icon

Môže manželstvo pretrvať bez detí aj do staroby?

1. jan 2025

Ahojte,

Viem, ze na Nový rok asi ťažká téma, ale bojujem s tým vnútorne už dlho.
Ste tu také, alebo poznáte také páry, ktoré udržali manželstvo aj napriek nedobrovolnej bezdetnosti? Problém je vo mne, vyskúšali sme za 13 rokov možné aj nemožné, bez úspechu. Ďalšie pokusy už nebudú, už mám po 40. Rokmi som bola presvedčená, ze mame krásne manželstvo aj bez dieťaťa, ale pribúdajúcimi rokmi z manželovej strane cítim, ze on nie je úplne šťastný a reálne sa obávam toho, ze si nájde inú mladšiu ženu a bude mať dieťa. Ešte aj moja mama mi to tak medzi riadkami naznačila, aby som sa na naše manželstvo a manžela tak neupinala, lebo rozvod by som psychicky nezvládla.
Ste tu ženy vo vyššom veku, alebo poznáte také ženy, kde chlapi tu ich neplodnosť ustáli a manželstvo vydržalo? Teraz nemyslím 30 a 40 ročnych ľudí, pretože tam ešte sú pokusy a možnosti, mam na mysli páry 50 + ročných ľudí.
Aká je vlastne šanca, ze chlap, ktorý vždy deti chcel zostane v bezdetnom manželstve do staroby? Je tam vôbec nejaká šanca?

Ďakujem.

salamistka
1. jan 2025

Keby si nechcela deti, to by bolo iné...ale ty zato nemôžeš, že máš tieto problémy, tak prečo by odišiel ? Manželstvo je predsa na prvom mieste, potom rodičovstvo. S manželom môžeš byť aj 50 rokov, deti vychováš a za 15-20 rokov sa odsťahujú a vidíš ich len občas, ostanete jeden pre druhého s manželom. My asi nebudeme mať vnúčatá, lebo naše jediné dieťa nechce deti. A my s mužom máme okolo 45 rokov a už sme doma sami, ale podstatné, že spolu.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
anjelicek26
1. jan 2025

Poznám viaceré prary, co mali problém. Spolu ostali len ti, co mal problém s plodnostou muž 🫣Dve manželstva v mojom okolí to neustáli, ale ťažko povedať prečo.. tie ženy boli nestastne, sex podla kalendára,plač každú MS.. obaja muzi majú deti v nových vzťahoch... a potom jeden pár, co šli do adopcie.... sama vieš,že mať pre vás dvoch detí bolo priorita dlhé roky a silná túžba.. ci to dokáže muž odložiť a zabudnúť? To vie len on....

sima234
1. jan 2025

Som vydatá skoro 13 rokov (spolu sme 16 rokov) a žijeme v bezdetnom manželstve (nie dobrovoľne). Dieťa ti nezaruči šťastné manželstvo do smrti. Vždy je to o vztahu, na ktorom je potrebné stále pracovať. Odíde aj otec od rodiny za inou ak bude chcieť.

autor
1. jan 2025

@lonely66 adopciu sme mali vyriešenu a v sebe odmietnutu, ani jeden z nás "cudzie" dieťa nechcel a nechce. Manžel mi samozrejme priamo nepovie, ze ma opustí kvôli mojej neplodnosti. Myslíš, ze existuje taky chrapun, ktorý by to tak priamo povedal, určite nie. Píšem sem preto, ze v sebe dlhšie neviem spracovať práve to, ze manžel tvrdí jedno a ja z neho mam iný pocit.

0kristina0
1. jan 2025

Keby som videla, ze je manzel nestastny a tuzi po dietati, sama by som ho nechala ist aby nasiel stastie. Bolo by odo mna sebecke od neho chciet aby so mnou zostal, ak on deti mat moze. To mas to iste ako so zenou, ktora deti chce ale muz nie. Tiez bude v tom manzelstve nestastna ak sa jemu prisposobi. Ty si poznas manzela najlepsie, urcite ste sa o tom bavili. Ak s tym je v pohode tak na to nemysli.

sante81
1. jan 2025

Poznám chrapuna ktorý opustil tehotnú ženu kvôli milenke čo deti mať nemohla 🙂

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzanka.zuzu
1. jan 2025

nepoznám ani jeden taký pár, všetci sa rozviedli, hoci potom nemali nevyhnutne "svoje" deti, ale neustál to nikto 🤷 a veru čudujem sa príspevkom vyššie.... my sme z BA a okolia, tak možno na východe kde je viac veriacich, tak to udržia, neviem.

vler
1. jan 2025

Autorka ten pocit co mas z manzela je na zaklade jeho opakovanych konkretnych slov alebo chovania?

lentilka
1. jan 2025

@zuzanka.zuzu Tak my sme to ustáli aj v hlavnom meste...Síce nakoniec dieťa máme, no nikto z nás už v takýto zázrak neveril - prišlo po 21 rokoch, čo sme boli spolu a cca 13 rokoch snaženia (resp. nechránenia sa) - všetko prirodzene a bez zásahu. Neriešili sme, čia je to chyba, ja som si hovorila, že asi z nejakého dôvodu dieťa nechodí, nejako som situáciu znásilňovať nechcela, muž zase riešiť nechcel.

ada510
1. jan 2025

Poznám takých majú svoje psy mačky a kariéru cestujú užívajú si ale tak to musia chcet obaja a potom poznám také páry ktoré nakoniec zvolili adopciu a naslibtak šťastie a zaplnili chýbajúcu skladacku...

liusa82
1. jan 2025

ja poznám dva páry.Už sú dôchodci a stále sú spolu.No nevyšlo tak nevyšlo.Nikdy nemáš zaručené kto spolu zostane a kto nie.Niekto sa rozvedie práve kvôli deťom lebo im narušili manželstvo a nezvládajú to spolu a niekto kvôli bezdetnosti.To si nevyberieš.A nerieš to.Riešiť to budeš ak by to ozaj prišlo.To dopredu sa s niečím trápiť je volovina

vilma7
1. jan 2025

Áno poznám také páry. Ale tam nebola asi priorita dieťa...ináč by to neustáli.

anonym0001
1. jan 2025

Ja len doplnim, ze z tych parov, co poznam, ze sa kvoli tomuto rozišli, si len jeden muz zalozil rodinu a ma dve deti. Ale nie su stastni ani on, ani ona. On stale miluje tu ex, s ktorou nemali deti. Ostatni muzi dodnes partnerky nenasli, su sami a nevyzeraju stastni. Takze pre toho muza je to tiez risk sa rozist. Z tych zien jedna nasla partnera, ostatne partnera nenasli, ale ziju nadstandardne, cestuju, plnia si sny, vyzeraju stastne.

subartic
1. jan 2025

Ja poznám manželstvo kde sa kvôli tomu rozviedli , obaja zdraví , len im dvom sa nedarilo splodiť dieťa. Po rozvode ona otehotnela s mužom s ktorým zostať nechcela . Dieťa si nechala , donosila, porodila . Keď malo dieťa asi 7 rokov. ozval sa bývalý manžel a po nejakom čase sa zobrali znova. Z tohto manželstva však dieťa nevzišlo .

tramtada31
1. jan 2025

Podla mna je to 50 na 50, aspoň take pary poznam. Jeden taký zapamatatelny bol pripad nášho suseda, s ktorým sa kvôli tomu partnerka rozišla. Rok na to mu zomrel brat (bol to finančník) a zdedil po ňom ako jediný dedič majetok za niekoľko milionov, takze si zije spokojne, má viac drahých aut, stálu partnerku nemá, čo je s nou, to nevieme, jeho muž poznal, stretol ho niekde na aute za 150tisic eur, čo dovtedy žil od výplaty do vyplaty a rozpovedal mu svoj zivotny pribeh.
Potom mame pripad v rodine, kde žena nechce dieťa, manzela naťahuje, že neskôr, ten by deti chcel, ale dnes je už jasne, že s nou to nebude, má 40, ale netlačí na ňu. Tu mi vadí, že s ním nejedna na rovinu a nepovie mu pravdu a roky ho naťahuje. Ešte teraz sa tak vyjadri, že dieťa v budúcnosti bude, čo je všetkým jasne, že nebude. Tiež jej rodičia vravia, že si najde inu (celkom fesak, úspešný a ma aj peniaze). Ale tak zatiaľ vyzerajú spokojne, tu je problem, že je zenou v domacnosti, bez vlastného prijmu, takze v prípade rozvodu to bude riadna facka. Potom mám kamosku, ktorá má 42, ivf nechcu, má za sebou potraty. Boli s tým ok, že dieťa nebude, ale keď otehotnela (a potratila), tak sa v ňom niečo zlomilo, že by dieťa chcel (je jedinacik, takze aj tlak od rodicov tam je), ale neriesia nejak aktívne dieťa a podľa mna budu vediet byt stastni aj bez neho, veľa cestujú, majú aktívny koníček, ktori im zabera všetok volny čas a majú v ňom zmysel zivota (je to dobrocinna aktivita a Zrovna u nej si aj myslim, že to jej zivotne poslanie je pomahat druhym, čo by pri dietati čas na to nemala, takze to tak zariadil osud). Potom mame v rodine ešte pripad, kde baba bola o 4 roky starsia, on ju zas naťahoval, lebo bol fesny futbalista, čo si uzival zivot. Dieťa začali riesit až po jej 40tke, čo už bolo neskoro. On je s tým vyrovnaný, má svoj sport, kamaratov, ona veľmi tým trpi, že dieťa nemajú. Keď sme boli na rodinnej oslave, tak mal posadené moje dieťa na kolenach, bol trosku pripitý a na lesklých očiach som mu videla, že mu to došlo luto, že dieťa mat nebude, ale tento vzťah podľa mna vydrzi. Takze je to lotéria. Ale tým, že odmietate adopciu, asi ten chtic po dietati nie je až taký silný. My sme toto mali vydiskutovane, že ak by neboli vlastne, tak adoptovane. Aj sme to s mužom rozoberali, že či by take dieťa bral ako cudzie a povedal mi, že podľa neho nie. Že keď sme docaskovali (brali si cudzich psov do dočasnej opatery), že ich všetky ľúbil, aj keď sme ich nemali od stenata a neboli naše a vedel, že keď sa im najde nový domov, tak od nás odídu a napriek tomu si k ním vybudoval citovú väzbu a vztah

martinka13
1. jan 2025

Mali sme v rodine taky pár. Ťažko by som hľadala niekoho, kto bol viac zamilovaný. Po smrti jedného ešte roky , vlastne až do smrti, ju spominal so slzami v očiach. Je to však veľmi individuálne. Ak Tvoj manžel pi deťoch túži, môže sa stať čokoľvek

vikiki29
1. jan 2025

To, či takéto páry poznáme je úplne irelevantné. Je to len a len o ňom, ako sa s tým vysporiada. Niekto sa s tým zmieri a niekto nie. Ja osobne by som dala prednosť dieťaťu ako manželstvu, ale to som ja. U iných to môže byt inak.

colsami
1. jan 2025

@vler to iste som sa chcela opytat. Lebo zatial z toho co o nom doteraz napisala mi vobec nepride, ze by bral nohy na plecia.

lentilka
1. jan 2025

Sú páry, čo spolu ostávajú bez ohľadu na to, či deti majú alebo nie. A sú, samozrejme, aj také, a naozaj ich nie je málo, kde ani deti nepomôžu - stačí čítať MK. Aká je rozvodovosť v súčasnosti?

eliska13
1. jan 2025

@salamistka tie deti rodičov vždy spájajú aj, keď majú 30 r.Preco sa čudujes, že by muž odišiel?Nie každý povýši manželstvo nad rodičovstvo sú ľudia ktorí tak potrebujú deti, že odídu z manzelstva.Lebo sa chcu niekomu venovať, vidieť kus seba, zmeniť si život?Uplne normálne a prirodzené.Vsetko je hop, alebo trop.Ak muž chce dieťa a vie to s deťmi venuje sa cudzim je to horšie ako, keď má postoj veď uvidíme bude, nebude, alebo je pracovné vyťažený, má koníčky.Kolko chlapov či žien povedalo nevadí a potom rýchlo, keď vedia, že je posledný čas splodia s niekým dieťa.Nikdy sa nedá povedať čo sa mu odohráva v hlave ani po rokoch manželstva.Ja čo poznám ludi buď si adoptovali, alebo robia pestunov tí starší 55 - 60 plus to ustáli tak pol na pol.Aj ty autorka si môžeš nájsť priateľa s deťmi, vnucatami

krisbar
1. jan 2025

Toto by ste si mali vyjasniť najmä vy dvaja s mužom a nehladat porovnania po internete. Odporúčam aj parovu terapiu. Cítim z teba vela neistoty z tvojej strany a bolo by dobre to s mužom prebrať ci to tak naozaj je. Naozaj tak veľmi chce mať deti ze by bol ochotný ta opustiť a budovať si ďalší vzťah? Co Ak len je unavený z toho co ste prešli a chce mať len kľud chvíľu? Ako prežíva neplodnost? Vie si takto predstaviť celý život?
Zjavne mate veľa otázok nezodpovedných a mali by ste si ich zodpovedať čím skôr.
Nas pripad. Boli sme 13 rokov sami. Rodila som v 41 avšak sme boli úplne vyrovnani s tým ze budeme sami. A obom nám to vyhovovalo, ani jeden z nás nemal pochybnosti. Ľudia majú stále otázky : a co keď budete starí, kto sa o vás postará? Hm koľko je starých ľudí na ktorých sa deti vykašlu. A nebude vám otupno bez deti? Ani jeden moment nám nebolo. Dnes s malym je to zase iný život, je naša láska, ale stále je to muž a ja, kto ostaneme raz opäť spolu.
Pýtaj sa ho, možno dostaneš úplne iné odpovede ako by si čakala.
A mamine strachy.ktore zrejme idú z jej vlastného manželstva alebo vztaho by som určite nepočúvala. Počúvaj manžela, s nim si v dobrom aj v zlom a on s tebou.

gerdusha
1. jan 2025

Ja len toľko...ze ti držím palce...

pseudomonas87
1. jan 2025

Poznám dva páry, čo majú pekne manželstvo bez detí a poznám veľa párov rozvedenych s deťmi.....

rikarika
1. jan 2025

Čo ja poznám bezdetné pary, tak je to 50 na 50. A veru že túžia aj chlapi po deťoch, sesternica si zobrala chlapa, čo v predošlom manželstve mať deti nemohol a vyslovene povedal, že dieťa chcel a preto sa rozviedol. Iný prípad je profesorka zo strednej, mala počas môjho štúdia niekoľko potratov, nikdy dieťa nedonosila, stále sú spolu v takmer 40rocnom bezdetnom manželstve, a jej manžel fešák veľký a známy podnikateľ, o mladé ženy by núdzu nemal ešte ani dnes a napriek tomu ostal s ňou.

valeriana79
2. jan 2025

Nedávno som čítala o šťastnom bezdetnom manželstve Jožky Zaukolcovej (porotkyne zo súťaže Pečie celé Slovensko).
Úplne rozumiem, prečo sa obzeráš navôkol a hľadáš príklady, keď bezdetné manželstvo vydržalo. Lenže všetci vieme, že každý vzťah je unikát. Je nadovšetko pochopiteľné, že keď cítiš, že manžel (zrejme) nie je úplne šťastný, vzbudzuje to v tebe istý strach.
Lenže strach je ohromne zhubná emócia, strpčuje nám život a zatemňuje myseľ i srdce.
Treba byť pripravený na všetko a zároveň dôverovať životu.
Nikto z nás nevie, čo nám osud pripraví. Ja sama som kedysi prechádzala čímsi podobným ako ty (manželstvo sa nakoniec rozpadlo z úplhne iných dôvodov.)
Možno ti to bude pripadať mimo kontextu, ale ja si rada pripomínam citát od Agathy Christie:
"Mám rada život. Bola som už divoko zúfalá, úplne na dne, plná smútku, ale napriek tomu všetkému, som si stále istá, že už len byť nažive je veľká vec.“
Kiežby sme si to všetci dokázali uvedomovať každý deň, nech už je naša perspektíva zahalená akýmikoľvek chmárami.
Nech si hovorí, kto chce, čo chce, bezdetný život je veľmi špecifická výzva. Vysporiadať sa s ňou musíme každý svojím spôsobom. A ja len hovorím, že obavy nie sú nikdy tou správnou cestou.

valise
2. jan 2025

Ak by ste mali deti, je tam vacsia istota, ze ta neopusti? Kvoli mladsej, krajsej, mozno bezdetnej a mozno by mal s nou dalsie deti. A mozno si vravis, ze aspon deti by ti ostali. Ale kolko je pripadov, ze rodicia dokazu postvat este aj deti proti tomu druhemu tak, ze su vztahy trvalo narusene. Myslim, ze je uplne zbytocne zaoberat sa tym, co moze nastat. Venujte sa jeden druhemu. Venujte si cas, pozornost. A s tym, co ti naznacila mama, ze sa nemas na muza upinat..., a keby ste mali deti, tak by bolo to "upnutie" v poriadku? Vtedy je garancia, ze spolu zostanete do smrti? Podla mna sa aj preto manzelstva rozpadavaju, ze sa manzelia od seba "odpoja", niekedy prave kvoli detom,ak sa matka prilis upne na deti a muz sa citi odstrceny. Nikto ti nemoze zarucit, ci spolu vydrzite alebo nie.

sassy_girl
2. jan 2025

ahoj, manželstvá sa môžu rozpadnúť aj kvôli bezdetnosti, je to veľmi individuálne ale je to len jeden z faktorov. Vieš koľko manželov s deťmi sa rozvádza, aká je rozvodovosť? Deti sú fyzicky aj psychicky náročné a vo vzťahu vedia odkryť všelijaké veci. Takže dieťa ti absolútne šťastné manželstvo nezaručí. V rodine máme pár, čo majú 3 deti pod 5 rokov, žena je už často na nervy totálne, nestihne sa ani najesť cez deň, nemajú žiaden čas pre seba s mužom..a treba to potiahnuť ešte pár rokov v takomto nastavení. Na druhej strane, asi je to iné , keď sa narodia deti "len tak", po krátkom snažení, akokeď na ne pár čaká 10 rokov napríklad, tak tá eufória je neskutočná a si to užívajú ale po pár rokoch sa to vráti zase do normálu. Aby som ti odpovedala na tvoju otázku: áno šancu máš, sú krásne a dlhotrvajúce manželstvá aj s deťmi aj bez. Ak to však tvojho manžela zvnútra dosť trápi, mali by ste sa o tom porozprávať pretože každý sa s tým vyrovnáva inak, niekto to vie v sebe uzavrieť, že takto to je a už sa tým nebudem zaoberať a niekto sa s tým na stopercent nevie vyrovnať a stále to rieši.

kiki68
2. jan 2025

@sassy_girl vela z nich euforia prejde, ked zistia, ze to je na 24/7 a nie par hodin. Prichod deti je vzdy facka pre vztah, lebo kazdy si nesie nieco do toho a nieco chce a nechce. Po 13 rokoch sa zrazu vzdat vela veci moze byt tiez narocne. Poznam kopec ludi, kde sa podarilo po rokoch a v 12tt pomaly chceli na potrat, boli z toho mimo. Samozrejme nesli a dieta prislo na svet, ale mali veru stavy.