icon

Prečo sú dnešné babky menej ochotné strážiť vnúčence?

30. nov 2025

Ahojte mamky.. zazili ste nieco podobne? Ako ste potom dalej fungovali?
Dnes mame s manzelom vyrocie svadby, tak sme chceli zbehnut na rychlu “veceru” a maly vianocny nakup darcekov detom a poprosili sme o pomoc starych rodicov. Nepomaha nam inac nikto, manzelovi stari rodicia ktori byvaju od nas hodinu videli nase deti naposledy pred rokom, starsieho (4r) tak max 10x a mladsieho (16m) tak 3x. Proste nemaju zaujem - neriesime.
Dnes sme teda boli bez deti 2,5h a skoncilo to telefonatom od vynervovanej mamy, ze si nevie dat rady (jej slova), ze starsi robi mladsiemu zle - bezne spravanie dvoch surodencov. Pribehli sme do minuty lebo sme uz boli na ceste. Ona cela vynervovana na mna vyskocila so slovami, ale este mi nastavis tv lebo mladsi niekto tukol a rozladil mi ju! Situacia bohovska, hoci neviem ovladat kazdu jednu tv na tejto zemi tak som jej ju po minute nastavila a s nervami aj s detmi hned odisla. Podakovala som sa a vyslo zo mna, ze uz nikdy nic od nej nebudem chciet.
Je toto normalne? To fakt nam mladym nemoze nik pomoct? My sme u babky travili vela casu.
Kazdu chcilu ma poznamky k nasim detom, ze keedy pridete k babke na navstevu, kedy pridete spat. A ked chcel starsi prespat, tak si nasla vyhovorku preco sa jej neda.
Toto spravanie tak boli.

anonym_6a93f4
1. dec 2025
@anonym_d09b0e

Tvoja mama zrejme nerátala s tým, že budete preč až 2,5 hodiny a haranti sa budú správať ako zmyslov zbavení. Mala si jej poďakovať a nie ešte pindať, že už od nej nikdy nič nebudeš chcieť. Ne.ebali ste si deti, tak sa o nich starajte, nikto nie je povinný vám ich strážiť. Bola to jej láskavosť, nie povinnosť.

@anonym_d09b0e haranti? 16 mesacne a 4 rocne dieta?

alenka58
1. dec 2025
@jvasenka

@alenka58 tak teba ako babku by som si adoptovala.. tak to ma byt🙂

@jvasenka si zlatá

alenka58
1. dec 2025
@anonym_f06ca0

@anonym_autor všetky mamičky, ktorým babky nepomáhajú. A zamysleli ste sa niekedy, že tie babky majú už svoj vek, alebo si myslíte že v 55, 65, alebo 75 ročný človek sa cíti tak ako vy? Čo máte 25, 35 rokov? Trocha empatie by vám nezaškodilo. Keď raz budete v menopauze, kĺby bolieť, tlak vysoký, cukrovky a kade čo, ak k Vám dôjde mladá s deckami, tak potom uvidíte, čo ste tu za bludy písali.

@anonym_f06ca0 ja mám veľmi ťažkú diagnózu, ale ja vždy pri vnúčatách pookrejem a zabudnem na to, ak to vidíš tak "ak k Vám dôjde mladá s deckami" tak sa nečudujem, pre mňa sú to najväčšie lásky môjho života

gab1sol
1. dec 2025

@anonym_autor úprimne, nečítala som komentáre, takže reagujem len na tvoj úvodný príspevok. Je to veľmi individuálne - ako deti sme chodili na prázdniny len v lete, kedy rodičia museli pracovať a babka už bola na dôchodku, tak nás všetky vnúčence strážila - rozumej, vypustila nás von a celý deň o nás nevedela. Nikdy to nebolo tak, že nás strážila, aby rodičia mohli ísť osláviť výročie alebo niečo podobné… U druhej babky som snáď ani nespala.
Teraz, moje deti chodia na prázdniny vždy, keď sa dá… Rodičia ich postrážia, keď potrebujeme a je to možné (bývame 200km od seba, takže nebavíme sa o romantickej večeri). Rozdiel vidím hlavne v tom, že babku si pamätám ako dôchodkyňu, moja mamina pracovala ešte 3 roky dozadu (alebo kedy presne to nastúpila na dôchodok). Dovtedy prázdniny neboli, lebo chodila do práce. A aj keď sú ochotní často cestovať aj tých 200km, aby postrážili, zariaďujeme sa po svojom. Užívame si chvíle vo štvorici, chodíme na pobyty, fungujeme ako rodina. Deti vyrastú a ešte si užijeme jeden druhého aj osamote. A napríklad, často sme využili aj tie spomínané pobyty - deti sme uložili, zapli vysielačku a v rámci hotela sme išli do reštaurácie alebo hotelového baru. Tiež doma sme si urobili romantiku, keď deti zaspali…
Netreba zovšeobecňovať. Sú mladí, ktorým má kto pomôcť, sú mladí, ktorí nepotrebujú pomôcť (v tomto smere) a sú mladí, ktorí vyžadujú pomoc ako niečo automatické, že musí byť. A myslím, že tvoja reakcia na mamu nebola úplne správna. A na druhej strane, ani ja sama by som deti neposlala k niekomu, s kým sa poriadne ani nestretávajú (teraz myslím mužových rodičov).

klotildabazarik
1. dec 2025
@anonym_autor

@biba_18 mama 61 otec 57. Obaja su duchom mladi, moderni ludia. Ja mam 31.
Pritom brat, ma dve dcery, (7 a 5) a nasi ich strazia dost casto, volaju ich aj na dovolenku, na vylet kde im pomahaja postrazit..
my sme boli aj na dovolenke sami ked mal mladsi 9 mesiacov..ani by nam nenapadlo niekoho volat a pytat o pomoc. Zvladame vsetko sami aj ked je to nerocne, ale to je proste rodicovstvo. No dnesna situacia ma to sokovala.

@anonym_autor ja to skor vidim tak ze o tvoje deti nemaju "zaujem" lebo su mladšie co s takym babetkom a 4 rocnym nic moc, ked uz s tymi starsimi si mozes aj pokecat 😂

anonym_31857c
1. dec 2025
@sss777

@anonym_autor
Mám ešte relatívne mladých rodičov, ktorí žijú naplno, takže dovolenkujú, majú svoje záľuby a dosť vlastného programu. A ja som sa to vďačná. Deti mi za 6 rokov strážili asi 2x a to preto, lebo chceli oni. Keď chceme s manželom niekam ísť, zabezpečíme opatrovateľku, moji bratia to majú zariadené rovnako. A nikto nerieši pokazene televízory a napätie v rodine.

@sss777 no toto je super, ked to vsetci vidia rovnako:"Keď chceme s manželom niekam ísť, zabezpečíme opatrovateľku, moji bratia to majú zariadené rovnako." U nas je to tak, ze my musime riesit opatrovanie tiez opatrovatelkou, lebo po prve stari rodicia robia s detmi nebezpecne veci, takze to mi nestoji za to, aby sa nieco stalo a po druhe to 3 zo 4 nasich surodencom nevadi, oni tam poslu svoje deti kazdu chvilu, takze stari rodicia uz ani nemaju kapacitu, ked sa maju starat o tolko deti naraz. Ja som potrebovala opatrovanie raz za dva roky, dohodnute polroka dopredu, na 3 dni, presne povedane, co nemaju robit (vozit bez autosedacky a pod) a moja svagrina, ktora bola na materskej im presne na ten cas prinesie starsiu na cele dva dni aj s prespatim a na jeden den z toho este muza s mladsim k nim posle. Tak ona sama doma leharo, svokrovci pretazeni a ja nervy, ze to zase ide tak nejako samospadom, ze snad sa len nic nestane.

biba_18
1. dec 2025

@anonym_6a93f4 harant je dieťa ktoré nesedí ako pecka kam ho položíš ...

anonym_90b3bb
1. dec 2025
@ketrin1984

@anonym_90b3bb
Ono teraz sa ešte cítia dobre,nepripúšťajú si vek ale príde čas keď budú potrebovať pomoc.No keď si nevybudujú citovú väzbu s vnúčatami nech potom nečakajú...Tak ako si teraz mladí majú platiť opatrovateľky k deťom tak si ich budú aj oni v starobe.Je to smutné kam to speje ale najhorší sú tí čo paradadoxne dostali v mladisti tej pomoci od svojej rodiny najviac.Ale vrátiť to ďalšej generácii už nevedia.A koľkí z nich sú domasedi,žiadni pracujúci a aktívni ľudia...

@ketrin1984 tak tak. Pises to uplne presne. Paradoxne tie, ktoré tu pomoc využívali automaticky teraz nemajú na nic čas a sú zaneprázdnene až až. Za mna občasná pomoc, postrazit na 2-3 hodinky ju uplne normalne. Smutné je, ze sa vytraca nejaká tá rodinná súdržnosť. A potom sa budú diviť, ze vnúčatá o nich nemajú záujem a neprídu ich ani pozrieť.

lienka.7
1. dec 2025
@anonym_d09b0e

Tvoja mama zrejme nerátala s tým, že budete preč až 2,5 hodiny a haranti sa budú správať ako zmyslov zbavení. Mala si jej poďakovať a nie ešte pindať, že už od nej nikdy nič nebudeš chcieť. Ne.ebali ste si deti, tak sa o nich starajte, nikto nie je povinný vám ich strážiť. Bola to jej láskavosť, nie povinnosť.

@anonym_d09b0e ty si ale ze normalne mimo 🤦‍♀️

anonym_90b3bb
1. dec 2025
@sss777

@anonym_360ed6
Aj za 3 hodiny sa toho môže stať veľa.
Ja len nerozumiem tomu očakávaniu, že by proste MALI pomáhať. Každý sme sa rozhodli mať deti dobrovoľne, teda aspoň mne ich nikto nenechal pred dverami. Pred týmto rozhodnutím sme sa s mužom zamyslali, čo a ako bude.
Kto bude na materskej, kedy sa prestriedame, ako nám to vyjde finančne, kto bude strážiť, keď nebudeme môcť my. Snáď to tak robia všetci, nie? Lebo ak áno, tak nerozumiem tomu sklamaniu autorky. Nebolo by jednoduchšie mať v zálohe nejakú milú slečnu na stráženie? Minimálne by sa zabránilo rodinným sporom

@sss777 keď sa na to pozerám tvojou optikou, tak pevne verím, že sa potom takíto ochotní starí rodicia zamýšľajú aj ned tým, čo bude s nimi v budúcnosti. Žeby mali mat aj oni v zálohe nejakú tú opatrovateľku, ktorú si samozrejme aj zaplatia. Uplne chore takéto zmýšľanie.

biba_18
1. dec 2025

@anonym_90b3bb predpokladám ale že tí rodičia sa o svoje deti riadne starali ... takže deti im vrátia starostlivosť o nich nie o vnúčatá ...

anonym_b245fe
1. dec 2025

Ja dve deti nikdy nestrazim. Nie som ochotná počúvať ich neustále hádky a vykrikovanie po sebe. Môžu byť u mňa len po jednom.
Aj vy raz budete mat 60+,tak samy uvidíte aké nervy sú to.

3petka
1. dec 2025

@anonym_autor mame to iste… keď treba náhodou nikam bez deti tak max 3 hodiny, staršieho si zoberú už aj na týždeň cez letné prázdniny. Ale musím sa im doprosovať mesiac a pritom dieťa tam rado chodí.
Mame s mužom kde tu nejaké letné akcie kde treba byt aj 2-3 dni no musíme sa deliť, nikdy si to nevieme užiť spolu lebo čo ak by 2,5 ročný náhodou nejedol. A takéto…. No naučili sme sa žiť sami pre seba a nič neočakávať.

really8
1. dec 2025
@anonym_b245fe

Ja dve deti nikdy nestrazim. Nie som ochotná počúvať ich neustále hádky a vykrikovanie po sebe. Môžu byť u mňa len po jednom.
Aj vy raz budete mat 60+,tak samy uvidíte aké nervy sú to.

@anonym_b245fe vidim moju 80 rocnu babku ktora nas mala aj tri naraz na prazdniny. Ja so sesternicou sme tam v lete boli aj mesiac v kuse. Najkrajsie prazdniny

autor
1. dec 2025
@anonym_f3f73d

@jvasenka si prečítaj autorkin príspevok poriadne.

Kopírujem:
Nepomaha nam inac nikto, manzelovi stari rodicia ktori byvaju od nas hodinu videli nase deti naposledy pred rokom, starsieho (4r) tak max 10x a mladsieho (16m) tak 3x. Proste nemaju zaujem - neriesime.

@anonym_f3f73d
@anonym_f3f73d ja som to napisala v rychlosti zie - myslela som manzelovych rodicov - starych rodicov nasich deti.

Moj manzel uz nema svojich starych rodicov.

autor
1. dec 2025
@kiki68

@veklipo toto je zial o povahe, moja svokra prave berie deti von, do zahrady, ihrisko, mesto, muzea, proste robi aktivny program. Alebo hra na gitare a maly tancuje, Telka ide az ked je na nu taka vhodna pauza. Ale tak ona je mrstna a aktivna, kazdy den plava.

@kiki68 uzasna, klobuk dole. Toto u nas nehrozi..

tinka3435
1. dec 2025

Vedia čo to obnáša a chcu mať od takých veci už pokoj bohužiaľ

autor
1. dec 2025
@anonym_f06ca0

@anonym_autor všetky mamičky, ktorým babky nepomáhajú. A zamysleli ste sa niekedy, že tie babky majú už svoj vek, alebo si myslíte že v 55, 65, alebo 75 ročný človek sa cíti tak ako vy? Čo máte 25, 35 rokov? Trocha empatie by vám nezaškodilo. Keď raz budete v menopauze, kĺby bolieť, tlak vysoký, cukrovky a kade čo, ak k Vám dôjde mladá s deckami, tak potom uvidíte, čo ste tu za bludy písali.

@anonym_f06ca0 moja mama ma 61. Je zdrava. Ale ze totoalne zdrava. Svoju mamu ma v dss. Ma sedave zamestnanie. Po praci lieta po secondhandoch, po nakupoch. Je moderna babka. Vzdy vyobliekana, upravena. Nie je ubolena ani unavena.

zara3
1. dec 2025

Ja si viac myslim, ze dnesne matky beru ako samozrejmost, ze im niekto furt bude strážiť deti a hlavne sup ku starkym naj mame klud aj my. To tak predtym nebolo, rodicia boli viac rodiciami a uvedomovali si svoje povinnosti a nezatazovali ostatnych. Je nieco ine, ked deti idu ku starkym, ked starky chcu a nieco ine ked sa to ocakava, ze aj oni sa musia starat ci zapojit do strazania..
Coze? Vsak starky uz vychovali vas, oni tiez chcu mat svoj klud.

beronsche
1. dec 2025

@anonym_autor toto je o ľuďoch, nie o dobe..
Je to smutné, ale je to tak. Sama rozmýšľam, čím to môže byť...
Možno vzťahy sú len také vlažné.. ale toto musíš vedieť ty.

Moji rodičia nase deti milujú (je to samozrejme obojstranné, deti zase zbožňujú ich) a nemajú problém postrážiť, ak potrebujeme a to bývame 200km od seba.
Manželovi rodičia nemajú záujem. Oni ani k nám nechodia, len my tam, na zdvorilostné návštevy. A deti k nim idú "nasilu". Žiaden vzťah. Tiež tomu nerozumiem, prečo to takto chcú. Vitálni ľudia.
Ja ani nepotrebujem ich pomoc, len mi to je ľúto, lebo pre deti sú to vlastne cudzí ľudia a to ich vlastným pričinením.

anonym_4c7c9d
1. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_f06ca0 moja mama ma 61. Je zdrava. Ale ze totoalne zdrava. Svoju mamu ma v dss. Ma sedave zamestnanie. Po praci lieta po secondhandoch, po nakupoch. Je moderna babka. Vzdy vyobliekana, upravena. Nie je ubolena ani unavena.

@anonym_autor ako počúvať náreky, že boli zlí atď radšej budem sedieť doma.Sama sa ponukla.. nikdy mi mama nevolala, že deti nezvláda.Takato služba je k ničomu nabudúce budeš vedieť.Dnes sú všetci egocentrici Naša suseda má 68r a denne vlaci vnúčatá po ihriskách.Moja svokra má toho straaasne veľa už aj svokor povedal, že celé dni sedi mna FB, navarí na 3 dni a nič nerobí😜aspoň on ich cez víkend na chvíľku zoberie do lesa, na ihrisko.Ale aj som to predpokladala, že ona je taký typ preto od nich nič nechceme.Svokor sa veľa venoval aj svojim deťom ona bola unavená celý život

beronsche
1. dec 2025
@zara3

Ja si viac myslim, ze dnesne matky beru ako samozrejmost, ze im niekto furt bude strážiť deti a hlavne sup ku starkym naj mame klud aj my. To tak predtym nebolo, rodicia boli viac rodiciami a uvedomovali si svoje povinnosti a nezatazovali ostatnych. Je nieco ine, ked deti idu ku starkym, ked starky chcu a nieco ine ked sa to ocakava, ze aj oni sa musia starat ci zapojit do strazania..

@zara3 nesúhlasím, veľmi skatulkujes. Ziadne dnešné matky..
Každý je iný a toto platilo odjakživa.

Hádam ake je len jeden výrazný rozdiel, v porovnaní s minulosťou a to ten, že vtedy boli babky doma na dôchodku už od cca 55r.
To ale neznamenalo, že sa všetky nadšene starali a pomáhali..

anonym_4c7c9d
1. dec 2025
@zara3

@zara3 aké často?Zdá sa ti, že ich autorka každý víkend posiela k babke?Trt boli viac rodičmi deti behali po vonku a rodičia si robili svoje.A hlavne toľko nepracovali nemali toľko povinnosti.Kto chce a má rád rodinu vie aj na záhrade robiť a deti im pomáhajú a majú zážitky.Moja kolegyňa vstáva skoro ráno v sobotu, lebo prídu vnúčatá už ma navarené, napečené a celý deň sa im venuje.To je o pohodlnosti a povahe.Stare matere toho zvládli raz toľko neboli také utlocitne.

anonym_f3f73d
1. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_f3f73d
@anonym_f3f73d ja som to napisala v rychlosti zie - myslela som manzelovych rodicov - starych rodicov nasich deti.

Moj manzel uz nema svojich starych rodicov.

@anonym_autor ale ja viem. Však si to napísala hneď na začiatku. Preto som to ďalej nerozvíjala. To len niektoré nevedia čítať

biba_18
1. dec 2025

@anonym_4c7c9d a také útlocitné neboli asi ani dcéry a nevesty predpokladám ... že sa nerúcali, keď mama a svokra dali deťom do ruky rožok s maslom a čokoládu a nie ražný chlebík a bio čokoládu alebo dokonca iba doma sušené ovocie ... a určite nám babky nerobili animátorov - vypustili nás na dvor alebo na ulicu a robili svoje ... neviem vôbec, či nás stará mama mala vo veku 4 a 1,5 roka sama aby sme boli bez mamy ...

anonym_5ccf69
1. dec 2025
@anonym_f06ca0

@anonym_f06ca0 v 55 nevládat. ako prepáč tu niektoré po 40 ešte rodia.. moja ma po 50 a chodí cvičiť ale ok. sak kto chce výhovorku si stále nájde

biba_18
1. dec 2025

@anonym_5ccf69 ja nevládzem. vstávam každý deň o piatej ... mám aj bez detí dosť aktivít. fakt nevládzem ...

anonym_5ccf69
1. dec 2025
@anonym_f3f73d

@anonym_5ccf69 sa nauč čítať. A skús si to prečítať ešte raz a až potom reaguj

@anonym_f3f73d čítať viem a chápať tiez.. ak nemajú prarodičia záujem vidieť vnúčence asi ich autorka nebude prosiť o pomoc..prababka mojej dcéry je na tom lepšie zdravotne a energicky ako jej dedo

anonym_90b3bb
1. dec 2025
@janickacrazy

@anonym_2cbaef sú aj rôzne agentúry, ale tam je to drahšie

@janickacrazy vsak aj z agentúry príde cudzia osoba. Moja by s nikým cudzím, koho vidí 1x ani nebola. A ani ja by som takto nikoho cudzieho si do bytu nepustila.

anonym_f3f73d
1. dec 2025
@anonym_5ccf69

@anonym_f3f73d čítať viem a chápať tiez.. ak nemajú prarodičia záujem vidieť vnúčence asi ich autorka nebude prosiť o pomoc..prababka mojej dcéry je na tom lepšie zdravotne a energicky ako jej dedo

@anonym_5ccf69 neotravuj, keď nevieš čítať. Ja som sa pýtala či čaká pomoc od praprarodičov tých detí nie babku a dedka. Tak už ma fakt neoznacuj. Autorka sama odpovedala, že myslela rodičov manžela a nie starých rodičov. A že sa pomýlila v prvom príspevku. Aj to by si vedela, keby si vedela čítat poriadne. To len ty furt nechápeš a otravujes