Nechali by ste dieťa u starej mamy?
S bývalým partnerom mám 3 ročného syna. Momentálne s ním žijem u rodičov, v septembri sa plánujeme odsťahovať do spoločného bytu s novým priateľom. Som na začiatku tehotenstva a viac som v nemocnici ako doma kvôli komplikáciám. Keď som doma len polihujem lebo nevládzem ani žiť. Mama mi navrhla, aby som odišla s priateľom bývať zatiaľ sama a malého nechala do decembra u nej. Malý je tu prijatý do škôlky, my sme ho chceli prehlásiť do škôlky v meste. Mamina zostáva od septembra doma z práce, preto to navrhla. Prijali by ste také riešenie vzhľadom na zdravotný stav? Na jednej strane by mi veľmi pomohla pomoc, lebo naozaj nič nevládzem ale na druhej sa bojím toho odlúčenia. Samozrejme chodiť by som za ním chodila často, ale doma by som ho nemala.
Ze sa vobec tu na kona ides s touto otazkou.co si cakala? Su matky ktore bez dietata bevydrzia vikend....su matky ktore robia v rakusku a bemecku a su prec mesiac a su deti so starymj rodicmi...mozno su starsie o dva tri roky od tvojho maleho.
Ty si musis sama zvazit ako to chces riesit.
Moj maly bol tri mesiace s manzelom u starej mamy...od januara do marca.pocas najvacsej paseky korony...ja som.chodila do prace...bolo mi smutno...aj im...ale dali sme to.
Zvaz si to a rozhodni sa sama.
Mna udivuje, ze sa chystas stahovat k priatelovi, ked si viac v nemocnici ako doma. Stahovanie je narocne aj samo o sebe. Ved ostan s nim aj ty u rodicov, ked ti pomozu. Je to chore. Od dietata by si odisla a k comu by to bolo dobre? Ved ked moze babka pomahat, nech pomaha, ty si aspon dieta pohladkas a polubkas ked nebudes v nemocnici. Dieta vdaka tvojmu tehotenstvu prechadza zmenami, keby sa odstahujes moze sa mu spustit astma, alebo cokolvek, minimalne bude velmi trpiet. Od septembra ma skolku, takze sa s nim moc nenarobis a mamu budes mat doma, takze ti pomoze. Mne to pripada ako utek. A pozor na to, vela chlapov, ked sa im narodi vlastne dieta, tak to starsie dieta, co nie je ich, uplne odstrihnu.
Ja tomu ozaj nerozumiem. Malo ho vidis, lebo si vela v nemocnici, tak sa odstahuje aby si ho videla este menej?
Moja mama pracovala na plny uvazok ked som bola malicka a od 6 mesiacov som bola u babicky a dedka mama chodila kazdy vikend. Stary rodicia zili na Kysuciach a mama pracovala v Nitre. Bolo to narocne pre mamu ale bola slobodna mamicka a nemala moc na vyber. Skusala aj sitterku ale kedze mala nocne tak to bolo este horsie. Stary rodicia ma milovali a mala som u nich krasny cas. Takze detstvo som mala krasne. Vonku na zahrade v uzasnej prirode a babka ma priviedla k laske k peceniu... Maly uz ma 3 roky a myslim ze by to na tu chvilu zvladol. Je to len zopar mesiacov a hlavne ked mas rizikove tehotenstvo. Treba si priority urcit. Lepsie ako byt v nemocnici a strachovat sa. Taktiez pravdepodobne sa mu nemozes tolko venovat. Toto je moj osobny pohlad.. Ja som citala ze babka na cas moze nahradit rodica...
@katka1981 ona malo vidi priatela. Ten nebyva u jej matky on mà svoje byvanie. Druhe dieta bolo treba rychlo splodit koli veku autorky .( urcite ani ten vek Nebol faktor) . ktora mà este neplnoletych surodencov o ktorych sa jej mama stara no od septembra bude na dochodku. Priatel mà rodicov v DD. Oni spolu este nezili tak chce byt snim .v novom byte bez syna. Do toho sa mà k mame vratit jej brat ( Mozno z tabora?) a tak tam bude tesno. Pre dieta miesto ano pre autorku uz “nie”. Rozviest sa Nebol cas Lebo manzel sa skryva v zahranici ( kriminalnik?) no mà to dievca tazke. Ked sa tak ponahlala do materstva s muzom s ktorym este ani nežila ., Po skusenosti s manzelom co ju opustil.. ( ale to su vedlajsie fakty ktore netreba spomenut lebo to by bolo odsudzovanie nie realita) Bola by situacia ina Keby pockala? Najprv zila s priatelom po rozvode s manzelom novym a potom dieta? Zeby mal prvorodeny sancu zvyknut si na novu rodinu? Zeby mal novy muz sancu spoznat dieta a vediet co to obnasa sa o jedno starat? Ze by ho bral ako svoje nez by splodil svoje? Ako by to cele dopadlo v tom pripade zeby bola aj tak na rizikovom? To uz je jedno no v zasade je to rovnake- podla toho aky je otcim ci by sa staral aj o dieta co nie je bio jeho rovnako akoby bolo. Urcite by svoje dieta ( dobry otec) nedal babke na 4m. Maximalne by ho k nej bral na den v tyzdni.. vsetko je to jedno autorka uz bola rozhodnuta dieta nechat u babky. Len chcela pocut ze je to ✅ ok no to si musi vyriesit sama v sebe. ( pre Mna to ok nie je ale to som Ja a ona je ona)
Je mi luto toho chlapca. Druhe dieťa si mala mať až keď si si poriesila svoju situáciu, takto ide to druhé tehotenstvo na úkor prvého dieťaťa. Podľa mňa celé zmýšľanie je tu zlé. A ísť bývať k priateľovi je úplne riskantný krok...už tu písala, ako dlho sa poznajú?
@miadi ale ten chlap nie je otcom jej syna. Nikdy s ním nebýval. Je otázne, či by s ním vedel poradiť.
V úvode je napísané, že "Mama mi navrhla, aby som odišla s priateľom bývať zatiaľ sama a malého nechala do decembra u nej." Takže možno je to celé úplne inak. Babka tam chce iba vnúčika, ale dcéru už nie?
Bola som v podobnej situacii. Syn mal 3 roky a siel k starkym lebo som mala Rizikove tehotenstvo. Mesiac pred porodom nemocnica. Potom doma ale nariadeny kludovy rezim. Boli sme dohodnuti, ze tyzden po prichode z porodnice privedu syna. Dostal prave v tom case rotavirusove hnacky a tak bolo nemyslitelne aby dosiel k novorodencom. Starki vsetko zvladali, syn takisto. Našťastie i choroba mala u neho lahsi priebeh. On bol u milujucich starostlivych starych rodicov. Z planovaneho mesiaca boli 2. Pukalo mi srdce. Strasne mi bolo za nim smutno, vycitky som mala. Ale on to zvladol. Dnes ma 13rokov, krasny vztah s babkou a dedkom a nas vztah to vobec nepoznacilo. Volala som mu kazdy den, citavala z jeho oblubenych kniziek, stale mu hovorila ze mi chyba a trsim sa ked sa uz stretneme.. som vdacna ze sa o neho rodicia postarali a moje rizikove tehotenstvo tak mohlo dobre dopadnut pre mna i pre moje dvojicky.
Akekolvek odlucenie dietata v tomto veku od mamy v nom zanecha neopravitelne negatívne ryhy na dusi. Bez ohladu na pozitivne a pekne prostredie v ktorom je, len bez mamy.... Je to niečo s cim sa bude v buducnosti potykat v biducnosyi a v negatívnom zmysle, nieco co nejde opravit a vratiti spat, resp. nahradit..... Nestoji to za to. Vlastne skusenosti.
Ale aspon na tych par dni si s nim aj ked lezis. Do nemocnice ta tiez moze prist pozriet. Pol roka je pre trojrocne dieta strasne vela, neskutocne sa odcudzite. Nerob to, prosim
Ahoj. Dost sa tu so teba obuvaju, ale ja ta uplne chapem. Chapem ze si unavena a necitis sa dobre a troj rocne dieta je naozaj velka zataz. Ja by som vzala maleho k sebe ked som doma a ked idem do nemocnice odviezla ho k mamine. Aby bol 3 mesiace bez maminky sa mi zda moc dlho na tak male dieta, ale chapem ze potrebujes pomoct a je super ze mas taku super maminku. Skus to prestriedat, moj syn je od 3,5 roka v striedavej medzi mnou a byvalim. Spociatku po tyzdni, a teda bral to super... Toto bude tiez taka forma striedavky 😉
nečítam co všetko baby napisali... ale... si vo vzťahu s niekym, s kým čakáš dieťa a on nie je schopný sa postarať o tvoje staršie dieťa? ôk, starká je starká, ale on s ním bude žiť... nech si to zariadi v práci, nech to nejak rieši a nech je s ním a nie starká úplne niekde mimo vás... však prísť ku nemu môže predsa hocikedy k Vám domov..
@maximilie prosím??? Kto sa bude starať o 3rocne dieťa, keď bude mama v nemocnici. Toto sú také slová, že až. Keď je Dita zvyknuté na babku, má ju rado, tak je to veľká pomoc.
@veronikuskars nechápem, ty máš pocit, že v každej práci dokážu prispôsobiť rodičovi, či uzvotcovi, či matke pracovný čas, kvôli dieťaťu?!?? To je super i formácia, hor sa babeny do prace, budú zamestnávatelia skákať. Žiadne výhovorky, že nestíhate z roboty atď, čo na tom, že ste samozivitelky napríklad, hophoo, zamestnávatelia prispôsobía a tobôž otcimom a nevlastný deťom, dokonca aj takým s ktorými nie ste zobrate. Ja neverim, čo tu dokážete popísať. Proste sa babka vie postarať o dieťa pár mesiacov, kým prejde ťažšie obdobie a? Bude v prostredí, kde zilo. Mama väčšinu času tak, či tak preč. A keď nie, tak nevládze.... Výborne
@maciatkolulu ved som pisala, nech ostane doma u mamy.
@mia7222 myslím, že ani, že keď sa niečo vážne udeje, si ľudia majú pomáhať, najmä rodičia deťom a deti rodičom. Celkom normálne. Aspoň podľa mňa. Teraz je dôležitý pokoj, pre všetkých. Ostatne sa pekne utrasie, výčitky, tlak, nepomôžu nikomu. A reálne nový partner musí zabezpečiť fianancne celu rodinu, stahovku atď. Myslím, že náročné obdobie pre celú novo rodinu. Niekedy je lepšie porozmýšľať, vybrať najlepšiu cestu a bez nejakých zbytočných výčitiek. Ako som písala, malé trojročné dieťa je doma u babky, ak som správne pochopila, babka sa mu môže plne venovať, byť s ním v prípade čohokoľvek a to naplno, mama je viac času v nemocnici ako doma a partner pracuje, ten si nemôže brat ocr na dieťa priateľky napríklad.
Och,ja by som skôr počkala so sťahovaním a zostala so synom pri mame do pôrodu a potom šla s obomi detmi a priateľom do bytu.
Nemoze ist brat na podnajom? Do decembra? Zeby ste mu s priatelom prispeli? Abo keby sa on na ten cas nastahoval do bytu s tvojim priatelom. By ste sa vymenili. Je to mozno zvlastne. Ale nemusela by si sa odlucit od syna. Ja mam tiez cerstveho 3 rocaka. A teda srdce mi puka pri tejto predstave 😞
Ja som bola bez 2r.synceka tri dni a dve noci, keď som bola s bábätkom v pôrodnici... A boli to hrozne chvíle odlúčenia pre neho aj pre mňa 😣 3rocny je ešte malý chlapček, potrebuje mamu. Osobne si vôbec nedokážem predstaviť odstaviť tak malé dieťa od seba na tak dlhý čas 😣 Zrejme by ste mali prehodnotiť čas sťahovania a ostať do pôrodu ešte u babky. Ved vás zrejme odtiaľ nik nevyhana, či? Ale určite neopustit svojho synceka 🙏
To by si musela počítať s odcudzením. Asi by som to vnímala tak, že som si dieťa odložila. A po narodení by tam asi ostalo tiež? Lebo by nebolo moc času sa mu venovať. Si nvm predstaviť, čo by cítilo dieťatko. Aké zranenie na dušičke. Joooj...
Na pár dní nepoviem...

Najrozumnejsie , aj keď emocne ťažké, riešenie je na tie 4m dat syna k babke. Máš život ohrozujúci stav, o dieťa sa nemôžeš starať. Malý ta bude navštevovať v nemocnici, bude vidieť ze si ho neodlozila, aj mu to treba stále vysvetľovať, že babo alebo ty ste chori a kým nevyzdraviete musíte byť tam. 3rocne dieťa to už ako tak pochopí. Ale ozaj len do pôrodu, lebo potom už musíte fungovať všetci ako rodina.