Prečo sú ľudia kritickí voči tým, čo nechcú deti?
Ahojte, chcela by som dosiahnuť slušnú diskusiu na tému ľudia, ktorí nechcú mať deti. Prečo keď sa niekto vyjadrí, že nechce mať deti (je jedno pre aké dôvody). Tak sa ho ľudia snažia presvedčiť o opaku, poprípade sú rovno naozaj hnusní. Čítala som nedávno príspevok o tom, že sa nejaká modelka rozhodla nemať deti a tie komentáre pod tým boli podľa mňa naozaj až moc, toľko nenávisti k človeku, ktorý vlastne nič zlé neurobil, len sa proste rozhodol nemať deti. Nerozumiem tomu naozaj. Ako to vidíte vy? Zaujíma ma váš pohľad😊

Lebo ludia maju pocit, ze len ich vzorec na zivot je ten jediny spravny. Podla nich, ked sa nieco vymyka “normalu” (ale kto urcuje co je a co nie je normalne) je automaticky zle.
Ja mam 27 rocnu neter. Deti nechce, neplanuje… nikto to neriesime. Je to jej zivot, jej rozhodnutie a ma na neho plne pravo…
@espeo vrchol sebectva je mat deti a počítat s tym, že ti na úkor vlastneho života a psychického zdravia budu meniť plienky a stanu sa opatrovateľkami na plný úväzok. Používať toto ako argument prečo mať deti mi príde strašne. Ja dieta mám a nikdy v živote by som nechcela aby si 5-10 rokov zo svojho života premárnila tym že sa stane opatrovateľkou na plný úväzok. Samozrejme budem rada, keď mi ako dieta pomôže k lekárovi či raz za čas príde pomôcť s upratovaním ale dosť nahovno by som sa cítila keby tomu musí venovať všetok svoj voľný čas len pre to ze ja som jej dala život. Pretože aj to, ze žije je moja voľba a ona s tym rozhodnutím nemá nič a nemá prečo mi to oplácať takýmto spôsobom. Takže áno, chápem veľmi ľudí čo nechcú mať deti. Poznám veľa žien čo deti mali lebo sa to od nich čakalo, rodina a partner tlačili a keď prišiel ten kolobeh starostlivosti, škôlky školy krúžky tak si uvedomili, že tie deti síce maju radi (lebo veď hormóny to inak nejde), ale ten zivot s nimi nie je to čo od života chceli a vlastne sú nešťastne práve kvôli tomu ze sa stali matkami. Veď nerobme tu z materstva nejaký zmysel života. Ja síce nie som ten prípad, ale tiež som bola do toho trošku dotlačena zo strany muža a rodiny a aj napriek tomu ze malú milujem, materskú si neužívam absolútne a počítam dni, kedy už mala bude môcť ísť jasle a ja vypadnem do roboty aspoň na polovičný úväzok.
@lenkakravcova Ale co ty vies co bude za par rokov?Mozno vojna,mozno dalsia epidemia-pises ako nejaky sektar.A co tak nas tu premnozia a co?Co myslis co to znamena-ze my ostatni ze konvertujeme a budeme tiez is?Len aby sa v eu is neoslabil a z moslimov budu nakoniec neverci😅
To je také smiešne s tou predstavou z minulého storočia že budem v stvorgeneracnom domčeku so zvieratkami a vnúčatami ktoré sa o mňa postarajú a budú mi menit plienky. Reáli súčastnosti je taká že deti 40r častokrát ušli pred svojimi matkami takmer na opačný koniec sveta a nie jedno ale všetky🙂
Je úplne jedno o čo ide, či o deti alebo príchuť jogurtu.. na čokoľvek povieš svoj názor, vždy sa nájde niekto kto má potrebu vysvetliť ti ako strašne sa mýliš a musí ti svoju pravdu zdôvodniť.. na nete to je veľmi obľúbena činnosť.. 😅
Každého osobná vec či dieťa chce alebo nie. Nerozumiem čo koho dotoho. A tieto urážky na sociálnych sieťach, tak človek musí očakávať spätnú väzbu pozitívnu aj negatívnu. Ľuďom sa nedá vysvetliť, že nemajú urážať a ponižovat druhých. Nie každý sa vie slušne správať ak nesúhlasí s názorom druhej osoby.
@lavender94 pochybujem, že ľudia pri rozhodnutí mať deti mieria hneď na to, aby ich mal kto raz doopatrovat.Ani ty nevieš či budeš tak nad vecou, keď náhodou tu opateru či zavezenie do nemocnice budeš potrebovať😏alebo budeš vdova či akýkoľvek iný rodinný problém.Kolegovia, kamaráti, susedia budú vždy len cudzí.
Keď čítam tie príspevky tak ma konečnom dôsledku napadá len jedno. V podstate tie, čo nechcú mať deti rátajú s tým, že iné budú mať a tie sa budú o nich starať za peniaze čo ušetrili na deťoch. O ľudí sa musia starať väčšinou ľudia. Nikomu nenútim mať dieťa. Ale kolobeh života nezmeníme.
@marikama a problém vznikne vtedy, keď ľudí, ktorí sa rozhodnú nemať deti bude tak veľa, že tí, ktorí sa rozhodnú mať deti nebudú zvládať "zásobovať" svet deťmi. Bohatý vyspelý svet nebude mať problém, lebo tam prúdia ľudia z rozvojových krajín, otázka je, kto príde pracovať na Slovensko....
@eliska13 na tom aký bude môj názor keď budem v starobe polodementna vôbec nezáleží. Nehovorím, že nebudem rada keď mi moje dieta donesie nakúp alebo ma niekde odvezie, ale nemôžem čakať že si podľa toho bude permanentne zariaďovať život. Prajem si aby keď ten čas nastane som skončila v slušnom domove, kde bude o mňa postarané a nie aby moje dieťa vyslovene márnilo roky života tým že sa zoderie pri nemohucej matke. Taký život snáď nikto normálny pre svoje dieťa nechce. Takto je lepšie aj tomu starému človeku. Jednoducho žiadne dieta svojim rodičom nedlži nič. To že ho mali bolo rozhodnutie rodičov, tak maju za neho zodpovednosť. Ale ked sa to dieta rozhodne žiť na druhom konci sveta nemôžu to pokladať za zradu.
@marikama Populacia rastie takou rychlostou, ze deti pre "zachovanie rodu" ozaj netreba..https://ourworldindata.org/population-growth-ov...
@lavender94 tak, snáď nikto nepočíta s tým, že jeho vlastné deti sa budú oňho starať roku na úkor svojej vlastnej rodiny a utierat mu zadok. Skôr som to myslela a myslim stále tak, že potrebuješ (my ľudia potrebujeme) ďalšiu generáciu, aby to tu fungovalo. Aby niekto napríklad pracoval v tých bankách a investičných fondoch a pracoval s peniazmi a zhodnocoval ich aj pre ludi, ľudia, ktorí si myslia, ze peniaze su ich budúcnosť... Asi nikto, keď si zakladá rodinu, nemysli na to, že mu budú vlastne deti 10 rokov vymieňať plienky. Na Slovensku je momentálne asi milión sebcov, na ktorých pracuje ďalších milión ľudí (zvyšok je štátna správa, deti, 200 tis živnostníkov, ktorí odvody neplatia...), ktorí poberajú dochodok z priebežného systému. Zakladateľka tejto diskusie chcela normálnu diskusiu, tak som chcela normálne prispieť, ako to vidím ja.
Píšeš, že nerobme z materstva zmysel života. To fakt? Pre väčšinu zien je práve toto zmysel časti života a je to úplne prirodzené. Na šťastie. Ty chod do práce čo najskôr, keď ta to doma nebaví. A dufaj, ze to nebudes lutovat. Aj ja som išla, lebo ma to doma nebavilo. A az po 40tke mi došlo, že nie roky na materskej s deťmi boli stratené, ale roky v práci na úkor rodiny. Ale cas sa nedá vrátiť späť...
@lenkakravcova Vidim ze tvoju diskusiu kvoli porusovaniu pravidiel zrusili.Nieco si pisala ale uz to neukaze.Moja otazka znela,ty taka dobra moslimka v ktorej banke mate pozicku na Slovensku?
@lenkakravcova teroristi to tu nikdy nenahradia, pretoze je to upadkova viera chudobnych, primitivnych ludi... moslimovia nedokážu budovat, len nicit. ano, mnozia sa tu nekontrolovatelne, ale staty ich uz zacinaju chvalabohu vyhanat, prisnejsie monitorovat 🙂 skor ci neskor im budeme musiet vyhlasit plnu vojnu a v nej zvitazime ako rozvinutejsia kultura, oni maju len kamene :D
@lenkakravcova slobodu a cudziu kulturu.co prospesne islam kedy vytvoril?
@dogblock Ako ja konkrétne ničím tvoju kultúru? Veď keď žiješ podľa svojej kultúry, tak ju prehĺbuješ. Ak ju nežiješ, zanikne. Nie je náš problém, že kultúra sa mení. Ak ľudia zmenia názor, zmení sa kultúra.
A islam? Islam je náboženstvo od Boha. Polož si otázku: čo prospešné Boh vytvoril? A potom sa zamysli nad odpoveďou.
Byť mamou/otcom/rodičom je rozhodnutie na celý život. Preto je to rozhodnutie veľmi doležite. A ak to niekto neciti je to jeho rozhodnutie a je potrebne to akceptovat. Nič viac.
@lenkakravcova áno máš pravdu. Ak ľudia nežijú tú svoju "kultúru" tak zanikne. Zanikli mnohé kultúry v histórii ľudstva, je vysoko pravdepodobné, že aj tie dnešné kultúry raz zaniknú.
Čo sa týka islamu ako náboženstva od boha.... vyznávači každého náboženstva si myslia, že je od boha, že je to pravé. Takže v žiadnom prípade nemôžeš pripisovať to, čo prospešné Boh vytvoril práve Tvojmu náboženstvu.
@mikasa_ackerman ja nebudem mat deti..necitila som to nikdy , otravuju ma, vadi mi krik ,mam rada svoje pohodlie a som prilis sebecka sa toho uz teraz vzdat..mozno budem raz lutovat ,ktovie..ale nie je to nieco co skusis a ked ti to nevyhovuje ,vycuvas z toho..a nechcela som byť ďalšia frustrovaná neuroticka matka zjapajuca na svoje dieťa,len preto ze je z materstva nešťastná.
@eniaq nie, nie ja som muslimka 🙂 . To je v poriadku. Ja som tiež bola vychovávaná ako kresťanka. Neskôr som sa posunula ďalej (a nie kvôli mužovi).
@zltalienka áno, tak. Každé spoločenstvo má svoj začiatok, svoj priebeh, vzostup a koniec. Civilizácia po civilizacii. My dnes ani len netušíme koľko civilizácií ľudí pred nami zaniklo (lebo všetko na Zemi je len prach prachu - po 4000 rokoch netušíme nič..).
To nie je o Tom, žeby som to ja pripisovala náboženstvu. Môj názor je v tomto nepodstatný. Islam doslova (v slovotvornom zmysle) znamená podriadenie sa do absolútnej vôle Božej, čo znamená, že každý, kto tak urobil (podriadil sa do vôle Božej), snažil sa tak žiť - a teda konal v mene islamu. Či u pred 1000 rokmi Mesiáš Ježiš alebo pred 3000r iní proroci a ich nasledovníci. V tomto zmysle môže islam napr i za to, že Ježiš učil ľud Evanjelium, ktoré mu bolo dané. Rovnako tak za to, keď Mojžiš učil ľudí Torah alebo keď proroci východných krajín (Čína, Ázia) viedli tamojšie obyvateľstvo k monoteizmu islamu (dnes z neho máme zachovanú vetvu taoizmu). Ak sa pozrieš na akúkoľvek časť Zeme, do akýchkoľvek dejín ľudstva opakuje sa tam vždy určitá správa - "Boh je Jeden, konajte morálne, civilizácie ktoré sa odklonia-zaniknú". V každej jednej dnes existujúcej civilizácií je napr silný príbeh o potope sveta ale i menšie príbehy o vzostupe, páde rôznych kráľovstiev.. Mne osobne to príde celkom zaujímavé ako sa rôzne veci prelínajú a dopĺňajú keď sa na ne pozrieme z inej perspektívy. 🙂
@lenkakravcova ale iste, Boh je len jeden, konajte morálne.
Len neviem, čo je morálne na islamských zákonoch, keď rodina môže zabiť dievča, lebo bolo znásilnené. Čo je morálne na sexovaní s 8-9 ročnými dievcatkami? Čo je morálne na povolení biť manželku? Čo je morálne na "manželstve na dobu určitú" ako mi vysvetľoval jeden moslim, ako oni obchádzajú príkaz necudzoložiť. A dalo by sa pokračovať. Mne neskutočne vadí na tomto náboženstve systematické zaznávanie ba až zneužívanie žien. Divná "morálka".
Áno, vyznávači islamu veria tomu, že ich proroctvo je posledné a nemenné a ostane navždy platné, ale realita je taká, že islam má množstvo prúdov, takže nie je nemenné, lebo každý si ho prispôsobil ako sa mu páčilo. Podobne ako každé iné náboženstvo, každé má svoje "prúdy" ani jedno neostalo čisté a nemenné.

@elmivelmi to nie sú vízie. Pozri si štatisticky vývoj posledných rokov. 🙂
Pozri čísla nižšie. To bol očakávaný počet pri vysokej migrácii. Podotýkam vysokej. Tá nenastala, avšak počet už v roku 2016 prekročil očakávaný nárast v roku 2050.