy neumije ruky a ide varit ci viem co v tej restike tam davaju.. co teda chodime malokedy,,.. niekoli hygiene ale koli tomu ze varia nezdravo a draho :D... ale tak ja tot tiez tak vnimam ze jasne ze ak ma to dieta ochoriet tak tomu nezabanim .. ale zase tie zakladne hyg. navyky aspon ako tak by mala byt aj ked nieje 100 percentna ak si tie ruky nebudem umyvat nikdy je preca ovela vysia pravdepodobnost ze nieco chytim... to uz by som povedala ze je taka provokacia osudu... skratka ja mam nejake navyky a mam nejaku spodnu hranicu aku som este ochotna tolerovat ale ked je prekrocena zial tak neni o com ... aj u svokri zdvorilo odmietnem jedlo ak sa mi nezda... (ona kludne vari aj s plesnivych ci hnilich veci a tak) ale nepoviem to drzo prave naopak ale nedovolim je to davat ani mojmu dietatu lebo mu chcem dobre a zial stava sa ze sa niekto urazi.... alebo ked je jedlo pre dieta nevhodne tak to skratka poviem nic na tom nieje
.... ved ked som na hriboch a pride na mna akutny problem tiez nevytiahnem mydlo z vrecka ale tak zase radsej menej takychto hrozieb ako viac... mi vela cestujeme vlakom a tiez maleho necham chytat okna steny hracky tam aj v deckzch kutikoch a aj neviem kde aj mi olizuje zabradlie deli sa o jedlo zo psom a tak... ale to uz je velky .. ked mal 3 mesiace nic z toho nerobil a ani som ho do vlaku nebrala... koli imuite.. ako som za jej budovanie ale pozvolna... ... ako imunita je jedna vec ale kd sa uz cloveku take stane dava si viac pozor... (sestra mi skoro umrela na salmonelu ako dvojrocna z kopcekovej zmrzliny tak ju skratka nekupujem) suseda dostala boreliozu a teraz chodi vsade z repelentom a tak...

maria123
9. sep 2015

@kyttykat asi si tiež tie ruky malo umyva,vlažny postoj k hygiene,ja ta chapem,mala som takych svokrovcov,oni nepovažovali za potrebne si ruky umyť...nastastie už je to passe,je to o zvyku,manezal aj dceru som naučila po prichode domov si ruky umyt,ciže naučit sa to da,ale u tvojej svokry sa obavam,že nie,hladaj inu možnost