icon

Priateľ neprispieva na domácnosť, má to celé zmysel?

eugeniuss
22. jan 2019

Pekny dnik prajem. Ospravedlnujem sa ze rusim s tymto mozno zbytocnym forom ale chcela by som vedietbnazor nezainteresovanych mozno viac skusenych ludi nez som ja. Otazka sa cita mojho vztahu resp ci podla Vas ma este zmysel

Mam 28 rokov priatel ma 29. Sme spolu 4 roky. Zijeme u mna v mojom byte ktory som mala (samozrejme na hypoteku :D) uz predtym nez sme sa spoznali kedze on byval u starych rodicov predtym tak sa nastahoval ku mne a zacali sme zit spolu. Priatel nema velmi dobre platenu pracu taky priemer za 4 roky mi neprispieva na domacnost vsetko hradim sama s cim nemam problem kedze pracujem ako kozmeticka sama na seba zarobim viac ako on. Uz som uvazovala aj o dietati. On o dietati ani pocut ale ak by aj na to pristal bojim sa ako by sme to zvladli kedze taham to vacsinou ja on ma biedny plat nedokazal by sa postarat o nas a zas mojim rodicom nechcem visiet pocas materskej na krku . Vsetky moje kamaratky sa vydavaju u nas sa k nicomu neschyluje ja som za ten cas nedostala ani malichernost nieze este prsten . Hovori ze este mame na to cas. Inak sa ku mne sprava pekne uctivo nechodi na zalety ani do krcmy na pivo max obcas niekam s kamosmi ak sa da pomoze aj rodicom u nas na dome na chalupe je uplne kludnuckej povahy. V tejto dobe tazko najst chlapa co nie je neverny nechodi po nociach kade tade nepije nefajci ale predsa uz rok rozmyslam nadtym ze ho necham kedze mam pocit zebtam nie je velka perspektiva. Chcela by som vediet vas nezaujaty nazor kedze kamaratky na neho len kydaju stoja na mojej strane a mamina sa zdrziava komentara ze nechce zasahovat do tychto veci. Dakujem za odpovede a rady pekny den Sandra

lenkakravcova
23. jan 2019

Muž ktorý sa nedokáže finančne postarať o seba, je úplne nanič.. Nechápem ako si s ním môžeš chcieť zakladať rodinu - však to budeš 6mes na MD (on nič neprispeje, ale cez MD to ešte prežiješ), a keď ti začne rodičák, tak budete asi jesť omietku zo stien..

ivd
23. jan 2019

@eugeniuss necitala som vsetko prispevky, tak mozno zopakujem co uz niekto povedal. Velmi sa mylis, ked hovoris, ze je v dnesnej dobe tazke najst chlapa, ktory je verny. To mozu tvrdit aj muzi, ze je tazke najst zenu co nie je zlatokopka. Po svete chodi tolko milionov ludi, ze sa medzi nimi urcite najde aj verny aj sikovny. Minimalne sa najde lepsi nez ten, ktoreho momentalne vydrziavas u seba doma 😉

smajcii
23. jan 2019

Ja by som povedala, že ty už vlastne jedno odrastené dieťa máš, si istým spôsobom slobodná mamička 😉 ...

majkeel
23. jan 2019

@anabella111 No. Vies, to je trochu trendova zalezitost. Idealna je vzdy zlata stredna cesta. Je nebezpecne sa sam seba stavat na piedestal, lebo pad z piedestalu moze byt potom velmi tvrdy. Ked niekto sam seba presvedci, aky je vynimocny len preto, ze ma 18, 20 rokov, momentalne dobre vyzera a zivot mu najneskor po 40tke ukaze opak, ze je uplne obycajny a zostarol, zoskaredel ako ostatni, ba ze je zrazu dokonca podpriemerny, lebo vlastne nic v zivote nedokazal (okrem porodenia 1-2 deti), tak to bude pre neho velky sok.
V tomto su zeny vlastne v "nevyhode" oproti chlapom. Chlap musi najskor ukazat a vediet sa postarat o seba, aj o dalsich 3-4 osoby, inak je vyselektovany zenskym nezaujmom. A ocakava sa to od neho cely zivot, ze bude tak vykonny, ze uzivi hned niekolko ludi. Zena nemusi ukazat nic, nemusi na sebe pracovat, vsetko ide samo. Je mlada, najde si partnera, deti, ten ju zivi. Ak si neda zalezat na vybere partnera a na tom, aby priebezne na sebe pracovala, lebo raz pridu horsie casy ... Pride rozvod/rozchod, 40-50tka, nezaujem o nu na pracovnom aj partnerskom trhu (vzhlad podpriemer, schopnosti podpriemer) a ... je v prdeli.

Dnes ma zena jedno dieta a pomaly kvoli tym "zmenam" by chcela byt cely zivot doma. Predtym mala zena 10 deti, cize absolvovala 10 takychto zmien, chodila do prace, starala sa o hospodarstvo, o co bola horsia ako ta dnesna?
Je to ako dnesny trend s detmi. Za sociku obaja pracovali, mali 3-4 deti. Deti dostali kluc na krk, sli von, museli pomahat doma, v hospodarstve, nikto sa s nimi moc nebabral a vyrastli z nich normalni sebestacni ludia. Dnes realita jedno dieta, vsetci sa idu z neho s prepacenim pos.a, rozvazat na kruzky, ofukovat, vsetko mu dat pod nos a ... v 30tke dieta lezi ako lazar doma na mama hoteli. Dieta dievca chce byt doma, lebo ocakava, ze sa o nu bude starat on ako otec o jej mamu. Lenze pozor, otec bol este stara skola, chalana vychovala uz podla novych trendov mama, sedi doma v ocakavani, ze mama alebo niekto iny uvari, uprace,... Mala na to cas poslednych 20 rokov, lebo do prace chodil otec. Nova pohodlna generacia (deti Husakovych deti) bude mat velke problemy so vztahmi ... a s prezitim na dochodku, lebo budu cakat, ze zarobi a postara sa manzel alebo mama/tata. Lenze o starych mamu/tatu sa niekto bude musiet tiez postarat. Tak sup s nimi do starobinca.
Potom je dnes plno 40tok, o ktore uz muzi nemaju zaujem. Bud nemaju deti, lebo preberali, uzivali si a chcu este rychlo stihnut vlak a deti, lenze pre muzov su uz pristare. Alebo maju deti, tlacili na chlapa, aby ich zivil, aby mohli byt doma. Boli doma, po 10-15 rokoch hadky, rozvod, ziadne uspory, ziadne byvanie, on vyzmykany zo starosti o rodinu 20 rokov plati minimum, lebo ma dalsiu rodinu, na dochodok neodvadzala a cudzi ujovia uz maju v trube, aby zivili staru zensku, co sa pomaly nikdy sama nezivila, plus este aj s jej dvomi-tromi detmi. Ved by toho chlapa vystrelo, ked bude mat este cudzie 30 rocne "dieta" doma na krku. A nesmie mu ani nic povedat, ze uz je cas odletiet do vlastneho hniezda, alebo mohol by si laskavo aj upratat, aby sa partnerka nahodou neurazila.
Potom sa zeny stazuju, ze dnes uz nikto negarantuje ziadne istoty. A stat ani nikto sa o nu nechce postarat. Lenze stat, ani druhy clovek nie su povinni sa postarat, clovek sa musi postarat sam. Ked mas obciansky, vies sexovat, tak sa mas vediet sa aj o seba postarat.

lenuliatko84
23. jan 2019

Uložiť si jednoduchú otázku.ci vas dokáže uzivit keď s 3 roky na materskej.ak nie nestrácaj s ním čas

stanulienkat
23. jan 2019

Prepac,ale to riesis az teraz? A co,ze dobre nezaraba? On neje,neumyva sa? Neperie? Nie je mu to blbe? Ved keby zil sam,tak musi kupovat. Z co znamena,ze zaraba menej?? 500€ v cistom?? Tak zije 3/4 slovakov a este zivia deti.

didianac
23. jan 2019

Pripomenula si mi trosku mna, pred par rokmi. Prebyvala som s mojim byvalim v jeho byte. NECHUTNOM byte, kde bol bordel, kuchynska linka podoprena stolickou a tak. Zle platena robota a predsa snival o tom, ako si spravi cierno zlatu kupelnu ... vtedy som mala 20... tahala som vela veci, dokonca pozicku som si chcela pre neho zobrat. Nastastie mu za mojim chrbtom vypucovala zaludok moja kamaratka a on sa ma ,,vzdal,, . Najprv som to nechapala, co sa stalo, lebo ved som mu plnila vsetky priania... nemozem povedat, bol mily, nikdy by mi nespravil zle, ani nic... ale darcek ani len odtrnuty kvet som od neho nedostala... po rozchode, som sa ,,zaprisahala,, ze si ziadneho chlapa nevezmem a o 2mesiace na tom som stretla mojho uz terajsieho manzela a otca mojich deti 🙂 a co mas robit ty? to nevie ani jedna z nas, vies to len ty sama. Myslim, ze odpoved poznas, aj ked si ju nechces priznat. Ani ja som nechcela... Nastastie som bola zachranena. Lebo ja by som to asi sama nikdy nezvladla...

victoryt
23. jan 2019

Ako málo musí niekto zarábať, aby mu nestačil plat, ani keď ti nič nemusí platiť do domácnosti? Myslím tým, má prácu na TPP, neplatí réžiu, výdavky na nákupy nemá, na bývanie nedá, tak na čo sa mu minie celá výplata? Veď iní ľudia aj z toho najnižšieho platu sa musia zaobísť bez toho aby mali k tomu zadara nocľah a bežné fungovanie. Inak toto je ťažká téma. Myslím si, že žijete dosť dlho spolu na to, aby ste sa vedeli rozhodnúť, či spolužitie plánujete do konca života alebo nie. Ale, ak sa na to nemá, najmä na dieťa, netlačila by som ho k tomu. Keď sa staneš matkou, už budeš viazaná aj časovo, aj finančne, aj emocionálne a ak on sa vybodne na vás práve vtedy, alebo začne situáciu zneužívať, alebo teba trápiť, lebo to nebude zvládať...no o tomto žiadna z nás nesníva, len v najhoršom sne.Pravdaže aj čakať môžete. Ale ak nechcete obaja a on sa vlastne ani nesnaží, aby ste sa pohli, z tvojej strany niet na čo čakať. Nemusí byť za to on ten zlý, len jednoducho on si život predstavuje inak ako ty.

Inak aj on môže potom ostať doma na materskej namiesto teba, a nemusí on nosiť viac peňazí domov. Myslím si, že ak dvaja sa rozhodnú mať spoločné dieťa, mali by mať už všetko spoločné, aj financie. Ale aj rozhodovanie o nich. Aj keby sa nezobrali.

A myslím si aj to, že mala si od neho brať peniaze za to že tam býva aj za ostatné výdavky, pekne pobratsky ste sa mali rozdeliť, aby si ho naučila, že život je taký. Ale ty si ho naučila k takému životu ako teraz má pri tebe a jemu sa ten komfort, finančný aj obslužný prílž ľúbi, aby si to nechal kaziť dieťaťom. Aj mne bolo dobre doma u mamy 🙂 (hoci ja som do réžie platila poctivo, ale aj tak). Pokazila si ho (hoci možno bol takýto aj doma), nechtiac. On možno nechtiac, ale priživuje sa. Alespoň je to tak, lebo keď nič viac ako to čo teraz je nechce od teba.

slavik2012
23. jan 2019

@eugeniuss -

https://www.youtube.com/watch?v=KE0FJI2DzN0

odporúčam si to vypočuť - minimálne na zamyslenie čo čom je muž - nie preto, že ako žena viete všetko dosiahnuť, zaplatiť, vybaviť .... ale preto, aby sa sám uplatnil ako muž - ale za mňa muž, ktorý odmieta mať deti je stratou času aj napriek nesmiernej láske k nemu, nechala by som ho ísť ďalej, ak sa nemá chuť stať otcom lebo, my ženy mále vážne len obmedzený čas na materstvo - každopádne rozhodnutie musíte urobiť (v 50 minute sa niečo podobné rozoberá)

anabella111
23. jan 2019

@majkeel ..ano trendová..respektíve núdzna zalezitosť. Spominaneho pana..vsak ziaden trend ..ni nudza neospravedlnuje..ked sa nesprava ..len ako chlap. Ocividne nikto po nom nechce nic ine..Prosto povedane..keby sa spraval ..ako Chlap..tak tu dnes nepiseme. (Tu je ten gender 😁) Na inú temu je...ci by jej plne vyhovoval..ak by jej prebral vsetky zenske povinnosti a cakaval ju doma s vecerou..plnou chladnickou..upratanym bytom a spokojnym ..pripraveným dítkom do skoly. To je uz o dohode dvoch..ktorí to tak citia..ja som uz pisala o tom ..aky model je mne blizky. Ale my nepiseme o nevyhovujucom zadeleni uloh..ale o prasprostom odignorovani povinnosti jedneho vo vztahu dvoch.

henikav
23. jan 2019

@eugeniuss Uprimne ti to poviem tak, ak vela nezaraba, co moze byt, doba je tazka, ale je ine ze ti neda vobec nic, takze ja by som to riesila tak ze budu peniaze spolocne a hotovo. S tym ze len jeden (teda ty) sa stara o vsetky financie a ten druhy je samozrejme informovany. V takom pripade by som si s nim zalozila rodinu, inac nie. No a s dietatom radsej pockaj ked v tom budes mat jasno

saslavka73
23. jan 2019

@eugeniuss Ja si myslím, že napísané bolo dosť. Čo urobíš dnes?

zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
23. jan 2019

@majkeel o akej vekovej kategórii žien hovoríš? O dnešných tridsiatničkach, ktorých jediný záujem je podľa teba, že chcú byť celý život doma a ofukovať svoje jediné dieťa? Lebo ja vo svojom okolí poznám jednu-jedinú ženu v mojej vekovej kategórii (40+), ktorá nepracuje, ale jej manžel jej to vyslovene navrhol, aby sa radšej v pokoji starala o ich spoločné 3 deti a nemusela sa naháňať. Takže nebola to jej túžba, ale skôr túžba jej manžela, ktorý sa finančne zasa veľmi rád postará.

majkeel
23. jan 2019

Co sa tyka konkretne tohto pana. Mozno mu autorka iba prilis vela dovolila, mozno staci trocha zatriast, usmernit ho, ak jej v ostatnych veciach vyhovuje. Ak sa nezmeni, lebo nechce, alebo je povahovo pasivny typ "poloz ma, kam chces, len tisko", tak povedat maj sa, skoncili sme. Tazko povedat.
Som 40tnik a presne vidim okolo seba kopec zien, ktore maju deti s takymito otcami, co sa nikdy nepretrhli v praci a hladaju niekoho, kto by sa teraz postaral o ich deti miesto ich biologickych otcov. A nikto sa do tej "pocty" samozrejme nehrnie.
Neschopny partner je rovnaky problem ako neschopna partnerka. Nemozes sa ani na jedneho spolahnut, jeden je zodpovedny/a, snazi sa a druhy s nadmernymi ocakavaniami ma pri nom cely zivot veget.

saslavka73
23. jan 2019

@majkeel A čo je to podľa teba schopný partner, resp. partnerka

lenkakravcova
23. jan 2019

@majkeel
Ak chce muž rodinu - musí ju zabezpečiť.
Píšeš, že žena "len" porodí.. ale už nepozeráš na to, že o to dieťa sa denno denne stará - minimálne prvé 3 roky jeho života.. potom sa s ním učí, stará sa o domácnosť.
Muži by dnes boli najradšej ak by žena porodila, starala sa o dieťa a popri tom pracovala - aby oni tak hrozne nemuseli..
lenže - je to Vaša úloha muži..
Ženy majú na starosti rodinu a domácnosť.. muži financie.
Kto chce inak - musí sa inak dohodnúť (a prebrať i niektoré domáce práce a starostlivosť o deti).

a ešte niečo - nie všetky ženy majú 1 dieťa.. my máme zatiaľ 1 dieťa (mám 23r., manžel 24r.), ale plánujeme minimálne ďalšie 2 ak bude zdravie ok.

jana2679
23. jan 2019

Úprimne - ja neverím že to má význam, ja som po 3 rokoch z takého vzťahu odišla, prešlo odvtedy 9rokov, s terajším máme dom, 2 deti atď a bývalý nič ani poriadny vzťah, v prenájme v byte po starých rodičov, stále finančne na dne. To sú také typy, síce povahy dobré ale do reálneho života ťažko, si predstav že budeš na rodičáku z čoho budete žiť?

vendulka80
23. jan 2019

@eugeniuss no jasne, ze nechce deti a je mu u teba dobre. Ved sa ma ako u mamičky. Ziadne povinnosti, výdavky iba na seba, svet gombicka. Sem tam zájde na pivko, nema ziadne starosti. Moze byt kľudnučký a pokojnej povahy... len ta povaha sa moze veľmi rychlo zmenit ak začneš mat nároky. Nestrácaj s nim cas. A uz vobec nie mat s nim dieta. Lebo by si mala deti dve a na vsetko bola sama. Si sebestačná, náročná na seba tak maj nároky aj na partnera. Nech to bude ktokoľvek. Ja som sa s podobným trulom motala 4 roky a k ničomu to neviedlo. Ja uz mam dve deti a on doteraz spáva u rodicov na poschodovej posteli s bratom a to uz bude mat 40.

ollynka
23. jan 2019

a kam dáva to čo zarobí prosím ťa? ked len 500 eur zarobí nedá na stravu alebo tak?,...Je mu pri tebe dobre,..🙂toleruješ mu to a on si hovká,...dieťa s takýmto mužom neviem či by som chcela aj keby bol aký dobrý,..každý poriadny chlap sa snaží zarobiť čo najviac, pokiaľ nemá deti čo ho drží na slovensku, prečo neskúsi zahraničie aby ste mali viac penazí ,spraviť si neaký kurz, trebárs zváračský, poznám takých a sú v zahraničí, išli od nuly ale sa snažili ,.. našetriť aj na dieťa do budúcna, on uvažuje dalej o vašej budúcnosti alebo si len hovká?My sme sa z mužom zoznámili a hned sme uvažovali nad zahraničím, viac peňazí, našetriť na byt, dieťa a tak,..mne sa javí ako príživník, prepáč,...porozprávaj sa s ním, rozhýb ho a ak nie tak adié.

katrin21
23. jan 2019

Hmmm

Podla tvojho popisu sa mi to nezda chlap vhodny do zivota...zacni od heho pozadovat prispevok na domacnost a ak sa nevspamata,najdi si iekoho, kto ta nebude len zneuzivat a vyciciavat a zamysli sa, preco si sama seba tak malo cenis,ze sa uspokojis s tymto..!!! To uplne vazne...nemas na viac? A deti s nim uz vobec. Chlap ma byt tvoja opora. A ze nema dobru pracu? Nech si najde lepsiu! Prestan ho zivit a pochopi .. bude sa musiet snazit,abyvsa sam uzivil,nie? Ja by som ho nechcela.

kattrin5
23. jan 2019

@eugeniuss u nas je to podobne Ale opacna strana, priatel si kupil byt a dohodli sme sa ze ja mu prispievat nebudem( on to nechcem a zarobi 10 krat viac ako ja) Ale Ja robim nakupy jedla a platim elektrinu, tv, internet a vsetky tieto male veci, on Plati vsetko ostatne. My sme sa Dohodli na tom takto hlavne preto ze ja studujem a namiesto poziciek si skolu platim(20 tisic rocne) Takze zatial kym dokoncim skolu budeme fungovat takto. Sama musis vediet, ci ma pre teba takyto vztah zmysel, snazi sa priatel nieco zmenit ci zlepsit? Ja si myslim ze peniaze su vo vztahu velmi dolezite, najma ked pridu deti

renka30
23. jan 2019

@majkeel neviem o akych 40 rocnych zenach hovorite ale teda ja mam 41 a manzel ma zivil len pocas toho ako som bola s detmi doma, kedze neviem kto by sa o tie deti do 3 rokov staral, predtym som pracovala a teraz opat pracujem, hoci manzel podnika a jeho prinos do rodinnej kasy je vacsi ani ten moj nie je zanedbatelny. Mam x kamaratiek v mojom veku ale ani jedna sa nenechava zivit mazelom, vsetky chodia aj do prace, okrem starostlivosti o deti, domacnost a prispievaju do rozpoctu. Praveze by som upozornila na presny opak - mnoho dnesnych muzov si mysli, ze ak chodia do prace a "zivia" rodinu uz nic ine nemusia. To ze do prace chodi aj manzelka, okrem toho ma na starosti logistiku okolo deti, nakupy, domacnost tak to pre mnohych stale nie je to iste, lebo predsa ich praca je dolezitejsia, lepsie platena...
A ta "stara zenska s 2-3 detmi" to akoze som nepochopila - po 1. styridsiatnicka nie je este stara zenska - a po 2. nie su to len jej deti, hadam pri ich "vyrobe" a vychove bol pritomny aj otec, takze su to aj jeho deti.

sipka1990
23. jan 2019

@eugeniuss No ja osobne by som takeho chlapa ktory financne neprispieva nechcela, od takeho by som utekala co najdalej.... A uz vobec by som nerozmyslala s nim mat rodinu ked ze platis vsetko sama ty financne muz sa ma vediet postarat o rodinu ak by zena otehotnela a to ten tvoj sa nevie postarat ani o seba tak mi to pripada.... Tiez mam kolegynu podobny pripad ona vsetko plati financne a jej priatel nerobi doma sedi na ryti a ked mi rozpravala ako planuje s takym muzom aj nadalej zit a aj babo by chcela mat s nim tak jej vravim ci je normalna .... Kazdopadne kazdy si je strojcom vlastneho stastia, ako si zariadis ty svoj zivot taky ho budes mat

mechurik
23. jan 2019

Tak ako kamoska zaraba 2000 eur a nastahovala sa ku chlapovi do bytu a zije zadarmo tak aj chlapi su vyciciavaci treba si najst chlapa co ma byt 🙂 asi by si to neriesila tu keby si bola naivna.
A ked otehotnies abudes mat 200 eur rodicovsku partner od vas odide lebo teraz konflikt nie je u vas ale ked na neho budes tlacit s peniazmi pohoris s tym u neho rovnako ako teraz dieta odmieta.

evelyn0303
23. jan 2019

Nikam nechodí,pretože to je rodený Lakomec..tvoj byt-plať si ho,tvoje dieťa-nakupuj mu,takto nejako by to bolo.materska je fajn,ale vyžiť z rodičovského je o hubu 😪ste šikulka,už dávno ste si mali platby podeliť,veď ak by býval v podnájme aj tam by musel platiťa ste mladá,plno mužov chodí po svete,len treba mať otvorené oči ☺️
Cestujte, užívajte domova,je milión vecí ktoré sa dajú robiť

lenka7477
23. jan 2019

vydržiavaš si lenivca a vyhovuje Ti to - priznaj si to sama ☹ žiaľ je to tak ...

didileo
23. jan 2019

nečítala som predchádzajúce príspevky, určite veľa správnych a dobrých rád. Môj názor: žiješ s príživníkom. Prepáč, ale váž si samu seba.

syslik81
23. jan 2019

ak ho lubis sadnete si spolu .. vysvetlis mu ako to je..ze ti ma davat minimalne 3/4 z vyplaty kedze naklady na byt niesu zadarmo a uvidis ko sa k tomu postavi ..ak bude namietat ze mu nic neostane navrhni nech si najde lepsiu pracu al brigadu.. ak kupuje blbosti kasu musis drzat ty a jemu davat presny zoznam veci kt ma kupit nic viac a naic menej ... alebo jednoducho mu prestan kupovat -bude nuteny nakupovat sam a zisti kolko to stoji ... ale ak ho nemilujes je to zbytocne a posli ho do p.. cim skor

eugeniuss
autor
23. jan 2019

Ahojte baby dakujem za nazory kazdy jeden som si precitala len cez den som nemala cas byt na nete. Porozpravala
Som sa s nim rano pred robotou klasika najprv ze sa zmeni to som ako odpoved neakceptovala lebo som to pocula uz sto krat potom boli teatralne vylevy ze co on ma robit ze v tomto kraji sa viac zarobit neda a na otazku prispievania odpoved v kratkosti znela ako obvykle ze mi ide len o peniaze a ze ma zaujimaju iba peniaze. som strasne trpezlivy clovek v niektorych veciach ale ked mi pride impulz tak sa nahnevan seknen s danym clovekom alebo vecou a uz sa v zivote za nim neotoocim tato diskusia ma len utvrdila v tom s cim sa moja mysel bila ze je to chory stav ktory v mojom nasom zivote nastal a uz si ani nemyslim ze sa zmeni .