Neschopný manžel
Žienky. Bola by neschopnosť vášho muža dôvodom k rozvodu?
Ja už som z neho zúfalá. Nonstop sa hádame a tým pádom sa odsudzujeme jeden druhému.
Je to skvelý otec, úlohy, čo sa týka upratovania a starostlivosti o deti máme rozdelené. Aktívne sa zapája do všetkého. Mám aj čas na seba, ale...
Bývali sme v byte. Bolo to super. Ja som mestský typ. On však zdedil dom a silou mocou sa chcel presťahovať. Byt sme predali a vrážame do toho domu každé euro a stále nič nie je hotové. Nakúpi materiál a nechá ho stáť. Nemáme namontované svetlá, lišty máme popri stenách nenavŕtané, všade trčia nejaké káble,v rozbitej kúpelni je na zemi dlažba a nič sa s ňou nerobí. Najhoršie, čo sa však stalo je to, že v dome sú diery. Veľa dier a tym pádom máme už 2 mesiace inváziu myší. Vždy nové, vždy inde. Od prvého incidentu ho prosím, aby diery zasádroval, zabezpečil. Zasádroval až jednu, zvyšok som musela dorobiť ja. Ja kupujem kadejaké pasce, nonstop to tu dezinfikujem, pretože máme malé deti a tie sú aj so mnou 2 mesiace nachladené. Ja mám totiž silnú alergiu na srsť a myslím, že deti tiež. Keď si myslím, že už máme pokoj, dokončím dezinfekciu, 3 dni je pokoj a hneď na to nájdem ďalší bobek. Ja už som zúfalá. Chcem zavolať deratizéra, ale pánko je silne proti. Vraj to dá do poriadku a zbytočne vyhodené peniaze. Dnes však pretiekla posledná kvapka, keď som našla ďalší bobek medzi hračkami. Zbalila som deti a odišla k mame. Nemám chuť sa do toho domu už nikdy vrátiť. Povedala som manželovi, že ho bud predá a nepríde o rodinu, alebo tam ostane bývať sám. Je to veľmi radikálne?
my mame novostavbu a byvame presne tak, ako pises. (2 roky) ..trcia nam kable zo svetiel, listy dookola nemame, zarubne, dvere kadetade chybaju, strop na chodbe... kadeco. uz aj zopar mysi sme zabili, kedze nemame ani len zatepleny dom a diery v nim. ale v zivote by som sa do cinzaku uz nevratila a som nesmierne vdacna, ze mame to co mame, aj ked nam to ide velmi pomaly. a vzdy ked sa nam nieco male na dome podari, tesim sa ako dieta 🙂 naposledy zo svetiel v kuchyni. manzelovi sa cez tyzden neda pracovat na dome tak, ako predtym, pretoze sa snazi byt aj s detmi. nikdy by som ho pre takuto vec neopustila, ale to je moj pohlad. skor hladam moznosti, ako mu to urychlit a pomoct. ale na mojom muzovi vidim, ze sa snazi a je neskutocne sikovny.
Ja by som mu navrhla, ze 2 roky ozeliem dovolenky.....a za usetrene peniaze (co ja viem 4 tisic) by som najala majstrov, aby dali do poriadku interier aspon.....kupelna, kuchyna a aspon 2 izby. Ked tam pridu majstri, za 2-3 tyzdne mate hotovo. A budete byvat aspon ako tak ok. A zbytok nech si po troske robi svojpomocne. Ked niekto chodi do roboty, ma rodinu, tak tazko najde energiu este nieco robit. A vsetko sa taha a taha....kym si nachysta vsetko potrebne.....bla bla.
Druha moznost, zahryznite sa do toho spolu. Deti dajte v piatok babkam a celu sobotu a nedelu makajte. Cez tyzden to treba naplanovat, nakupit vsetko, co treba a v sobotu o 7 mozete zacat.
My sme stavali dom a presli sme tiez vselicim..... viac menej vsetko svojpomocne po vikendoch.... potom prisli deti, tak uz za pomoci majstrov. Ked bolo vnutro hotovo, sme sa stahovali.
Vonkajsok sme dodatocne dorabali. Ale moj muz uz tiez z toho vyhorel.....takze som chapala, ze to ide pomaly.
Skus hladat riesenie a nie iba sa stazovat. Priloz ruku k dielu.
Alebo hladas dovody? Ako muza opustit?
Sadnite si a porozpravajte sa v klude, kto co ma a hladajte riesenie. Mate male deti. Ak sa lubite, oplati sa zabojovat.
@veverickav zasadny rozdiel medzi vami a autorkou je ten, ze ty vidis ako sa tvoj manzel snazi. A asi dorabate postupne aj kvoli financiam. Oni peniaze maju z predaja bytu, ale muz sa nema k činu - ani robit, ani majstrov zajednat.
Ja si nemyslím,že tu sa rieši rozvod,odchod od manžela a dráma Proste mu hovorí rok,čo najnevyhnutnejsie treba spraviť on na to kašle,postavil si hlavu,že majstrov nie ale on to stačí a sám sa k ničomu nemá,tak autorka odišla na mesiac preč alebo na týždeň a čaká,že sa muž spamätá.Ja by som spravila tak isto,keby ostala, všetko bude po starom.Nechapem, načo jej píšete,že rozbíja rodinu je nevďačná, namyslená a mala mužovi nohy bozkat.Akoze niekedy tieto rady úplne z cesty.Vsak keď sa dom do poriadku sa vráti, či nie? Niekedy trpezlivosť prekypi ale neznamená,že ona teraz vypĺňa rozvodové papiere
Ja mam z popisaneho pocit, ze vobec nejde o muza a rozvod, ale ze si sa nechcela z mesta stahovat a uz vobec nie do takehoto domu a ani sa tam nechces vratit. A ani sa Ti necudujem.
Problemom je, ze nevies identifikovat, co chces/nechces a vhodnym sposobom to odkomunikovat muzovi.
Kludne mu to napis, aby si mala cas si to premyslet a nedala sa strhnut emociami pri priamej konfrontacii..
@karolinakr Ja ani nechápem rady, že má makať s ním. Zato, že on je tvrdohlavý všudebílek, tak ona má tiež drať na stavbe? V žiadnom prípade.
@acrobaleno
Len bude tam aj ona bývať, nič sa nestane, ani z nej neubudne, keď priloží ruku k dielu aj ona, ak to jeho rozhybe. Ak ma tu možnosť dať deti k babkam, co asi ma, keď je u mamy, tak niečo svojpomocne, niečo majisti.
Tiež trochu nechápem to nastavenie spoločnosti. Tu, keď niekto spomenie, ze žena patrí iba k hrncom a deťom, tak ho idu pomaly ukrizovat, ze sme moderna spoločnosť a všetko na polovicu. Ale dom, to už nie, to už musí všetko chlap. My sme na dome dávali všetko plávajúce spolu, listy sme spolu lepili a bavilo ma to. Buď sme teda rovnoprávna spoločnosť vo všetkom alebo sa na ňu nehrajme, keď okolo domácnosti a deti ma lietať aj muž, ale na dom a prerabku už žena nemá pomáhať, pritom tam aj ona bude bývať.
No neviem prídeš mi dosť hysterická.Ale garantujem Ti, že nemožný manžel vyzerá ináč🙂možno je to typ chlapa, že treba jednu sobotu povedať ideme namontovať tie lampy, obvodové lišty....čo Ti poviem môj muž nezrucny, netechnicky typ, na všetko si niekoho volá....a platíme... stavali sme dom bolo to o držku a pochopila som, že môj muž je naozaj kancelárska krysa🙂môj otec vždy vedel vsetko sám a, keď nevedel opýtal sa, či si zistil na webe.Tento rok som chcela na dom vianočné svetielka a big problem, lebo dodnes 7 rok nemáme dokončenú elektriku zvonku.Od leta máme kúpené vonkajšie osvetlenie,ktoré nemáme namontované vraj príde niekto od neho z roboty a namontuje toto mi hovorí každý mesiac🙂Ja sa už nerozculujem viem, že môj otec by mi to hneď namontoval, ale to mi povedal muž, že len to nie, lebo to bude o 2 roky🙂)a sám je taký istý.Mys sme mali v dome veľa x cez terasu, keď na jeseň vesiam prádlo, teraz v zime som priniesla z povaly vianočné ozdoby a tiež tam bola.....jedno lepidlo na myši a boli chytene snáď ani nepoznám človeka čo má dom a nemá myši a na jar mravce.Podla mňa máš fóbiu z myši a preto si chytila taky afekt.Toto nie je na rozvod a nejaké scény.Ked chces deratizovat a dokoncit od niekoho iného, tak to sprav načo potrebuješ jeho súhlas?alebo dajte pevný termín dokedy to bude hotové, keď nie postaras sa sama.....
Prečo máte diery nerozumiem?ako ste tam dlho?myši môžu chodiť aj zo strechy...
@gabu_lienka tak nech zajedna majstrov sama...chlap chodí do roboty, robí na dome aj pomôže s deťmi nevyzerá, že od nudy sedí v krčme.Mozno si nevie zadelit čas, nevie čo je priorita, nechce sa mu...
Ahoj, určite sa nakoniec dohodnete. Ja by som bola na prášky v rozbitom dome s deťmi. Cítila by som sa bezmocne. Takže dúfam, že manžel sa umúdri a bude aj nejaký plán a padne aj nejaký deadline.
Podľa mňa preháňaš s tým riešením situácie.
Akože kvôli dieram v dome sa rozviest?
Však keď sa nemá k činu, tak objednaj firmu a jemu posli faktúru. 😀 A nie rozbíjať rodinu a brat deťom otca kvôli takej hlúposti.
Dobre si spravila, povedz mu že sa vrátite keď bude v dome všetko spravené alebo ak na to nemá čas alebo peniaze tak nech sa na to vykašle a dom predá, bývala som osem rokov v nedokončenom dome stále sme do neho vrážali peniaze a stále nebolo všetko dokončené a všetko čo sa spravilo tak až po mojom plači, kriku a nekonečných hádkach až som z toho všetkého ochorela začala som mať depresie a s manželom sme sa úplne odcudzili, keď som tam išla bývať myslela som že chvíľu vydržím nevedela som že to bude trvať roky, tiež chcel všetko spraviť svojpomocne a na všetko mal čas jemu nič nevadilo zo mňa robil hysterku že mi to vadí
moj muz zasa porobi vsetko, my mame dom a chodime tam pocas vikendov a postupne rekonstruujeme ale trva to tiey dlho , ale byvat sa tam da a ja rada pomozem a ak mate malo casu najmite si firmu , moj sam urobil elektrinu, dlaybu cele izby su nove a to robi cez tyzden 12 taha a vikendy dom a z mysi chori nieste u nas ich bolo vela. Skus vydrzat, alebo zozen firmu
Poznam nejednu rodinu co takto zila v dome s holyma stenami, nemali ani len kuchynsku linku s varili na dvojplatnicke, kvoli detom si dokazali spravit 1 hotovu izbu a kupelnu a z takehoto zaciatku dokazali spravit cely dom po veceroch a vikendoch....ja to skor vidim ze je problem vo vasej organizacii, dom ste daaavno mohli mat hotovy keby ste cez vikendy napr dali deti prec a SPOLU sa boli vrhli do prerabky ....ale ty radsej budes po nom hulakat aby spravil toto hento tamto, pos*erat sa s mysacich hovienok s prehanat to s dezinfikaciou ...brat ste sa chceli obaja, deti ste chceli obaja ...ale dom si spravit spolu to nie
Inak prečo všetci prerábajú,aby ušetrili? Ja som také šialené sumy za prerábky počula,že za to môžeš mať vilu na Slávime,všetci kúpia starý dom a vrazila doňho 800 000 však to je šialené .Autorka potom sa ozvi ako si dopadla Možno ťa rodičia prehovoria,aby si sa vrátila naspäť Všelijaké scenáre sú na obzore.
Akože ja zase nechápem tie rady, že robte si dom spolu svojpomocne po víkendoch. Veď to by trvalo večnosť, pokiaľ je dom v takom stave, že sú tam diery, rozbitá kúpeľňa a podobné radosti. Treba zavolať firmu, ktorá všetko porobi za pár týždňov, veď peniaze z predaja bytu majú, tak nevidím v tom problém. My sme stavali dom a viem, že to nie je sranda. Sami dvaja tam toho veľa neurobia.
Myslím, že to zbytočne hrotíš už. Deti nechaj u babky, ty sa vráť a porozprávajte sa o tom, ako to chce manžel riešiť keďže ako píšeš, financie na to máte. Mozno mu tento tvoj aj keď splašený útek bol jasným znamením. Nevylievaj s vaničkou aj dieťa.
Nie je to radikalne. Je to spravne riesenie. Daj mu cas, dostatocne dlhy cas, aby to byvanie poriesil. A potom sa rozhoduj co dalej.
Jooj, svagrina maju novostavbu a dostali sa mysi...tak to hned hladali, muz daval penu kde bol naznak diery.
Otazka je, ci tvojmu to je jedno, ci je "lavy", ci len nestiha, ci uz aj on nelutuje...
A moj muz je ten typ, ze vymysli, urobi asi cokolvek co sa domu tyka a okolo, ale s detmi sa nevie ucit, ani domacnost velmi nemusi, radsej pomajstruje.
Jedna vec je, ze praca "stoji", aj my robime ako stihame, druha vec su mysi...toto ked neriesi a je mu jedno, tak nechapem. Zvykla som si na dedinu, tiez z mesta a panelaku, ale mysi v dome...to by som nedala.
@luccija tak ja neviem, preco nezajednala majstrov autorka. Keby som mala zit rok na stavenisku a mala by som financie na dokoncenie, nevidim dovod, preco to neurobit. Jedine, ze je pan spomaleny manzel zasadne proti, tak ako je aj proti deratizerom (i ked ziadny vyznam pri takomto stave domu to ozaj nema)
@autorka na zaciatok si myslim, ze odisla by som aj ja ak by sa nam mysi nasackovali do domu.
Dalsia vec je, ze mysi jednoducho su a mozu sa vyskytnut, ale urcite nie pravidelne. Mam znamych, ktory nasli mys v novostavbe, do rodicovskeho domu vbehla mys, kedze rodicia chodievaju von fajcit a ked sa otvorili dvere vbehla dnu.
Ina vec je, ze tvoj manzel si dava nacas s dokoncenim. Mam doma to iste, spodok uz mame hotovy, hoci v kazdej miestnosti chyba nejaka “kozmeticka” dokoncovacka ako som si to nazvala, ale vsetko nam funguje. Treba dorobit poschodie. Vies, ja to vidim tak, ze ako chodia do prace su aj unaveni, ja osobne chcem aby niekedy cez vikend bol aj s dietatom a so mnou a tym som si vedoma, ze sa vsetko predlzuje. Samozrejme, uz je aj vo faze, ze sa mu nechce, lebo sa s domom piple uz dlho a dostal mozno k tomu averziu ako ja kedysi k diplomke. Zaroven viem, ze teraz ked je uz mala vacsia, tak sa dohodnem s rodicmi a so svokrou, aby ju povarovali a ja mu trochu pomozem, lebo zas vela vody pri stierkovani nenamutim, skusala som to a teda neslo mi to. Ak by sme ale nemuseli pozerat na financie, tak by sme urcite volali firmu. On mi tiez vela krat povie, ze firma to moze odfusovat, co moze byt pravda, ale ak naozaj mate peniaze zatlacila by som na neho tym, ze sa vola firma a hotovo. Ono obavam sa, ze aj polozit obklad do kupelne sa bude pohybovat od 2 tisic vyssie ale hold tak to je. Ak tvoj muz nema vyslovene hobby v pracach na prerabke domu, co ocividne nema, a nema ani ten cas ale ma peniaze treba mu trocha otvorit oci.
Ono vsetko sa da, da sa zvyknut na vela veci, ale prerabat postupne jednu izbu po druhej ak tam uz clovek byva je o nervy lebo prach, bordel, prekladanie veci, aby neboli od prachu stavebneho alebo od omietky… Neschopnost muza by som brala ako dovod na rozchod, pokial by nemal absolutne ziaden zaujem zmenit stavajucu situaciu a to akokolvek, dorobit, zavolat majstrov, predat a prestahovat sa.
nemyslím si vôbec, že si reagovala prehnane. vadilo by mi to aj keby sme deti nemali. podľa mňa si spravila dobre a buď ho to nakopne a ak nie, tak asi s ním budeš zbytočne ostávať, ak nie je schopný prispôsobiť stav domu tak, aby ste tam mohli s deťmi bezpečne bývať
@judar neviem prečo by mala drieť na nejakom dome po vínkendoch a večeroch v nejakom dome v ktorom ani byť nechce namiesto toho aby sa venovala deťom chodili na výlety a pod. A nie každý znesie bývanie bez linky, variť na dvojplatnicke a holé steny, radšej budem bývať v menšom byte a mať všetko ako má byť ako v dome kde nič nie je ako má byť a koniec v nedohľadne
neviem ako to chcete riešit,možte si jednoduchšie veci porobit sami a zvyšok pozhánat majstrov. Ale odporučam poponáhlat sa.lebo ceny za prácu i za materiál letia hore,doslova každým dnom. Takže minimálne materiál,ktorý sa dá skladovat,tak zakupte už teraz a tiež si pohnite s tými prácami,či už svojpomocne alebo majstrami,firmami. Ale rozhodne svojpomocne to nezvládnete v dohladnom čase.
@nika523
Len toto sú veci na ktoré mala myslieť ešte dopredu, než sa tam sťahovali. Aj jej chyba, ze rozumne nezvazila výhody a nevýhody, keď urobí tak závažný krok a ani si nenechali zadné vratka- byt, ale ho predali. To je aj autorkina chyba. Nebudem predávať byt, keď nechcem bývať v dome na dedine.

Na rozvod to pre mna urcite nie je, na docasne odstahovanie, kym bude dokoncena prerabka rozhodne ano. Ked pride muz z prace, tak by som s nim sadla, spravila jasny plan, co kedy ideme robit, rovno pozhanala a zajednala na to majstrov. Presne ako pise @brembro nado mnou, minimalne do takeho stavu, aby to dala firma, lebo tvoj muz je podla opisu typ, ktoremu by minimalne dalsi rok behali mysi po dome.