Spoločný účet s manželom verzus každý má mať svoj účet
Ahojte mamičky. chcem sa s Vami poradiť. v máji mi končí materská a chcem nastupiť do práce a zvažujem ako najlepšie vyriešiť peniaze. Či je lepšie mať jeden učet s manželom, alebo každý svoj? či sa dohodnuť na platbách a na nákupoch alebo ako to najlepšie vyriešiť aby nedošlo k nezhodám ...
My máme s manželom každý svoj účet v Tatrabanke a asi pred dvomi rokmi nám aj dali zľavu za vedenie účtu, ktorú dávajú, keď v ich banke majú obidvaja manželia účet - mesačne platím 2,50 euro.
@janie80 dikes za objasnenie. No tak to je divne teda, ze sa vyblokuje aj disponent. To postrada akosi logiku, ved ked majitel uctu za svojho zivota ustanovil niekoho disponentom svojho uctu tak sa hadam jeho smrtou toto nerusi....beriem, ze je tu dedicske konanie, ale v pripade manzelky predsa dedi ta, plus deti, nie iks dalsich pribuznych. Preto predpokladam, ze dedicske dokazovanie v pripade manzelky je pruznejsie ako v pripade, ze treba najprv tych dedicov identifikovat.
@janka699 no tak zial, nasa skusenost je, uz som pisala, ze majitel moze byt iba jeden. Sme pozerali s muzom ako puci. A povedali nam tak aspon v styroch roznych bankach! Tak co maju za problem? My sme nasledne po tychto info spravili tak, ze niekde som majitelom vyhradne ja a niekde manzel. Navzajom sme si disponentami. Cize, nezostane ani jeden z nas bez penazi keby daco...tfuj tfuj.. Ale caviky bank so zalozenim uctu na viac majitelov nechapem.
@janie80
dik, dik, dik..si pokladik.
ono citam s otvorenou pusou co pises. ty brdo, to nie je sranda. takze aj ked je spolocny ucet nie je to vitazstvo ako tu pisu niektore. ved to je este horsie ako tie oddelene ucty za ktore som aj ja osobne. pri spolocnom bohuzial ma polovicka-pozostaly tiez problem a riadny ked sa nevie dostat k vlastnym peniazom, teda tym, co chodia jej/jemu na ten spolocny ucet. 😕 😕 😕
@959touareg no keď o tom nechce ani počuť, čo keby si si otvorila vlastny učet a občas tam niečo vložila? pre prípad núdze? 😉 neviem prečo je taký zablokovaný natie svoje účty, aj mne by to bolo podozrivé.. ale možno len chlapská ješitnosť..
@jabadaba Umrtim majitela uctu ide cely jeho majetok do dedicskeho konania - teda aj vsetko, co je na ucte, preto sa blokuje... Nech s nim nemoze nikto nakladat a znizit tym jeho majetok... Ked riesi dedicske konanie manzelka, tak viem, ze v tom mojom pripade to islo fakt velmi rychlo, az som bola prekvapena... Ale on moze mat napriklad aj dalsie deti... (A ex moze robit prietahy a komplikacie...)
@janka699 nie kazda banka otvori ucet pre dvoch majitelov... Ja teda o takej neviem (co neznamena, ze neexistuje)... Ucet na obcana je na rodne cislo... Teda na koho r.c. bude? Jeden je vzdy majitel a druhy je vzdy disponent a teda nema take prava ako majitel... Mozno este z minulosti nejake take stare ucty existuju, ale neviem o tom, ze by na novych uctoch mohli byt majitelia dvaja... Ktora banka to napriklad robi? A v pripade umrtia jedneho z nich sa stane co? Zablokuje sa len polovica? 😕
neviem naco by mm pozeral na vypisy kolko som minula na darcek....dobra blbost.....
Ešte jedna info, v živote sa môže čokoľvek pritrafiť, a vtedy môže majiteľ disponenta na účte zrušiť bez toho, aby sa disponent o tom dozvedel. Prídeš do banky a tam len nepríjemne pozeráš na krásnu slečnu v bankovom kostýme ako ťa informuje, že k danému účtu nemáš oprávnenie.
Ked majitel uctu za zivota urci diponenta, neznamena to, ze disponent je jediny, kto ma na jeho peniaze narok. On mu len dovoli s tymi peniazmi disponovat. Su to jeho peniazky- nie spolocne. Klasika- do dedicskeho konania sa prihlasia aj deti z ineho manzelstva. Nemoze predsa sucasna manzelka- disponentka vydisponovat manzelov ucet a nevlastne deti nechat labu olizat 😀
@959touareg nie je to sranda... Ked som musela ako "tetuska za okienkom" vysvetlovat placucej cerstvej vdove, ze bohuzial... 😢 mala som sto chuti plakat s nou... 😢
@959touareg sa tu smejem ako kobyla. 🙂)))) Chuda, uz Ta to mata. Takze mesto pochovalo muza ako bezdaka! 😀 No tak nech sa neodie a pekne krasne da do poriadku vsetky nalezitosti, aby tak nedopadol. A ja zas teda si dam tu namahu a pekne krasne sa vyberiem do bank a daju mi cierne na bielom preco nemozu byt na ucte vedeni dvaja majitelia! Aby sme sa nedajboze natahovali o ucty, kde sme len disponenti lebo niekto ma problem s dvomi majitelmi. A presne tomuto sme sa chceli cisto pragmaticky vyhnut a nevyhli sme sa! Bodaj ich, paskudy hnusne!
@mpg my mame tiez manzelske konto a platime 2.50 🙂
Hups Janie80 ma predbehla 🙂
Btw. Ja som pocula, ze v pripade umrtia spolumajitela uctu, zablokuje sa polovica. Takych uctov, je ale skutocne minimum. Vcera som zakladala mBank a bolo mozne zalozit si ucet ako spolumajitela. Myslim 😖
@janie80 ahoj, ďakujem že si prišla do tejto diskusie, aspoň sa čosi nového dozvieme 🙂 takže ak to čo píšeš aplikujeme na tému tejto diskusie, tak je vlastne lepšie mať dve účty, každý na jedného z manželov?
pre bežný život je dobré mať disponibiilné právo k obom účtom, ale pre takýto prípad núdze mať pre istotu aj "svoj" účet, z ktorého môžem kedykoľvek čerpať.. alebo je aj iné riešenie?
@sibare dobre, polovica... Ti dam priklad... Manzel zaraba 1500€ mesacne, manzelka dostava RP, teda nieco cez 220€... Manzel zomrie... Co maju zablokovat? (V pripade, ze za posledny mesiac prislo na ucet len toto a nic nebolo platene - viem, asi velmi nerealne, ale len pre jednoduchost) polovicu? Ale na tu jeho vyplatu, v pripade ak ma napriklad aj dalsie deti z ineho manzelstva, maju narok aj oni... 😔
Tak som sa prave na to pozrela- v mBank pri osobnom ucte je kolonka individualny ucet a kolonka spolocny ucet- dvaja rovnocenni majitelia 😵 Hor sa do mBank 😎
@janie80 ako? Ved ak si dvaja manzelia zakladaju spolocny ucet, tak co treba identifikovat? Ake peniaze, Snad su spolocne, nie? Identifikovat sa daju predsa obaja buduci majitelia. Hadam obaja su identifikovatelni rovnakym dielom....ci jeden z nich nema ani OP s pridelenym rodnym cislom, ci ako sa k nemu pristupuje? To mi teda znie ako riadna hovadina. Obnos na ucte kumulujuci sa pocas manzelstva hadam netreba desifrovat na centy a identifikovat ich povod? Ci? Mne toto teda hlava neberie, pride mi to ako diskriminacia.
@zabka88 no, ked sa chces vyhnut poplatku za druhy ucet, tak nech je jeden ucet na manzela a na manzelku nech je nejaky sporiaci bezpoplatkovy... Ak sa nieco stane s ktorymkolvek z nich, druhy ma pristup aspon k nejakym peniezom...
@sibare a v pripade, ak su tam deti z predosleho manzelstva? Aj oni maju na tie peniaze okamihom umrtia narok...
@jabadaba v ramci BSM su spolocne, ale okamihom umrtia na cas do ukoncenia dedicskeho konania uz nie su... Bohuzial, je to tak... Co som sa stretla s dedicskymi konaniami, tak polovica pripadla manzelke alebo manzelovi v ramci BSM a len ta druha polovica sa dedila medzi manzelku a vsetky zname deti...
Niekedy v niektorych veciach logiku asi hladat netreba... Jednoducho je to tak... My sme zakony nestavali... 😔 ani banky ich nevymyslali... 😔
@vadimka neviem, ale ja si zasadne pohyby napriklad nad 100 eur z mojho uctu vsimnem🙂a som rada ak mu kupim za svoje co zarobim, nasetrim🙂nie za jeho🙂
@jabadaba ok, odpoviem ti z praxe... Ked by boli dvaja majitelia na ucte, kto ho moze napriklad zrusit? S takymi vselijakymi priekmi od manzelov som sa stretla, ze sa rozum zastavuje... Asi je to fakt z dovodov riesenia naslednych sporov, kto by mal v takom pripade na co pravo - co sa tyka napriklad zmien na uctoch...
Dost su komplikacie s podnikatelskymi uctami na srocky, kde su dvaja konatelia s rovnakymi pravami... Jeden pride, otvori ucet, druheho ako disponenta neda, pride druhy, prveho odtial vyhodi a da tam len seba, potom pride nasrdeny prvy a zmeni to zase na povodnu verziu a tak to ide dokolecka... A v pripade manzelov so spolocnym uctom si presne viem vybavit tvare konkretnych klientov, u ktorych by to realne hrozilo...

Ktorákoľvek banka na slovensku otvorí bežný účet pre dvoch majiteľov. Všetky to majú v ponuke. Len treba na tom trvať. Nevýhodou je, že všetko čo sa týka účtu (mimo výberu) musíte potom podpisovať spoločne (napríklad chcete ďalšiu kartu k účtu, chcete zriadiť internet banking - tak treba podpis dvoch majiteľov). Podľa mňa mať jeden účet je výhodné s podmienkou, že obaja sú uvedení ako spolumajitelia a rovnako je výhodné mať dva samostatné účty, kde každý z partnerov/manželov je majiteľ. Určite by som nesúhlasila s tým, že v rodine sa využíva iba jeden účet, kde napr. je majiteľom manžel a manželka je iba disponent. Takýto účet sa môže zablokovať pri úmrtí.
pozri link http://peniaze.pravda.sk/ucty-a-karty/clanok/64...