Sestra sa bojí, že jej porodím na svadbe
Ahojte baby.
Neviem úplne čo tu od toho očakávam a bude to dlhšie, ale asi sa potrebujem trochu vysťažovať lebo rodine sa nemôžem a možno mi aj poradíte.
Som vydatá a čakáme vytúžené bábo a mám mladšiu sestru. V nedeľu sme boli na obede u mojich rodičov a sestra sa bude o 2 týždne vydávať, je celkom nervózna a začína jej to prerastať cez hlavu a vybuchuje lebo chce mať všetko dokonalé, to je k situácii.
Po obede som umývala riady v kuchyni, manžel s ocinom išli do záhrady pozerať novú kosačku a mamina sedela s kávou v altánku a sestra zostala sedieť v kuchyni a videla som na nej, že mi chce niečo povedať.
Nakoniec z nej vyšlo že ona sa strašne bojí, že jej porodím na svadbe. Ono ja mám totiž termín v piatok pred svadbou tak jej hovorím, že proste môžem porodiť kľudne aj dnes, málokedy sa to podarí presne na termín a my sme si to nevypočítali naschvál aby som jej rodila na svadbe ale proste stalo sa že to takto vychádza a v takto vysokom tt jej nemôžem nič zaručiť.
Ako poviem rovno, že sa ma to dotklo lenže ona nepochopila a ešte pokračovala, že aj keby nie, tak sa ma všetci budú len vypytovať a brucho mi chytať a keby áno, tak rodičia jej odídu zo svadby so mnou do nemocky a vlastne si ani nezatancujem ani nevypijem ani družičkovské šaty nebudem mať ako ostatné, lebo by som v nich vyzerala ako vandel a že ona si to tak nepredstavovala.
Proste naštvala ma aj hormóny spravili svoje a už som sa neovládla a vynadala som jej, že sa celý svet netočí len okolo jej svadby a dieťa sa nebude pýtať na svet podľa jej harmonogramu a že je rozmaznaný fracek. Ona sa rozplakala a vykričala mi že nemám na tú svadbu ani chodiť a bude to pre všetkých lepšie a ruší mi pozvanie.
Ja som nahnevaná odišla domov (čo som asi nemala robiť ale tak nerozmýšľala som, lebo mi prišlo že žiarli a nemá rada naše bábo a ozvali sa medvedie pudy a prášila som domov).
Povedala som to doma manželovi a že on na tú svadbu pôjde lebo jemu pozvanie nezrušila a že predsa by asi bolo lepšie aby som zostala doma a mala pekne tašku do pôrodnice nachystanú ako sa natriasať na svadbe.
Volala mi aj mama ktorej sestra všetko vyslepičila a že vraj mám chápať že je v predsvadobnom strese a ona to tak nemyslela a nemám byť na ňu taká prísna lebo ona sa len bojí že jej pokazím jej veľký deň a že možno budem mať už aj po pôrode a budem v nemocke alebo oddychovať doma a nemám to dopredu ani riešiť a urážať sa.
Ako ja neviem čo mám teraz robiť, lebo som vlastne ja vyšla z toho ako tá zlá a nechápavá sestra (inak sestra nekomunikuje, neopsravedlnila sa a stojí si za tým čo povedala) a všetci to berú že len mnou mlátia hormóny a že je normálne povedať tehotnej žene, že pôrodom pokazí niekomu svadbu.
Ja teda neviem kedy porodím (bodaj by som vedela) ale ak to do svadby nebude, tak ja neviem či tam teda mám ísť alebo nie keď mi zrušila pozvanie, lebo zase pred ostatnou rodinou ktorá o konflikte nevie budem za debila čo sestre neprišiel na svadbu.
Vies co, ja som mala svadbu dlho pripravovanu a komplikovanu kedze muz je cudzinec, vzalo mi to vela casu a vela stresu to bolo.Moja segra bola v 8 mesiaci a akokeby tiez som sa trochu bala ze tam nebude/nestihne byt, bola mi aj svedok. ale nikdy v zivote by ma nenapadlo jej povedat nieco tak primitivne ako tvoja sestra, jasne ze by mi bolo luto keby tam nemohla byt ale OMG narodenie mojej netere je 1000x dolezitejsie ako svadba. Navyse to len ona si uz v hlave robi fantasmagorie ze budu ludia okolo tebe behat, ludom je to jedno,proste spytaju sa ta ako sa citis ale dolezita je nevesta (teba riesi muz,rodicia ale nie cela svadobna posadka). Podla mna na obe posobi stres ale sestra potrebuje byt strasne stredobodom pozornosti.
A inak, so sestrou sme tancovali na kandracovcoc bose do rana,nikto neporodil, vsetci mame spomienky na cely zivot a aj keby odisla rodit nevadilo by to.
Kazdopadne vztahy su v zivote dolezite,nerobte nic co by ste potom lutovali- ak neporodis urcite by som na svadbu isla, lebo to by ta škrelo cely zivot. Hlavne skuste jedna druhu pochopit, ste sestry ❤️
Vieš čo, vyrieš to Ty a nedumaj nad tým zbytočne. Keď sa to takto zomlelo, vykašli sa na celú svadbu a sestrine hysterické výmysly. Daj sa vypísať do nemocnice, ty budeš v kľude, pod dohľadom lekárov. kto v čom a s kým pôjde na svadbu, ktorá nie je tvoja, ťa nemusí trápiť. Táto predsvadobná hystéria sa bude len stupňovať a Ty ideš rodiť. Sústreď sa na to. Sestra neurobila nič pre to, aby si mohla byť v pohode na jej svadbe, tak na čo sa trápiš ty? Ty rodíš a potrebuješ pokoj.
Chápem, že ste obe vynervované. Sestra zo svadby, ktorú chce mať dokonalú a ty z blížiaceho sa pôrodu. Ale mali by ste sa na to obe vykašľať a zmieriť sa. Choď sa so sestrou porozprávať, normálne jej vysvetli, že ťa to ranilo a nech aj ona pochopí teba. Na svadbu by som išla, aby ťa to v budúcnosti nemrzelo. Zostala by som na večeru a potom išla domov, aj s mužom. Ten má stáť pri tebe a nie sa baviť a nechať tehotnú ženu doma. Rodičom by som vysvetlila, že pôrod môže trvať aj 10 hodín, u mňa to tak bolo, a čo tam chcú tú dobu robiť. Že je nevhodné aby tam išli. To sa podľa mňa potom upokojí aj tvoja sestra. Treba zmierniť emócie a vyriešiť to s kľudnou hlavou. Možno dovtedy aj porodíš a všetko bude inak a iba si zbytočne kazíte vzťahy.
nesla by som na tu svadbu nic jej neposielaj muz nech tam v ziadnom pripde nejde sam (kazdy sa ho bude vypytovat) odchod do porodnice rodicom neoznamuj len poslite sms po porode
Mne to pride tak, ze sestra je jeden z tych ludi, co si myslia, ze svadba je dolezitejsia ako manzelstvo. Lebo v ten jeden nezabudnutelny den sa jej splnia vsetky sny a uz sa nemusi snazit pracovat na svojom vztahu. Keby vam zobrela babka den pred svadbou, este aj tu by bola schopna obvinit, ze snad naschval umrela a znicila jej velky den. Takymto zenam sa hovori Bridezilla. Asi si mysli, ze je to strasne super byt v 9. mesiaci, ked su horucavy.
PS Postoj tvojho muza ma trocha sklamal, myslela by som, ze ostane s tebou doma, ved to nie je jeho sestra.
@majka99999 no presne, zo mňa už teraz leje ako z krhly a to len sedím doma na gauči, puchnú mi nohy že neviem ani čo by som si obula a takisto prsty že som musela dať obrúčku dole, nakoniec by som možno zostala doma aj bez tej zbytočnej hádky len proste neviem teraz na to len tak ľahko zabudnúť, že radšej obetuje vlastnú sestru ako by mala mať podľa nej pokazenú svadbu.
@elementissa ja s tebou súhlasím. Všetci sa tu pustili do autorkinej sestry a autorku ľutujú, ale tiež uvažujem nad tým, čo to je za rozum, trepať sa na svadbu deň po termíne. Bola to prvá vec, ktorá ma zaujala v úvodnom príspevku. Jasné, že tehotenstvo nie je choroba a žena v pohode môže fungovať, ale v 40tt., keď mám termín pôrodu ísť na svadbu a ešte k tomu v tých horúčavách. No neviem. Ja by som sa vopred ospravedlnila a nešla by som, resp. maximálne na obrad zagratulovať.
A jasné, že sestra si hladí svoje - pre ňu je tá svadba dôležitá a chce, aby dopadla dobre. Tak ako si ty myslíš, že sa celý svet točí okolo tvojho dieťaťa a pre teba je to teraz priorita č. 1, tak pre tvoju sestru je zase priorita jej svadba, čo je úplne prirodzené. A že chce, aby aspoň jeden deň bol len jej? Tak na tom tiež nevidím nič zlé, a to som zďaleka nepatrila k premotivovaných nevestám, ale mám pre to pochopenie. Celé to zaklincovali tvoji rodičia, ktorí (neviem na čo) povedali, že chcú byť pri tebe v pôrodnici. No celé zle.
za mna ste obe reagovali prehnane. Pozri svadbu bude mat idealne raz za zivot a len jednu jedinu oslavu. Narozdiel od toho sa narodeniny tvojho dietata budu oslavovat kazdy jeden rok! Uplne chapem, ze sa boji, ze vsetka pozornost sa strhne na teba. Ak tam budes a zmiznes rodit, tak vsetci sa budu vypytovat, kazdy bude riesit ci uuuuuz si nieci napisala a ci uuuuuz je na svete. Z mojho pohladu by si mala ty ustupit. Sestre ist max na obrad a potom sups domov s tym, ze ak sa ta niekto opyta povies, ze si unavena a potrebujes sa natiahnut a nie, ze tvoja sestra nechce. Tu by ste mali mat rozum obe. Ja ked som sa vydavala, moja sestra bola v osmom mesiaci..Mala mi byt za svedka este skor ako otehotnela. Bum zrazu novinka. Tazko som to niesla. Este aj povery hovoria, ze ak bude druzicka tehotna tak to prinesie neveste smolu. Plakala som dlho do vankusa...Potom som sa vykaslala na povery a aj tak jej povedala, ze ju chcem za svedka, lebo mi je najblizsia. Nasledne sme sa dohodli, ze mi bude robit make-up na svadbu. Ale co sa nestalo? Den pred svadbou kedy som uz nemala sancu kohokolvek zohnat mi oznamila, ze to neda....je unavena, nevladze atd...Do toho v den svadby som zistila, ze kadernicka ktoru som si vybrala bola obrovsky omyl. Domov som dosla neskor, s placom a prve som si sla umyt hlavu....Takze bez ucesu, make-upu, do toho mi prisli kramy a zenich mal prist za 40minut po mna kvoli foteniu. Vies co, uz som povedala ze rusim svadbu, koncim...zachranila to fotografka! Ani neviem ako. Spravila mi jednoduchy uces a pomohla trosku s make-upom. Nebyt nej nikdy sa nevydam. A keby bola so mnou sestra pri pripravach, tak by to bolo omnoho krajsie a jednoduchsie. Namiesto toho mam len spomienky na stres. Ale sestre nic nevycitam. Zboznujem ju aj jej dceru a bola som dokonca pri porode. Ale na svoj velky den si dobre nespominam a ani vyrocie neoslavujeme. Za to narodeniny malej oslavujeme kazdy rok.
Prosím ťa poroď v ten istý deň ako je svadba a celá svadba bude o tebe bez teba 😄😄😄 joke
@aceris prepáč ale toto je aká tuposť že narodeniny môjho dieťaťa budú každý rok? Veď aj výročie svadby budú mať každý rok. Aj keď na tú svadbu vôbec nepôjdem tak sa budú vypytovať či som už porodila. Úžasný prístup netešiť sa s tehotnou sestrou ale plakať do vankúša kvôli poverám.
Bud svina,na svadbu nechod a potom volaj pocas svadby,ze mas kontrakcie
hovoria z teba hormony🤦🏻♀️ chces povedat, ze vyrocie oslavujes potom vo velkom a ludmi na party? Nie...nikoho to nezaujima...je to len vec manzelov. Ale oslavy narodenin dietata budes predsa robit kazdy rok a kazdy rok budes volat ludi na oslavu🤦🏻♀️
a ano, ak nepojdes opytaju sa raz ako si na tom. Ale ked ODIDES s kontrakciami, budu sa na teba pytat aj 30x za vecer...a koho najviac? predsa nevesty...ved je to najblizsia osoba🤦🏻♀️
@aceris veď ale ja to dieťa nemôžem nasilu udržať v sebe, ona si na svadbu mohla vybrať X iných termínov keď to plánovali až keď som bola tehotná a veď nech si robia výročné párty každý rok, nikto im to nezakazuje, tak ako my nemáme prikázané vo veľkom oslavovať malého narodeniny, fakt nechápem čo sa mi snažíš povedať. Normálne ja mám pocit teraz že sa bavím so svojou sestrou.
@aceris a veď mozno bude mať niekedy aj druhú svadbu... 😅 v dnešnej dobe je to IN 😉
si zaslepena a myslis len na seba...ziadna empatia voci sestre...
@aceris a ty si mala empatiu voči sestre keď si dlho plakala do vankúša že je tehotná lebo kvôli povere ti pokazí svadbu?
veru ano...chcela ist na potrat(koli roznym veciam) a ja som jej to vyhovorila. Ja som pri nej stala pri kazdej situacii, vsetkom zlom i dobrom. Nikdy som jej o svojich pocitoch nepovedala. Ja som sa rozhodla, ze chcem byt pri porode. Ona nechcela ale nakoniec uznala, ze to bude tak lepsie. Hned ako k tomu doslo, bola najstastnejsia na svete ze som pri nej! a vies co? keby zacala rodit na mojej svadbe tak okamzite vyzliekam saty a bezim s nou do nemocnice a cely cas ju budem podporovat. Ani by mi nenapadlo, zostat i ked na vlastnej svadbe. Tomu sa hovori laska. Ale z teba tusim voci tvojej sestre vyprchala🤦🏻♀️
@aceris pochybujem, že niekoho na svadbe bude tak neskutočne zaujímať sestra nevesty, že by sa 30x za večer vyoytovali, či už porodila.
Okrem toho, kde je napísané, že každý hosť bude vedieť ze šla rodiť? Vieš, koľko ľudí zo svadieb po odchádzalo, lebo im nebolo dobre, lebo dieťaťu nebolo dobre lebo doma sa dačo stalo a podobne. Alebo myslíš, že to vyhlásia mikrofónom, že "pozor, sestra nevesty dostala kontrakcie a ide rodiť"?. Veď mohla odísť, lebo sa necíti dobre, opuchli jej nohy, chce si ľahnúť. No a? Nikto nemusí ani vedieť, kedy vôbec ma termín. A skutočne ľudí to ani príliš nezaujíma, dokonca po chvíli už ani samotná nevesta nebude zaujímať, proste" som na svadbe, je tu nevesta aj ženích "ale určite to nie je tak, že celú svadbu ich sledujem očami len na nich a vzdycham, akí sú nádherni.
Okrem toho, je kľudne možné že vôbec autorka na svadbu nepôjde, lebo už bude po pôrode alebo ráno usúdi, že už to ide, tak ostane doma.. Je na nej, ako posúdi stav.
Ale aby sestra jej zakazoval ísť na svadbu len aby jej "neukradla" pozornosť pôrodom? Veď to je strelene. Keby ju tam plánoval chlap požiadať o ruku, poviem áno, nehodí sa to. Ale báť sa pôrodu? Veď vstane povie mužovi a ticho odídu. A ako človek, čo absolvoval minimálne 30 svadieb ti rucim za to, že polovica hostí si to ani nevšimne, polovicu z tej zvyšnej polovice to nebude ani zaujímať a zvyšných pár ľudí sa opýta, čo sa deje, povedia, joj, tak to držíme palce a finito. Nikto nebude určite behať za neveszou a do zblbnutia sa pýtať, či už sestra porodila
Možno do svadby aj porodíš a vyrieši sa to samo.. Ja by som šla normálne na svadbu.
@aceris takto tu podľa celkového opisu pochybujem ze bude 20 ľudí. A prečo odidu 4?ved rodička a jej muž. Dúfam xze tu hlúposť, aby tam šli rodičia, im zatrhne vopred. A povery si tiež nezmysel. Okrem toho, termín svadby sa upravovať dá, termín pôrodu akosi.nie. A tu píše autorka, že termín svadby bol určený až po tom, ako ona oznámila, ze je tehotná. Tak už z toho ohľadu mali ho aj prispôsobiť, ak tam chcela mať sestru v pohode.
Ako mala som sem niečo písať, už sem nebudem prispievať, ale ja som to myslela v dobrom a vyšla som z toho ako najväčšia debilka, ak je podľa vás normálne, že ste tehotné a vaša sestra má svadbu a je podľa nej všetko ok a pretvaruje sa ako sa teší že tam budete a 2 týždne pred svadbou vám povie, že vás tam nechce lebo jej pokazite svadbu, lebo jej vezmete pozornosť keby začnete rodit a vadí jej že máte bruško, vadí jej keby sa vás niekto opýta na malé, vadí jej že nebudete mať šaty ako družičky aj keď nie ste družička, tak som zvedavá čo by ste všetky do jednej robili. Ja som sa snažila byť kludná a vysvetliť jej, že ja si termín nevyberiem a ona stále sebecky išla do mňa. A potom sem príde niekto kto napíše že plakal do vankúša lebo jeho sestra je tehotná a podľa povery bude mať na svadbe nešťastie, tak to je úplné dno a tie ktoré ste to lajkli sa hanbite. Nech sa vykúpe v tej pozornosti keď to tak potrebuje (aj keď ju ako mladšia mala celý život a ja som vždy držala hubu a krok), ja na tú svadbu nepôjdem odhliadnuc od dieťaťa, sama ma vykázala, nech potom neplače. A nebudem klamať že som bola unavená, poviem rovno že ma tam nechcela, prečo by som ju mala pred druhými opekňovať.
ja s tebou plne suhlasim ale nedovol aby tam siel ani tvoj muz nech je pekne s tebou doma
Ja som bola na svadbe sesternici týždeň pred mojím pôrodom. Nikoho také ani nenapadlo. Na svadbe sme sa zišli tri tehotné sesternice, dve sme boli vo vysokom štádiu. 🤣 Neviem, nemala som pocit že sme pútali pozornosť. Ja by som to neriešila asi by som so sestrou normálne pokecali, či chce aby som bola na tej svadbe alebo nie. Ale od toho by sa asi odvíjal môj vzťah k nej... Si predsa jej sestra. Porodiť môžeš ešte počas týždňa, čiže nechápem ju. Keď sa ženil môj bratranec, moja sestra bola týždeň pred pôrodom tak sa rozhodli že tam nepôjdu, hlavne z dôvodu, že by cestovali okolo 500km. Na ďalší deň ráno po svadbe nás čakalo milé prekvapenie, sestra nad ránom porodila dievčatko. Veľmi vám držím palce.
Autorka
Je to zaujímavé, mám 3 sestry a tiež rôzne situácie (napr. tiež som nebola jednej na svadbe). Každá mame iné zmýšľanie, iné priority. Daj vedieť, či si bola a v žiadnom prípade nech nejde muž bez teba. Muž ma stať pri tebe a nie ísť proti tebe. Všetko sa casom utrasie, obe máte nervy svojim spôsobom. Ja by som popravde isla asi na chvíľku, do kostola, na večeru a domov 🙂 urob kompromis.
Nevidím problém v tom, aby išiel muž spolu s tebou na obrad a potom domov či sám na svadbu. Aj keď v takom vysokom stupni neodporúčam ostávať večer sama doma.
Sama si písala, že ti opuchaju nohy, ruky, že si unavená. Ja som sa vo vysokom stupni tehotenstva slušne ospravedlnila (tiez to bolo leto, horúco, doma som chodila spavat o 21.00 unavená), boli sme pogratulovať na sobáš spolu a potom som muža nechala nech sa baví spokojne. Išlo sice v podstate o svadby z ich strany, ale ani opačne v tom nevidím problém.
Obe ste prestrelili
Keď už kašleš na vzťah so sestrou, tak kvôli rodičom by som na obrad šla.
Pre nich to musí byť hrozné, že 2 ich deti v taký významný deň sú do krvi rozhádané.

@mareka49 som to upravila a dala eom tam aj cas komentu. Jej sestra je zakomplexovana