Muž mi nie je ochotný napísať polovicu domu
Ahojte
Muž pred manželstvom nadobudol dom. Najskôr spravil fejslift domu. Keď som prišla robili sme spoločne vnútro - bol to holodom. Nestalo to pár korún. Sme manželia, dom robíme priebežne. Keď som napríklad po otcovi z dedičstva mala 5000e tiež išli sem a tak podobne. Proste mám tu naliatych veľa peňazí.
Navrhla som mužovi nech mi napíše polovicu už viac x s tým, že nemienim dotovať cudzí dom. Nechce. Dom nie je hotový. Stále sem treba dať zo 40k...
Mám chuť sa rozviesť, kúpiť si svoje...bojím sa,že sa za 20r zobudím a muž má len tak vyhodi. Som vlastne bezdomovec....ako by ste to riešili
Predstavujem si diskusiu BEZ INVEKTIV
Názory postrehy vase reálne skúsenosti
@beatinka bolo to v manželstve robené - BSM
nemozes spravit nic viac okrem dokumentacie. Ale ked vies aka je situacia, nie je vsetkym dnom koniec. Zariad sa lepsie do buducnosti. Inak velmi mrzuta situacia. Dufam, ze to spolu vyriesite a muz ti napise co ti pravom patri.
@slniecko5 vieš čo, áno. Je mi z toho smutno.
Na poradňu on dôvod nevidí. Prenho je toto zbytočná téma....a vadí mu keď ju otváram....
@kittykat22 tak on moze zarobit na byt a ona nie? Kvoli 3 rokom na materskej? Co robila cely zivot, ked mnohe nemaju v 50 rokoch na ucte ani 2000e?
Preco tie zeny nemyslia na zadne vratka? Mnohe chcu nielen pol domu, ale aby ich aj cely zivot zivil.
Podla mna je fajn, ze snazis pozerat na situaciu aj jeho ocami, pochopit ho ze co je asi za tym. Sice to s tym spoluzitim s milencom je za mna trosku pritiahnute za vlasy v bezproblemovom manzelstve ale budis, kazdy mame svoje strachy, neistoty. A vlastne tato jeho obava sa teoreticky moze stat realnou. Co mi vsak nejde do hlavy, preco ma problem spisat napr papier o tej sume, ktoru ti vyplati za tvoje investovanie - ako toto vysvetlil? Uznava ze mas na tie peniaze narok? Ci ak si najdes milenca tak si tie tisice necha ako bolestne? Jasne, spominas inflaciu a pod, zial nebola to najrozumnejsia investicia ale aspon daco ked uz nie podiel na LV.
@stanulienkat zato čo som dala do domu by som si určite bývanie vedela kúpiť....
Ahoj, nie som v Tvojej situácii, ale napíšem, ako by som postupovala ja v Tvojej situácii (budem uvádzať aj príklady sum/peňazí, iba pre ilustráciu, určite to v reále máš inak, ale len pre pochopenie):
1, sadla by som si a zistila súčasnú hodnotu domu (dajme tomu je to 250k).
2, ako sedím, spravím tu najťažšiu časť - pospominam si, čo všetko sme investovali, čo to stalo, a najmä, koľko išlo z mojich peňazí na to. Písala si, že presne nevieš, kašli na to, spiš si to čo možno najpresnejšie tak, ako si pamätáš (dajme tomu, že dokopy ste investovali 120k, z toho 50k šlo z Tvojho účtu).
3, porovnala by som si tieto dve sumy a sama sebe určila, na koľko % mám nárok z domu.
4, sadla by som si s mužom a ukázala mu čísla a vysvetlila, že chápeš jeho obavy, ale jasne vidi cierne na bielom, koľko si investovala, koľko má nehnuteľnosť hodnotu a teda koľko % by mal na Teba prepísať.
5, ak by na to nepristúpil, šla by som za právnikom, poradila sa a PRESNE dodržala to, čo by mi odporučil.
Držím Ti palce!
@mapypotkancek ďakujem! Som vďačná, že na MK zavítajú aj takéto príjemné osoby ochotne poradit
@kittykat22 ďakujem za tvoje slová! Mimochodom toto mi aj muž povedal, že veď si to celé pofot a odloz....
Kedysi daaaaavno mal bývalu a ta keď odišla (lebo chcel aby odišla) jej dal polovicu zo všetkého čo spolu kúpili aj s bonusom ešte jej to aj zaviezol, ponosil....
Mne nie je ochotný aktuálne dať nič, že to budeme riešiť keď sa budeme rozvádzať .... A že on sa rozvádzať nechce...že to len ja stále hovorím o rozvode (prípadný rozvod že by sa rozviedol a kam pôjdem)....mám si to nafotiť a budeme to riešiť keď po Tom moste pôjdeme....dovtedy je to preňho zbytočne
..vôbec nechápe do akej pozície má stavia
Ďakujem 🙂 a držím palce, myslím ale (podľa toho, čo píšeš), že sa nevyhnes konzultácii s právnikom. Keby šlo o mňa (opäť, neviem, aká si, píšem iba o sebe, ako si myslím, že by som k tomu pristúpila), tak za právnikom by som šla vtedy, keď by som bola vnútri na 100% rozhodnutá to riešiť, lebo vtedy už by som sa tak nastavila, že by som presne dodržala, čo mi poradí, aj keď by to bolo nie práve príjemné či jednoduché. Drž sa a hlúpe poznámky si nevšímaj. Ja Ti ešte aj v dobrom poprajem nehnuteľnosť v Dubaji, nech Ti slúži a zarába!
@mapypotkancek ďakujem.
Ja vždy hovorím - praj a bude ti dopriate.
Toto celé nie je dobrá situácia: právnik Ti veľmi nepomôže, akurát Ti vysvetlí, že jediná cesta by bola bývala (keby bolo keby) zdokumentovať stav domu pred vstupom do manželstva a nechať ho ohodnotiť, po dokončení ho ohodnotiť nanovo a stanoviť zhodnotenie počas manželstva/dokončenia, z ktorého máš nárok na polovicu (lebo BSM). Z tejto sumy by sa stanovil Tvoj podiel v rámci vlastníctva domu. Keďže ale všetko je inak (tak, ako si popísala) a viac-menej podklady a doklady nemáš, jediná cesta je presvedčiť muž vecnými argumentmi, resp. možno skôr využiť dobrého mediátora, vy dvaja sa totiž musíte "dohodnúť", inak to nepôjde.
@borabalazova dakujem. Stav domu mám zdokumentovaný na fotkách. Nie je to však ohodnotené.
A dokončený stále nie je....
Mňa však trápi to, že on to napríklad môže predať ..a čo potom?
Aktualne moze muz robit s domom, co chce. To nevies ovplyvnit. Moj muz je pravnik a z jeho skusenosti angazovat pravnika uz signalizuje iste hrotenie situacie, ktoremu sa asi chcete vyhnut. Bez dokladov by som skor upozornila viac na moralny ako pravny narok a s tym by som skusila iniciovat nejake mediacne stretnutie, bezne sa tak napr. riesia situacie s delenim majetku pri rozvode. Akesi potencialne vyplatenie Tebou investovanej sumy niekedy v buducnosti je pre Teba velmi nevyhodne, nezohladnuje totiz inflaciu, ani rast cien nehnutelnosti.
@borabalazova môže, ale ak ho predá/daruje čo sa stane s mojimi e?
@borabalazova iste hrotenie situacie, ktoremu sa chce vyhnut? :D takze ma zostat ticho a usmievat sa, aby bol muz spokojny? 😀
Tak napíš nejakú múdrosť...konkrétne prečo ti to vadí až teraz a prečo to riešiš až teraz. Mam pocit, ze rozvod bude tak ci tak akurát z toho chceš niečo mať. Pretože rozvod kvôli 1/2 domu ak si zabezpečená...je hlúposť. Samozrejme vo funkčnom vzťahu. Co ten tvoj asi nie je.
Autorka, ako ti odôvodnil manžel svoj nesúhlas prepisu?
@stanulienkat ak by ženy mali myslieť na potenciálny rozvod, tak nemajú ani deti vo vzťahu, aj to je rizikové. Buď vo vzťahu naplno alebo radšej bez akýchkoľvek záväzkov len randit
Ja mam podobnú situáciu. Ale nie sme manželia. Sme spolu 20 rokov. Pred 15 rokmi si bral hypo na byt. Ja som dala 10 na zariadenie on 15 istinu.. Byt je splateny. Išli doňho všetky moje aj jeho zarobene peniaze. Nic sme nedostali, nic nezdedili. Bola som 2x na materskej 1 a pol roka. Zarábam stále cca 20 % - 30 % menej ako on. Hypo sme nebrali spolu, lebo mam prácu, kde znášam vysoké finančné riziko. Sľúbil, že ked ubehne fixacia, dalsia fixacia, ked splatime ...mi prepise časť. Stále sa to nedeje. Chcela som polovicu (keby sa mu niečo stalo, aby sme mali ja 50 % a deti po 25%). On stále počíta nejakú Bulharsku konstantu, že 60 : 40. A skutek útek. Poslednych 5 rokov sa snažím eliminovať riziko aspoň tak, že keď mu posielam peniaze na predčasné splátky, do textu pre príjemcu uvádzam "pôžička na predcasnu splátku hypo". Nikdy som nepreverovala právny dopad, len verím, že aj ústna dohoda je dohoda a týmto prevodom to preukazem.
Ty máš to preukazovanie náročné v tom, že nemáš faktúry. U nás išlo všetko cez účet, aj prevažná časť rekonštrukcie, ktorú som platila ja.
Ešte som mu navrhla, že nech mne dá polovicu a keby sme sa rozišli, podpíšeme teraz nejaký právny dokument, opciu, neviem, čo, že bude mať tých 60 %. To tiež nerieši... Ma v paži...
Základný princíp BSM je ten, že jednému z manželov výsostne patrí len to, čo nadobudol pred vstupom do manželstva, a v manželstve zdedil alebo dostal darom. Toto všetko by malo byť ale podchytené buď výpisom z účtu pred vstupom do manželstva, dedičským konaním alebo darovacou zmluvou, atď. A na druhej strane by mali byť tieto financie ako príspevky na prerábku nehnuteľnosti podchytiteľné cez objednávky, zmluvy na Tvoje meno a platby cez účet alebo Tvojou vlastnou kartou. Samozrejme, že 99,9% ľudí financuje prerábku výplatou na ruku, nákupmi materiálu a služieb, ktoré dáva do účtovníctva firmy, etc., presne tak, ako si to v predchádzajúcich príspevkoch popísala. Vo finále ale potom ťaháš za veľmi krátky, skoro až neexistujúci koniec. Manžel sa môže zachovať ako gentlemen a pri možnom predaji domu Ťa "akože" nejako vyplatiť, ale aj nemusí. A hlavne, vy sa predsa nerozvádzate, čiže nič súdom nebudete vysporiadávať, všetko stojí len na tom, ako sa vy dvaja dohodnete. A to je dôvod, prečo som radila skôr mediačnú dohodu ako vyostrený stret cez právnika. Samozrejme, môžeš si dohodnúť vlastné stretnutie s právnikom, aby si si vyjasnila svoju pozíciu a možnosti, je to určite pragmatickejšie ako modrokoníkovské "právničky".
Vymožiteľnosť práva na Sk ? Ak sa vzprieci, bude to na dlhé lakte, veľmi dlhé !!! A nervy v čudu k tomu
@janewithane a keď si privedie o pár rokov milenku on, (podporovaný otcom) , ju vyhodiť môže.
S igelitkou a max 5 000e.
Stále melie že ak si ona privedie milenca , a čo on ?!
Mmch onnako vlastník môže rozhodovať komu povolí pobyt, aj ako spoluvlastnik
Najferovejsie bolo, aby si pri prichode ty dala polovicu aktualnej hodnoty domu - cize ja neviem, stary dom, 50tis... das manzelovi 25 tis a prepisal by ti polovicu. Ak nie tak sa dohodnut, ze ich nedas jemu, ale 25 investujes do vnutra a polka je tvoja. Teraz uz neurobis nic. Jemu sa dom zhodnocuje, lebo ceny rastu ako blaznive, ale investicia 5tis bude stale len 5tis....
@cacianka veru, zial manzel vnima len svoje obavy a na autorkine kasle. 😒
Myslis ze potrebuje suhlas aj keby sa tam milenec nasackoval bez potreby prechodneho /trvaleho pobytu?
@janewithane pre bývalú by sa aj rozdal, a tejto ,čo investuje do JEHO domu ... Tu odkazuje na most, že budú riešiť až keď po ňom pôjdu. Wtf ,? Dovtedy aj 7x zmení povahu, prístup, zmýšľanie, a neverím že ku oveľa lepšiemu. Bude to brať " nadrel som sa, čo by ona chcela, nič jej nedám, kúpil som dom pred sobasom" ... A basta !

Ak by sa niečo stalo, máš nárok akurát tak na to, čo si do toho dala z dedičstva. Stačí preukázať, že to bolo z tých peňazí, ktoré si zdedila. Lenže ak je to tak, že nemáš od ničoho žiadny doklad, bude sa ti aj k tomu ťažko dostávať. On povie že si nedala, a žiaľ, máš smolu. Ak nechce prepísať, tak jedine už neinvestovať do jeho a dúfať, že na najhoršie nikdy nepríde. Nepostrehla som, či máte deti. Ešte to by mohla byť cesta. Napísať dom na dieťa (so súhlasom súdu).