icon

Spoločný účet s manželom verzus každý má mať svoj účet

mirkakab
14. mar 2012

Ahojte mamičky. chcem sa s Vami poradiť. v máji mi končí materská a chcem nastupiť do práce a zvažujem ako najlepšie vyriešiť peniaze. Či je lepšie mať jeden učet s manželom, alebo každý svoj? či sa dohodnuť na platbách a na nákupoch alebo ako to najlepšie vyriešiť aby nedošlo k nezhodám ...

aduskatt
4. feb 2013

@jabadaba majitel si vie v banke nastavit, ze disponent nevidi v bankomate stav uctu

aduskatt
4. feb 2013

@959touareg aj u nas funguju dva sukromne ucty a v pohode.........

hradnapani
4. feb 2013

@dobromila myslim, ze takymto postupom by si ten disponent zavaril poriadny problem, pretoze by neopravnene nakladal s majetkom majitela,ktory uz nezije (na um,liste je datum umrtia, takze skontrolovat sa to da lahko a spatne). A okrem toho pochybujem, ze disponent moze takuto transakciu vykonavat (presun na iny ucet).

zeleny_cajik
4. feb 2013

@dobromila banka sa o umrti vlastnika uctu obvykle dozvie az vtedy, ked notar, ktory vedie konanie, zasle doziadanie o oznamienie zostatku na ucte k datumu umrtia. No a v 90% pripadoch (kedy su dvaja disponenti) je zostatok k datumu umrtia podstatne vyssi ako zostatok k datumu dorucenia tohto doziadania 😝 ...a nikto to neriesi, kedze druhy disponent byva obvykle aj dedicom.

aduskatt
4. feb 2013

@hradnapani disponent moze robit cokolvek okrem rusenia uctu, pridavania inych disponentov a ich rusenia, s peniazmi moze nakladat ako chce, aj po smrti majitela, kedze ma Dispozicne opravnenie, takze ak najprv prevedie a na druhy den doda umrtny, z hladiska banky je to OK, akonahle vsak da umrtny list, alebo sa banka z akehokolvek zdroja dozvie o umrti majitela uctu, musi ucet okamzite zablokovat voci vyberom a vtedy sa nedostane k peniazom nikto az do pravoplatneho dedicskeho konania

hradnapani
4. feb 2013

@aduskatt ok, vdaka za vysvetlenie. Cize cisto teoreticky, disponent moze ucet aj "vybrakovat" na nulu a pre banku je to ok?

aduskatt
4. feb 2013

@hradnapani jasne, nie len teoreticky, majitel mu dal na to pravo......ak sa jedna o sukromny ucet, kde je "disponentom samostatne" ma neobmedzene pravomoci na vyber prostriedkov...........v podstate, ked je na ucte 20 EUR a on ich vyberie, tiez vybrakoval ucet na nulu🙂 zasa druha vec je, ze vyber od urcitej sumy musis v banke nahlasovat niekolko dni vopred, ak sa jedna o extremne vysoku sumu, seriozna banka to telefonicky overuje u majitela uctu, ale to su sumy obvykle nad niekolko desiatok tisic EUR

zeleny_cajik
4. feb 2013

@hradnapani Podla mojich skusenosti (ale uz dlhsiu dobu sa tomuto nevenujem) banka to neriesi, ak boli peniaze vybrate predtym, ako sa banka preukazatelne dozvedela o umrti vlastnika uctu. Riesia to potom dedicia medzi sebou, lebo dedi sa suma, ktora bola na ucte k datumu umrtia, ta je aj uvedena v rozhodnuti. Ak ju zdedi ina osoba, ako disponent, ktory si ju stihol vybrat, tak ju musi samozrejme vydat dedicom.

959touareg
4. feb 2013

@jabadaba
ale my mame obaja samostatne ucty, ja moj mam uz vela , vela rokov, ved som predsa doteraz pracovala cely zivot, vyplata mi tam chodila, vsetko. no a teraz som sice doma-zatial, no nezrusila a ani nemienim si ho zrusit, nakolko za vedenie uctu mesacne platim malicko a chodia mi tam aj peniaze , netecu, ale kvapkaju, takze ja ucet potrebujem predsa. 🙂 zarabam aj doma, aj ked to praca v tom pravom slova zmysle nie je. . musim si nieco privyrobit na oblecenie, kozmetiku, osobnu potrebu, to od manzela nepytam, ani som v zivote nepytala. na to sa snazim si zarobit aj teraz sama. 😉

jankavl
5. feb 2013

@baryana - mne sa este nepodarilo prekusat cez prve strany, ale suhlasim🙂.

vadimka
5. feb 2013

@amouramour 😉

vcera mi to nedalo a spytala som sa mm na nazor ohladne tejto diskusie, aj ked som si bola ista,ako mi odpovie,pretoze ho poznam....
len pre info, bola som sest rokov na materskej potom este rok a pol dobrovolne nezamestnana a hoci teraz zarabam, je to takmer o 5x menej ako moj mm....mali sme vzdy jeden ucet, doteraz len na moje meno, chodila a chodi tam mm vyplata....tak sa ho pytam, ci by teda nechcel mat oddelene ucty.....alebo ci si nemysli, ze je to jeho...alebo ci mu nevadi, ze minam jeho...moj mm mi doslovne zatukal na celo, sadol si vedla mna, chytil za ruku a pyta sa, ci to myslim vazne....potom sa mi pozrie hboko do oci, aby som nemohla uhnut pohladom a hovori "vzdy som bol rad, ze si doma s nasimi detmi, bol som pokojny, lebo som vedel ze je o ne na 100per.postarane....nemusel som sa trapit ked boli chore, ci ich ma kto zaniest na kruzky a mnoho ineho a za to ti moc dakujem...starala si sa a staras o nase deti, lepsiu matku pre nase deti si ani neviem predstavit, dakujem ti za to, a to, ze ti mozem poskytnut taku malickost, hmotne zabezpecenie je v porovnani s tym, co mi davas ty jedno velke nic..... tak prosim ta, take sprostosti, ako moja vyplata prosim uz nikdy neries....sme rodina vsetko je nase...."

zelam aj tebe takeho velkoryseho manzela a taky pocit bezpecia.... 😉

p.s. a mozes si predstavit taky vztah, ze je uplne ale uplne jedno ci ti partner daruje nieco za 10eur alebo za 100?????
lebo vies, ze je ti to darovane z lasky a absolutne neriesis kolko to stalo..... 😉

suem
5. feb 2013

@vadimka Hotová červená knižnica 😀

amouramour
5. feb 2013

@vadimka zas si si zobrala co sa ti pacilo z mojich prispevkov🙂ale ok, choroba mamiciek z MK....ja mam velmi velkoryseho manzela a ano viem si predstavit aj lacne darceky, mne je uprimne ich cena absolutne jedno, ci je to 10,100 alebo 1000 alebo viac🙂ak by si citala poriadne a porozumenim tak by si si vsimla, ze mne je to uplne jedno ci mate 1 alebo 100 uctov, mne sa len nepacilo ked tu niekto meral mieru dovery, lasky spolocnym uctom🙂kazdy sme iny - teba uspokojovalo byt takmer 7 rokov doma, ok...tvoja volba🙂ja by som tolko doma nevedla byt, mam dobru pracu, ktoru mam rada - moja volba🙂

agala
5. feb 2013

Kazdy sme iny preto ja np nechapem a nevedela by som povedat, ze je neco "moje" alebo "tvoje". Sme manzelia a preto vsetko co mamy je spolecne, kazdy 1 cent. Ci uz to ja by som mala plat 1000euro, ci manzel- to je jedno. By som si nedovolila povedat, ze je to "moje" 1000euro.

amouramour
5. feb 2013

@agala lenze ziadna z vas nepochopila, ze to nemusi znamenat vyratavanie a iba moje, tvoje peniaze ak ludia nemaju spolocny ucet🙂my sme proste od zaciatku mali iste prirodzene prerozdelenie poplatkov a pod. co nam vyhovovalo a nemienili sme to menit a zastresovat jednym uctom🙂)zbytocny administrativny ukon, nie je to o nejakom deleni🙂tazko niektorym ludom nieco vysvetlovat

vadimka
5. feb 2013

@suem

NIE, je to obycajna ludskost, ziadna utopia......ja sa za lasku nehanbim 😉 ...ani za to, ze mam MUZA, ktory sa o mna postara....a ani sa za to necitim chudera....skor naopak 😉

janie80
5. feb 2013

@hradnapani
@aduskatt
@zeleny_cajik banka ucet zablokuje okamihom, kedy sa o umrti dozvie... Potom sa notar dotazuje na zostatok na ucte ku dnu umrtia... Cize ak majitel zomrel v pondelok, disponent vybral vsetko v utorork a niekto doniesol umrtny list v piatok, tak banka sice ucet zablokuje v piatok, ale notarovi nahlasi pondelkovy stav a toto ide aj do dedicskeho konania...
Cize podla toho ako notar v dedicskom konani rozhodne, tak ten, kto peniaze z uctu uz vlastne neopravnene vybral (alebo previedol), musi ich dat opravnenemu dedicovi... A samozrejme z tej pondelokovej sumy sa plati aj poplatok za dedicske...

vadimka
5. feb 2013

@amouramour

necitala som vobec tvoje prispevky, reagovala som iba na jeden, ze si nevies predstavit kupovat darcek mm za jeho peniaze, alebo ze si nevies predstavit, ze ten druhy vie, kolko ten prvy minul na darcek.....

tak som reagovala, ze existuju ludia, ktorych to vobec ale vobec netrapi a nezamyslaju sa kontrolovat ucet aj ked je spolocny.....

a ano, je to kazdeho vec, ale ja som rada, ze som mohla intezivne stravit s detmi tolko rokov,,, lebo cas tak rychlo bezi a ten cas uz nikdy nejde vratit spat....a uz nikdy nas deti nebudu tak potrebovat ako ked mali od 0rokov do 7......

vedela si, ze rodic ma vplyv na formovanie dietata do 5max 7 rokov???????? co dovtedy zasadis, to ti vyrastie, a ja som tento moment nechcela prepast....a ver, ze aj ja pracujem v tom co ma bavi.... 😉

amouramour
5. feb 2013

@vadimka fuha predstav si, ze to viem🙂))ja si ale myslim, ze deticky potrebuju aj spolocnost inych deti, napriklad v skolke🙂ja mam na nu super spomienky🙂a rozhodne nie je zaruka, ze hoci ty si bola 7 rokov s detmi doma a budu lepsie vychovane, hodnotnejsie ako tie s ktorymi matky taaak dlhu dobu doma neboli🙂ale to uz sme mimo temu🙂

dobromila
5. feb 2013

@vadimka nádhera, gratulujem,takto to má v manželstve fungovať 😉

janie80
5. feb 2013

@jabadaba s tou kartou a nezobrazovanim zostatku na ucte - bezne sa stava, ze majitel da disponentovi urobit kartu (to moze byt kludne aj jeho dieta - student, brat, rodic, nielen manzelka) a povie, ze chce pre neho nejaky limit na kartu, ale do zostatku na ucte ho nic nie je...

vadimka
5. feb 2013

@amouramour

neboj moje deticky chodili aj do skolky, aj na kruzky do centra volneho casu 😉
nemala som ich pri sebe 24hodin.....ale ked boli chory, mohla som si dovolit ich liecit bez atb...aj 3 tyzdne....a som moc rada, ze syn, ktory ma teraz 10r. vo svojom zivote bral hadam 4xatb a dcera ma 8 a brala hadam este menej x atb....boli iba bylinky, med, zelenina a stavy z nich....

a mimochodom netrhaj aj ty slova z kontextu....netvrdim, ze mamicky co nie su doma s detmi maju horsie vychovane deti...ani to, ze ked mas moznost byt s detmi castejsie je zaruka, ze z nich vyrastu dobri ludia..iba pisem, ze rodic ma VPLYV NA FORMOVANIE SVOJHO DIETATA DO MAX 7ROKOV....skor len do 5rokov...potom uz taky vplyv nema, formuje ho skola, kamarati, svet vonku....a ze ja som chcela dat pevnejsie zaklady....a som rada, za takuto volbu a moznost...

dobromila
5. feb 2013

@hradnapani
@zeleny_cajik ďakujem za odpovede. Zostávam kľudná ako disponent nášho jediného bežného účtu 😉

959touareg
5. feb 2013

@janie80
mozno pre teba odbornika blba otazka Jani, no ja ako financny analfabet sa ta chcem opytat teraz...ten limit ked majitel uctu nastavi disponentovi...povedzme 200€,to je mesacne ze si moze tolko vybrat,alebo je to denny limit...alebo.... 😕 lebo je rozdiel ked za mesiac je to a keby ze si vybera denne tolko do mesiaca.

agala
5. feb 2013

@amouramour Ja som velmi dobre pochopila. Ja ci to nevycitam 🙂 To iste mozna povedat o tom, ze ziadna z vas nepochopila, ze spolecny ucet neznamena nesamostatnost a ze nemozem si kupit sama novu kefku.

janie80
5. feb 2013

@959touareg je to denny limit na vsetko, co tou kartou za ten den urobis - teda vybery z bankomatu, platby v obchode a aj platby cez internet kartou (nie cez internet banking, ale ked mas napr. Paypal naviazany na tu kartu) dokopy v sucte..

959touareg
5. feb 2013

@janie80
dakujem za vysvetlenie. na svojom ucte som mala aj ja denny limit,ktory som nemohla precerpat, tomu rozumiem, ale vedela som aj to kolko tam mam penazi a dokedy mozem vyberat. ale toto mi neslo do hlavy - ked som disponent a nevidim konecny stav uctu majitela-neviem preto dokedy mozem vyberat a ci je teda tych 200€ na den, alebo na mesiac myslene. 😕
ale uz si mi to vysvetlila. 😉
este za ta tu mame, pises zrozumitelne a vela noveho som sa od teba dozvedela. dakujem. 🙂

janie80
5. feb 2013

@959touareg to, ze mas kartu, este nemusi znamenat, ze si aj disponentom na ucte na hotovostne vybery a ine operacie... Proste disponent uctu a drzitel karty mozu byt dve rozne zalezitosti... Jednoznacne treba vymedzit, co mozes osobne v banke ako disponent a co mozes ako drzitel karty... Su aj pary, kde manzelka disponentka je, ale kartu jej manzel neda a hotovo... A este tam je aj internetbanking a to je zase tretia zalezitost, ktora tiez nesuvisi s predoslymi dvoma... Je len na majitelovi, ako sa rozhodne, komu, co a akym sposobom dovoli... A samozrejme moze aj zrazu nedovolit bez vedomia toho druheho...
Dufam, ze som ta nepoplietla... 😉

959touareg
5. feb 2013

@janie80
😕 😕 😕 ahaaa, jemine ake sa mi to zda zlozite a akosi mam z toho gulas obcas, pretoze je to pre mna kopa novych info, ktore si musim nechat v hlave utriedit a ulozit, viackrat precitat este nech to pochopim. vies, ja som na cisla, financie hrozny laik a nechapem taketo veci hned a laho. pre mna je to nonsens. ja ked aj idem do banky musia mi vsetko po lopate, ludovo vysvetlit, lebo inak iba cumim jak blb a nechapem. mne je tato oblast, sfera spanielska dedina. ☹

janie80
5. feb 2013

@959touareg podla mna je to celkom logicke... Ale to asi tym, ze to robim uz niekolko rokov... 😉
Jednoducho: ako disponent mozes mat nejake limity, ako drzitel karty ine a ako disponent cez internet banking zase ine... Mozes mat len jeden z tychto sposobov disponovania, alebo kombinaciu hociktorych dvoch alebo vsetky tri... Alebo ziadny... 😅 😀
Keby nieco, kludne sa pytaj, ale asi radsej do IP, lebo sme off topic a niekto nam to zarazi... 🤐