icon

Spoločný účet s manželom verzus každý má mať svoj účet

mirkakab
14. mar 2012

Ahojte mamičky. chcem sa s Vami poradiť. v máji mi končí materská a chcem nastupiť do práce a zvažujem ako najlepšie vyriešiť peniaze. Či je lepšie mať jeden učet s manželom, alebo každý svoj? či sa dohodnuť na platbách a na nákupoch alebo ako to najlepšie vyriešiť aby nedošlo k nezhodám ...

959touareg
5. feb 2013

@janie80 dakujem este raz, si pokladik. ked nieco ozvem sa cez sukr. postu. pa 😉

janie80
5. feb 2013

@959touareg jasne... 🙂 ale rychlo, kym na to pri plienkach nepozabudam 😀

hradnapani
5. feb 2013

@janie80 @959touareg vobec nie ste mimo temu 🙂 prave naopak, myslim, ze mnohe co maju jeden ucet sa tu vela dozvedia o moznostiach disponenta. ved su to prakticke rady a situacie. Ja som sa tiez vela dozvedela, uzitocna diskusia.
Stale lepsie ako citat tie prejavy neporozumenia oboch taborov, a pritom je to vsetko len o jednom... o tom, aby boli spokojne obe strany a nie o posudzovani a hodnoteni vztahov ludi, ktorych totalne nepozname.

jabadaba
5. feb 2013

@dobromila ano, aj to je riesenie. Prevedies peniaze na iny ucet a banka moze blokovat co chce.

jabadaba
5. feb 2013

@janie80 aha, takze majitel moze spravit taketo opatrenia a vlastne disponentovi vytriet zraky...no a to sme zasa asi pri koreni veci, ktoru sme tu omielali na zaciatku. Ze je to o tej dovere partnerov, o ch vzajomnom vztahu. A ak v nom vsetko funguje ako ma, potom majitel uctu nemusi robit taketo opatrenia. Nastastie mam normalneho manzela, si neviem predstavit, ze by ma takto "vykazal" do nejakych medzi! Ja mam prehlad o vsetkom, rovnako ma on, navzajom sme informovani a plne nam to tak vyhovuje. Ine si ani neviem predstavit.

jabadaba
5. feb 2013

@aduskatt ano, uz som to citala aj od janky. Pisem, ze je to sila, najam ak ide teda o manzelsky zvazok. Zda sa mi ako totalny vrchol, ze manzel zamedzi manzelke, aby videla kolko maju na ucte. Toto je chory model a teda o dovere v takomto vztahu, ani laske, nemoze byt reci. To je skor o dorabani sa kto je panom v dome. 😝

zabka88
5. feb 2013

súhlasím s tým čo písala @zeleny_cajik , vybrať peniažky síce môžete kým banka nezablokuje účet ale v rámci dedičského konania sa vám zarátajú do vášho podielu, pretože rozhodný je deň úmrtia..

jabadaba
5. feb 2013

@amouramour nuz, ako je aj tazke zasa niektorym vysvetlit, ze spolocne ucty neznamenaju to, ze zena sa stava nesvojpravnou a musi si pytat dovolenia na kazdu jednu, hoci aj zanedbatelnu, polozku. Tak to nie je.

To, ze spolocny ucet s vymedzenim majitel/disponet ma iste slabe stranky, je druha vec.

janie80
5. feb 2013

@jabadaba v podstate je to o tom, ako sa rozhodne majitel, co disponentovi dovoli a co nie... Ci sa dohodli, alebo sa on kvoli niecomu nastve a robi opatrenia, to uz banku nezaujima... Prisiel klient, chce nejaku zmenu, ma na to ako majitel uctu pravo, tak banka tak urobi... A je jedno, ci ide o manzelov, snubencov, surodencov, rodicov a deti (samozrejme dospele)... Majitel je majitel a ten rozhoduje...
Ja osobne si myslim, ze ked maju manzelia jeden ucet, tak co sa tyka pristupu k financiam by mali mat obaja rovnaky, ci co sa tyka karty, zostatkov na ucte, vyberov a podobne... Ale stretla som sa aj s manzelmi, kde vsetko bolo na neho, ona mala len kartu s nejakym limitom a nic k tomu... A im to takto vyhovuje... Preco to tak nenechat, ked u obaja takto spokojni? Tu podla mna nejde o 1,2,3,15 uctov, ale o to, co komu vyhovuje... Ked to maju nejako vykomunikovane, vedia, preco to tak maju, tak nech to tak maju... Niekomu vyhovuje jeden ucet spolocny, niekomu viac uctov a je to takto v poriadku, ved kazdy sme ini, mame ine vzory od rodicov, kde to fungovalo alebo nie, mame nejake skusenosti a podla toho sa rozhodujeme...

jabadaba
5. feb 2013

@janie80 no, tak je to presne tak ako som si ja myslela, co sa toho vyberu v case umrtia tyka. To len moj muz si to predstavoval ako Hurvinek valku, ze ved si presuniem, keby daco...he! 😀

jabadaba
5. feb 2013

@janie80 ano, je to najma o tom co vyhovuje paru, to bez debaty. Ako si spolu zariadia tak maju. Isteze. Ale teda casto sa stretavam s tym, ze jednemu z tych dvoch taky stav nevyhovuje. Pripadne prestane vyhovovat ak dojde k lamaniu chleba. Poviem priklad - nasa znama - cele roky netusila co ma jej muz na uctoch. Pan doktor si to zariadil tak, ze jeho zena, ta nasa znama, mala len kartu k jednemu z viacerych uctov, ziaden disponent ani nic podobne. Pan si nasli milenku, znama sa rozhodla rozviest ale bum! Zistila, ze vlastne ani netusi co kde kolko ako rodinka mali ci maju a co ma ocakavat. A pritom jej to roky vyhovovalo, resp. nestarala sa....zila si tak nejak na oblaciku. A toto je podla mna klucove, ze sa staram a ak ma niekto problem tak spozorniem. Casto totiz dvaja maju dohodnuty financny model tak, ze jeden stanovi, druhy odkyva lebo sa nestara, nezaujima. Casto je to prave zena. A potom zira. Najpr tvrdi ako jej to vyhovuje, ale potom kuka ako puk. Asi by bolo na mieste vyucovat zakladnu financnu gramotnost.

janie80
5. feb 2013

@jabadaba kym o tom banka nevie, stihas si presunut... A ak by si bola jediny dedic, v principe sa nic nedeje, len sa k nim dostanes skor, ako po ukonceni dedicskeho konania...
Ale zase, ked tam mate peniaze obaja, preco by si mala notarovi platit za desicske konanie aj z "tvojich" penazi? Vtedy nikto nepozera, ci mate jeden alebo dva ucty, ci tam su aj "tvoje" peniaze alebo nie...

Ved to, ze v zivote sa stava kadeco... A potom su partneri/partnerky prekvapene, koho to maju doma...

jabadaba
5. feb 2013

@janie80 no u nas by som bola jedinym dedicom ja a moje deti. Predpokladam, ze ak ma niekto partnera, vlastne deti, s nim spolocny ucet, tak hadam nededia dalsi jeho pribuzni...az ma poty zalievaju.

Sak to, zivot prinasa rozne prekvapenia.

janie80
5. feb 2013

@jabadaba dalsi pribuzni nie (pokial nie je zavet), ale ako som pisala vcera, mozu tam byt aj deti z predoslych manzelstiev... A to ani banka ani notar dopredu nevedia a preto sa jednoducho blokuje vsetko...

jabadaba
5. feb 2013

@janie80 jasne, chapem, ze banka robi iste preventivne kroky, kedze netusi vopred ako sa veci maju a kto vsetko sa zucastni nasledneho dedicskeho konania tak, aby neprisiel skratka. No, esteze muz nema ziadnych zatajenych potomkov. Zatial o ziadnych nevie. 😀 Vcelku mi odlahlo, ze ziadni dalsi pribuzni neprichadzaju do uvahy. To by bolo riadne na hlavu. Nuz a co uz da clovek do zavetu...tak holt, s tym sa nic asi nenarobi, je to o slobodnej voli kazdeho. Zrejme netreba nijako toho partnera nasrdit. 😀

janie80
5. feb 2013

@jabadaba to si treba pozriet v obcianskom zakonniku cast dedenie... Ak sa nic nezmenilo (myslim, ze sa nemenilo), tak dedici v prvom rade su manzelka, ta dedi polovicu a deti, tie dedia druhu polovicu rovnakym dielom... A az v pripade, ze nema manzelku a deti (myslim, ze sa tam rata aj druzka zijuca v spolocnej domacnosti - ale to by musel potvrdit niekto, kto sa v tom vyzna, lebo si nie som ista), tak vtedy nastupuju dedici v druhom rade, teda rodicia a surodenci...

sirinka
5. feb 2013

@jabadaba ale napriklad ani v zavete nemozes len tak vydedit napriklad svoje deti... Musis mat na to nejaky extra dovod, aky to zase netusim.

sibare
5. feb 2013

@sirinka Vydedit dieta je velmi problematicke. Dovod moze byt nejake zavazne amoralne spravanie dietata, preukazatelny nezaujem o rodica, spachanie zavazneho trestneho cinu......

jabadaba
5. feb 2013

@janie80 ano, takto to mam aj ja v povedomi, lenze je pekne davno co som sa pravu venovala a uz som si nebola ista ci sa nieco nedoplnalo. Ale zas, nedavalo by to logiku, ze ano.

jabadaba
5. feb 2013

@sirinka deti nie, to je komplikovanejsie a nejde to len tak, na to treba naozaj zavazne a preukazatelne dovody, manzelku je vydedit jednoduchsie.

959touareg
5. feb 2013

@jabadaba sa tu smejem co pises...az ma tu pot oblieva...mi hovor, ved ja som normalne od soboty zhodila vyse kila na vahe, po tom hororovom sne som bola o kilo lahsia a to som mesiAC NEVEDELA ZHODIT. 😢 este zopar dni to tu budeme preberat a budem ako macka-cica na jar krasna-stihla. 😀 😀 😀 , leen nech sa ma nikto neopyta z coho som tak schudla 😀 to nemozem povedat. 🤐
myslis ze mna soky nedvihaju zo stolicky ked to tu citam? ved ani vo sne by ma nenapadli taketo katastroficke scenare a pritom je to realita. ved ja som v prdeli. ak manzel vytrci kopyta nedajboze, ja si nestihnem ani na pohreb , platby mesacne , nic vybrat narychlo z uctu ked nemam ani kartu, ani diponent nie som , ani nic. ja tu 😢 😢 😢

@janie80 Jani moja, ved ja som ako ta tvoja dokinova manzelka. asi spim na oblaciku. je mi super, fajn,postarane o mna, takze sa o nic nezaujimam a nemam ani dovod. manzel plati vsetko, stara sa o nas, mame sa ako v bavlne. a mne tym padom netreba vyzvedat stav jeho uctu, nic. doteraz ked som pracovala som z vyplaty platila iba stravu, takze ziadne problemy, ziadne ucty, obiehanie bank, nic z mojej strany. a jemu to asi vyhovovalo tiez ze som take trdlo. ja sa do toho prd rozumiem a manzel nikdy nic neprezradil, takze som to nechavala tak. ...iba teraz som zacala byt v strehu....ty, az by sa jemu nieco stalo, som nahrata. clovek pokial ho nic netrapi si ani neuvedomuje co sa moze stat. 😒 ty kokso, ja uz ani nespavam. a ked sa ho chcem na tuto temu opytat-ako som skusila vcera...no sodoma-gomora. nechci vediet ako sa vytocil. ako bolond. povedal ze vsetko prepise na nasho psa. tak uz iba ostava starat sa o toho psa budem musiet ako o princa. ten bude hlavny dedic. normalne tomu mojmu muzovi krk vykrutit je malo. ale nemozem ani to, ved co by som robila??? babo rad. som uz beznadejny pripad, ze? uz iba slucka na krk.
sice, jeden PIN kod viem k jeho uctu-pomoze mi to? jaaaj Jani citas to tu a iste si nado mnou trhas vlasy, ze? bozinku, naco som vobec vosla do tejto temy? bolo mi to treba? doteraz som bola taka stastna.
😢 😢 😢

959touareg
5. feb 2013

@jabadaba
manzelku je vydedit jednoduchsie??? 🙄 🙄 🙄 ani nesranduj. to teda musime sekat dobrotu,co ty na to? dufam, ze deti nejake mimo manzelstva nenabehnu...clovek nikdy nevie...jaaj ti chlapi. pockaj este ako nas prekvapia. to netusi ani jedna z nas, ani tie co sa tu dusuju akych maju uzasnych partnerov.prave taki su najhorsi. 😠 😠 😠 , pretoze od takych co sekaju dobrotu necakas nic zle a oni sa potom vyburia mimo domu, ked manzelka nie je v dosahu. doma cusia. 🙄

janie80
5. feb 2013

@959touareg no, my mame kazdy svoj ucet bez dispozicneho opravnenia toho druheho... Ani PIN kody ku kartam si navzajom nevieme... Ale nechyba mi to... Keby sa nieco stalo s niektorym z nas, ten druhy ma na svojich uctoch dost, aby vyckal do konca dedicskeho... Akurat sme to na podnet tejto temy vcera riesili a zhodli sme sa, ze nam to vyhovuje... Vsetko je poplatene, postarane, nakupy platime cca na striedacku... Mozno si niekto tuka na celo, ale zatial nemame dovod menit... Nie je to o dovere... Vieme pohyby na svojich uctoch, aj to, kolko kto zaraba a kolko ma kto na uctoch... Nepaci sa mi meranie dovery poctom uctov v domacnosti...
Bolo by fajn, keby si aspon to dispozicne mala... Alebo aspon nejaku cast penazi na svojom ucte... Tvoj manzel je stale doma alebo obcas kvoli praci aj vycestuje? Mozno by sa nanho dalo ist tym, ze co ak tam ostane necakane dlhsie a ty ostanes bez penazi... Neviem... Ale ked je to tak, ze bez neho nemas pristup k peniazom, tak to urcite treba riesit...

zabka88
5. feb 2013

baby v prvom rade dedí manželka a deti, ak deti nie sú tak manželka a rodičia.. až tak ďalší príbuzní.. ak urobí závet, môže určiť aj iných dedičov, ale nesmie opomenúť potomkov (všetkých aj nemanželských, prípadne z predchádzajúcich manželstiev).
@959touareg počuj, čo rieši ten tvoj manžel? on sa nebojí že ťa nechá s deťmi na holičkach?

ella555
5. feb 2013

@jabadaba No nechapem ani ja, ze mi ta karta neukazovala ani zostatok na ucte, jednoducho tuto funkciu nepodporuje. Boli sme aj v banke, tam sa tiez pozerali, ze co chcem, mne ju potom ukradli a tak mam manzelovu a neriesim.

959touareg
5. feb 2013

@zabka88 ani nevrav, neviem co riesi, ale zacina ma pekne @rat. fakt som si to doteraz nejak neuvedomovala, bolo mi fajn, neriesila som to, no teraz mi akosi lepi pri prdeli. ja uz to vidim u nas na riadny vybuch. 🙄 🙄 🙄

959touareg
5. feb 2013

@janie80
vies co by mi na to povedal? zbehni do firmy, riaditelka ti peniaze da. 😒 🙄 vzdy sa vynajde, na neho ma malokto. tazky a tvrdi oriesok.

janie80
5. feb 2013

@959touareg podla mna jednoducho treba mat nieco na sposob zadnych vratok.., ale nie v tom zmysle, ze podme ucty vybrakovat a utiect 😅 , skor ide o to, ze napriklad staci, ze sa tvoj manzel ocitne v nemocnici a skoncila si, alebo pojdes ty s detmi niekam bez neho, alebo on bez teba a bude dlhsie ako ste ratali... Nemusi rovno umierat, su situacie, kedy proste potrebujes mat pristup k peniazom aj bez neho...

zabka88
5. feb 2013

@959touareg mne to príde, že keď podniká, tak nechce aby si mu videla na jeho transakcie..
skús mu navrhnúť, že si teda otvoríš účet a nech ti tam mesačne posiela nejakú čiastku, z tej si ušetríš a budeš mať rezervu.. a keď začneš robiť, tak si necháš výplatu posielať tam.. keď s tým bude mať problém, tak mu nastavíš zrkadlo - ako ty ku mne, ja k tebe..

959touareg
5. feb 2013

@zabka88 ja uz mam davno vlastny ucet 😉