icon

Riešiť alebo neriešiť "dedičstvo"?

2. júl 2022

Ahojte,mne samej je hlúpe takéto niečo ale potrebujem počuť iný názor a postoj na danú situáciu.
Mama s otcom sa rozviedli keď som mala 24 rokov. Nadobudli spolu byt. Keď sa rozvádzali mama z bytu odišla a aby neboli nejaké starosti s majetkom byť nechala celý otcovi a odišla pod podmienkou,že veď byť ostane mne keďže som ich jediné dieťa. Mama odvtedy býva po podnajmoch. Otec sa oženil. Už na začiatku si ma zavolal a povedal že chce riešiť byť že keby sa jemu niečo stane aby som nevyhodila jeho ženu. Povedala som že sa to doriesi ale že teda podľa dohody je byť moj. Áno otec to doriesil. Včera som našla na katasterportal že polovicu bytu prepísal na ňu. Nemala by, som s tým problém keby ťa polovica po mame čo mala mala ísť na mňa. Ale takto to vlastne vyšlo že keby sa otcovi niečo stane ja dedim na pol s ňou jeho časť čiže ja mám len 1/4 bytu. V prípade že by sa stalo niečo jej dedi otec s jej synom. Bavíme sa dospelom chalanovi ktorý bol samostatný už keď sa vzali.. Príde mi nefér že riešim dedičstvo keď otec žije,na jednej strane som rada že sa o otca strana ,on je na plnom invalidnom. Ale nedodržal sľub ktorý dal mojej mame a vlastne oklamal vlastnú dcéru.
Ja neviem či to s ním riešiť,či povedať mame vlastne aby vedela a riešila to s ním ona. Alebo proste vysrať na to je to jeho byť a môže si s ním robiť čo chce?neberte to že som chamtiva alebo tak...ale áno štve ma to,že otec si zabezpečí niekoho s kým je možno 5 rokov skôr ako vlastnú dcéru. A nikde nie je napísané že ona ho reálne doopatruje. Čo keď sa rozhodne rozviesť s ním?Príde k niečomu čo nikdy nebolo jej.

Strana
z2
lenkakravcova
2. júl 2022

Čo si mu povedala?
O akej dôvere ste sa rozprávali? Normálne s nim sadni a povedz mu, že vieš, že s mamou sa dohodli tak, že byť budeš dediť ty. Keďže on prepísal svoju polovicu už na svoju novú ženu, tak aby to bolo spravodlivé, žiada od neho, aby prepísal maminu polovicu na teba, lebo ona si želá aby si ju mala ty, nie pol na pol s jeho novou ženou.

zmrzlinka2021
2. júl 2022

Trvaly pobyt absolutne nič neznamena. Pokial ona tam nema vlastnicky podiel, jemu staci zajst na urad a TP je zruseny.

Treba si uedomit, ze on ma teraz uz manzelku a celkovo partneri maju neraz velmi silny vplyv vo vztahu

mpg
2. júl 2022

@zmrzlinka2021 Aj toto je jeden z veľmi silných vplyvov novej ženy, ktorá dá sa povedať zneužila právne nedoriešené veci okolo bývania. To sa nemôže nechávať na nejaké dohody bez dokladov.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
lucinka9292
2. júl 2022

Dal jej to darom? To vies vycitat z katastra, ak hej mozno (nie som pravnik ale stala sa nam taka sitaucia) vies darovaciu zmluvu napadnut. Ja by som si s nim sadla a porozpravala sa o tom s nim. Dalo sa to aj inax vyriesit - zalozit vecne bremeno v podobe dozivotneho prava byvania pre otca aj pre nu a byt mohol byt aj tvoj na 100%. Pripadne nech to prepise aspon tu druhu polku. Hadam veri svojej dcere viac ako zene s ktorou je par mesiacov/rokov. Nenechaj to tak. Ak by bola jeho reakcia zla, tak neviem ci by som mala chut sa s nim privelmi stretavat, je to dost podraz z jeho strany.

autor
2. júl 2022

@bilberryday vieš ale aspom by si ich prehajdakala ona...25 rokov tam žili spolu kúpili ho spolu...takto príde nejaká pani k tomu ako nič...mňa neserir ani tak ten byt (áno mrzí) ale to ako sa dokázal zachovať vlastný otec

dadis
2. júl 2022

Este mi napadlo, ci to v dohode o vysporiadani bsm nebolo pisomne. Ze otec sa zavazuje tam mame nechat pobyt a ze nebude nijako s bytom nakladat. Ak by to bolo v tej dohode spisane, tak by sa mohlo to dalsie nakladanie s bytom teoreticky sudne napadnut. Skuste s mamou vyhladat tie papiere a potom ist sa poradit za pravnikom. Inak tvoja mama nic nemusela na neho prepisovat 🤦‍♀️, ved po 3 rokoch po rozvode sa majetok automaticky rozdeli na polovicny podiel. A dalsia podivna vec s tym bytom, ze aj keby nebol prepisany na jeho manzelku, tak po jeho smrti by dedila 1/2 z jeho majetku, takto zdedi 3/4 a ty 1/4 😡...ja by som za tym ootcom isla a dobre mu to vytmavila 😀

kiki68
2. júl 2022

Z vlastnej skusenosti, nic co, nie je na papieri potvrdene notarom, sudom, je iba zdrap papiera. Ustne dohody su uplne na nic. Takychto uz bolo a bude. No budete musiet sa jedine nechat vyplatit alebo to napadnut potom a tahat to sudne.

katkine_terapie
2. júl 2022

Autorka: polovica po mame neexistuje, lebo sa jej dobrovolne vzdala. Toto je fakt. Mama sa podla jej slov dohodla s otcom, ze byt zdedis ty. Na toto vsak nie je ziadmy písomný doklad, a co nie je pisomne,neexistuje. Toho sa zjavne drzal otec,ktory ta sice nevydedil, ale dostaneš menšiu časť. Cize z mojho pohladu, ten, kto ta "obral" o nejaky majetok, nebol otec, ale mama. Otec nedodržal nejaku moralnu dohodu medzi nim a jeho exmanzelkou, ale zas nie uplne celu ju nedodrzal, cast z majetku dostanes, aj ked nie celu. Mame by som to asi povedala, ze otec dohodu nedodrzal, aby vedela a nebola prekvapena v nejakej nevhodnej chvili.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
kitycat
2. júl 2022

Este dotaz.. Preco tvoja mama jej polovicu v ramci vysporiadania neprepusala na teba? Preco chlapovi cely byt?

Za hlupost sa plati... Mozes sa hnevat kolko chces a citit sa ukrivdena. Sluby sa slubuju..

zuzinka888
2. júl 2022

Skus sa z ockom jemne porozpravat. Mozno ani netusil ze dedit bude aj sym jeho priatelky. Hlavne sj je to stary clovek co nema vedomosti o dedicskom konani. Moj ocko ma skoro 70 a myslim ze nema ani sajnu ako sa deli dedicstvo v takomto pripade. Ze takto ta obral o slubene dedicstvo. Ale je to jeho byt a moze s nim nalozit aj takto.

autor
2. júl 2022

@kitycat lebo bola zbrkla...lebo verila otcovi...lebo sa nepoucila na chybách iných..neviem sama..ale myslím že najväčšiu rolu tam hrala dôvera..veď s ním preboha žila 26 rokov...
@bilberryday áno prispela na kúpu moja babka..z maminej strany..a čo sa mama napocuvala keď ešte babka žila že to takto spravila..inak rodičia išli viac menej vždy rovnakým dielom...
@zuzinka888 ocino robí všetko vedome a pri zmysloch...ma 56 rokov...takže vie este čo ako chodí..aspom vtedy vedel urcite

basska_b
2. júl 2022

Mala si to tvoja mamina inak poistit, ze zostane tebe, mali ho uz vtedy napisat priamo na teba... kamaratkini rodicia, ked sa rozviedli, tak to tak spravili. Spolocny byt z BSM darovali svojim detom, pricom je tam stale kamoskina mamina so synom, ktory ma cez 30 a nenasiel si este priatelku. Kamoska uz je vydata a byva v dome, ktory je majetkom jej muza a svokrovcov (spolocny dvor), ale ta polka bytu jej teda patri

autor
2. júl 2022

@basska_b už veru viem že mala to poistiť...žiaľ nerátali sme s tým že otec sa pol roka po rozvode ožení a zachová takto...a asi som ja fakt divná v tomto svete ale ja by som toto nedokázala spraviť. ...áno robím iné chyby ale...

zuzinka888
2. júl 2022

Nemyslela som, ze není pri zmyslioch ale skor vedomost ze spravil dedica aj z jej syna. Je to voci tebe nefer. Ak si je toho vedomy mal ti povedat ze sa rozhodol inak ako si mala slubene ze dava cudziemu synovi to co slubil tebe.

autor
2. júl 2022

@zuzinka888 obavám sa že on si to plne uvedomuje...a je to "*trest" za to že sa s ním mama rozviedla...a verila mu...

zuzinka888
2. júl 2022

Tak uz len asi pravnik- mamka by mala trvat na splneny ustnej dohody. Pisala si ze mamka mala podmienku ze byt ostane tebe a ta nebola splnena (mozno aspon tu " jej" polku by si mohla vysudit) skus sa aspon poradit s tym pravnikom.

zuzinka888
2. júl 2022

@zuzinka888ak to bola darovacia zmluva tak sa dar moze vymahat spat.

autor
2. júl 2022

@zuzinka888 veď mne sa viac menej jedná o tu maminu polku...to že otec nechá tú svoju jej ...hmm tak nechá..len mňa mrzí to že proste sľúbil povedal nedodržal...a prišla som na to náhodou. Že sa vyvliejol ešte aj z toho aby mi to priznal do očí...

zuzinka888
2. júl 2022

Prave preto by mamka mala cez sud trvat na tej ustnej dohode. Takze googli nejakeho pravnika a s mamkou si dohodnite schodzku cim skor tym lepsie. On ti poradi najlepsie. Lebo mas moralne pravo na tu mamkinu polovicu. Ak ked tam bola len ustna dohoda verim ze sa to da.

mpg
3. júl 2022

Môže to byť aj tak, že otec potrebuje niekoho pri sebe, keď má psych.problémy a ak táto nová priateľka mu pomáha, keď treba (a bývala manželka a dcéra mu nepomáhajú) a ona si to chce nejako poistiť, aby to nerobila zadarmo. Mohol by to dať riešiť právnikovi, ktorý si overí obe strany a pozrie sa nato, ako bol byt po rozvode vybavený, či sa s tým dá niečo robiť. Ale ústna dohoda nestačí.

janne318
3. júl 2022

Autorke:
1. Pokiaľ - ako píšeš - má otec psychické problémy do takej miery, že sú dôvodom jeho plnej invalidity, otázka znie, či je vôbec v plnom rozsahu spôsobilý na právne úkony.
2. V dedičskom konaní sa prihliada okrem iného aj na to, čo ktorý z dedičov nadobudol od poručiteľa počas jeho života. Čiže eventuálne prichádza do úvahy ešte výplata vyrovnacieho podielu, pokiaľ otec zomrie skôr, než jeho súčasná manželka.

Strana
z2