Ocina nám poslali z plného zdravia po mesiaci v nemocnici domov umrieť
Ahojte, nie je tu niekto prosím, kto by sa vyznal v týchto výsledkoch a fakt z plného zdravia zrazu pol roka života, umieranie doma bez akejkoľvek liečby? Za každé info ďakujem..

@bara_borka nikdy nebol na nič operovaný a každý rok chodil na preventívnu, vždy mal ukážkové výsledky krvi.. verte či nie, ešte vo februári to bol 3 cm nádor.. dokonca ešte vtedy mal výsledky krvi krásne, preto zhodnotili, že je to ok a má čas..
Autor ja nie som lekár, takže liečenie nebudem komentovať, ale keďže píšeš, že mu nestačia konské dávky morfia tak musím reagovať. Pracujem v nemocničnej lekarni - pacienti nemusia trpieť, trvajte na nasadení silnejších narkotík, napríklad fentanylu. Ten je 50-100x potentnejši ako morphine. Tu by som sa nedala v žiadnom prípade odbiť.
@sisaka má fentanyl náplaste.. ja sa nevyznám v tých názvoch.. a ešte mu dávam pod jazyk..
@zmrzlinka2021 Nesúhlasím s tebou, že liečba sa už neposkytuje veľmi starým ľuďom, alebo tym, ktorým to veľmi nepomôže. Na Slovensku , aj keď máš 80 rokov,ta liečia stále. Takisto aj keď ti iba predlžujú život, aj na úkor kvality, čo nie je vždy dobré a liečba stojí desaťtisíce eur. A lieči sa naozaj aj 80 ročný deduško. Neliečia sa len také prípady, ktorým absolútne sa nedá ani predĺžiť život, ani kvalita života.
@autorka Je mi ľúto čo prežívaš. Ale.. Aty to tu píšeš ako keby mu v nemocnici voperovali rakovinu a poslali vám ho tak domov. Žiaľ, niektorí ľudia, ktorí sa javia v pohode majú toľko skrytých zdravotných problémov a často je ten spád ešte omnoho rýchlejší ako u tvojho otca. Asi do tej nemocnice nešiel ležať nadarmo, asi mal nejaké zdravotné problémy. Moja babička zomrela ako 63 ročná na rakovinu. Mala som sesternicu, ktorá zomrela ako 3 ročná na ňu tiež. Chápem, že to vnímaš, že tvoj otec ešte nie je na dožitie a nevieš sa s tým zmieriť, hlavne keď si ho pred krátkym časom videla relatívne v pohode. Skus vyhľadať psychologickú pomc aby si sa s tým zmierila a dokázala sa zmieriť aj s prípadným odchodom. Ak sa o neho neviete doma postarať, som si istá, že existujú oddelenia, kde ho musia vziať v prípade tak ukrutných bolestí ako popisuješ. Moja babička tak dožila na paliatívnom oddelení v Trnave…
Anonym, koľko mcg/h ma tie naplaste?
@sisaka zatiaľ 25, ale to pod jazyk je ako 50 a potom je úplne taký divný a boli ho to stále.. ako keby to nebol on.. tak neviem, či to tak má byť..
Anonym, tak to je mala dávka, ak mu to nestačí musia mu to zvyšovať, to nie je možné, aby kričal od bolesti, treba nájsť doktora, ktorý mu to dá pod kontrolu. Sú ľudia, ktorý majú aj cez 100 mcg na hod, ak ide o paliativnu starostlivosť, tam tie dávky môžu byt vysoké
@sisaka áno, budem teda volať tomu doktorovi z ambulancie chronickej bolesti, že to asi nestačí..
V prvom rade treba konzultovať s obvodným lekárom, ktorý má skúsenosti určite ako postupovat, ako sa zariadiť, a samozrejme konzultovať dávky, keď terajšia nepomáha, ono sa budú musieť tak či tak postupne zvyšovať, bohužiaľ má aj vedľajšie účinky, jednak utlmuje, ale zvyknú byť aj halucinácie, zmätenosť, atd. Prečítaj si o tom, vyhľadaj info, o chorobe, liečbe, liekoch
Doprajte mu kľud a užite si čas s ním.
Na úvod asi toľko, že mi je veľmi ľúto, čím musíte prechádzať.
Komunikácia zo strany nemocnice určite nebola zvládnutá ideálne, hlavne ak si otecko vyžaduje ošetrovateľskú starostlivosť aj doma. Je jasné, že bez zaškolenia na to človek nie je pripravený. Ale zdá sa, že to napriek všetkému zvládaš skvele.
K diagnóze asi toľko, že pred začiatkom akejkoľvek onkologickej liečby sa zisťuje rozsah ochorenia- väčšinou CT vyšetrením, štandardne sa robí CT hrudníka a brucha, zvyšok v závislosti od toho, kam nádor zvykne metastazovat. Neviem, či sa dajú aktuálne CT snímky porovnať so snímkami z februára, keď mu nález objavili, ale v každom prípade ide o pokročily nález, čo ale viete. Existuje aj paliativna chemoterapia/ožarovanie, ktoré primárne slúžia na zmiernenie symptomov súvisiacich s nádorovým ochorením, ale hlavným predpokladom na to, aby sa liečba začala je to, že je pacient v relatívne stabilnom stave a schopný zvládnuť terapiu.
Chemoterapia zasahuje celý organizmus, imunitu, kostnu dreň...a má význam len v prípade, že sa dá predpokladať zlepšenie kvality života. Indikácia bohužiaľ nema žiaden súvis s vekom a ani stavom, v akom sa pacient doteraz nachádzal.
Súhlasím s vyššie napísaným, sústredila by som sa na zmierňovanie symptomov, lieky proti bolesti sa dajú skombinovať tak, aby pacient netrpel a nie sú to len morfinove preparáty. Určite by som kontaktovala algeziologa.
Veľmi veľmi držím palce v tomto veľmi ťažkom období.
@stanulienkat my mame zial inu skusenost, hadam ojedinelu, nas sused bol presne ten stary dedusko po 70-ke, co liecbu nedostal s odovodnenim, ze keby bol mladsi a perspektivny tak mu ju schvalia a tak po pol roku odisiel…
@danieli Fúha to je zlé. Si si istá, že tam neboli iné dôvody?
@stanulienkat riesil to jeho syn s onkologom a takto mu to vysvetlil lekar, ze jednoducho tabulkovo nema narok na preplatenie drahej liecby kedze ma uz vyssi vek, mladi perspektivni oplati sa aj draha liecba, starsi uz nie, ze mozu skusit poslat ziadost, ale ze neprejde a tak aj bolo…za vsetkym su peniazky…nechapali sme vtedy, ale v podstate do toho vidia len lekari poistovne a kolkokrat deti potrebuju drahu liecbu a musia sa im na to poskladat ludia so srdieckom na pravom mieste, v tabulke nie su, liecba draha alebo nova…smutno je z toho
@tomi97 ja som chcela radu skôr v Tom zmysle, či je naozaj úplne na umretie. Vyjadrenie sa skôr od niekoho, kto aspoň čo to nakukol do medicíny. Inak, chodíš každý rok na kolonoskopiu? Nie? A prečo? Veď čo ak máš crohna alebo ulceroznu kolitidu, ktorá momentálne nemá žiadne príznaky. Verím, že zajtra sa objednas..
Zazili sme toto v rodine,len sme sa prizerali ako nam pred ocami umiera v bolestiach. Do toho druha covid vlna,vies si predstaviť,co to bolo domoct sa niecoho. Lekari si zrejme nevsimli nador a nador bol tak agresivny,ze z mesiaca na mesiac enormne rastol a liecba bola zbytocna. Dodnes mi je hrozne z tej bezmocnosti,lebo to bola cista bezmocnost. Posledne dni sme sa nemodlili za vyliecenie,ale za to,aby sa uz prestal trapit,nech skonci to utrpenie. Keby sme mali sil,tak sa sudime,podame podnet pre dohlad,ale nemali sme ziadne sily.
@heidy222 áno sme na chvoste, ale prečo? Práve včera som čítala rozhovor so znamym gynekologom. Len max 30%zien chodí na gyn. preventívny a aj z toho len polovica pravidelne. Kopa ludi verí, ze mamografia spôsobuje rakovinu prsníka a podobne bludy. A nehnevaj sa, ale neverím, ze terminálne onkologickému pacientovi nikto nič nepovie, len ho supne sanitkou domov a robte co chcete.
@tomi97 vieš, vo štvrtok, deň po prepustení ocina som bola u obvodnej, keď to videla, povedala, že šanca je síce malá, ale nie nulová (63r MUDr), preto nám stále nádej neumierala, hneď písala do MT nemocnice, aby sa na to pozrel primár. Dodnes čakáme na odpoveď.. je mnoho veci, ktoré určite stále neviem, a možno už ani nechcem vedieť..
@sidicek ak by si si to zažila, uverila by si. Ja som ešte zobrala jednu nálepku na sviatky, pretože vraj podľa nového zákona majú pri prepustení z nemocnice predpísať lieky na mesiac, čo mi bolo povedané v ambulancii chronickej bolesti.. čiže mal na sviatky trpieť bez všetkého.. nakoniec sa zľutovali a dali aspoň jednu naviac, aby mal do utorka.. ty si myslíš že ako to funguje? Že prídeš do nemocnice, usadia tá do kresla a začnú rozprávať, čo sa ide diat? Doslova mi povedal doktor, viete, ono Vyznie nepekné, ale už tu nemáme s ním čo robiť.. žiadne inštrukcie, nič..
To naše zdravotnictvo. Hanba. Je mi luto cim musia pacienti a ich rodiny u nas prechadzat. Bohuzial, mam tiez len tie najhorsie skusenosti s lekarmi. A vsetkymi zaradom. Vsetko je ok, vsetko je v poriadku... a pritom nic nie je v poriadku. mozno par je spickovych, a ti su uz taki vytazeni, ze sa tam clovek ani nedostane, pripadne ho odpinkaju aj z tade :(
@sidicek niektoré typy nádorov rastu veľmi rýchlo doslova z týždňa na týždeň, bohužiaľ, zažili sme si svoje co sa tejto oblasti týka. A u mladého chalana, pozerala som ako puk, že kedy sa to všetko stihlo zomliet. Takže áno je to možné že z tak niečoho malého, do par týždňov toto... Bohužiaľ.
Nemas v okoli nejaku sestricku ktora by ocinovi nieco pichala proti bolesti? Mojho muza mama je sestricka a beha po dedine a picha ludom veci proti bolesti.
@sigma510 aj môj bratranec inak takto umrel. Bolievala ho hlava, šiel do nemocnice, po mesiaci umrel. Môj dedo detto, otcov otec..
@kittykat22 práveže blízko nie.. my sme našich zobrali k nám na dedinu, kde nebývame moc dlho, čiže tu ani nikoho nepoznám moc..
Ja len k tym preventivkam - z krvi sa toho o rakovine vela zistit neda. Jedine leukemia sa da zistit. V rodine mame rakovinu vajecnika a pacientka mala opakovane ukazkove podrobne predpoperacne vysetrenia krvi a takisto aj preventivky a USG.
Je to bohužiaľ tak. Mne mladý brat. Bolo to veľmi rýchle, už sa nedalo nič robiť, aj napriek tomu ze chemo dostal, prakticky to asi iba urýchlila a netrápil sa dlho. Bol v stave že by to už jednoducho nezvládol, to svinstvo už bolo všade.
skus sa spytat ludi co tam poznas - mozno ti niekto poradi meno. Skus napisat do fora tvojho mesta tu na konikovi. Mozno sa niekto objavi.

Autorka Žiaľ niekedy už žiadna liečba nie je možná, resp. bola by zbytočná. A áno, žiaľ, aj v 60-ke sa posiela človek domov dožiť. Na morfiu. Osobná skúsenosť.