icon

Prispievanie svokrovi

10. feb 2023

Ahojte. Vadi mi jedna vec a chcela by som nazor nezainteresovanej tretej strany takze skusim co najobjektivnejsie.
Svokor je na dochodku. Dva roky este popri dochodku pracoval. Spomenul manzelovi ze mu z dochodku nevychadza. Sam pritom hovori ze ma slusny dochodok ma 900 eur. A manzel zaraba slusne a zacal mu psoielat 150eur mesacne. Co mi vadi je ze svokor ma.manzelku (nie manzelova mama) ktora zarobi velmi slusne je lekarka ale kvazi ho vyzivuje syn nie manzelka a vadi mi aj to ze svokor denne pije (nevidno to na nom iba hladinkuje) a fajci aj 20cigariet denne (kolko to stoji mesacne?) Vobec by mi nevadilo keby manzel prispeje ze napr pokazi sa mu chladnicka zuby tak operativne.. Ale takto mi to pride ze keby menej pil a fajcil tak mu to z dochodku vychadza. Plus cakame druhe ideme platit drahsiu skolku potrebovali by sme sa stahovat do vacsieho..Neviem. Svokra si vazim mam ho rada ale citim ze nie som uplne okej s tymto manzelovym rozhodnutim. Som neprajna harpia?

milanemila
10. feb 2023

Urcite by si rodina mala pomahat a keby trpel manzelov otec nudzou, uplne bez vyhrad by som s pomocou suhlasila. Pri 900e dochodku a ak este zije s manzelkou, tak si myslim, ze to naozaj nie je potrebne a duplom ak pije a fajci. Jemu to nie je trapne brat od syna peniaze, ked mate male dieta, druhe na ceste a on ma sam pre seba 900e 🤦🏼‍♀️ ked spocitas vas prijem s muzom a vydelis 3 (resp 4, kedze dalsie babo je na ceste), tak vam v cistom vychadza 900e na hlavu ako svokrovi a to som este nezohladnila prijem jeho zeny.

oli18
Autor odpoveď zmazal
lavinis
10. feb 2023

Manzel sebou nechá pekne manipulovat
Z 900 niekde žije celá rodina

oli18
10. feb 2023

Autorka prosim ta , mna fakt zaujima, ci robil tvoj svokor, ze ma taky vysoky dochodok.

lavinis
10. feb 2023

@zuzanockamt áno, asi si jediná ktorá si myslí, že si ma na dôchodku dopriať alkohol a cigarety z peňazí ktoré by ta rodina využila lepšie
To nie je pomoc, to je využívanie

apolka77
10. feb 2023

@zuzanockamt iba manžel má právo rozhodovať . To ako vážne?
Sú to iba jeho peniaze ....🤦
Tak to si riadne vedľa.
Peniaze sú spoločné teda aj jej keďže sú manželia a rozhodovať má právo aj ona lebo sa to týka aj jej, jej deti a celej rodiny. Vobec to nie je záležitosť iba jej muža a jeho otca. Autorka má plné právo povedať že sa jej to nepáči preto a preto...je jeho žena.

A áno je úplne od veci pri dôchodku 900 eur ešte podporovať fajčenie a alkohol. Vadilo by to aj mne plus manželka dr. Tam ten spoločný príjem bude niekoľko tisíc. Mnohí ľudia ani nezarábajú 900 a majú deti a musia vyžiť. Keby sme sa bavili o dôchodcovi do 500 eur dôchodkom nepoviem ani slova...k tomu žijú dvaja v jednej domácnosti tam nemôže byť reč o nedostatku. Moji rodičia nemajú ani 1000 eur spoločný dôchodok a to ešte ušetria ...nikdy si od nás nepýtali by ich hanba fackovala.
Musíš si pohovoriť s manželom.
Keby mne môj otec toto povedal že mu nevychádza a žije ešte s pani dr. Tak by som chcela vidieť reálne výdavky ...hanba nehanbia nech mi pekne napíše kde idú peniaze.. cigarety a alkohol to moze byť v dnešnej dobe aj 200 eur mesačne...ako toto Nieeeeeee.
Otec vlastného syna zneužíva a to je fakt, ktorý si treba priznať.

cacianka
10. feb 2023

Toto mi hlava neberie. Vôbec si nemyslím, že si neprajna harpia.
Tvoj príjem aj manželov príjem patria do BSM, takže áno máš tiež právo rozhodovať ako sa s vašimi spoločnými eurami vynaloží. Tzn.aj prispievanie rodičom, deťom, charite, či kde.
Keby ste mali rodičov, ktorú majú finančnú núdzu, nejaké problémy alebo vyskočí nečakaný vyšší výdavok,je úplne normálne pomôcť, niečo kúpiť , zaplatiť nárazovo či pravidelne. Je normálne zaplatiť ako darček kúpele, nový tv, výlet, dovolenku, nejaké drobnosti, všetko podľa možností.
Ale - tvoj svokor má fakt nadštandardný dôchodok, aký majú poväčšine 2 manželia spolu, takže nechápem ako z neho nemôže/ nevie vyžiť, hospodáriť a ešte nemá kožu na hube pýtať od svojho syna. Najmä! keď má aktívnu manželku, v prvom rade majú oni dvaja BSM a vyzivovaciu povinnosť navzájom. Nie tvoj muž ani ty.
Nepoviem keby máte nadštandardné príjmy, veľkoryso poriesene bývanie, šetrenie pre deti, ale ako píšeš, potrebujete € pre deti, riešiť primerane bývanie, tak absolútne by som nesúhlasila aby sa svokrovi, ani môjmu otcovi by som, platila nejaká apanaž. Je to svokrova vec,ako hospodári,kam leje stovky €, ale ak má na cigarety a chlast, má mať aj na chleba. A ako si to zariadi s manželkou,ich vec.
Apropo - koľko prispievate tvojej mame/otcovi ?

cacianka
10. feb 2023

@apolka77 najkomplet si to zhrnula

autor
10. feb 2023

dakujem pekne za vsetkych nazory. kolko mesacne stoji 10-20cigariet denne tie co poznate ceny cigariet? no oni maju s manzelkou oddelene financie... ona najma podporuje financne ich spolocnu dceru co uplne chapem. a on zacal pracovat hned po maturite a isty cas mal velmi slusny prijem v banke. asi preto. nevyznam sa v dochodkovom systeme... mna to asi najviac stve kvoli tym cigaretam. ze presne sponzoring toho mi vadi... pritom manzel je velmi proti fajceniu sam si nikdy nepotiahol. ked som to s manzelom otvorila vyhlasil ze je to jeho otec a ze on tie peniaze zarobi za taky a taky cas takze mu ich da. akoze rozumiem ze je to prenho citliva tema. mama mu zomrela ked mal 10rokov. svokor ho a sestru vychoval cize aj preto sa to vo mne bije. ale zas manzel sa o d 16tich zivi sam byva sam(stipendia) a v zivote uz nikdy nebol otcom ziveny. neviem. asi to necham tak. mozno ked manzel uvidi ze nam to na skolku a vacsi byt nevychadza zamysli sa...

marsmykkok
10. feb 2023

Keby má dôchodok 390 eur a je sám, tak prispievať treba. Ale pri 900 eur a ak sú dvaja nie je o čom, to skôr on by mal Vám pomáhať.

zuzana212722
10. feb 2023

@oli18 a? Bránil ti niekto sa lepšie postarať o svoj dôchodok? To je najlepšie plakať že ako málo ale keď bolo treba sa vzdelávať a pracovať na kariére kde si bola..moja svokra ma malý dôchodok ale v živote by si nedovolila povedať takúto blbosť ako ty..

zuzana212722
10. feb 2023

@h2 tak v prvom rade som sa ťa nič neopytala v druhom rade sa veľmi mýliš to koľko kde ja komu davam tebe nemusím vysvetľovať moja zlatá...o alkoholikoch nevieš nič to čo má ona doma nieje alkoholik moja zlatá..a po ďalšie a posledné ma absolútne nezaujíma tvoj názor na mňa ci na to co ja robím 😊

maciatkolulu
10. feb 2023

@ddenisa123 mamina zo 400 eur zaplatí všetko, účty a ešte kupuje vnúčatám, je kúzelnícka? Mňa by zaujímalo, že prečo deti nekúpila v tomto prípade mame.preco dovolia,aby niečo kupovala. 400 eur a na mesiac, na všetko, daj recept, veľa mamiciek s 1000 príjmom sa poteší radám.
Autorka, záleží od toho, aký príjem ma tvoj muž, možno boli zvyknutí na nadštandard, ktorý otec poskytoval synovi a asi ne zarobil pri takom dôchodku malo. Pokiaľ sa syn rozhodol otcovi pomáhať a vám nič nechýba, nevidím dôvod. Pre niekoho je 400 eur ako vidíš dosť a pre iného nie. Každý máme iný život, iné náklady atď. Ty si si svokrom každý deň, keď vieš, že pije a fajčí toľko. Nakoniec na starobu to fajčenie ťažko prestať. Celkovo si myslím, že pokiaľ vám nič nechýba, tak by som ja neriešila.

misinka0611
10. feb 2023

@zuzana212722 Myslíš si že autorky svokor nieje alkoholik?

h2
10. feb 2023

@zuzana212722 😂 Akože ja sem môžem písať len keď mi to ty dovolíš??? To sa veľmi mýliš. Moja zlatá!

maciatkolulu
10. feb 2023

@apolka77 pozri, ak by mne niekto začal hovoriť, či partner, či dieťa, dospelé do toho, komu ja dám zo svojich zarobenych peňazí, tak by som mu to vysvetlila veľmi rýchlo. Otec zjavne vychoval dve deti sam. Zjavne dobre. Syn mu chce dopriať možno luxus, ako co je na tom? A pokiaľ by sa mne niekto ohanal bsm, tak by som sa veľmi rýchlo dohodla. Všetko pôjde na polovicu, príjmy náklady, starostlivosť o deti, ktoré môžu aj do ja šiel, nemusí žena sedieť doma 6 a viac rokov. Pekne do toho. 150 eur nie je taký peniaz, že by rodina pri vyššom prijme mala mat problém a nech si otec na starobu užije ako chce. Silno pochybujem, že by prestal na staré kolená fajčiť. Pochybujem ze je naliať v liehu každý deň a syn ho podporuje. Každá jedna rodina vie, čo a ako, každé jedno dieťa vie, aki boli jeho rodičia, vie, čo môže, chce, dokáže pre nich urobiť. Jasne, ze ma byt rozhovor medzi partnermi, ale ako vidieť nepadol nna úrodnú pôdu. Niektorí chlapi majú drahé koníčky atd, tento to dava otcovi a? 900 eur mi nepríde nekresťansky peniaz, proste mu syn prispel z platu, slušného, ku ktorému sa dostal aj výchovou svojho rodiča, ktorý bol na výchovu sam a všetci dobre vieme, že to nie je jednoduché... @zuzanockamt

ddenisa123
10. feb 2023

@maciatkolulu účty neplatí, a my ako deti jej tiež kúpime, ale nepýta od nás navyše k dôchodku. Nevidím na tom nič, keď kúpi deťom k sviatku alebo im prinesie co majú radi raz za čas nie je to zas pravidelne. Je to ich babka a aj keď jej x krát poviem ze netreba nič tak jej to nikto nevyhovori. Nikto to od nej nevyžaduje!

jujala
10. feb 2023

...tak neviem, ako vyzije moj otec 79r - vdovec so 470eur.

kristinapetronela
10. feb 2023

Fakt tých 150 eur vám veľmi pomôže a svokor to len porozhadzuje ... Netreba nič dávať .možno na nároky väčší dar a hotovosť napr 200 eur a dosť

loginexistuje
10. feb 2023

urcite to nenechaj len tak tvoj muz mu prispieva na neresti (alkohol a cigarety denne krabicka 3 ecka a mas 90 eur minimalne) a netvori rezervu pre rodinu
a ze maju oddelene financie svokor a jeho zena nerusi ze maju vzajomnu vyzivovaciu povinnost
ja by som spravila to ze tak ako da otcovi nech da aj tebe pre tvojich rodicov a odkladaj si to bokom a porozpravaj sa s jeho manzelkou teda sak a urob hlupa a spytaj sa jej co sa deje ze ci nemaju na jedlo a tak ked tvoj muz musi davat otcovi aby vyzil

loginexistuje
10. feb 2023

a preco sa manzel od 16 zivil sam ?

mirco50
Odpoveď bola odstránená
autor
10. feb 2023

@loginexistuje lebo studoval a byval v zahranici

jamimo
10. feb 2023

ešte ma napadlo, peniaze od manžela, ktoré svokor vydymí Pánu Bohu do okien, alkohol už vôbec nekomentujem by ste mohli odkladať pre vás na horšie časy, prípadne deťom na sporenie, vzdelanie, peknú dovolenku...

loginexistuje
10. feb 2023

ale vtedy mu hadam svokor prispieval na studium a zivobytie ved mal 16 ??? ak nie a nechal ho tak potom nechapem preco ma vobec m drzost si svojor od syna pytat

zuzanockamt
10. feb 2023

@lavinis @janinah
@babulkomale
@h2
Asi ste nečítali príspevok do konca - písala som pohovoriť si o fajčení a alkohole - čiže snažiť sa ho doviesť na lepšiu cestu, závislosť má svoj dôvod - zvyčajne vo vzťahoch.
A áno, viem, že v manželstve funguje BSM, no do peňazí, ktoré zarobím ja mi nikto nebude nikdy kecať. Iba ja a sú samozrejme iba moje.

autor
10. feb 2023

@loginexistuje on bol tak sikovny ze vsetky vydavky mu hradila skola aj ubytko aj cestu aj stravu aj vreckove. ked bol uz starsi tak aj brigadoval popri skole.

gabika0825
10. feb 2023

A je tvoj muž živiteľ ? Alebo pracuješ aj ty a financie máte spoločne, čiže spoločný účet atd? Ak mu to financuje zo svojho, ty nejsi o nič ukrátená, tvoj muz ti nedáva najavo že by nemal z čoho zaplatiť vaše veci, alebo jedlo nebodaj, tak vlastne čo ti na tom vadi? Ďalšia vec je to, že či to čo svokor hovorí je pravda. Možno mu je iba blbe priznať že vlastne vôbec taký dôchodok nemá, len pred vami hovorí že ma toľko a toľko. Čo sa tyka jeho ženy tak nevieš koľko zarába koľko majú v rodine financií ani koľko kde platia, čiže do toho by som vôbec neťahala jeho ženu. To si vybav čisto iba so svojim mužom, ak sa teda citis byt ukrátená o financie z dôvodu toho že pomáha otcovi mesačne s peniazmi. Predstav si, že to je opačne. Ty potrebuješ pomôcť finančne mame, alebo otcovi, zdôverí sa ti že nemá financie a či nepomozes aspoň tými 150€, lebo na to máš a neobmedzí to finančne teba, no a tvoj muz ti zacne rozprávať že mu to vadi. No neviem. Treba sa na to pozriet z inej stranky. A to že to míňa svokor na alkohol alebo na cigarety o tom asi vie aj tvoj muz, čiže ak by s tým nesúhlasil tak by mu peniaze nedával. Nesuď, nevieš ako to naozaj je.

gabika0825
10. feb 2023

@loginexistuje krabička 3€? 😀😀 už dávno nie. 5€

loginexistuje
10. feb 2023

@gabika0825 pjaaaj u nas nikto nefajci a pred rokom sme kupovali ukrajinkam co u nas byvali vtedy boli po 3 €
tak potom akurat 150 prefajci mesacne 😉