icon

Prečo sa v tejto spoločnosti zatracuje žena v domácnosti?

26. feb 2022

Casto sa to spomina aj tu na MK, ze zena na materskej, rodicovskej a nedajboze aj po uplynuti oboch je nejaka flakacka. Preco to tak je? Je to problem, ak nie je odkazana na dalsi prijem, lebo manzel to zabezpecil? Aj tu medzi nami je kopec zien, ktore to velmi odsudzuju a nejedenkrat sa vyjadruju az skaredo voci tym, ktore nepracuju. Preco? Casto sa tu spomina argument, ze to je mozne "iba" na Slovensku, 3 roky materska, ze inde maju iba 6 tyzdnov, alebo 3 - 6 mesiacov a potom sup do prace. Ale netreba si zamienat socialnu statnu pomoc, ktora sa cerpa tak kratko, s realnym naslednym pobytom v domacnosti. Ako pozeram, na zapade az 30% zien ostava zenou v domacnosti. To je dost vela na to, aby sme sa o nich vyjadrovali casto tak hanlivo.

zuzanockamt
5. mar 2022

@akje Ďakujem. A som spokojná 😊

leskovael
5. mar 2022

Bola som doma s jedným dieťaťom 6,5r. Resp najprv s ním doma a počas toho ako chodil do škôlky som bola v domácnosti a bolo mi šumafuk či to niekto "zatracuje", alebo si myslí že som bola lenivá a hocičo iné... Čo ťa vedie k tomu zamýšľať sa nad tým? Veď buď doma koľko chceš, kľudne aj celý život, ak to vyhovuje tebe aj mužovi, nevidím najmenších dôvod riešiť prečo niekto iní niečo nechápe, alebo čo si o tom myslí. Načo by sa mali akokoľvek kategorizovať tie, čo sú v domácnosti, tie čo idú späť do práce keď má dieťa pár mesiacov, alebo tie čo sú doma 3r a potom idú do práce a dieťa do škôlky. To je každého osobná vec a ani jedno nieje "dobré, ani zlé".

zmrzlinka2021
5. mar 2022

@zuzanockamt minule si niekde písala že vstávaš ráno o štvrtej aby si všetko okolo dieťaťa stíhala a ideš do práce. Sorry, ale dosť na prd fungovanie, doslova otroci a, preto ťa seru ženy, čo sú doma a ešte sú aj spokojne

zuzanockamt
5. mar 2022

@zmrzlinka2021 Áno, mám rada pokoj a systém, takže radšej vstanem skôr a rannú kávu si dám v kľude na gauči a keďže nie som zvyknutá vyspávať, tak mi to nevadí. Cez víkendy som tiež skoro hore. A veru mýliš sa, nič ma nehnevá (nebudem sa vyjadrovať vulgárne ako ty). Naozaj život puťky pre mňa nie je.

zuzanockamt
5. mar 2022

@zmrzlinka2021 Ja nikoho nenútim chápať môj život. Celkom ma baví ako si klepkáte po čele a krútite hlavami. Ja tiež nechápem puťky a krútim hlavou, no im by to vadiť nemalo a napriek tomu, že sú tak spokojné, riešia po netoch, že sú zatracované.

evelyn0303
6. mar 2022

@ckatka viem o com pises, ja som takto mile rada pomohla susedom,ked zrusili ranny klub a oni museli na 7.00 rano do sluzby a ozaj Nikoho ziadne decko nezaujimalo,ze co s nim bude.Mudrovat sa mudruje kazdemu lahko😎

jahoda_12
Odpoveď bola odstránená
jahoda_12
Autor odpoveď zmazal
number19
6. mar 2022

@zmrzlinka2021 "a, preto ťa seru ženy, čo sú doma a ešte sú aj spokojne"
Nikoho nestvu zeny v domacnosti. Len sa asi mnohe z nas cudujeme, ze mnohe zeny v domacnosti nemyslia v sirsom kontexte uvedomenia si vlastnej identity.

akje
6. mar 2022

@number19 by si sa mozno cudovala, co vsetko si zeny v domacnosti uvedomuju ;) to neustale podcenovanie je na co dobre?

evelyn0303
6. mar 2022

@scila nepoznam ženu/muža, čo si dobre zarobi,ma doma poriadok,navarené,venuje sa trpezlivo i a laskou deťom, chodi si po wellness,je štihly/-a,zdravý a este aj dobre vyzerá,to je scifi😀😀😀

evelyn0303
6. mar 2022

@scila ja som mala 2uzasne dokonale babatka,ani tisic eurovy zarobok by ma nedonutil odist od nich,spali ukazkovo,zubky neboleli,detske choroby nepoznam.🙂A tiez nerýpem do nikoho,kto to tak nemal.Milovala som sa o nich starat,nebola to ziadna obeta,ani nič.Bol to moj trvalý pracovny pomer.

jana_eyre_2
6. mar 2022

@akje na zvýšenie svojho sebavedomia, iný zmysel v potrebe niekoho podceňovať nevidím..

Pre ženu je jedna z najťažších veci nebyť ocenená.. a niektorým to tak chýba, že sa oceňujú samé hoc aj na sociálnych sieťach..

zmrzlinka2021
6. mar 2022

@number19 Ale to je velmi individualne, co ktora si uveduje a ako zmysla a predovsetkym akeho ma partnera, ci funguju ako rodina, alebo ako je dnes moderne "vypočitavo".
Tiez som volakedy ludi dost "krabickovala" ale cim som starsia, zistujem, ze vela veci je individualnych a specifickych.
A ono je super, ked zena sa najde v domacnosti a v "neziskovych" aktivitach, je stastna, ma naplneny zivot a ma manzela, co ju podrzi a on zas riesi financnu stranku rodiny a pravdaze aj "poistky" ak by sa mu nieco stalo.

zmrzlinka2021
6. mar 2022

@zuzanockamt
Ja ti nehovorim ze zijes zle, ja ti hovorim, ze ja by som tak nechcela fungovat, pretoze v praci sa musim naplno sustredit, mam dost velku zodpovednost a kebyze vstanem o stvtej rano a kmitam a pridem do prace na osmu, tak poobede uz len cumim do blba. Pre mna je podstatne zit, nie prezivat.
A vobec nechapem preco zeny, ktore su v domacnosti castujes pojmom "puťka". Ty si niekde pisala, ze s muzom mate delene financie, on svoje, ty svoje. V rodine, kde muz pracuje a zena je doma su peniaze spolocne, pretoze ten chlap si vazi podprou svojej manzelky a to, ze udrziavanie domacnosti a starostlivost o deti ma velmi vysoku hodnotu.
Skus si zaplatit opatrovaelku, upratovacku, kucharku...

zuzanockamt
6. mar 2022

@zmrzlinka2021 Ja sa viem sústrediť na prácu, fungujem úplne normálne. S manželom sa podieľame na spoločnom chode domácnosti, každý zo svojho účtu. Ja nikoho cudzieho v domácnosti nepotrebujem. A pokiaľ bude pracujúca žena kariéristka a krkavčia matka, tak dovtedy bude žena v domácnosti puťka. Mne sa žije dobre, netvrdím, že niekomu inému by môj život vyhovoval. Ja by som sa zase psychicky zrútila po troch rokoch s dieťaťom/deťmi doma. Každý sme inak nastavený.

zuzanockamt
6. mar 2022

@zmrzlinka2021 a o domácnosť sa majú starať obaja, nie všetko robiť sama žena ... U nás sa stará aj manžel.

zmrzlinka2021
6. mar 2022

@zuzanockamt ja sa vobec na pracujucu zenu nedivam ako na karieristku a krkavciu matku. Ak tomu spravne chapem, tvoje reakcie su formou "obrany" voci tomu ako teba niektori ludia posudzuju.
Mna vobec nezaujima "hodnotenia" inych - to, co ide z ust cloveka, vypoveda v prvom rade o nom samom

zuzanockamt
6. mar 2022

@zmrzlinka2021 s negatívnymi reakciami sa našťastie stretávam len tu na tejto ženskej sociálnej sieti (aj to o niečom svedčí). V realite nie, možno aj preto,že väčžina žien, ktorými som obklopená pracujú a neboli s deťmi dlho doma ( od rodiny počnúc a kolegyňami končiac).

evelyn0303
6. mar 2022

@zmrzlinka2021 🙂 niektore ženy za to poberajú ,plat,od muža, teda,ak to nie je nejaký škrob😀ved taka pomocnica v domacnosti stoji min.tisicku, teda tu v BA je to 1000+€

liljana
6. mar 2022

@evelyn0303 Keby si bola samozivitelka, das 1000 eur pomocnici v domacnosti? 🙂 Pomocnicu ma len ten a vtedy, ked na nu ma. Inak si musi clovek pomoct a upratat sam. Ked clovek nema na luxus, je zbytocne sledovat ceny za luxus.

zuzanockamt
6. mar 2022

@evelyn0303 A to si muž berie manželku ako upratovačku, kuchárku atď ? Veď domácnosť patrí obom,tak nech sa podieľajú obaja.

evelyn0303
6. mar 2022

@zuzanockamt takisto ako moze byť zena nemožná gazdinka,tak aj muz moze byt nemozny a nepouzitelny doma ako ,,gazda,,😀

evelyn0303
6. mar 2022

@liljana Ja nikomu nič nemusim davat, ale sledujem pracovné inzeráty😎

zuzanockamt
6. mar 2022

@evelyn0303 Áno, môže, nikto nekáže mužovi variť, piecť. Ale povysávať, umuť dlážky, kúpeľňu,wc atď snáď aj nepoužiteľný zvládne.

number19
6. mar 2022

@evelyn0303 Aky gazda, aka gazdina. To ziju vsetky zeny v domacnsti v 300m2 haciendach so stadom oviev, kde treba este aj pole poorat?
Lebo ak sa bavime o upratani si svojich 150m2 tak tam nevidim ziadnu potrebu dodatocnej pracovnej sily. Dvaja dospeli za pomoci deti to v pohode musia zvladnut.

Ak ma niekto gazdovsky dvor, tak tam funkciu zeny v domacnosti - gazdinej chapem.

evelyn0303
6. mar 2022

@number19 😀Ďakujem za vysvetlenie pojmov a aj trošku matematiky.Niekomu staci , iba,90m2 s vyhladom na prirodu v hlavnom meste a ti so 150m2 sa mi najviac stazuju, ze musia iba upratovat😀Cela rodinka,super🤣

liljana
6. mar 2022

Ako podotkla Heleninamama, zeny na sk sa chcu hrat na zeny v domacnosti s manzelovym prijmom 1200-1500 eur a hypo na krku. Jemu za mlada vyhovuje, ze doma nemusi hnut prstom, nedochadza mu, ze nic neodlozia. Jej sa nechce do prace, tak to zdovodni, ako moc prace ma s domacnostou. Ako blby a blbsi pri rozvode sa budu potom bit o jedinu ledva splatenu nehnutelnost a o vyzivne. Nehnutelnost budu musiet predat, nebude to dnes stacit ani na dve male bytiky. Od stareho chlapa po celozivotnej drine, ktory pojde s platom smerom k dochodku kvoli coraz nizsej vykonnosti coraz nizsie, budu darmo cakat vyzivne tisice eur mesacne, aby mohli dalej sediet doma.

liljana
6. mar 2022

Da sa zhrnut, zena v domacnosti, ktora si nenasla mega multimulionara, ale maju v rodine priemerny prijem, si dnes jednoducho prejeda zdroje na starobu.

zmrzlinka2021
6. mar 2022

@liljana Ale zena v domacnosti ma pracu - jej praca je domacnost a starostlivost o deti. V klude poprace, navari, riesi deti, venuje sa im a ma VOLNY cas na vztah s muzom, zazitky, sebaregeneraciu, fitko.. kym vacsina zien v slovenskych rodinach (kde vacsinu prac v domacnosti stale robia zeny) pride o piatej s vyplazenym jazykom domov a zacina "sichtu" toma... Vecer odpadne do postele, vycerpana, neraz s nadvahou, chorlava...

Praca v domacnosti je normalna praca a zrely normalny milujuci muz si vazi tuto pracu, ktora sice nie je ohodnotena "mzdou", ale ma extremny prinos pre rodinu...

Na taketo fungovanie vsak treba dvoch vyrovnanych jedincov, ktori chcu ist touto cestou a vyhovuje im to obom. Normalne takto rodiny funguju.