icon

Rodinné konflikty a majetkový spor

1erika_
2. dec 2025

Ahojte asi sa chcem len vysťahovať alebo len vypočuť an iný názor. Prvom rade začnem tým že moji rodičia mi dali záhradu kde sme s priateľom vybudovali dom majiteľkou som ja a priateľ len platí. Na základe že už mu to začalo prekážať po roku som sa rozhodla to prepísať aj naňho aby sme boli vlastníci oby dvaja ale moji rodičia nikdy nechceli niečomu takému dopustiť. Že ak to prepísať naňho tak už som neni ich dcéra bránili citovému vydiaraniu a iným. No medzi mnou a priateľom začali nejaké nezhody že som sa viedla medzi mojimi rodičmi a chcela som len obom stranám vyhovieť no neuspela som ani u jedného. A tak sa začala vzťah rúcať dolu vodou až mi začalo vadiť iste veci že moja mama sem chodí ako domou otvorí si dvere kedy chce až sa koľko krát naľakám čo ani neviem kedy príde. Priateľ jej už vyslovene dal najavo že sa mu to vôbec nepáči. No a máme dve deti atd do výchovy moc zasahuje mama ako mám správne vychovávať. Vyhrážky urážky atd. Dohovorila som koľko krát aj pohádala lebo som si to nepriala ale nerešpektujú situáciu až sme sa rozhodli predať nehnuteľnosť a odísť a znovu padli slova už sa sem nevracaj a deti pochopia atd. A že u znebudem ich dcéra. Prosím vás aký máte názor? Možno som niečo zabudla kľudne sa pýtajte ďakujem za názory

Strana
z3
pribinak
2. dec 2025

Priateľ dal aj nejaké peniaze - vklad ? Či len tak si napísala pol majetku na priateľa ?

januska12323
2. dec 2025

Nechápem prečo si to prepisovala. Nič do domu nedal a dokonca ste len frajeri. Rodičia dali dom tebe a tak ho aj chceli zanechať. Mala si im zobrať kľúče a vysvetliť, že môžu chodiť po ohlásení.

anonym_1c1f0a
2. dec 2025

Úprimne, keby cely život šetrím pre dieta, tiež by ma nahnevalo že by to len tak prepísala frajerovi. A je mi jedno že by s ním mala dve deti. Keď muž nemá chochmes si ju zobrať za ženu, tak majetok nech ho už vôbec netrápi.
K správaniu rodičov, áno to chodenie bez pozvania je tiež hodne cez ciaru. Ale asi by som najprv vymenila zamok od prednej brány, a ak by ani vtedy nepochopili, až potom riešiť sťahovanie sa.

anonym_680a04
2. dec 2025

@1erika_ Iba totálna hlupaňa prepíše svoj majetok na cudzieho chlapa. O pár rokov to budeš ľutovať. Ja by som za toto dcéru vydedila.

cyneric
2. dec 2025
@anonym_680a04

@1erika_ Iba totálna hlupaňa prepíše svoj majetok na cudzieho chlapa. O pár rokov to budeš ľutovať. Ja by som za toto dcéru vydedila.

@anonym_680a04 Nerozumiem, ako môžeš povedať že to bol cudzí chlap keď je to partner s ktorým má autorka dve deti. To už je hocičo len nie cudzí človek v ich živote. Keď sa rodičom nepáči ako narába s majetkom tak jej ho nemali dávať, je to dospelá žena schopná rozmýšľať za seba.

Autorka, tvoji rodičia znejú dosť-- staromódne. To že darovali dom im nedáva automatické právo na vstup kedykoľvek, neohlásene ani na to aby ťa nerešpektovali ako rodiča. Predať, odísť, neriešiť. Veď oni sa ozvú keď im zrazu vnúčence budú chýbať a nemá s nimi kto chodiť po doktoroch na "staré kolená"...

anonym_c06ae4
2. dec 2025

Dostala si od rodičov záhradu/pozemok a ten dom ste postavili spoločne s priateľom? Vlastníkom pozemku si bola ty a vlastníkom domu si tiež bola len ty alebo dom bol na polovicu? Medzitým ste si urobili spoločne 2 deti?

anonym_d74bd2
2. dec 2025

ak ste dom financovali spolocne nechapem preco je len na teba .. pozemok ok ale dom nie.. aka nieje otec deti a nestaval dom s tebou tak by si bola ozaj hlupa to prepisat ... ty mas ale celkovo problem s mamou .. ja by som to predala cele a odstahovala sa aj s detmi co najdalej - bud mar spolocny dom s priatelom alebo len tvoj ale nenechat si do toho kecat

anonym_559f98
2. dec 2025

To je tak, ked sa byva mame pri sukni. Fakt si cakala, ze to bude inak?

1erika_
autor
2. dec 2025
@pribinak

Priateľ dal aj nejaké peniaze - vklad ? Či len tak si napísala pol majetku na priateľa ?

@pribinak my sme spoločne dom postavili na tom pozemku ktorý ani nebol pozemok iba záhrada spoločne dom ale keďže majiteľkou som ja pozemku tak investor som bolo vo všetkom. Skratka dom sem postavili spoločne spolu pre naše spoločne nažívanie a bývanie ale rodičom sa absolútne nepáči že to prepisom aj s polovice naňho ak mu to patrí lebo hypotéku platí on chodí do prace zarába nám na to a ja som s deťmi doma … a ich odpoved je že vlastne stačí že to platí ale mne to príde ako vydieranie

1erika_
autor
2. dec 2025
@anonym_c06ae4

Dostala si od rodičov záhradu/pozemok a ten dom ste postavili spoločne s priateľom? Vlastníkom pozemku si bola ty a vlastníkom domu si tiež bola len ty alebo dom bol na polovicu? Medzitým ste si urobili spoločne 2 deti?

@anonym_c06ae4 pozemok prepísali namna a hneď sa išiel vybavovať dom a tam sa nemôžu robiť veci že pozemok je moj tak dom bude priateľov ten čo je na pozemku vlastní všetko maximálne uver čo máme som spoludlznik a skratke je to tak že my sme sa aj dohodli aj som si to tak priala že polovica domu všetkého bude patriť aj priateľovi vybudovali sme si to spravili sme stoho stavebný pozemok kopali 40m prípojky upravili tak prečo nie a platí živí on ja som s deťmi ale príde mi to nefér ale moji rodičia sú proti tomu lebo vidia len to že on je na majetok ale čo je natom keď človek ktorý si zoberie peniaze od banky a postavil zato dom platí ho nemôže tam mať svoju čiastku veď to je hnusne zákerne čo robia moji rodičia voči mne a hlavne k nemu ako sa správajú … a na základe sporov ktoré vznikli kvôli tomuto všetkému sme sa rozhodli odísť spoločne to predať a radšej si kúpiť niečo kde budú vlastníci obaja a nebude zbytočný tlak jedno dieťa bolo už počas výstavby bývali sme v prenajme chceli sme zabezpečiť a druhé keď sme začali bývať

1sally12
3. dec 2025
@cyneric

@anonym_680a04 Nerozumiem, ako môžeš povedať že to bol cudzí chlap keď je to partner s ktorým má autorka dve deti. To už je hocičo len nie cudzí človek v ich živote. Keď sa rodičom nepáči ako narába s majetkom tak jej ho nemali dávať, je to dospelá žena schopná rozmýšľať za seba.

Autorka, tvoji rodičia znejú dosť-- staromódne. To že darovali dom im nedáva automatické právo na vstup kedykoľvek, neohlásene ani na to aby ťa nerešpektovali ako rodiča. Predať, odísť, neriešiť. Veď oni sa ozvú keď im zrazu vnúčence budú chýbať a nemá s nimi kto chodiť po doktoroch na "staré kolená"...

@cyneric partner. Nie manžel.

tykat
3. dec 2025

@1erika_ dom predat a odstahovat sa aspon 300km daleko, lebo toto nedopadne dobre

zuzinka888
3. dec 2025

Rodicia asi trpia nazorom- ze ak ti darovali pozemok- moze ti riadit zivot a zasahovat do zivota. Manimuluju tebou a chcu ta ovladat. Nedovol to! Si dospela, mas svoj rozum, a chyby budes robit( tie robime vsetci, len nie vsetci si to dokazu priznat). Rodicov si nevyberama- no nemusime ich " trpiet" vo svojich zivotoch a hlavne domoch- iba preto ze nam dali majetok a nedokazu respektovat nase rozhodnutia ako s nim nalozime.

dadis
3. dec 2025

@1erika_ A uz si ten dom prepisala? Asi by bolo lepsie, keby ste manzelia a prepises ho potom, aby bol v BSM. Pozemok vsak nechaj na seba. Ten nie je vobec nutne prepisovat. Teraz ked sa rozpada 50% manzelstiev, by som bola aj ja obozretna, kde aky krok spravit. Ale ked vravis, ze dom sa postavil zo spolocnych penazi (to, ze ty si na MD, neznamena, ze ty sa na splacani nepodielas, ak by ste boli manzelia, tak o tom hovori dokonca zakon), tak to sprav. Len mi nie je jasne, ze pri takej laske a dvoch detoch ste uz davno svoj vztah nezoficialnili.

belllinka
3. dec 2025
@anonym_1c1f0a

Úprimne, keby cely život šetrím pre dieta, tiež by ma nahnevalo že by to len tak prepísala frajerovi. A je mi jedno že by s ním mala dve deti. Keď muž nemá chochmes si ju zobrať za ženu, tak majetok nech ho už vôbec netrápi.
K správaniu rodičov, áno to chodenie bez pozvania je tiež hodne cez ciaru. Ale asi by som najprv vymenila zamok od prednej brány, a ak by ani vtedy nepochopili, až potom riešiť sťahovanie sa.

@zuzinka888 Ak ste ten dom stavali zo spoločných peňazí, tak je predsa v poriadku, že je naňho polovica domu.
@anonym_1c1f0a takže keby sa zobrali, tak je už v poriadku naňho prepísať polovicu domu, inak nie?

ivett1
3. dec 2025

@1erika_ No tak toto je teda situácia ..ty máš záhradu (darovanú, zmenenú na stavebný pozemok,) , to je celý tvoj príspevok k vášmu spoločnému bývaniu a tvoj partner si zobral úver, ktorý celý spláca, aby ste si postavili dom resp. aby vám postavil dom a tvoji rodičia si myslia, že nemá žiadny nárok na polovicu? ...a ešte vám aj zasahujú do súkromia? ...vedia tuto skutočnosť?... hovorili ste spolu? ...ak sa boja, že nie ste manželia a mohli by ste sa rozísť a potom by bol problém, tak im povedz, že máte v pláne spolu žiť čo najdlhšie, možno sa aj zobrať, tak nech sa neboja...a máš pravdu, prečo by nemal tvoj partner nárok aspoň na polovicu domu, keď už spláca celý úver na dom...
Ale to, že chodia k tebe do vášho domu, akoby to bol ich majetok, je nejaké pomýlené , vyzerá to tak, že si myslia, že keď ti darovali záhradu, majú nejaké právo riadiť ti život...skuste sa zamykať, ak majú klúč, vymeňte zámky, ak je záhrada súčasťou ich pozemku, urobte si plot...a až potom, keď to nezaberie, predajte dom a presťahujte sa preč od nich...asi iná možnosť nie je...

alenka58
3. dec 2025
@1erika_

@anonym_c06ae4 pozemok prepísali namna a hneď sa išiel vybavovať dom a tam sa nemôžu robiť veci že pozemok je moj tak dom bude priateľov ten čo je na pozemku vlastní všetko maximálne uver čo máme som spoludlznik a skratke je to tak že my sme sa aj dohodli aj som si to tak priala že polovica domu všetkého bude patriť aj priateľovi vybudovali sme si to spravili sme stoho stavebný pozemok kopali 40m prípojky upravili tak prečo nie a platí živí on ja som s deťmi ale príde mi to nefér ale moji rodičia sú proti tomu lebo vidia len to že on je na majetok ale čo je natom keď človek ktorý si zoberie peniaze od banky a postavil zato dom platí ho nemôže tam mať svoju čiastku veď to je hnusne zákerne čo robia moji rodičia voči mne a hlavne k nemu ako sa správajú … a na základe sporov ktoré vznikli kvôli tomuto všetkému sme sa rozhodli odísť spoločne to predať a radšej si kúpiť niečo kde budú vlastníci obaja a nebude zbytočný tlak jedno dieťa bolo už počas výstavby bývali sme v prenajme chceli sme zabezpečiť a druhé keď sme začali bývať

@1erika_ je bezohľadné že sa vám rodičia pletú do života a taktiež že partner financuje a nič nemá, hoci ste sa na tom dohodli, ja by som spravila po svojom, lebo dobre to nedopadne

sisska96
3. dec 2025

No by ma porazilo mať takých rodičov. Aj moja mama je hrozná ale toto ešte horšie

mysicka36
3. dec 2025

Ja sa naopak čudujem chlapovi, ktorý financuje stavbu domu a nefiguruje 50% na LV.
Poznám prípad ako cez kopirák, kedy chlap postavil dom dokonca na pozemku partnerkyných rodičov, mali dve deti, krásne si žili 12 rokov a jedného krásneho dňa ho ona pobalila a s jedným autom a dvomi kuframi sa sťahoval do podnájmu.
A celkovo nerozumiem mať dve deti s priateľom. Tam je vlastne celý problém týchto nezhôd o majetok. Rodičia sa tvária, akokeby ti darovali celý dom. Pritom na dome ste sa s partnerom podielali 50:50.
Ty ťaháš za dlhší koniec a je na tebe, či polovicu na neho prepíšeš. Lebo ak sa vžijem do jeho pocitov, on je vlastne bezdomovec ak by sa tebe stala nejaká nehoda. Dedili by deti a jeho by ešte tvoji rodičia riadne vydusili.
Ty musíš vedieť, či tento chlap stojí za to. A teda ty by si mu mala stáť za to, aby si sa stala jeho manželkou, keďže si mu porodila dve deti.

cacianka
3. dec 2025

Jedna vec je majetok, treba to riešiť s rozumom a predvídaním. Ak je partner solídny a plne zodpovedný, prispieva výplatou a hospodárite spolu (bez ohľadu na sobášny papier), tak má nielen morálne ale aj finančné právo byť uvedený ako majiteľ na liste vlastníctva. bolo by amorálne, keby vrážal svoje peniaze do tvojho výlučného majetku.
Len ty vieš aký je tvoj partner, len ty vieš racionálne zvážiť či mu môžeš dôverovať aj perspektívne a majetok prepísať aj do jeho vlastníctva (čo nemusí byť 50:50, ale napr. 70ty : 30on). Zvážila by som aj úradne uzavreté manželstvo, lebo ak by sa ti náhodou niečo stalo, tak by mal partner lepšiu právnu ochranu ,a v opačnom prípade aj ty.
Druhá vec je, ako sa k vám správajú tvoji rodičia. Nie je v poriadku aby k vám chodili ako prepadové komando, aby vás manipulovali, komandovali, buzerovali, ponižovali. Ak sú naozaj takto toxickí, odstrihla by som sa, a v prípade potreby by som ten dom predala a odsťahovala sa do lokality kde nájdeme s partnerom prácu a kľud. adresu by som neoznámila, mobil na 85% blokovala. Zvážila by som aj vrátenie € v približnej hodnote záhrady/pozemku.

sashabb
3. dec 2025

Vy tu ozaj poniektoré ani čítať neviete? 🙊

cyneric
3. dec 2025
@1sally12

@cyneric partner. Nie manžel.

@1sally12 A to z neho robí cudzieho človeka? Nechápem.

belllinka
3. dec 2025
@cyneric

@cyneric áno, tu to všetky berú tak, že ak nie je manžel, tak je to cudzí chlap a ani bicykel si oňho nemáš oprieť

1sally12
3. dec 2025
@cyneric

@cyneric tak rodičia to asi vnímali inak. Pokiaľ by bol manželom, tak by im možno nevadilo že naňho prepíše dom. Takto je to fakt cudziemu človeku, ktorý si môže kedykoľvek zdrhnúť. Veď obráť si to na seba. Celý život dieťaťu šetríš, daruješ mu pozemok a ono len tak polovicu prepíše? Tebe by to nevadilo ako matke? Že tvoje peniaze skončia de facto u cudzieho? Ktorý k tomu prišiel ako slepé kura k zrnu. Ale to je teraz moderné, žiť si len tak, veď vlastne väčšina mužov nemá gule si vziať partnerku za manželku. Presne pre ten vyššie uvedený dôvod.

belllinka
3. dec 2025
@1sally12

@cyneric tak rodičia to asi vnímali inak. Pokiaľ by bol manželom, tak by im možno nevadilo že naňho prepíše dom. Takto je to fakt cudziemu človeku, ktorý si môže kedykoľvek zdrhnúť. Veď obráť si to na seba. Celý život dieťaťu šetríš, daruješ mu pozemok a ono len tak polovicu prepíše? Tebe by to nevadilo ako matke? Že tvoje peniaze skončia de facto u cudzieho? Ktorý k tomu prišiel ako slepé kura k zrnu. Ale to je teraz moderné, žiť si len tak, veď vlastne väčšina mužov nemá gule si vziať partnerku za manželku. Presne pre ten vyššie uvedený dôvod.

@1sally12 Ale veď autorka píše, že do domu vrazil peniaze aj on, tak čo splietaš? Prečo by nemal nárok na polovicu domu?

A zober si situáciu. Keby si ty šetrila dieťaťu, ktoré potom polovicu prepíše na manžela, potom sa rozvedú a chlap si bude nárokovať na polovicu, tak to ťa "bolieť" nebude? 🙂 Ak si na peniaze bude nárokovať bývalý manžel? Aj keď mali všetky peniaze od teba?

tmonika
3. dec 2025

@1erika_ no ja neviem.., ale mať pozemok a dať ho niekomu… no ja neviem, rozumiem, že ste dom postavili spolu, no tak ale urcite by som mu pozemok nedala ani halier rodicia ti ho dali nie inému, ohodnotila by som pozemok a odpocitala mu z polovice domu, maximálne, az by som prepísala tak mozno štvrtinu ak vobec…. Tym ze plati hypotéku, ono sa to velmi rychlo moze zvrtnúť mozno mas na to iny pohľad a zastávaš v momentálnej situacii partnera, ale partner teraz je a zajtra nebude, a ak zdvyhne švestky a už ho niet a bude chciet polovicu zo všetkého? Neprepisuj ty nič a ak odpočítajú z polky jeho casti pozemok … moze byt rad,

anonym_c06ae4
3. dec 2025
@tmonika

@1erika_ no ja neviem.., ale mať pozemok a dať ho niekomu… no ja neviem, rozumiem, že ste dom postavili spolu, no tak ale urcite by som mu pozemok nedala ani halier rodicia ti ho dali nie inému, ohodnotila by som pozemok a odpocitala mu z polovice domu, maximálne, az by som prepísala tak mozno štvrtinu ak vobec…. Tym ze plati hypotéku, ono sa to velmi rychlo moze zvrtnúť mozno mas na to iny pohľad a zastávaš v momentálnej situacii partnera, ale partner teraz je a zajtra nebude, a ak zdvyhne švestky a už ho niet a bude chciet polovicu zo všetkého? Neprepisuj ty nič a ak odpočítajú z polky jeho casti pozemok … moze byt rad,

@tmonika ty by si chodila do práce a platila hypotéku za cudzí dom ktorý nemáš vo vlastníctve?

1erika_
autor
3. dec 2025
@ivett1

@1erika_ No tak toto je teda situácia ..ty máš záhradu (darovanú, zmenenú na stavebný pozemok,) , to je celý tvoj príspevok k vášmu spoločnému bývaniu a tvoj partner si zobral úver, ktorý celý spláca, aby ste si postavili dom resp. aby vám postavil dom a tvoji rodičia si myslia, že nemá žiadny nárok na polovicu? ...a ešte vám aj zasahujú do súkromia? ...vedia tuto skutočnosť?... hovorili ste spolu? ...ak sa boja, že nie ste manželia a mohli by ste sa rozísť a potom by bol problém, tak im povedz, že máte v pláne spolu žiť čo najdlhšie, možno sa aj zobrať, tak nech sa neboja...a máš pravdu, prečo by nemal tvoj partner nárok aspoň na polovicu domu, keď už spláca celý úver na dom...
Ale to, že chodia k tebe do vášho domu, akoby to bol ich majetok, je nejaké pomýlené , vyzerá to tak, že si myslia, že keď ti darovali záhradu, majú nejaké právo riadiť ti život...skuste sa zamykať, ak majú klúč, vymeňte zámky, ak je záhrada súčasťou ich pozemku, urobte si plot...a až potom, keď to nezaberie, predajte dom a presťahujte sa preč od nich...asi iná možnosť nie je...

@ivett1
No skratke oni mu tu polovicu nechcú dať teda nechcú to dovoliť mne aby som tam spravila … plot máme vyriešeny aj vlastný vstup na pozemok aj parkovacie miesto prakticky sme len susedia ale nevedia rešpektovať človeka ktorý si zobral úver a platí ho riadne na čas a stará sa o nás lebo som na materskej a mám snim 2 deti… pre nás manželstvo nebola priorita chceme spolu žiť a na to nepotrebujem papier 😀 a podotýkam chcú zanevret na dcéru lebo som povedala že pokiaľ to ma byt takto že všetko musím rešpektovať a furt sú len citové vydierania tu tak nebudem vôbec rešpektovať mama sa stará do výchovy otec do majetku a nás vzťah sa pomaly rozpadáva lebo sa furt o niečom len dohadujeme a hádame ako mám toto podľa vás riešiť

1erika_
autor
3. dec 2025
@belllinka

@cyneric áno, tu to všetky berú tak, že ak nie je manžel, tak je to cudzí chlap a ani bicykel si oňho nemáš oprieť

@belllinka 😀 premna to je len papier prepáčte nech si žije ako kto chce ja chcem mať len všetko vyriešime rovným dielom a fungujúcu rodinu ale to chce asi veľa keď 40metrov zamnou bývajú rodičia

1erika_
autor
3. dec 2025
@anonym_c06ae4

@anonym_c06ae4 áno pozemok je moj a tým som všade figurovala na projektoch banke všade no ale priateľ s ktorým mám dve deti jedno sme už mali ešte predtým a keď sa dostával dom sme mali druhé a tým som chcela aby mu patrila polovica domu veď je to logické mám snim 2 deti všetky účty úver ma na sebe inak by tento dom sme ani nemali s čoho postaviť ale moji rodičia tomu nerozumia prečo zo chcem dať naňho ale mne sa to tak nepáči že to ma byt iba moje ma na to plne právo keďže úver a dom postavil za peniaze ktoré splácame banke

Strana
z3