Nevysvetlená neprítomnosť pozvánky na sesternicinu svadbu
Ahojte, mam taku zvlastnu situaciu v rodine a chcela by som poznat vas nazor..ide o to ze buducu sobotu sa mi vydava sesternica s ktorou sme boli odmalicka naj kamosky, proste ako sestry..ja som mala svadbu pred 4 rokmi na ktorej bola samozrejme aj ona ako hlavna druzicka aj s jej partnerom uz buducim manzelom a pred pol rokom sme sa stretli u gynekologa a povedala mi ze planuju na zaciatok juna konecne svadbu ze sa strasne tesi a ze sa tesi aj na to ako a cela rodina zíde ..lebo sa málo vidiíme / stretávame..ze sa tesí aj na nas ( mna manzela a dcerku nasu)..ale ze ešte sa budu samozrejme zasielat pozvanky,..tak sme sa bavili co vsetko planuje vramci svadby ake saty a pod..odvtedy sme sa nevideli a cca pred mesiacom prisla pozvanka..no teda vsetkym prislo oznamenie + pozvanie k stolu ( aj mojim rodicom a sestre) len mne prislo len oznamenie bez pozvanky k stolu..najskor som myslela ze je to len asi nedorozumenie tak som jej napisala na messenger ze ci teda pre nas (mna manzela a nasu malu) pozvanie neplati ..napisala som to akoze formou zartu..so smajlikmi..spravu si pozrela ale nic neodpisala doteraz..svadba je tuto sobotu..samozrejme cela rodina vychystani ze idu uz segra sa ma pytala ake saty si obliekam..lebo kazdy rata s tym ze ja ako jej odjakziva najoblubenejsia sesternica a naj kamoska z detstva pojdem..do konca vela ludi si myslelo ze pojdem za svedka..no len sesternica sa stale neozyva reps na moje spravy neodpisuje..a vnutit sa niekde nechcem..uplne som z toho rozcarovana..mam ist aspon na obrad?..lebo fakt nechapem co sa deje..uplne som rata s tym ze pojdeme na svadbu tuto sobotu ..
@amaro ty ako spravíš z porchneho človeka nejakého , svojim tlakom , rolou obete ? Nútením a manipuláciou, ťažko , keď sa nechceš znížiť na jej úroveň , tak nie .
Nikto nekáže, aby sa tam išla pretvarovať ňuňu, ale išla tam pre dobro rodiny a svoje vlastne .
Tyranie je pozastavenie v rolí obeti , prvý krok je oslobodenie sa od agresora. 2. Krok je vyrásť z role obete .
Vieš komu nakoniec ublíži , sebe samej . Mohla ten vzťah ďalej posúvať ako chce , ale ta udalosť ublíži naozaj naviac jej samej , žiaľ .
Ja myslim, ze rob ako to citis. Ak jej chces úprimne zazelat vsetko dobre a byt na ich sobasi, chod. Ak citis, ze ist tam Ti je proti srsti, nechod. Sprav tak, aby to bolo uprimne. Ked tam pojdes bude zle, aj ked tam nepojdes. A to ze tam budes z Teba neurobi "menej zlu" ako uz si, nebude tam priestor na vysvetlovanie, to sa mozno udeje az neskor. A umele zachranovanie vztahov nema podla mna zmysel. Ak tie vztahy nie su uprimne, tak spolocna DNA nic neznamena.
@fiirsttiime práveže by dokázala že ona má svedomie čisté a nebojí sa jej pozrieť do očí...nech si potom nevesta spytuje svedomie ako ho teda má
Autorka, ja sa ťa nechcem dotknúť. Ono toto by trápilo každého, že ho viditeľne blízky človek nepozve a bude tam celá ostatná rodina. Tiež by som si poplakala. A priznávam, najprv mi ťa aj bolo ľúto, tvoje príspevky vyznievali smutne. Len potom nastal obrat, ženy tu ti začali akoby mastiť ego a posledné príspevky sú už také posmešné. Od niekoho kto sa hanbil priznať, že nie je pozvaný zvyšku rodiny, je to veľký skok. Ja rozumiem, že to kričanie tety a sesternice bolo cez. Ale kým ona "kričala" na tej návšteve snažila si sa ju upokojiť, že poď urobím kávu a dáme reč? Nemusíš mi odpovedať, len skrátka naozaj sa zamysli. Či naozaj ste neurobili chybu obe. Pravda, je vždy uprostred. Aj napriek krivde ktorú cítiš.
Nestal sa incident, že by si sa vyjadrila na jej adresu nepekne, bez úmyslu len to mohlo hlúpo vyznieť a nejaká dobrá duša člen rodiny podal hlásenie? A preto ťa v hneve nepozvala?
@fem ak ide o spoločensku udalost, na ktoru nedostanem oficialnu pozvanku, ako vsetci ostatni, tak sa nie je o com bavit... autorka to necakala a prirodzene riesila situaciu, spravila by to kazda jedna z nas. Nevesta dala jasne najavo, ze ju tam nechce (z neznameho dovodu) a kedze jej doslo, ze prepiskla, snazi sa to zachanit aby vysla z toho aspon trosku dôstojne, co sa jej evidentne nedari... Cize chyba vznikla na strane nevesty, tak sa veci neriesia. Ak ma nieco proti autorke, mala jej tu pozvanku dat, strpiet ju na svadbe a potom napriklad nechat prirodzene vztah vychladnut, ona to spravila nepremyslene, detinsky a este sa to vsetko snazi zhodit na autorku... Trosku ubohe
@fem autorka sa zachovala za kazdym celkom inteligentne.Jediny kto to vyhrotil az do vysin nebeskych je nevesta a jej mama.A ako sa rozhodli autorkyni rodicia a jej sestra,tak to uz je ich vec.Co tu očiernujes autorku s tym,ze zvysok rodiny sa nemusi kvoli nim trapit?Mas pocit,ze autorka nakazala mame ako sa ma spravat?Keby sa toto stane mojej dcere,tiez by som sa vykaslala na celu svadbu.Ako bolo spomenute,svadba nie je gril party.Na svadbe sa stretne hlavne rodina,niektori aj po dlhsej dobe co sa nevideli a pokial by mala chybat na svadbe moja dcera zapricinenim nevesty a jej mami,tak nie je dovod,aby som tam bola aj ja a robila sa stastnou ake su uzasne,ze taky krasny den mozem stravit v pritomnosti falosnych ludi...Inak,precitaj si po sebe co pises...
Keď to tu číta už cez 500 žien, chcem tu postnút toto veľmi dôležité, lebo veľa ľudí netuší čo realne znamená narcis, teda človek s narcistickou poruchou osobnosti. A možno máte niekoho takého vo svojom okolí, len to neviete správne klasifikovať.
Vo všeobecnosti sú ľudia s narcistickou poruchou osobnosti tí, ktorí sú zaujatí vlastným úspechom a veľkým pocitom vlastnej dôležitosti, ktorá ovplyvňuje ich rozhodnutia a interakcie. Existuje niekoľko znakov, pomocou ktorých môžete odhaliť narcistických ľudí.
Narcistická porucha osobnosti je duševnou poruchou, ktorá postihuje mužov i ženy. Človek, ktorý ňou trpí, sa potýka s nadmerným pocitom vlastnej dôležitosti a hlbokou potrebou obdivu na pracovisku i vo vzťahu. Človek s narcistickou poruchou osobnosti má dlhodobý neprimeraný pocit vlastnej sebadôležitosti, výnimočnosti a nadradenosti nad druhými.
Osoby s narcistickou poruchou osobnosti sa týmito vlastnosťami a nadmerným vyžadovaním oceňovania od druhých dostávajú do opakovaných a niekedy vyhrotených konfliktov. Na kritiku či nepotvrdenie vlastnej jedinečnosti reagujú často veľmi odmietavo, konfrontačne a agresívne, ale niekedy aj depresívne. Majú problém s empatiou voči druhým a cítia sa nimi nepochopení.
Pri narcistickej poruche osobnosti ide o extrémny variant bežne sa vyskytujúcich a dôležitých vlastností, ako sú sebavedomie, sebaúcta a sebapresadenie. Narcista často uráža svoje okolie len preto, aby lepšie vynikli ich vlastné kvality. Podľa názoru niektorých odborníkov sa môže pod maskou extrémnej sebadôvery skrývať aj veľmi krehké sebavedomie, ktoré je zraniteľné voči najmenšom náznakom akejkoľvek kritiky.
1. Zvýšený pocit sebadôvery
Jednou zo základných charakteristík ľudí trpiacich touto poruchou je neustála potreba uznania ich geniality a úspechov, ktoré s ňou súvisia.Takí jedinci nadhodnocujú svoje schopnosti a súčasne znehodnocujú um iných ľudí.
2. Veria, že sú výnimoční
Všetci si čas od času myslíme, že sme v niečom lepší ako ostatní. To je prirodzené. Narcisti túto vlastnosť však uvádzajú do extrému. Veria totiž, že sú takí jedineční, že to dokážu pochopiť len ďalší podobne jedineční ľudia. Preto sa snažia zdržiavať v tej najlepšej spoločnosti. A to sa týka všetkých oblastí - školy, práce, vzťahov, lekárskej starostlivosti. Žijú v presvedčení, že si zaslúžia okolo seba len tých najlepších ľudí a najspoľahlivejších profesionálov.
3. Vyžadujú nadmernú mieru obdivu
Hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, pretože narcisti často pôsobia arogantne a sebavedome, ich sebaúcta môže byť občas krehká. Je to spôsobené tým, že sa prehnane zaujímajú o to, čo si o nich myslia iní.
4. Žijú s pocitom, že vždy musia mať pravdu
Majú pocit, že môžu robiť, čo chcú. Veria, že sa na nich nevzťahujú rovnaké pravidlá ako na bežných ľudí. Tento ich názor najčastejšie spôsobuje to, že majú tendenciu prejavovať neúctu voči ľuďom, ktorí vyžadujú rešpekt. Väčšinou majú problém uznať nejakú autoritu.
5. Majú problém s empatiou
Narcisti sú známi aj tým, že sa nedokážu vcítiť do toho, čo prežíva druhý človek. Podľa Newmana sa môžu na prvý dojem javiť aj empaticky, ale väčšinou ich prezradia slová a vety, ktoré bývajú často veľmi necitlivé. „Narcistickej osobe nerobí napríklad problém sťažovať sa na to, akého má mimoriadne otravného otca takej osobe, ktorej otec prednedávnom zomrel," vysvetľuje Newman. Na druhej strane ale narcisti radi iným hovoria o vlastných problémoch a veria, že im druhí skutočne aj pomôžu.
6. Veria, že im iní závidia
Neustále sa porovnávajú s ostatnými, najmä veľmi úspešnými ľuďmi, ktorí môžu v nich vyvolať pocit závisti. Závisť sa týka hlavne ich pýchy, nekončiacej túžby po uznaní, po sláve a moci. Tieto pocity ich mimoriadne trápia.
7. Sú arogantní
„Boli ste niekedy na obede s niekým, kto objednal tú najdrahšiu fľašu vína, správal sa k vám skutočne galantne, ale s čašníkom jednal arogantne až hrubo? Ide zrejme o narcistu,“ upozorňuje Newman. Vy ste v tejto situácii mali šťastie, na rozdiel od čašníka, že vás vnímal ako vyvoleného a lepšieho človeka. Vlastne ako sám seba. Otázkou však je, ako dlho potrvá, než v jeho očiach klesnete na úroveň bežnej populácie a bude vás vnímať ako spomínaného čašníka.
8. Hľadajú toho najdokonalejšieho partnera
Výskumy potvrdzujú, že práve tento typ ľudí vynakladá obrovské množstvo energie na to, aby si našli toho najideálnejšieho partnera. Väčšinou to musí byť silný, rešpektovaný a mocný človek, ktorý je okrem toho aj mimoriadne atraktívny. Prečo? Pretože v ňom hľadajú odraz seba samého.
9. Využívajú a manipulujú iných ľudí
Keď sa spojí narcistická predstava o tom, že majú vždy a vo všetkom pravdu, keď k tomu pridáme ešte aj nedostatok empatie, vyjde z toho jediná skutočnosť. Tá spočíva v tom, že radi a bez zaváhania využívajú a manipulujú iných ľudí vo svoj prospech. Preto je narcista v úlohe šéfa, nadriadeného, partnera či kamaráta doslova neznesiteľný.
@klarolinne cely cas som sa ju snazila upokojit..aj ja aj manzel.. a ona stale..ale ake pozvanie? ale co som nepozvala? a na co som neodpisala?..so zvysenim hlasom..vela krat nas ani nenechala dohovorit..my sme stale rozpravali kludnym hlasom..ešte som jej povedala ze ved klud o nic nejde len chceme..a zas skocila do reci zas isla svoje..a o tomto bola cela debata
typicky manipulator
Ale ono to celé naozaj mohlo byť o tom, že niekto rád ohovára a ona tomu uverila. Stále verím, že jeden normálny rozhovor by vám prospel. Bez obecenstva v podobe manžela aj tety, či ženícha.
A ešte dodám k týmto ľuďom :
Liečba symptómov narcistickej poruchy je komplikovaná. Človek s narcistickou poruchou nemáva pocit, že by problém bol v ňom, typicky práve naopak. Cíti sa byť výnimočný a je presvedčený, že druhí ľudia mu nerozumejú, závidia mu a nedoceňujú ho. Zvyčajne sa obracia na odborníkov z oblasti duševného zdravia skôr v rámci depresívnych ťažkostí a sťažuje sa na nepochopenie zo strany druhých.
Citala som si len vsetky autorkine prispevky, nic ine. Neverim, ze je diskusia prava.
@katkami123 A teraz kto je ten manipulator podla teba? Cela rodina je toxicka?
Autorka ma tiez manipulacne crty. Ja nic ja muzikant - celu dobu je v roli obete a pritom su tu zverejnene take podrobnosti, ze keby je to realne a ktokolvek tie osoby pozna, si moze dat dve a dve dokopy. Tie podrobnosti neboli na diskusiu potrebne a autorka ich zverejnuje po troskach, ako kvapky jedu. Ako taky gaslajterik malicky tichucky.
Manipulator nemusi ist nutne do otvoreneho konfliktu, podla mna pasivna agresia je 100 razy horsia.
@jumama uplne s tebou suhlasim.
@jumama a ak tu tie podrobnosti nedam nebude to zase ze to je na rychlo vymyslena story pre zabitie casu..?..lebo ani tak nieje dobre ani tak..
@jumama presne, mne par detailov tiez nesedi. Este na uplnom zaciatku diskusie autorke radili ist radsej vyriesit konflikt/nedorozumenie osobne. Tak ze neda sa, lebo nevesta byva 150 km a ona je na materskej. A teraz nedavno pridala info ze nevesta je v meste svadby uz 2-3 tyzdne. Najprv ze aka su sudrzna rodina, ale vobec to z konania nevyplyva. Zvlastne no.
Baby, mne sa o tejto diskusii uz aj sniva a tak som v noci rozmyslala, a si nakoniec uvedomila aj nasla zopar hore dolu a dalsie mam poodkladane v krabici…ale ja mam doma snad desiatky svadobnych oznameni, od susedov kolegovcov a znamych a proste, kto ti da v dobrej voli, ze jej pozri berieme sa, ze ten vztah je obyc., ale chcu to pekne oznamit…a jasne !!!BEZ POZVANKY K STOLU!!!…cize asi tak jasne rodina, kamosky, blizki ludia !!!!PRIDALI POZVANKU K STOLU !!!a zaujimali sa ci prideme…cize tu nieje od zaciatku o com…ju tam nechcela, bodka, amen, tma…
Sorry, ale ja to tu ešte o tých narcisov trochu zaspamujem, ale považujem to za dôležité, keď čítam tuto diskusiu a vidím tu naivitu a neznalosť mnohých diskutérok.
Znaky narcisa:
- Je rád stredobodom pozornosti
Často sa snaží zaujať rôznymi prostriedkami, či už silou hlasu alebo výzorom. Takúto osobu rozhodne neprehliadneš. Väčšinou je to ten človek, ktorého dominantnosť v skupine je jednoznačná.
- Miluje komplimenty
Aj keď navonok si zachováva celkom neutrálny výraz, jeho srdce vo chvíľach obdivu plesá. Netrpí pochybnosťami o sebe samom, ale ak aj je niekedy neistý, tak to len do chvíle, kým ho niekto nezahrnie poklonami.
- Keď ste sa v minulosti stretávali, bola s ním zábava.Teraz odchádzate zo stretnutia či telefonátu s ním vyčerpaný.
- Narcis vie ako by si mal žiť svoj život, ale neopováž sa radiť mu čo zmeniť v tom jeho! Vidia len svoju perspektívu, žiaden náznak sebareflexie u nich nehľadaj.
- Ak urobia láskavosť druhému či nebodaj svetu, cítia sa všemohúci a neprekonateľní. Stačí, že zdieľajú status o separovaní odpadu a aj z tohto gesta si vybudujú PR hlavného aktivistu v boji s plastovým odpadom. Zn. My sme les!
- Nie sú úplne „happy“ ak sa niekomu v ich okolí darí. Celkom radi si vypočujú nejaké klebety na vašich spoločných známych. Ideálne odkláňajú pozornosť od ich nešťastných životov na všetkých v okolí, vlastnú rodinu nevynímajúc.
- Ak im radíte, majú pocit, že na nich mierite F-16kami (a v zálohe máte ešte zopár gripenov). Skrátka ak sa jedná o kritiku, narcis ju rád rozdáva, no veľmi nerád prijíma.
- Keďže ste dobrými priateľmi už nejaký ten rok, váš kamoš narcis pozná dobre vaše silné aj slabé stránky. Aby vás udržal blízko pri sebe, z času na čas vám „podhodí“ nejaký kompliment, alebo si vás vypočuje. No 90 % spoločne stráveného času bude z jeho sveta, nie vášho.
-Ak aj psychológovia občas tvrdia, že „človek, ktorý nemá rád seba, nemôže mať rád ani ostatných“, pre narcisa toto klišé neplatí. Má sa rád a často je zároveň jedinou bytosťou, ktorú obdivuje, uznáva a miluje. Kým môžete narcisom v niečom pomôcť, dokážu sa správať ako očarujúci spoločníci.
„Pre poruchy osobnosti, vrátane narcistickej, je typické, že sú mnohokrát vrodené, prípadne vyvolané výchovou už niekedy v útlom veku. Platí pre ne tvrdenie, že nimi trpí predovšetkým okolie, zatiaľ čo ich nositeľ je celkom v pohode. Tým sa líšia napríklad od duševných chorôb, kde trpí aj ich nositeľ,“ vysvetľuje Šmolka. Spočiatku môže byť ťažké narcistickú poruchu odhaliť, pretože takí ľudia bývajú inteligentní, pozorní, zaujímaví, dokonca vyžarujú určitú auru všemocnosti. Kým im môžete v niečom pomôcť, dokážu sa správať ako očarujúci spoločníci. Môžete však zaznamenať aroganciu, domýšľavosť, velikášstvo, alebo sa môžu správať povýšenecky a odmerane. Nech ale narcis urobí čokoľvek, výsledok bude rovnaký: zanechá vo vás pocit utrápenej, nenaplnenej a trýznenej obete.
- Egocentrizmus
Na schôdzky chodí zásadne neskoro, necháva ostatných čakať, núti ich, aby sa kvôli nemu obetovali
- Podľa neho vám narcis dá bez váhania najavo, že je v miestnosti najchytrejší. Niektorí sa nehanebne oháňajú známymi menami, pretože je pre nich dôležité za všetkých okolností vyzerať dobre. Prezentujú sa ako úspešní, aj keď v skutočnosti často nič významné nedosiahli. Myslia si, že môžu beztrestne ponižovať a obviňovať ostatných. „Vlastný pocit grandióznosti môže niekedy slúžiť ako jeho obrana proti pocitom menejcennosti. Hlboko v duši ich síce často trápia, ale ani na mučidlách by nič také nepriznali
- Seba preceňuje, ostatných znevažuje
Pretože seba ľudia s narcistickou poruchou považujú za výnimočných a jedinečných, všetkých ostatných vnímajú ako bezvýznamných a menejcenných. „Schopnosť zhadzovať ostatných, aby si dokázali svoju nadradenosť, dovedú až k majstrovstvu a všetkých okolo seba šikanujú,“ píše Navarro. Robí im dobre, keď môžu niekoho zhadzovať. Niekedy zradia aj svojich najbližších a ponižujú svojich životných partnerov, schválne neuznajú vaše významné úspechy, neprejavia súcit, trúsia pohŕdavé poznámky o niečej hlúposti alebo neschopnosti so zžieravou ľahostajnosťou.
- Využíva skratky, ohýba pravidlá, porušuje hranice
Narcis si nepripúšťa, že by v niečom pochybil. Na všetko má totiž nárok. A keď niekto poukazuje na jeho nevhodné správanie, rozzúri ho to. Za svoje činy sa v zásade neospravedlňuje, ak by niečo také nebolo myslené účelovo. Jeho pocit vlastnej dôležitosti je bezbrehý, neprimerane tlačí na ostatných, rozdáva rozkazy, riadi, manipuluje, využíva ostatných.”Len naivný blázon sa bude s takou bytosťou púšťať do sporov,“
@babulkomale Trvalo to par mesiacov, ale dali.
Autorka pozri sa, toto už dávno prerastlo vás 2, vás vzťah , rozhodni sa teraz pre dobro väčšej rodiny , svojej malej rodiny , svojho dieťaťa a seba .
Falošný človek, Ano povrchný človek sa čarovným prútikom nezmení .
Jedine , čo môžeš spraviť zaujať reálne rozhodntie mimo Konflitku 2 ľudí , či pôjdeš na obrad , hostinu, nepôjdeš . Lebo ty sa teraz nerozhodujes za vás 2 len už , dávno to už prerastlo .
Čo bude s vašim vzťahom , ťažké a bolestne, krivda . Ale naozaj nie je dobre stavať na zranených pocitoch a krivde, v konečnom dôsledku ti ublíži samej .
Môžeš kontaktovať psychológa , ak to potrebuješ , lebo je to akoby pocit zrady , alebo možno bude ešte príležitosť si to vyjasniť , aj keby vás vzťah ochladol , alebo by si si držala odstup od nej . Môže byt . No ani to vysvetlenie si človek nevynúti , proste na vzťah sú vždy 2 .
Ale ak je toto reálne , pre dobro väčšej rodiny , tvojej malej rodinný a pre teba samu by som osobne šla.
@jumama pravdupovediac napadlo ma raz, ako moze niekto ostat taky chladny ked do neho niektore tak nechutne idu. No moze, vacsinou vtedy ked sa ho to osobne nedotyka, alebo je to taky exotik 😁. Ja aj verim, aj obcas pochybujem, vyriesil by to jedine screenshot nejakej starsej spravy 😁😁. Ale o to tu nejdem nikoho ziadat, to uz by sme sa dostali do roviny, mensie psycho 😂
@jumama presne tak. Tiez som si vsimla, ze to serviruje po castiach. Napr. volala jej teta, napisala len, co jej teta povedala. Svoju odpoved hned nenapisala. Az ked sa zeny dopytovali. Druhy clovek by to napisal hned do jedneho prispevku. Normalne viem dopredu, co potom autorka odpise. Tiez nereagovala na tie, ktore jej napisalu, ze nech da screenshot nech je to uveritelne. Stale viac sa utvrdzujem vtom, ze je to vymyslene a to som zo zaciatku s nou sucitila. Cele divadlo.
@karolina196 👍👍👍
@jumama
Narcis si vychováva narcisa - tak “dokonalý” človek, predsa nemôže mat nejaké obyčajné dieťa a tak presviedča aj svoje dieťa o dokonalosti a výnimočnosti. Čiže buď jej matka alebo otec sesternice bude tiež narcis. Preto som aj písala, keď na ňu jej matka naziapala a v podstate sesternica potom tiež, že sú obe rovnaké.
Každý z nás manipuluje, skús žiť 2 dni tak, ze nebudeš nikomu klamať a poviés naozaj pravdu, čo si myslíš - šéfovi v praci, kolegom, doma deťom, nemožné. Ale narcisovia idu už do extrémov, preto sú nebezpeční, lebo nemajú hranice, kedy dosť.
Zároveň píšem o empatii a tu autorka očividne má. Sesternica asi nemá, keď sa naschval mesiac neozyvala, musela vedieť, ze to autorku trapi, ale bolo jej to jedno.

baby nemyslite vážne ak uvažujete ze dôvodom môže byť kopírovanie svadby? ako každá nevesta dúfa ze jej svadba je iná, výnimočná, ja som 6r pracovala na prípravách svadieb, skoro všetky boli rovnaké až na farbu kvetov a servitok, ved tých farieb nieje až tak vela, iste sem tam niečo vyskočilo niečo extra, ale pri svadbách v našich končinách sa toho nejako extra nedá navymýšľať originalnosti