icon

Spoločný účet s manželom verzus každý má mať svoj účet

mirkakab
14. mar 2012

Ahojte mamičky. chcem sa s Vami poradiť. v máji mi končí materská a chcem nastupiť do práce a zvažujem ako najlepšie vyriešiť peniaze. Či je lepšie mať jeden učet s manželom, alebo každý svoj? či sa dohodnuť na platbách a na nákupoch alebo ako to najlepšie vyriešiť aby nedošlo k nezhodám ...

cuculiatko88
3. feb 2013

my mame dva ucty,ale peniaze spolocne.....

betuska22
3. feb 2013

my mame kazdy svoj ucet ale ako pise cuculiatko88 peniazky spolu...resp...ked minieme z jedneho uctu tak potom nacneme druhy 😉

hradnapani
3. feb 2013

baby, ved to je uplne jedno, ci jeden ci dva ucty. Podstatna je dovera. Ak si partneri doveruju a vedia o stave financii toho druheho, tak nevidim problem v dvoch uctoch. Aj my tak mame a vobec neriesime, ze by to tak bolo zle, ze by sme netvorili nejaky celok a podobne rovnice.
Skor mam pocit, ze iniciativa na jeden ucet castokrat prichadza od zien, muzov by to snad ani nenapadlo. Ale chapem, je lahsie kontrolovat partnerove financie, ak plynu na jeden ucet... Aj ked samozrejme, urcite su pary, ktore do toho idu uprimne, ze jedna rodina, jeden ucet... Kazdemu ako vyhovuje, ale bez nejakeho posudzovania tych druhych...

sirinka
3. feb 2013

@zuzanockamt hm, to je zaujimave, asi by si mala popremyslat, preco ta to uraza... Ja ked som o svojom konani presvedcena, negativny nazor niekoho uplne cudzieho sa ma takmer vobec nedotyka.

sirinka
3. feb 2013

@hradnapani no ja neviem kdeberies istotu, ze muzov by to ani nenapadlo, ja poznam hned niekolko takych v mojom okoli. Vies, este aj dnes je dost muzov, ktori zaoven so zalozenim rodiny maju aj volu postarat sa o nu, dopraju svojej manzelke luxus venovat sa ich spolocnemu babatku a v ramci moznosti svojej rodinke dopraju a tak necakaju od manzelky, ze pocas narocneho obdobia, kedy je babatko malinke sa bude starat a zivit sama....

Ja neviem baby... Feminizmus a emancipacia je fajn, ale s mierou preboha...

zuzanockamt
3. feb 2013

@sirinka aj ja som o svojom konani presvedcena a nemenila by som ho, no aj tak ma to uraza, bohuzial uz som raz taky clovek 🙂

hradnapani
3. feb 2013

@sirinka ja poznam iba takych muzov vo svojom okoli, ktorych iniciativa na spolocny ucet nenapadla, skor zo strany manzeliek to islo. Preto som napisala, ze "mam pocit", a nie ze to tak stopercentne je a takisto, ze priznavam, ze urcite su pary, ktore to myslia uprimne...
Tiez neviem, odkial beries ty istotu, ze pokial nemaju manzelia spolocny ucet, tak zena chudera trpi, lebo sa musi zivit sama. My mame dva ucty, mame k nich navzajom pristup, ale naozaj tym nikto z nas netrpi. Na muzovi je drviva vacsina financnych zalezitosti a stara sa o nas ako vladze, len aby som nemusela ist predcasne do prace a davat dieta do jasiel. Ja som teda spokojna.
A nechapem... akoze mat vlastny ucet je uz prejavom nejake nadmerneho feminizmu a emancipacie? to hadam nie...

sibare
3. feb 2013

Ja poznam v okoli tiez muzov, ktori hned iniciovali spolocny ucet. Bez vynimky, su to oni , ktoti sa staraju o domace financie. Nie v zlom. Gazduju, riesia, snazia sa setrit. Jednoducho sa citia ako ti, ktori sa maju postarsat o materialne zabezpecenie. Ocakava sa to od nich. A to sa neda, ak nemaju prehlad a kontrolu nad financiami manzelky. Manzelkysa zucastnuju na celom procese len ako pripadny poradny organ. Dostavaju info, to je vsetko. Ja netvrdim , ze je to zle, alebo nespravne. Ak to obom vyhovuje, tak co na tom. Ale niekomu to proste nevyhovuje.

sirinka
3. feb 2013

@hradnapani o trpeni nic nepisem, ale o postoji muza - otca - manzela.

zuzkat1
3. feb 2013

Inak baby ja nepoznam muza co by inicioval spolocny ucet.nevravim ze neexistuju. Napr.mne muz da kartu alebo vyberie peniaze ked treba ale nemam pristup k jeho uctu-myslim priamo v banke.nemaju moj podpisovy vzor.a nikomu to nevadi.

hradnapani
3. feb 2013

@sirinka ale ten postoj muza-otca, ktory vyskreslujes vobec nie je nezlucitelny s existenciou dvoch uctov... vobec nie. Je to vsetko o dovere,o nicom inom. Chlap, ktory to s rodinou mysli vazne, tak sa o nu proste postara. Ten, kto povie zene, ze za matersky alebo rodicovsky prispevok sa ma postarat o seba i dieta a nuti zenu do roboty, je obycajny chumaj,ktory si rodinu ani nemal zakladat... (a je inak podivuhodne, ze aj tu na koniku uz bolo x diskusii od nestastnic, ktorym rodicak plynie na muzov ucet, t.j. maju jeden ucet a su zufale z toho, ze nemaju pristup k peniazom... takze sa vraciame len k tomu, ze podstatna je dovera a kvalita vztahu. Tym vsak nejdem tvrdit, ze jeden ucet je horsi ako dva - spravne je to tak, ako to tym dvom vyhovuje, tak, aby nikto neprisiel skratka...)

sirinka
3. feb 2013

@zuzkat1 s kolkymi ludmi si sa uz o tom bavila?

sirinka
3. feb 2013

@hradnapani s tym suhlasim.... Len niektore sa hrdia tym, ze aj pocas rd vyzili so svojich uspor 😉

zuzkat1
3. feb 2013

@sirinka to iste sa mozem opytat ja teba. Samozrejme prieskum som nerobila.ale vacsina mojich znamych ma 2 ucty a tam kde je jeden tam to navrhla zena a viem o pripade kde si zena myslela ze maju jeden a muz si zalozil este jeden.nic zle tym nemyslel len chcel mat dake peniaze len pre seba

disala
3. feb 2013

@mirkakab Môj muž má účet a ja sním môžem disponovať.Máme to už 10 rokov.Zatial sme nemali problém.

hradnapani
3. feb 2013

@sirinka a? co maju uspory s problematikou jedneho ci dvoch uctov? sporenie je hadam normalna a zakladna vec, ktoru by mal clovek urobit, kym sa vrhne na matersku... my sme sporili obaja 😉

libka1
3. feb 2013

@zuzkat1 zoznamim ta s mojim muzom ak chces 😀

zuzkat1
3. feb 2013

@libka1 Nepovedala som ze neexistuju len to ze takych nepoznam. 😉

959touareg
3. feb 2013

ale teraz mi povedzte jedno zeny -teda tie co mate spolocny ucet.
ked si chcete nieco pre seba kupit -topanky, saty, kozmetiku aky mate pocit kupovat to zo spolocneho uctu.......pokial teda nemate rovnake platy s manzelom, to by som este pochopila , ale napr. vy zarobite ovela-ovela menej. mne by to bolo neprijemne, pretoze by som mala pocit, ze si kupujem za peniaze manzela, chapete co myslim? alebo len ja som taka blba ze to tak beriem?
ono v poriadku, daju sa peniaze oboch na jeden ucet, vyplatia sa z neho bezne mesacne vydavky, popripade detom vsetko co treba - OK a teraz by nastal pre mna velky problem...ked by som ja nieco chcela mala by som pocit ze kupujem uz za manzelove. alebo nie? pretoze hadam si nebudem niekde na papier znacit ze kolko z mojej vyplaty islo na mesacne vydavky / ved tie by sa platili z tej jednej kopy/ a teda kolko mi este ostalo zvysenych aby som si za ne nieco kupila....vtedy uz nahodou nedochadza k tomu, ze manzel zacne hundrat...naco ti to je, uz mas toho tolko a pod.? neviem, pytam sa. lebo pokial mam sama ucet, vyplatim to,na com sme dohodnuty ze budem ja platit a zvysok viem ze si mozem otrieskat na co chcem.
mozno ze to ja zle chapem a delim moje-tvoje, aj ked to nechcem no naozaj pri niekolkonasobnom rozdielnom plate manzelov by som to tak videla. a zda sa mi, ze maloktore domacnosti kde je taky obrovsky rozdiel v platoch maju spolocny ucet. vtedy sa to asi ani neda.....ale fakt neviem, uvazujem iba. 😕

libka1
3. feb 2013

@zuzkat1 ale mohla by si poznat 😀 neber ma vazne, to ja len tak... 😉

libka1
3. feb 2013

@959touareg ja uplne v pohode, vobec mi to nie je neprijemne, u nas su ale prijmy striedave, raz ma jeden vyssi, raz druhy, takze tak... a momentalne siel minat nase peniaze moj manzel pre seba a urcite otrepe dost, isiel kupit pre seba lyziarsku vystroj... keby som ju potrebovala ja tak by som neriesila kto viac zaraba a z toho isteho uctu by som otrepala majland ja 😀

zuzkat1
3. feb 2013

@959touareg u nas 2 ucty ale ja zarabam menej a pocas md a rd som si veru kupila len to co bolo najnutnejsie prave kvoli tomu co pises.

macamac
3. feb 2013

@959touareg my máme rozdiel v platoch...neviem, či obrovský, lebo neviem, čo kto myslí pod pojmom "obrovský" tu na Slovensku 😅

a nad touto tvojou otázkou sa ja osobne nezamýšľam, práve preto, že NIKDY sme peniaze nedelili a nechápali ako MOJE a TVOJE ale NAŠE
a preto, lebo vlastne my sme sa o tom ani nikdy nebavili
asi mám šťastie na neješitného chlapa 😕 neviem
ale otázka financií, kto, koľko, čo zaplatí je pre nás absurdná

a preto, ak si kupujem topánky, oblečko, kozmetiku,....hocčo, nikdy neriešim, či je to za MOJE, lebo je to z nášho
neviem, my sme sa asi takí narodili a stretli obaja, už od začiatku

skutočne, túto otázku sme nikdy neriešili
ja ju vlastne riešim teraz prvý raz a aj to virtuálne 😅 😀 😀 😉

maznacik007
3. feb 2013

@959touareg ja ti mozem napisat za seba nemam s tym absolutne ziaden problem proste si kupim a hotovo... ja sa staram o domacnost, o deti, riesim aj ich vzdelanie a mimoskolsku cinnost, venujem sa im, a preto sa tolko nemozem venovat praci myslim zamestnaniu ako moj manzel, ktory logicky potom zarobi viac.... ale predsa sa rata aj moja praca doma a ja vychovavam aj jeho deti a staram sa aj o neho... preco by ma malo trapit to ze ci si mam alebo nemam kupit topanky a pod... kazdy prispievame do manzelstva nielen peniazmi ale aj starostlivostou a keby sa to vycislilo tak to by boli ine pocty...
mne skor prijde nespravodlive ... ak sa zena stara o domacnost a dieta a este su aj oddelene ucty bez pristupu ... ak uz tak potom aj starostlivost o dieta (aj v chorobe) a domacnost kompletne napoly.... 😉 😉 😉

u nas riesim domace uctovnictvo ja manzel je prilis pracovne vytazeny na to aby si mohol dovolit to riesit .. samozrejme ze vacsie vydavky planujeme spolu ....

vacsie nemyslim v zmysle topanok, bund a pod...skor take dokoncovacky okolo domu zahrady a tak..

sirinka
3. feb 2013

@hradnapani aha, skoda ze som o tom sporeni nevedela pred tehotenstvom....

sirinka
3. feb 2013

@zuzkat1 ale ty pises, ze takeho nepoznas... Neverim, ze poznas status dmaceho hospodarenia vsetkych muzov, ktorych poznas 😉

hradnapani
3. feb 2013

@sirinka sorry, spravne som mala napisat: "kym zena otehotnie, alebo ked obaja zacnu pomyslat na dieta"

macamac
3. feb 2013

@radina ja len k tej hypo a pôžičkám
tento názor podľa mňa zase zdieľajú ľudia (mladí), pokiaľ k bývaniu prišli dedením alebo vychytili dobu,keď sa odpredávali za smiešne sumy byty, resp. sa popracú u rodičov

totiž, dnes, ak mladí chcú bývať a nie sú potomkovia pracháčov, prípadne nededia bez vyplácania z dedičstva, si pri dnešných príjmoch nenašetria na vlastné bývanie

mima4
3. feb 2013

@959touareg
ja zarabam priblizne rovnako ako moj manzel, ale napr. ja neberem to tak, ze nieco si vyplatim a mozem zvysok penazi otrieskat na co chcem. Ked nieco chcem, tak o tom hovorim s muzom, on mi rad dopraje, ale pravdaze ja neznasam take to bezhlave minanie, ako poznam niektore baby ze vojdu do eurovei a o 300 eur su lahsie...
Napr. teraz som si vyhliadla jeden kurz anglictiny, tak mu o tom poviem, a potom si ho kupim. Ako som uz pisala, my si robime prehlad nasich vydavkov, cize ziadne ze ja vyplatim toto a zvysok miniem na co chcem bez toho aby to manzel nevedel... este aj ked ide z posedka z kolegami, ze sme boli v kine, tak manzel vie, ze som 15 eur otrieskala na kino a veceru a drink... a on s tym nema problem a ja nema problem mu o tom povedat...

sharkaa
3. feb 2013

sranda, ale ja som sa zatial s nikym nebavila o tom kolko uctov maju v rodine...
My mame ucty 2 ale peniaze na nich su spolocne. Z jedneho sa platia pravidelne mesacne platby plus nejake nakupy a co vyjde, ked sa ten vyprazdni, vrham sa na druhy ucet a pouzivam peniaze odtial... Momentalne som na na druhej MD ale aj rozdiel medzi nasimi platmi bol vzdy priepastny, to keby som mala z toho platit polovicu rezije a este z toho zit tak som uz mrtva od hladu... Moj manzel v zivote neriesil kolko zarobim a kolko on, ked nieco chcem alebo potrebujem tak si to kupim, on vie kolko stoja handry, kozmetika, veci do domu, Nemam vobec blby pocit ze ma zivi, ja sa staram o 2 deti a on by si to urcite nevymenil.
Dalsia vec je, ze ked sme sa spoznali a zacali sme planovat spolocnu buducnost, a ja som este nevedela presne aky je ci povahou, alebo co sa tyka financii..(cerstvo zamilovany clovek sa moze spravat uplne inak)...na rovinu som mu povedala, ze je mi jasne ze ked pojdem na matersku budem zavisla na nom a nezniesla by som pocit ze by mi dal niekto najavo za som nanho odkazana, ze by som si musela pytat peniaze na pridel a nejakym takymto sposobom sa ponizovat, tak ma ubezpecil ze sa nemusim nicoho bat. A je to naozaj tak, je stedry ku mne aj k detom, v zivote sme sa koli peniazom nepohadali.