Rodina sa nechce zmieriť s mojím životným štýlom - nechceme deti.
Ahojte, už nie som žiadna puberťáčka, pomaly sa vekom blížim k 30tke, so snúbencom plánujeme svadbu. Problém je, že ani jeden z nás netúži po deťoch a aj napriek tomu chceme svadbu, keďže to bude jednoduchšie aj s hypotékou a keby sa jednému z nás čosi stalo je to oveľa výhodnejšie. Moja rodina ale takúto svadbu bez detí neuznáva, všetci moji súrodenci sú rodinne založení a majú viacdetné rodiny (také z akej pochádzam aj ja). Ja som taká nikdy nebola, neláka ma to a nemám potrebu sa o deti starať, pokojne ich na pár hodiniek postrážim, ale baví ma skôr práca a cestovanie. Nevravím, že sa to s deťmi nedá, ale jednoducho nemám vyvinutý materinský cit. Môj priateľ je rovnaký, je starší a plánuje podstúpiť zákrok aby deti už ani mať nemohol. Obaja sme sa na tom dohodli, vyhovuje nám to tak. Ale problém je v mojej rodine, ktorá tento štýl života odmieta. Nechcú mi prísť ani na svadbu, sestry aj bratia v mojom veku už deti mali. Veľmi ma to trápi, nechcem veľkú svadbu, ale bola by som rada keby tam rodina bola. Jedna sestra a dvaja bratia chcú prísť, ale moja mama a ďalšia sestra o tom nechcú ani počuť, že takéto veci nepodporujú. Záleží mi na nich a ich názor ma trápi, skúšala som im to vysvetliť aj slušne pri večeri kam som ich pozvala a ony ani nedorazili... Neviem či im mám skúsiť napísať list, lebo telefón mi nezdvíhajú, vyslovene som ich tým oznamom na svadbu urazila, lebo podľa nich znevažujem to v čom som bola vychovaná.
Urcite ani ty po detoch netuzis?ci len si prebrala priatelovu viziu buducnosti?on uz nejake deti ma?
Spravte si svadbu v zahraničí a máš klud 😊 my sme mali na Mauriciuse, len my dvaja a bolo to najlepšie rozhodnutie
Baby, pamätate na tu matku roka, čo sa rozčulovala nad svojou bezcitnou dcerou? Nechcela deti ani vztah.
Rodicom fakt drbe...pevne dufam,že ja taka nebudem
Ja som si úplne istá, že deti nechcem. Tak to bolo už pred partnerom a podľa toho som si vyberala aj samotného partnera. Veľmi dobre som si všetko premyslela a keby sme deti chceli vždy je možnosť adopcie alebo umelého oplodnenia, my ale nechceme riskovať, že sa nám dieťa prihodí a nechceme pred takým rozhodnutím stáť. Uvažovali sme nad tým veľa.
O svadbe o dvoch svedkoch nechce počuť partner zasa lebo jeho rodina tú svadbu podporuje a prísť chcú. Majú nás radi aj bez detí, preto ma mrzí, že v taký špeciálny deň tam on bude kohosi mať a ja asi nie
pozvanky posli, no dopredu sa vysporiadaj s tym, ze tam mama nebude. Ja osobne si myslim, ze taketo rozhodnutie zit bez deti je svojim sposobom aj zrele. S detmi to nie je lahke, je to zivot v ktorom je vela odoporierania, narocnych situacii, nie kazda to zvladame s usmevom a nie kazda moze povedat, ze ju materstvoju aj skutocne naplna (no ked uz tie deti ma, tak sa samozrejme postara, ale nie vzdy je to proste take od srdca). Cize ked sa niekto na to neciti, nech do toho nejde.
Ja mam tetu, ktora sa tiez rozhodla zit bez deti a my ako rodina si zase myslime, ze urobila dobre. Vzhladom na jej povahu, by tie pripadne deti trpeli ako kone. Takto je spokojna, karieru urobila peknu, precestovala svet a uz je na dochodku a kedze je neznicena, vyzera ledva na patdesiat, plna zdravia. (cim nechcem povedat, ze matky vyzeraju ako trosky, aby ma zase niekto nechytal za slovicka :D Vsetko ma svoje pre a proti. A hlavne, je to tvoj zivot a tvoja plna zodpovednost za to, ako s nim nalozis.
pocuj takto ti poviem
to co predvadza tvoja rodina je podmienecna laska. budem ta milovat a akceptivat ak ty budes zit podla monich ocakavani.... to ie je spravne. viem ze veeela ludi sokuje ak deti nechce nechcete mat. uprimne podla mna nie je vacsieho nestastia ako ked si niekto nie sto pro pripraveny tie deti urobi. ja ta velmi ocenujem za tvoj zrely postoj. cize tvoja rodina akceptuhe iba zvazok muza a zeny z ktoreho vzidu deti? smutne. sme ludia rozni. sme rodiny rozne. pokial ty vies ze ty a snubenec nemate psychologicku traumu z detstva ktora va. brani naplnit ozajstne tuzby nie je o com. napis im list. ze ich milujes. a ze ich prijimas. aj ked pre nich je nateraz nemozne prijat tvoje rozhodnutie. taktiez im mozes podakovst za vychovu a ubezpecit si ze si ich vazis aj ked nepokracujes v ich slapajach. drzim ti palce
@evittam keby sme tak konkretne patrali preco clovek nechce deti...tych dovodov je dost a sebectvo tam je tiez.ci sa to niekomu paci alebo nie....nie je sebectvo v tom
Ze chcem cestovat bez deti.ze chcem robit karieru bez MD.RD.ze finanvie pouzijem len pre seba a manzela.ze sa jednoducho nemienim obetovat a starat o deti...co na tom nie je sebecke?
@hradnapani ano.tvoja teta je plna zdravia a vyzera dobre...zatial...opytaj sa ako ma poriesenu starobu a chorobu.aby o par rokov
@hradnapani si tu nepisala.ze pomooc mam stsru tetku na krku.lebo nema sa kto postarat
@janinah ona ju ma vyriesenu, to sa neboj. Kedze spravila peknu karieru, ma niekolko nehnutelnosti a celkom jasnu predstavu, kto sa o nu a za kolko postara. A nie nenarieka, ze to nebudu jej deti. Ona si plne uvedomuje zodpovednost za svoje rozhodnutie nemat deti.
Podľa mňa je skôr sebecké mať deti aby sa o mňa mal kto postarať na starobu. Ak som ale sebecká lebo viem, že by som nebola dobrá matka a tak deti nemám, tak rozhodne som sebecká a nehanbím sa za to.
Ja som necitala všetky komentáre,ale moj osobny nazor je ten, ze si kazdy ma pravo zit ako chce...ine by bolo, ak by jeden z partnerov dieta chcel a druhy nie..ale pokial obaja maju eov ake presvedcenie a predstavu zivotnej cesty, je to len ich rozhodnutie...
Tiez sa priklanam k nazorom, ze si dost stara na to, aby si vesala vsetko na nos rodine...treba sa naucit im odpovedat jasne a stručne, nevysvetlovat zbytocne...
@korunka1 toto je nazorna ukážka skutočnej reality na Slovensku 😕 vysoké percento obyvateľov sa hlási ku kresťanstvu a reálne vieru málokto žije. Viera je spôsob života, to čo verím sa snažím žiť. Ak je autorkina mama skutočne veriaca, nemôže súhlasiť s dcerinym rozhodnutím nemať deti. Aj keď sobáš v kostole nechcú. Pravdebodobne ju mama vychovala vo viere a toto je pre ňu sklamanie. Treba chápať aj mamu.
Ked sa pýtali si mala povedať ze to nechávate tak, a ked bude niekedy svadba, potom po nej všetko ostatné.... A keby sa pýtali po svadbe tak by si hovorila ze to nesilite a ked to príde tak to príde.... A hotovo...no ale už je neskoro... Oni sa nemaju čo hnevať, proste je to tvoj život a tvoje rozhodnutie, ale tak ako chceš byť respektovana z ich strany ty, musíš rešpektovať to ze oni sú nechcú prísť na svadbu. Pozvánky im posli, mame a sestre povedz že budeš úprimne šťastná ak by tvoj den prežili s tebou, ale chápeš ze majú právo rozhodnúť sa a aj ked ťa to bude mrzieť, rešpektujes ak neprídu...A hotovo. Každý má právo sa rozhodnúť. To platí o oboch stranách.
Mat deti je obrovska zodpovednost a zavazok, ja sa skôr cudujem tomu boomu mamiciek co si deti spravia a potom su zavisle od rodicov. Myslim, ze to pride casom. Len keby nechceme deti obaja, podstupila by som zakrok aj ja.
@darinkaninka A nema spravny krestan milovat svojich bliznych, odpustat a hlavne nesudit?
@janinah pise co pise lebo je dost veriaca (pamatam si to z inych diskusii) takze sa riadi bibliou.
@fokuska @hradnapani @korunka1
Naco sa s nou zbytocne hadat? Kazdy veri niecomu inemu, pre nas co nechodime do kostola je zas normalne zit si zivot podla vlastnych predstav aby sme zili stastne aj ked to nie vzdy koresponduje s biblickymi hodnotami.
Na druhej strane aj tej krestanskej viere by prospelo viac tolerancie, tento novy papez je v tomto velmi pokrokovy.
Mat deti ked ich niekto nechce je blbost, to je jednoducho fakt (potom tu vznikaju diskusie o potratoch a o tom ake su deti strasne zle, no castokrat len rodicia ocakavaju, ze sa budu spravat ako 18rocne v styroch rokoch).
Nasli sa dvaja co deti mat nechcu, dobre pre nich. 🍀
Mna vzdy udivuje, ako ked je tema spojena s rozhodnutim nemat deti, sa najde niekto kto ma potrebu zhodnotit, pripadne prehovorit autorku, aby tie deti mala. A potom tu citame prispevky, ze matka nema rada dieta, doslova ho neznesie ci v tv novinach o utyranych detoch. To, ze niekoho naplna mat dieta, neznamena, ze to tak chce kazdy a ten dotycny ma patent na stastny zivot pre kazdeho. Naucme sa akceptovat rozhodnutia druhych. Jediny kto ma pravo rozhodnut o tom, ci mat ci nemat dieta je ten a ta, kto ho splodi, vynosi, porodi a bude sa cely zivot starat a vychovavat.
Bohuzial, musis sa s tym zmierit, ze matka ma tento postoj. Posli pozvanku, priprav im miesto a neries. Alebo aspon to skus. Drzim ti palce a prajem stastny zivot v manzelstve.
Mňa by to absolútne netrápilo.Čo koho do toho kto sa prečo berie a kto nechce mať deti.
Ešte, že mám normálnu mamu ktorá sa mi do súkromia nemieša.
Radšej nemať deti ako ich mat a nemať k nim vzťah. Teraz nehovorím o potrate, to je iné, ale o ne-plánovaní rodičovstva. Keď ste o tom obaja presvedčení, je to vaša vec.
@fokuska nikde som nepisala, ze má matka dcéru zavrhnúť a odsúdiť...vysvetľujem pravdepodobnú príčinu matkinho prístupu. Určite dúfa, že dcéra ešte znení názor.
@korunka1 v tomto máš čiastočne pravdu. Sú tam takí žiaľ. Lenže skutočne veriaci tam chodia z presvedčenia, nie posudzovať iných.
Áno, moja mama je veriaca, pomerne silno veriaca. Moji súrodenci sú tiež veriaci, ja som si vybrala svoju cestu a viera ňou nebola. Som jediná bezdetná a chápem, že to mama nesie ťažko, ale už má kopu vnúčat, takže nejaké jedno moje dieťa by neurobilo rozdiel. Dlho som dávala viere šancu, ale nebolo to niečo v čom by som sa našla. A hodnoty viery mi častokrát nič nehovoria, lebo nepotrebujem zastaralú knihu aby som mohla byť dobrým človekom s morálnymi zásadami.
Ale ďakujem za rady, pošlem im pozvánky a skúsim sa s tým zmieriť, hoci ma to naozaj mrzí.
@janinah Obetovať sa 😂😂 keď tu píšete tieto voloviny ako sa má žena obetovať tak mi je z toho zle a tento pocit tu má viacero žien.
Mať deti je obeta? Povinnosť?
Nie je to náhodou rozhodnutie?Vnútorný pocit?
Keby mne niekto toto povedal, že musím, patrí sa to.Si predsa žena...tak títo ľudia by u mňa skončili s mienkou, že ich inteligenčný kvocient sa zasekol niekde medzi 0 a( - ) nekonečno.
Ako niekto môže ľudí nútiť mať deti.Nie každý ich chce mať a nie každý je šťastný ako rodič.
A Ave ľuďom čo takýto pocit mali a tie deti si radšej neurobili.
Majú rozum.
Je to ten istý pocit ako keď ťa niekto presviedča jesť špenát 30 rokov a tebe to 30 rokov nechutí.
Neodcudzuješ to ale jesť to nebudeš.
Tak isto je to aj s deťmi.Máš ich rada, podporuješ to ale tvoj vnútorný pocit je ako v puberte...proste načo deti, nechýbajú mi ku šťastiu.
Radšej nech sú sebeckí jak to dieťa nenávidieť.Materinský pud nie je samozrejmosť tak ako ani každý chlap nemá rád deti resp.Nechce vlastné.
Zato, že máme maternicu ešte neznamená, že horíme túžbou po deťoch.
Ach matko zem ženské....sa spamätajte už.

@lubkavargova1 Tak to je dobra blbost, a nechapem ako mozes take nieco tvrdit. Ty snad vidis do hlav vsetkym chlapom na svete alebo co?