icon

Problém s manželom ohľadom upratovania a varenia

felllicita
28. apr 2015

S manzelom, sme spolu uz 5 rokov, ja 29rokov a on 32rokov. Obaja chodime do prace, deti este nemame, ale v najblisiej dobe planujeme zalozit rodinu, Problem je v tom, ze uz cele roky sa snazim prevychovat manzela, a vysvetlit mu, ze po sebe si musi i upratovat, prat, a sem tam i nieco uvarit. Za rok upratal, asi 3x, a navaril asi max 15x, za to co ja upratujem a zbieram po nom veci kazdy den, periem, varim, ..... Niekedy si pripadam ako sluzka... :(. Ked ho napomeniem, ze treba i kupelnu umyt, zachod,...tak nereaguje. Ked raz az trikrat za rok umyje kupelnu tak ocakava ze mu padnem az k noham a budem mu velice vdacna..., ale ze je to umyvam kazdy tyzden, tak to je v poriadku.... Niekedy mi je az do placu, ked pridem domov a nenajdem to v takom stave ako ked som odisla rano, ale najdem vsade spinave pohare, taniere, omrvinky na kuchynskej linke, ... A on si lezi pri TV alebo PC, zatial co ja hned z roboty ako pridem upratujem a varim.... I to ked som dnes isla varit, tak sa urazil a sa prestal so mnou rozpravat, ze sa ho nikdy nespytam co by si dal za jedlo.... Poradte, uz neviem co mam robit....ako to mam chlapovi vysvetlit, ze i ja by som aspon raz za cas prisla do cisteho bytu, sem tak keby od seba nieco upratal a navaril.... a hlavne sa za kazdym neofucaval a nemam svoje nalady, pre nic za nic.

PS; typ na rovinu rozhovor o upratovani som mala par rokov do zadu, bohuzial nepomohlo. Manzel sa urazil... ze tak nebude radsej robit vobecnic, ved i tak podla mna nic nerobi.... ^
PS2; zhruba 3 tyzdne do zadu som sa rozhodla, ze upratovat nebudem, a uvidim do kedy to on vydrzi,...ale zjavne dlhsie ako ja...lebo uz sa to nedalo vydrzat a musela som upratat, a hlavne vytiahnut jeho veci z pracky po tom co tam boli zhruba 5dni....

timea7
29. apr 2015

@simca06022011 nejde o to, aby sa tu niekto pozabíjal, diskutujeme, je to fórum, len nemám rada, keď niekto prezentuje svoj názor ako jediný správny a dovolí si toho, kto nesúhlasí nazvať debilom 😝 😝 😝 😝

mimajo
29. apr 2015

tak, my sme kvoli teme upratovanie - kto, ako casto..., mali rozne nazory. ked sme sa prestahovali do noveho nasho domu, manzel nasiel a plati pani na upratanie - to je jeho prispevok. povedal, ze sam to nevie a na mna to nechce nechat, tak sme sa rozhodli takto. a musim poznamenat - mame sa vyborne - obaja pracujeme, dieta je v skolke a ked mame volno, sme spolu a nehadame sa kvoli upratovanie etc.
chcem len napisat, ze to bolo a je spolocne rozhodnutie, ved ide o nas a nas vztah, nas zivot, ktory zijeme teraz a chceme ho zit s radostou a nielen sa nahanat za nakupmi, uratovanim, zehlenim....

caoli
29. apr 2015

moj nenavaril ani jedinykrat za celych 30 rokov, co sme manzelia. a ja zase za ten cas ani jedinykrat nevymienala ziarovky, neopravila zachod, bateriu, nemalovala byt, nenosila nabytok, nevrtala do panelu a nemontovala police, nevlacila tazke nakupy, ……. aaaa uz sa mi nechce pokracovat, za tie roky sa toho najde za nakladny vlak.
a este pre mna celkom zaujimave - ani jeden z nas sa nikdy toho druheho nesnazil "prevychovavat". ci to sa má?

timea7
29. apr 2015

@caoli keď vám to takto vyhovuje, ste spokojní, na čo by ste niečo menili? A meniť človeka? Určite ti je po tridsaťročnom manželstve jasné, že zmeniť niekoho je len zbožným želaním mladých naivných žien, ktoré dúfajú, že ho svadba, dieťa zmení....dá sa na niektorých veciach dohodnúť, manželstvo je o kompromise, ale zmeniť človeka určite nie. Univerzálny recept na spolužitie neexistuje, dôležité je, aby to vyhovovalo obom. Ale ruku na srdce, variť ,prať, upratovať treba podstatne častejšie, ako vŕtať, opravovať WC, montovať police....

caoli
29. apr 2015

@timea7 napriek tvojej poslednej vete myslim, ze vies, na co som tym prispevkom chcela upozornit.

natalym
29. apr 2015

@caoli Ja tiež nechcem aby ma niekto prevychovával. Keby si to tak každý.

lauricka
29. apr 2015

@felllicita a Tebe nikto nepovedal, ze muza neprevychovas? Tak trochu neprijemne prebudenie.

timea7
29. apr 2015

@caoli samozrejme, že hej, tiež už mám niečo odžité 😉 😉 😉 😉 😉

tykat
29. apr 2015

@felllicita ...tak a do toho uz len dieta chyba 😀 ...vies vobec kolko bordelu narobi take decko? a kolko trva kym si zacne po sebe upratovat? a ze hneď ako si zacne upratovat príde obdobie ked zase nebude upratovat a este bude aj drze?

katrinka8
29. apr 2015

@simca06022011 - no to vysvetli tomu, kto nazval ľudí s hypotékou debilmi ☹

katrinka8
29. apr 2015

@mirka49 - hovoríme o mužskej a ženskej práci, resp. Ty tvrdší, že žiaden muž ju robiť nebude. Ja tvrdím, že bude - aj doma, aj ako zamestnanie, a dokonca dobrovoľne. Tými kuchármi som Ti chcela vlastne ukázať, že také varenie nie je zrejme ženská práca a že takéto delenie dnes už tak markantne nefunguje.

dahra
29. apr 2015

@felllicita
@caoli - môjho muža sa to síce netýka, ale moja mama vydržala už takmer 40 rokov s takým chlapom, čo nič ničovaté doma neurobí. Teda nič ženské - varenie, pranie, žehlenie - to sa len nahlas zasmejem. Môj oco je totiž ten typ človeka, čo nevie spraviť ani čaj, ani kávu som ho nikdy nevidela variť, obávam sa, že ani nevie, kde je príbor. Keby sa mu nepovedalo, že na buchty si má nasypať mak a cukor, asi by ich jedol čisté. Nikdy ani len neošúpal zemiaky. Keď niečo na sporáku kypí, kričí na nás, aby sme s tým niečo spravili. Jedlo sa mu podáva nabraté na tanieri. Vymeniť žiarovky dokáže len za asistencie niekoho, kto mu pomôže. Maľujeme my, aj nábytok, čo vládzeme odtiahneme my, lebo na všetko frfle. Porobí veci v záhrade, chlapské veci zvládne, ale nerád ich robí. Určite vždy s niekým, kto mu pomáha, aj s takou hovadinou ako podávanie klincov alebo držanie rebríka. Riad nikdy neumýval. Podlahy nezametal, vlastne nič neumýval. Vzdy na nás kričal - "poďte to očistiť". Jedine vysávanie mu šlo. To robil často.
V prvých rokoch manželstva sa mamina snažila ho zapojiť, ale skončilo to s tým, že si má veci zariadiť tak, aby všetko sama stíhala, veď aj jeho mama sama zvládla všetko. (Muža krčmového typu, 5 detí a nikdy nepracovala.) Nikam nikdy nechodil, len práca s a potom doma. Miluje futbal - pozrie všetky zápasy, čo nájde. Tipuje už celé desaťročia tie isté čísla. Vedie si podrobné zápisky o tom, vo svojich veciach má poriadok, ale to sa týka jeho jedinej osobnej skrine.
Inak aj oblečenie mu každý deň vyberá mama. Otec je na mame závislý, ak by jej nebolo, on by možno skočil ako bezďák. Totálne nepraktický pre normálny život. Asi jediné, pre čo mama s nám ostala, že nepil. O nejakej láske z jej strany to nebolo, skôr akási rezignovaná starostivosť, ale zato oco mamu potrebuje, aj ju má rád. Neviem, asi by niekomu takáto závislosť prekážala. A inak - otec má VŠ a kopu vedomostí. 😀 Už teraz sa desím, ako to bude v ich starobe. Takže z toho vyplýva len, že aký je chlap na začiatku, taký ostane.

timea7
29. apr 2015

@dahra správal sa tak preto, lebo mu to bolo umožnené. Mal obrovské šťastie na takú ženu, akú mal. Jedlo sa mu totiž nemuselo nabrať a dať až pod nos. Keby sa tak nestalo, skôr či neskôr by si ho nabral sám, síce by ozaj tie buchty mal naveky bez cukru, ale musel by si ich naložiť sám. Že je to možné, vidieť na takýchto mužoch, keď ovdovejú, alebo to manželku prestane baviť a odíde, zrazu v sebe objavia netušené možnosti 😀 😀

simca06022011
30. apr 2015

@timea7 to si bohuzial len ty myslis, ze by to tak bolo... nebolo.. je pravda ze by si nabral jedlo sam, ale veru klud by doma nemali ani 5 minut. Ak je totiz niekto takto nauceny od mala, a vidi este aj to ze niekolko generacii takto v pohode v ich rodinke fungovalo, tak neporiesis nic ;) Jedine sa odstahovat :P

simca06022011
30. apr 2015

@katrinka8 to netreba riesit, ja a urcite kopec inych ludi nepovadzujeme byvanie za stavbe za normalne :P ale za to sa tu nebudem hadat :P Aj za cenu nejakych urokov (no co su to 2%?? ledva inflacia) je lepsie v pohode zit v zariadenom, peknom, kde sa clovek dobre citi ako mat rozplanovanu stavbu a rekonstrukciu na 10 (!!) rokov a zit kade jako... medzi tehlami :P

timea7
30. apr 2015

@simca06022011 tak to ma teda nepoznáš 😀 a nezabúdaj, že takto bola pred sto rokmi naučená väčšina mužov, keby takto postupovali všetky ženy, tak je to tak doteraz. Ja by som vydržala aj krik, aj cirkus, na jeho hromženie by som nereagovala, dokážem sa zaťať 😀 . Čo by mu ostávalo? Alebo si naloží, alebo bude hladný. Ak by si trúfol na mňa zaútočiť fyzicky, s takým mužom by som nebola ani desať minút. Čo iné by mu ostávalo? Postupne by si musel zvyknúť, lebo by si rýchlo uvedomil, že so mnou nepohne a že ženu, ktorá by mu toto poskytovala len tak ľahko nenájde. Nie je to žiadne hrdinstvo z mojej strany, takýto muži vyhľadávajú ženy, u ktorých predpokladajú, že sa im prispôsobia, ale ja som vytrvalá, vytrénovaná,pracujem v MŠ 😎 😎 😎 , veď väčšina detí sa so mnou pokúša točiť a je to milé, deti sú chutné, niekedy je veľmi ťažké neurobiť to, čo chcú, ale ďaleko by sme sa tak nedostali.

katrinka8
30. apr 2015

@simca06022011 - ja sa nehádam, len som ju chcela upozorniť, aby sa vyjadrovala slušne, resp. nevyjadrovala neslušne 😉 Urážať ľudí len preto, že majú iný názor - no to sa mi rozhodne nepáči. Ale v pohode, ja si tiež myslím, že nie každý je stavaný na dlhoročnú svojpomocnú stavbu vlastného domu. Ale nepovažujem ľudí, ktorí sa na to dajú, za debilov. Každý má svoje dôvody a možnosti na to, ako rieši svoje bývanie. Preto, že niekto to robí inak ako ja, ešte neznamená, že je debil.
Ale to sme off topic. Dnes je proste iná doba, ľudia žijú inak, keďže prišla jednak emancipácia žien, stroje do výroby, počítače atď, zmenil sa aj spôsob fungovania v domácnosti. Ženy aj muži makajú v práci 8 hodín (minimálne), preto je prirodzené, že sa aj o fungovanie domácnosti a práce s tým spojené, delia približne rovnako. Aspoň by to tak malo byť a v mnohých rodinách to tak aj funguje.

katrinka8
30. apr 2015

@timea7 - toto je off topic, ale musím to napísať, keďže si sa o tom zmienila 😀 Dnes som sa zase raz presvedčila o tom, že skláňam hlboko klobúk dole pred Vami, učiteľkami v MŠ. To, čo dokážete robiť s toľkými malými deťmi je jednoducho úžasné a obdivujem každú jednu ženu, ktorá to vie, robí s láskou a trpezlivosťou.

natalym
30. apr 2015

@timea7 Ja sa pripájam tuto ku kolegyni. Môj muž keď sa dostane do svojej hladiny alfa, tak si nenaberie sám ani keby fúriky z neba padali, tomu ver.

katrinka8
30. apr 2015

@natalym - koho muž si to ešte nenaberie sám okrem Tvojho? No, to je jedno. Baby, pošlem Vám môjho svokra, ten bude za Vami stáť s naberačkou a bude Vám aj 5x pridávať na tanier 😀
Inak to fakt? Náš sused jeden je taký - že mu musí žena nabrať, inak sa nenaje. Ja som to nikdy nechápala (divné to je aj mojej 90-ročnej starej mame, ona je v tomto taká moderná). No mňa by istotne porazilo, keby som toto musela riešiť. A to mňa vytáča, keď môj chlap umýva riady a má tam veľký hrniec zo zbytkom niečoho, ale namiesto toho, aby to preložil do malej nádobky alebo misky a tak dal do chladničky, buď to nechá na sporáku, alebo šupne ten veľký hrniec do chladničky rovno celý, takmer prázdny (a ten tam miesto zbytočne zaberá).

stanulienkat
30. apr 2015

Ked budes mat deti,tak bude este horsie,ked ti nepomoze. Toho uz neprevychovas.

natalym
30. apr 2015

@katrinka8 Jednoducho to neurobí. On hovorí, že o jedlo sa mám starať ja. No ale to dosť náročné aj finančne, organizačne a pod. Tak keby len to, keby ebolo iné, tak mu s radosťou naberiem. 😉

ivkadracova
30. apr 2015

A co tak urobit z toho "ritual"? V sobotu doobedu sa ujmi vedenia a rozdel ulohy, kym sa nepoprata, nikdy nepojdete.. Daktory muz urobi sam od seba, daktoremu treba povedat aj 100x, povie ze si otravna, ale mozno to nakoniec urobi.. napr. zacni niecim lahkym ako napr. poutierat prach, a postupne casom stupnovat. Ja si myslim ze dobre zvyky treba zavadzat od zaciatku, vo vsetkom (stolovanie, pratanie, navstevy ... ist na pivo, vylety, vsetko), nenazvala by som to prevychovou. Ak si uz na to zvykne, bude to tam, a furt mozno budes zbierat ponozky, ale no a co? hlavneze utrie prach a pozmyva podlahy. Co ty na to @felllicita ?

ivkadracova
30. apr 2015

@natalym mne dost v tomto pomoze, ked mi povie, co chce, na co ma chut.. a financne to narocne je, takze to vyspekulujem tak, ze cestou z prace sa streneme v obchode pri nas. Takze vie kolko to stoji, kolko zaplati, kolko z toho zje atd.. nie furt, ale obcas to pomoze.

lilitela
30. apr 2015

@palomka Ano, na vesania pradla som uplne zabudla 😀 Ale aby som zas nekrivdila, v mnohych veciach sa moj muz snazi, uz vyvesiava pradlo lepsie, ale trva mu to asi tak 3x dlhsie teraz, cize asi 20 minut.

tenerifka
30. apr 2015

Muzi mozu robit "zenske" prace, aj doma, aj v praci. Velakrat je to prave muzska jesitnost, ktora ich nuti tieto prace vykonavat. Ako priklad uvediem moslimske krajiny v Azii, kde upratovanie hotelovych izieb je vylucne domenou muzov, dvakrat za den urobia postel s velkou preciznostou (pripravia na denny alebo nocny rezim), poumyvaju kupelnu/wc, vymenia a pekne ulozia uteraky, poumyvaju dlazky...a naucili sa to velmi rychlo a nejako z nich neubudlo.
V domacnosti detto, len ako tu uz bolo napisane, treba si veci ujasnit este pred uzavretim manzelstva a prichodom deti

sono2
30. apr 2015

@felllicita neporadím, mám to v bledomodrom... Asi len ztapať, zjapať, zjapať. Môj sa už čo to naučil. Ale je to hrozne malo, a pritom viem, že to vie. Len jeho argument je, že on to raz urobí a bude musieť stále. Niekedy nemám nervy, a zjapem potom si to urobím sama alebo že príde že pomôže alebo najlepšie ked neni doma. Ja sa môžem poďakovať svokre, alebo môj totálne kopíruje tatka, pritom nadáva, aká je mama zrobena, ale ona si je na vine a nepodvedome vychovala z neho svokra. Ale poriadoček, ten sa mu páči to áno. On teda veci a tak to nezbieram to sa naučil, variť nemusí, ja varí m rada, ale pomôcť s krajaním a tak keď potrebujem to ho baví. Ale ináč žiadna sláva. Asi trpezlivosť a musíš už vedieť ako na neho. A chváliť to sa im ľúbi.

sono2
30. apr 2015

@felllicita teraz čítam od začiatku príspevky že keby bol aspoň zručny atď čo všetko ty robíš. Ty a nemáme rovnakého muža? 😀 s rovnakými dna. Akurát môj sa neuraža, ale ešte zjape, že čo take robím že robím z toho vedu, a to sú dni pomaly ked menej robí v robote ako ja. A keď som začal razz pred svokrom tak že čo od neho chcem že on je 12hodín v robote že čo koľko sa pýtam? Ledva 8. A že čo už take treba robiť no hovno. Sadneme si pred tv z roboty po desiatich hodinách čo o piatej prídem a budeme čakať kým sa niekto o nás postará. To nepochopí nikto ale ja sa nesťažujem mam to čo som si vybrala.

sono2
30. apr 2015

@katrinka8 áno poznám tiež takého čo si len sadne a nalož mi ešte ani tanier sebe neuprace. Našťastie toto nevlastním. Je to hrozne tiež čo. Ale čo z takýmito chlapmi? Tak sa povie že sa vedel oženiť...

timea7
30. apr 2015

@katrinka8 učiteľka v škôlke je najkrajšie povolanie na svete, nič iné som od decka nechcela robiť. Tie deti mi nedovoľujú zostarnúť, teda sa aspoň o tom presviedčam 😀 😀 😀 😀 V najťažších a veľmi smutných chvíľach môjho života to boli tie deti, ktoré ma držali pri zdravom rozume. Aj keď som im samozrejme nič nerozprávala a snažila som sa stále usmievať, deti sa oklamať nedajú, majú citlivé senzory 😉 . Je úžasné, keď dieťa príde k tebe, bez slova ťa objíma a hladí, to veľa dospelých, ktorí nie sú s tebou v príbuzenskom vzťahu, nedokáže.