Spoločný účet s manželom verzus každý má mať svoj účet
Ahojte mamičky. chcem sa s Vami poradiť. v máji mi končí materská a chcem nastupiť do práce a zvažujem ako najlepšie vyriešiť peniaze. Či je lepšie mať jeden učet s manželom, alebo každý svoj? či sa dohodnuť na platbách a na nákupoch alebo ako to najlepšie vyriešiť aby nedošlo k nezhodám ...
@zabka88 hypo sice nerobim, ale cislo uctu, z ktoreho sa zavazujes platit vzdy v zmluve musi byt... Podla mna by to malo ist len dodatkom k zmluve s tym, ze tam bude napisane, ktory bod zmluvy sa meni a ako sa meni... Ale naisto to neviem, navyse kazda banka to moze riesit inac... Urcite sa treba pytat vo svojej banke (a samozrejme sa aj dopredu sa pytat, aky poplatok je s tym spojeny)...
@zabka88 Ak chceš zmeniť účet, na ktorý je naviazaná hypotéka, za účet v inej banke - nemusí sa Ti to podariť, banka to nemusí povoliť. Ak chceš zmeniť za iný účet v danej banke kde tú hypo máš, tak je to bez problémov možné, stačí podpísať žiadosť o zmenu zmluvných podmienok, kde popíšeš čo chceš a do 30 dní to máš vybavené. Banka si však za to môže účtovať poplatok za zmenu zmluvných podmienok. Tieto poplatky sa môžu pohybovať pokojne aj do 200 eur jednorázovo.
@jabadaba fakt mi to inac nevychadza... Ludia su vselijaki... Aj vztahy sa menia, jeden den pridu totalne po usi zamilovani, daju si dispozicne opravnenia pomaly aj na trenky a o par mesiacov pride jeden z nich totalne nasrdeny a povyhadzuje toho druheho uplne odvsadial... V takej banke sa teda da stretnut so vselicim... 😅
@zabka88 my nemáme hypotéku ale stavebný úver a účet, z ktorého platíme nie je v zmluve uvedený, je tam uvedený len tzv. úverový účet, t.j. účet kam platiť treba. Kľudne môžem trvalý príkaz na svojom osobnom účte zrušiť a začať ho platiť z iného účtu, takto je to podľa mňa aj pri hypotékach, inak by to bol nezmysel, aby si musela mať účet, z ktorého platíš zriadený povedzme po dobu 20-30 rokov, kým nevyplatíš hypotéku. Veď je úplne normálne, že ak banka zvýši poplatky za vedenie účtu tak si tam účet zrušíš, ja som tak urobila už 2x.
@natalienka12 stavebny uver zo stavebnej sporitelne a hypo v banke su dve veci, co sa tyka toho uctu v zmluve... Treba si precitat zmluvu, ci tam napriklad formulaciu v zmysle "klient je povinny na ucte xyz zabezpecit k datumu splatky dostatok financnych prostriedkov..." Byva tam prave ten ucet, z ktoreho sa plati... Alebo moze byt v zmluve, ze klient a zavazuje po dobu trvania uveroveho vztahu viest ucet prave v tej banke... Alebo mal zvyhodnenu urokovu sadzbu prave tym, ze tam ma ucet a teda by uz podmienku zlavy nesplnal a teda sadzba by mohla ist hore... Treba si hlavne precitat poriadne zmluvu, k comu sa to vlastne klient zaviazal okrem platenia hypo...
tak fajn, ked sa da v mBank zalozit ucet na dvoch spolumajitelov. kedysi sa nedalo, bol len majitel a disponent a aj preto sme si nezalozili spolocny ucet.... takto je to fer - dvaja majitelia.
@janie80 to je v poriadku, ja ako vravím, hypo nemáme, tak neviem, a som veľmi šťastná, že máme stavebný úver za 3% úrok na 7 rokov a nie hypo na 20 nebodaj 30 rokov. Vlastne hej, banky to špekulatívne robia tak, že dajú hypo, len tomu, kto má u nich účet alebo sa zaviaže ho po dobu splácania hypotéky mať. Nie je to fér, ale bohužiaľ.
@baklik inak my ten spoločný účet v mbanke máme a vôbec to nevyužívame, aj tak si každý hospodárime ako chceme, nekontrolujeme sa, ale zhruba vieme kto čo kupuje, ja pre rodinu, dieťa, oblečenie, jedlo a muž veci do domu, keďže stavame dom a tam tých peňazí ide neurekom.
@natalienka12 aj tak sa da. je to na dohode 🙂
Umrtie manzela, kt. je majitelom uctu, je presne ten pripad, kt. som myslela, ze je dobre ak ma zena vlastne prostriedky a vlastny ucet. Ja obdivujem, vsetkych, kt. maju spolocny ucet, lebo aj u nas to tak bolo, ze ked sme uvazovali o spolocnom ucte, tak manzel je majitel a ja len disponent a teda dvoch majitelov ani nam nechceli spravit. Neviem si predstavit, ze keby sa nieco stalo, ze budem mat cas obiehat bankomaty. Podla mna to mnohe zeny nevedia, alebo s tym nepocitaju.
@baryana
som sa zasmiala ako si pekne odstavila dotycnu pani na vedlajsiu kolaj 😀 ze teraz kuuus, neries to, riesia sa zaujimavejsie pripady /ako odstranit nepriatela 😀 a dostat sa k uctu-peniazom bez ujmy na zdravi/.
tiez uz ignorujem a necitam prispevky, ktorymi sme sa zaoberali dookola do dnesneho obeda-ci mat, alebo nie spolocny ucet. dokonca aj mne nieco pisala jedna pani pred chvilkou a preskocila som to s myslienkou, ze teraz sa preberaju veeeelmi dolezite veci a najma zaujimave pre vsetky z nas, aj ked morbidneho charakteru pre niekoho , no kazda sa s tym mozeme hocikedy stretnut pokial prezijeme partnerov. to, ci ma niekto jeden, alebo 2,3,4 ucty ma uz vobec nezaujima...citam teraz toto a naozaj ma to zaujima, ani nedycham.
@jabadaba
ano, mas pravdu, manzelovi veru poviem, ze ak sa bude okunat a nic neprezradi - skonci ako v mojom sne. ako bezdak 😀 no a nie? bude to iba jeho problem. moj nie. do frasa aj s nim. siceako ho poznam povie...no a co,mne to uz bude jedno, teba budu ohovarat a zatracovat. on sa vzdy vynajde. 🙄 🙄 🙄
@ella555 To, ze to mnohe zeny nevedia, je z casti otazkou financnej gramotnosti, ktora je na Slovensku tragicka. A z casti je to aj o niecom inom. Videla som uz plakat mnoho "dispomentiek". Zacinalo to romanticky, uz nie som JA a Ty ale MY. Uz nie je MOJE a TVOJE, ale NASE. Pozri, ako ti verim, mozes disponovat mojimi peniazmi, tebe ucet netreba. Pokracovalo to.. naco su ti priatelia, ked mas mna. Naco su ti zaluby, ked mas rodinu. Potom prislo znizenie denneho limitu, nasledovala zbytocna bankomatova karta- ved je to drahe.......Skoncilo sa to utekom z domu s deti v noci. Mozno som preto velmi skepticka. Ale ked pocujem, ze ak ma zena "zadne dvierka" a snazi sa zabezpecit, je to znak, ze v manzelstve je nieco problematicke, blikaju mi vsetky kontrolky v hlave. Moja skusenost je presne opacna. V problematicky fungujucom manzelstve zena ziadne zadne dvierka nema, lebo ich mat nemoze, ohrozuje to vztah .
dakujem baby za radu k tej hypo, musím sa informovať hlavne o tom poplatku, ale čím dalej tým viac som presvedčená že si ten "svoj" účet nechám pre prípad núdze 🙂
inaktoto si neuvedomuje veľa ludí, dobre že tu táto info padla..
Spoločny učet ma ja VUBčka:
http://www.vub.sk/files/sekundarna-navigacia/in...
bod 4.3.2.
iné banky vám nestíham nájsť 🙂
@sibare Pekne si to napisala, ja to vnimam rovnako. Jednoducho sme sedeli v banke a chceli spolocny ucet, vsetko vyzeralo super, ze mam take a take prava ale ked mi prisla karta na moje meno, tak zrazu som nemohla ani vydiet stav uctu v bankomate, na pobocke sa cudovali, ze by to malo fungovat, manzel ten sa o to tak nezaujimal, tvrdil, ze ja mam rovnake prava ako on na ucte, tak som studovala a zistovala a figu borovu, majitelom je on, ak by sa nieco stalo, tak som bez prostriedkov, aj ked by mi tam chodila vyplata. Tak som si svoj ucet nechala a aspon si na nom setrim. Ludom staci co im kto povie, nestuduju zmluvy a podmienky.
@ella555
veru tak. super ze sa to tu zacalo riesit a diskutovat. doteraz som sice bojovala za oddelene ucty aj ked ma tu ine, co maju jeden spolocny ucet zatracovali, ale tymito infoskami co tu teraz riesime od obeda ma utvrdili v tom, ze mat dva ucty je naozaj lepsie a istejsie. verim tomu, ze tie baby co bojovali za spolocny ucet,tak tristvrtina z nich o takomto probleme ani netusi, co sa im moze stat po smrti partnera, pokial bol on majitelom ich spolocneho uctu. budu nahrate.
😢 alebo ked chcu mat pre pocit dovery,spolupatricnosti jeden ucet s manzelom, tak je dobre mat popri nom este jeden svoj. nie? 😕 ale zase odkladat a rozdelovat svoje peniaze na dva ucty...je mi to nelogicke. mne to stale vychadza najrozumnejsie mat kazdy svoj ucet a dohodnut sa co-kto bude platit a hotovo. tak to mame aj my a mne to vyhovuje. 😉
@959touareg a ako ti pomoze mat dva oddelene, ked na tom tvojom podla tvojich slov nemas takmer nic? Ked vsetky vase financie su viacmenej na manzelovom ucte?
u nas mame kazdy svoj ucet a na ten môj mi manzel posiela kazdy mesiac peniaze na spolocnu domacnost ( kym som bola na MD ).Dohodli sme sa na sume a vieme kolko môzeme minut 😉 .Okrem toho z jeho uctu este ide splatka hypoteky.Na ten môj idu pridavky plus co zarobim ja .Takze spolocne financie manazujem ja,a kazdy z nas ma aj nieco svoje na vlastne potreby - posilka,knihy ,proste na to cim si chceme urobit radost 😉
@959touareg no a ako by to realne vyzeralo, mat dva oddelene ucty za predpokladu, ze jeden z partnerov je docasne bez prijmov? Ved by na takom ucte prerobil aj gate za jeho vedenie. Alebo by bol pan tak velkorysy, ze by co to pustil kazdy mesiac na ucet pani manzelke? Mne to znie divne.
mňa by zaujímalo, od koho sa banka dozvedá, že majiteľ účtu je mŕtvy. Vdova to predsa hneď hlásiť nepôjde, má úplne iné starosti väčšinou, nie?
@dobromila no tak niekto z rodiny to asi nahlasit musi, kvoli vysporiadaniu majetkovemu co sa dedenia tyka. Ostatne aj z cisto pragmatickych veci mimo dedenia - vedenie uctu. platby tam nastavene a pod. Tak bud sa manzel/manzelka zmobilizuje alebo jej s tym niekto pomoze z dalsich pribuznych. Rodicia, surodenci...tak citak k tomu treba uz vystaveny umrtny list, cize az po vsetkom.

@959touareg ahoj. citam si temu, a nedalo mi neodpovedat na Tvoju otazku, ci mi nie je blbe kupovat si za "manzelove" peniaze.
vychodiska su taketo:
1. za zlatokopku sa naozaj nepovazujem, do svojho sucasneho manzela som sa buchla "na prvy pohlad" lebo bol velky frajer, uzasne mudry clovek, programator, ktory pocuval tvrdu hudbu, bol nenapadko schovany medzi ostatnymi "kockacmi".
2. je cca o 7 rokov starsi - spoznala som ho ako nast-rocna, takze vzdy zarabal viac ako ja, teraz dokonca po mojich materskych a rodicovskych zaraba cca 10 krat viac ako ja...
nikdy, ani ked sme spolu iba chvilku frajerili mi nepripadalo "trapne" ze vacsinu veci plati on, pretoze viac zarabal a my sme boli predsa rodina. ja som vedela uz vtedy (12 rokov dozadu) ze s nim budem mat deti a ze budeme mat spolocny zivot. a teraz, ked mame deti, on sam si zela, aby ich matka bola s jeho detmi doma. chce aby som im davala vychovu a lasku prave ja. tymto mne unika karierny rast (aj ked nastastie mam moznost studovat PhD), ale predsa, to som zacala az po par rokoch a stale si nemozem dovolit zobrat na seba pracovne povinnosti viac ako cca 4-5 hodin denne, kedze on je v praci od rana do noci...
pocet uctov je len formalita. podstata je, ze vzdy je pristup oboma partnermi ku vsetkym peniazom, a obaja konaju v prospech spolocnej rodiny. moj manzel nikdy nekomentuje akykolvek moj nakup resp. vyber. ja takisto (ani to nekontrolujem ci on nieco kupuje alebo vybera peniaze - kontrolu uctov a platby ma na starosti on). vacsie veci (od cca 150 eur) diskutujeme spolu a dohadujeme sa (on vacsinou tuzi vzdy po nejakej technike a ja po nejakych nabytkoch 🙂).
ja len, ide v pohode existovat na spolocnom ucte a nemusiet vysvetlovat nakupy drobnosti (oblecka, nakupov atd). a zene by nemalo byt trapne platit zo spolocnych rodinnych penazi, najma ak svoj karierny zivot zabrzdila starostlivostou o deti, pripadne domacnost... a samozrejme aj naopak.