Partner objavil moje úspory a nevie ich prijať
Zdravim,
Na začiatok dodám že niesme manželia mame 3 rocneho syna s ktorým som doma lebo do skolky sa ešte netešil trápil sa trochu a nechceli sme tlačiť na pílu. Ja som tým pádom doma, muz zarába nadštandardne financuje nás od a po z. Nemôžem povedať krivé slovo. Ja si robím svoje mini podnikanie keďže som sa do zamestnanie nevrátila. Sú to minimálne peniaze max 300€ mesacne niekedy ani to. Mužovi to nevesiam na nos. Doteraz som odkladala skoro všetko čo mi došlo na účet. Materskú rodicak podnikanie vyplatenú dovolenku. Na úcte mám okolo 30k o ktorých sa partner dozvedel ked som mu poslala screenshot divnej platby z môjho uctu a bol tam Dispo zostatok…a vyzera že mu to leží v žalúdku, ma blbe poznámky par dni hlavne teraz keď sme doma kvôli sviatkom.. vysvetlila som mu že niesme manželia v podstate som nezamestnaná s malym dietatom ale bud to naozaj nechápe alebo sa tak len tvári.. je možné že sa chlap naozaj nedokaze cítiť tak zraniteľný ako žena ?? On od kedy mame dieťa kariérne vystrelil, ja sa nesťažujem ale teda byt 4 roky doma je naozaj minus.. otázka je snažiť vysvetľovať stále ďalej alebo nechať to vyhniť ?? Bojim sa že si spraví vlastný záver a bude mu to rýpať v hlave až kým možno dôjde k divnym myšlienkam alebo čo .. ospravedlňujem sa za neštruktúrovany príspevok Alw cítim sa dosť dotknutá
By ma zaujímalo akoby sa tvarila, ak by muž zatajil zvýšenie platu a proste by dával len pr. z 2.5. Museli by sa uskromniť, ona by teda pracovala, odopierala si niečo, aby im to vyšlo a potom by zistila, že on celé roky ten rozdiel ukladal bokom na svoj účet. Náhodou. To už by bol hajzlik vychcany, že. Ale podla báb by ho mala vlastne pochváliť, aký šikovný koľko si našetril keby niečo lebo však nikdy nevieš.
@liv1 ....alebo to nikto neprizná nahlas,že áno.Ano samozrejme,aj láska tam je.Ale nedokážem už spočítať,koľkokrát som dostala otázky typu: a nevadí ti,že nebudeš dediť ( čo budem),a nevadí ti,že nebudeš mať narok na vdovské ( nie,nevadí,my sme sa jeden o druhého postarali aj po smrti už a mnohonasobne vyššou sumou jak je vdovské),a nevadí ti,že ti nepovedia nič,keď bude v nemocnici ( nezvykavam sa stretávať si situáciou,že nedostanem odpoveď na to,načo sa pýtam) a tymto podobne.Aj tu MK sa radi na to pýtajú.
@lonely66 áno keby sa rozišli dom mu zostane lebo preukáže, že hypotéku splácal on a ona pred všetkými z neho spraví idiota či vyhodil ju aj s dieťaťom z domu čo na tom, že ona celé roky neprispela na domácnosť ani centom
Ja priateľa chápem, možno aj on by chcel mať našetrené nejaké peniaze, ale asi to nie je veľmi reálne, keď všetko platí on a ty si iba odkladáš. A inak hypo máte obaja, tak by si mala polovicu platiť podľa mňa. A verím, že priateľ začne žiadať, aby si sa podieľala na poplatkoch, obzvlášť teraz, keď zistil koľko peňazí máš.
Takže za 4 r si našetrila cca 15 t eur, lebo počas tehotenstva si mala 15 t o ktorých vedel...a vtedy mu nevadilo, že máš a neprispievas?vtedy nemal blbé reči?
Podnikanie Ti nepodporil sumu, ktoru máš mesačne nie je terno, ale super, že sa snažíš a máš aspoň niečo.Vsetci vieme ako sa 300 eur rýchlo minie a pises, že z toho platíš oblečenie, darčeky niečo...okrem toho si prispela na dom prácou v zahraničí.V podstate, keď sa zajtra rozidete peniaze potrebuješ a nezostaneš s holým zadkom.
Plus plán je auto a kúpiš si ho za svoje nie mužove
Nepíšeš či muž minie všetko v konečnom dôsledku možno polovicu svojho príjmu ušetrí plus prémie.Podla mňa nie si vychcana šetris nerozhadzujes ..iné by bolo, keby muž stonal, že ide na nulu, nemá atď...ty tiež asi nevieš koľko má ušetrené či?O pol roka možno kúpiš auto a zaplatíš zimnú záhradu, bazén
@lonely66 takže ty považuješ za správne, že žena si bokom odkladá materskú, rodičovskú, preplatenie dovolenku, každý príjem bokom lebo vynosila, porodila a doma ostala 3 roky pripadne viac lebo dieťa sa necítilo na škôlku?
Tak to hej to mame úplne iný názor.
Lebo ja si myslím, že každý by mal niečo prispievať podľa svojich možností.
Mimochodom za ten rok čo bude dobrovoľne doma predpokladám, že sa dohodli, že platí on lebo však ona je bez peňazí.
Oni sa síce dohodli, len on bol zrejme uvedený v omyl, že je ona bez príjmu resp. ho ma zanedbateľný.
Za mna je ok ak veci hradí muz, ma z coho a zena si tvori rezervu. Ja by som si s nim sadla a spytala sa ho, ze co ho trapi? Ci mu vadi, ze mas našetrené? Ak Ano tak by som povedala, ze v poriadku ale ja nemozem ist do prace, staram sa o dieta, robim doma fuul servis. Ty si si ma za zenu nezobral a ja neviem, ci mi zajtra nepovieš ahoj. Potrebujem mat nejaku rezervu, ak by sa nieco stalo. Ked nastúpim do prace, potrebujem napriklad auto. Myslim si, ze rozumný chlap to pochopi, lebo mnoho zien zostalo bez rezervy, bez chlapa a s dietatom a museli zacat od nuly. Podla mna ak sam vsetko platil, tak tvojich 500€ mesacne nebude riesit, ked aj on vie usetrit. Na druhu stranu si musi uvedomit, ze ty nie si jeho manželka, nech su dovody akekolvek, ty musis mat zadne vratka, plus si si šetrila na auto. Ked sa porozprávate, tak si podla nna uvedomí, ze rozumne premyslas.
@betulinka1 Ja mam inu otazku: preco nemoze ist ona do prace, kedze uz je doma 4 roky? Nieco je v tom brani?
Keď si chceš tajne ulievať peniaze tak musíš holt byť dosledná a opatrná.
No mna by tiez nasrali dve veci:
1. Ak by partner vedel o mojich prijmoch ale tie jeho by boli tajne
2. Ak by som ja financovala vsetko a partner len nejake svoje roztopase a zvysok by si skreckoval
A zaujimave, ze za tie tri roky si si nasetrila 30tisic, to vychadza cez 800€ mesacne, rodicak je okolo 400, tvoj prijem z podnikania 300, takze zo svojho si teda ozaj vela neminala.
Takze ja uplne chapem, ze tvoj partner je “rozcarovany” - to je asi velmi diplomaticky napisane. Proste ho tri roky vyciciavas z penazi, tak to vidim ja 🤷♀️
@betulinka1 a on rezervu nepotrebuje keby niečo? Co ak vydávať sa nechcela ona. A opakujem z vlastnej skúsenosti ak by veľmi chcela pracovať, pracovala by.
@doriiis tieto otazky ale neznamenaju, ze sa zeny vydavaju zo zistnych dovodov 🙈. Koho by pri svadbe napadlo nejake vdovske, alebo dedenie. Jasne co sa tyka nemocnice a spolocnych investicii pred manzelstvom, to ano, najma vtedy ak uz maju potomkov z predoslych vztahov. Ale inak absolutne nie za mna. Ziadna zena neverim ze vstupi do manzelstva, ak toho muza nemiluje. To uz by muselo co byt aby sa ludia brali kvoli prachom. Hovorim o tych normalnych, nie ti co sa mlady chlap akoze zamiluje do starsej zeny a opacne…
@lonely66 však to tu celý čas tvrdím, že ak on hradil splátky hypotéky (príp. nejaký zostatok), tie si vie započítať do vyrovnania, ak uhradené splátky sú viac, ako to, čo by jej mal vyplatiť, tak je logické, že nič nedostane. Ak on na seba prevzal celú hypotéku, tak je logické, že mu ostala nehnuteľnosť. To by bolo, ak ona do nehnuteľnosti neprispela, dostala by vyplatenú polovicu a ešte by sa zbavila aj dlhu, za ktorý bola kúpená. Ono, ak sa delí nehnuteľnosť, delí sa aj úver. Inak, povedané, ak by ju vyplatiť z nehnuteľnosti, ona by ho mala vyplatiť z úveru. Pokojne, ako polovičná vlastníčka môže aj žena chlapa vyplatiť, aj s doteraz zaplavenými splátkami z jeho strany. Ovšem ak na to má…
@janage ale tento muž sa nemusí uskromnit. Autorka neochudobnuje rodinu.
@lamar11 tu nejde o závisť, mne prišlo od nej zvláštne vyjadrenie, že mužovi taji peniaze ze nie sú zobrati, tak nemá chlap na ne nárok a ani večeru mu z nich nekúpi, ale ona sa necháva nim živiť a to jej už nevadí, že to nie sú jej peniaze ale jeho? Nie je na tom nič zlé ze si odkladá peniaze, ale prečo mu ich tají a ešte sa čuduje ze sa to chlapa dotklo..
@13uzivatelka11 Ako jedna z mala si pochopila.
Príde čas že TI zamáva na rozlúčku. A za to čo si si pri ňom našetrila nekúpiš žiadnu nehnuteľnosť. Aj aj mám našetrene dosť ale môj muž o tom vie a ešte mi vždy aj da na viac aby som si odložila ale vie o tom a nemáme pred sebou žiadne tajnosti mame aj každý svoje peniaze aj spoločne ale nikdy som mu netajila koľko mám a ani ON mne. Vzťah je o láske a dôvere a nie o tom že si odkladám na tajne peniaze. Som nemala prácu vždy čo niečo zarobila ale to čo robíš TY si myslíš že koľko tak vydrží. Uvedomuješ si že treba každý deň jesť, kupovať veci. Otázne je ak by sa niečo prihodilo niečo tvojmu priateľovi a nemohol by pracovať ma našetrene na nejakú horšiu chvíľu. Ja by som na jeho mieste dala len minimum čo treba a ostatok si odložila. Nechápem sa tak priživovať však ja by som s toho bola nešťastná keby môj partner to teraz myslím o tebe že nič neplatím ja by som sa hanbila takto žiť. A ešte si to chcela robiť na tajne a posla si screnshot ak si odkladám sama si sa prezradila .Ak niečo chceš robiť aby o tom nevedel tak rob tak aby si sa nechytila do pasce.
@simona20201309 aha takže aj jemu ostalo toľko nasporene bokom ako jej za tých pár rokov?
Myslela som to tak ze ak by on zatajil zvýšenie svojho platu a v dôsledku toho by sa ako rodina museli uskromniť oproti tomu čo mali.
Dva krát som si to musela prečítať, aby som pochopila.
Sa ti šetrilo, keď si si ani rohlík doteraz nemusela za vlastné kúpiť.
Zbalila by som ti igelitku a popriala šťastie aj s tvojimi 30timi tisícmi. Sa mi vždy lúbili takéto vychcané fešandy, čo sa ešte aj čudujú, že niekomu vadí, že sú vychcané.
@13uzivatelka11 však čítaj ďalej lebo ona vynosila, porodila, stará sa, tak ona môže. To je rezerva jej lebo si ju nevzal. Treba zatlieskať aká zodpovedná 😉 A muž nevďačník jeden, mal by ju pochváliť a byť na ňu hrdý. A on toto poznámky nemiestne si dovoľuje.
Viac menej som na tvojej strane a vacsina komentov je blbych, ak zvazime ze v kazdej diskusii o € sa pise, ze pocas rd ma rodinu financovat muz. Takze zas a znova sipim zavist, lebo vacsine uzivateliek sa o 30k na ucte moze snivat.
No popriadku. Nie ste manzelia, tj nemate spolocne financie. Predpokladam ze vacsinu z tych 30k si nasetrila pred tehotenstvom alebo z md na ktoru si si sama zarobila. Do tych mu je nic. Ked si 3 roky doma na rd, je prirodzene ze normalny chlap financuje vsetko.
Ale: 1. Neni povinny financovat tvoje vystrelky (ak su) typu 300€ kabela, wellness s kamoskou v tatrach za 400, next garderoba pre dieta za 200 a pod.
2. Po 3r dietata by ste mali nabehnut na system 50:50 (s ohladom na platy) co aj teba namotivuje do prace, a nie len uzivat jeho 4k v cistom, lebo potrebujes budovat karieru ak by ste sa rozisli.
Ak mate inac fajn rodinu, komunikuj, najdite kompromis.
ja sa staviam na tvoju stranu autorka . Spoločne ste sa dohodli že zostaneš ešte doma, doma si bola tri roky, lebo tak ste sa znova dohodli, on zarábal a ked chcel aby si zostala doma , tak mal prevziať finančnú zodpovednosť, čo aj urobil . Čas cez ktorý si sa mohla karierne uplatniť ti nikto nevráti , nikto . Za ten čas keby si sa plne venovala svojej práci si mohla poskočiť a niečo vybudovať, tento čas si venovala spoločnému potomkovi a ešte aj venuješ. Pokiaľ si doma , nech to všetko financuje partner, odkladaj si tých 300 eur teraz a ani to s ním nerieš. Keď začneš pracovať tak prispevaj percentuálne svojmu príjmu. Treba jednať rozumne s ohľadom na seba a dieťa. Vždy budeš v horšom postavení ako tvoj partner.
Ako si napísala autorka si nezamestnaná s malým dieťaťom a smiesnym mesačným príjmom tak asi čakal na tvojom účte tiež daku smiešnu sumu. Teraz sa s tým možno nevie vyrovnať, ze tam máš dáke peniaze. Neviem co mu presne vadí. Možno si myslel ze máš menej a tým pádom by si, keby nieco, bola na neho viac odkázaná. Možno si predstavoval ze pominas všetko a nebudeš mať žiadnu rezervu a vadí mu ze ju máš. Pritom on toto zarobí za 8 mesiacov.

@lonely66 mat dieťa je rozhodnutie dvoch. Ak by nesúhlasila je x spôsobov ako ho nemať