icon

Štvorročný syn je vegan a môj priateľ protestuje

princeznadiana
26. apr 2016

Dobry deň kočky,

moje dieťa ma 4 roky . S manželom sme sa rozišli krátko po narodení dieťaťa a tak výchova zostala na mňa. Prakticky od malička mu nedávam mäso , mlieko ,vajíčka... no proste čiste veganství ako som naučená ja. Žijem zdravo ako vegánka a tak chcem aby boli aj moje dieťa. Môj nový priateľ nie je vegán a nepáči sa mu že môj syn nemôze ani sladkosti ani čokoládu keďze tam býva mlieko 😠 Stále sa hádame kvôli tomu , je to môj syn som mu vysvetlovala. Nechápem keď on nechce žiť správne a zdravo tak je to jeho problém. Rozísť sa s takým nechápavým človekom teda?

twiggi_veggie
27. apr 2016

@mandala77 Twiggi sa vola moj pes .. s tou modelkou to nema absolutne nic spolocne a pokial viem tak ta modelka je Twiggy.. :D :D Pokial si niekto da nick ze runner tak tiez ta to uraza lebo ty nebehavas? :D Ach boze, ze sa nad tebou vobec pozastavujem :D :D :D

maminuska
27. apr 2016

@stardust neviem , možno ich vynáša niekde von v kýbliku .
@tomiholjubavi ja si pamätám príhodu , ked sestra bola iba vegetariánka a ešte s nou bola rozumná ako tak reč, nemala psov , tak som zobrala svojich dvoch a išli sme do polí . Jeden z mojich psov je vyšľachtený pôvodne na chytanie myší a potkanov a tento môj to má silne zakódované v génoch . No a tam čapol nejakú myš alebo potkana, veľké to bolo , zahlušila ju na mieste .. sestra dostala doslovne hysterický atak 😀, dnes sa tomu smejem , ale vtedy som neveriacky pozerala , vraj nikdy už viac toho vraha nepohladká .

mandala77
27. apr 2016

@twiggi_veggie och ten rozdiel v i a y je veľmi podstatný a nehovoriac o tom, že Twiggy bola žena a nie pes. Nepochopila si pointu. Ale hlavne, že si sa dobre pobavila na mne. Smiechu nikdy nie je dosť 😉

mirka17
27. apr 2016

@twiggi_veggie prosím ta prestan už s tou propagáciou vegánstva. skutočne pochop že sme všežravci, som zvedavá čo by si jedla keby zatvorili obchody, prišla by dlhá zima a kvetinky by prestali rásť, zjedla by si prvého holuba ktorý by kríval. samozrejme že sa dobre obhajuje vegánstvo v dobe v ktorej žijeme, ved je to doba ktorá každému praje, není problém ísť do obchodu a kupiť si čo potrebujeme, keby prišli horšie časy, si presne typ slabého jedinca. dalšia vec hovoriť dieťatu že mäso sú mrtvé telá je z tvojej strany čistá manipulácia, je to síce pravda, ale povedz mu aj to, že takto to v prírode chodí, že zvieratá požierajú zvieratá aby prežili, že vlk z lásky a k úcte k zajacovi nezačne žrať trávu, že mačky požierajú myši - teda aspon kedysi, ale nebudem mu tlačiť do hlavy že prirodzené jedlo mačky sú granule, okrem toho existujú hospodárske a domáce zvierata. ja svojim detom tiež neservírujem stehno zo psa. akosi rýchlo sme zabudli kto sme a odkial sme prišli. je nám príiš dobre a z roztopaše nevieme čo si vymyslieť, by sme sa čudovali ako rýchlo by sa nám vrátili všetky inštikty keby na to prišlo.

evittam
27. apr 2016

@mirka17 Tlieskam ti. 😉
A zdravo sa dá žiť aj s jedením mäsa - je to pre nás prirodzené a normálne. A nie "žrať" len trávu a spol. 😀 Ale samozrejme nikomu neberiem jeho presvedčenie.

moni244
27. apr 2016

@maminuska preboha, to čo je za osobu? to sa až zle číta, tak nechce, aby jej zamorili byt ale psov neočkuje? či? toto je už riadne radikálstvo

tomiholjubavi
27. apr 2016

@mirka17 cele dejiny su podobnych pripadov plne. pri blokade leningradu rusi pojedli kone, psikov, macky, potkany..a nakoniec aj ludske mrtve zmrznute tela, ktore lezali na ulici. ☹ nemci to iste, napoleonova armada tiez...a netreba ani takyto extrem...staci, ked clovek pride o robotu a zmensi sa mu zdroj financii. zdrave jedlo je drahe a ked neni na nic ine, len na cestovinu za 30 centov, tak bohuzial. nam sa lahko vyprava o tom, ze hento, alebo tamto je fuj...a nemoralne, nezdrave, kaloricke, mastne...clovek s tensim rozpoctom kupuje bez zbytocneho filozofovania to, co si moze dovolit. cim bohatsia krajina, tym viac alternativnych stravnikov. mam kamosku z moldavska a tam je veru malo ludi bio raw...

maminuska
27. apr 2016

Ono stačí si pozrieť občas Farmu , o úrovni tejto relácie nebudeme polemizovať, ale ona je krásnou ukážkou toho ,čo je schopný človek zjesť ak je skutočne hladný . Hocičo , len aby to zaplnilo žalúdok , tak človek ktorý je vegetarián si po 4 rokoch pochutnával na zabitom kurčati.

maminuska
27. apr 2016

@moni244 nuž kedysi to bola normálna zdravá baba, potom sa to zvrtlo zlým smerom ..drogy, podmienka jeden extrém a teraz zas sa to zvrhlo iným smerom ..svätožiara na hlave.

sono2
27. apr 2016

@princeznadiana bože mäso vajíčka milujem. Neviem si predstaviť žeby mi to niekto vzal. Dieťa by sa malo rozhodnúť samo či chce byť vegan nie to rozhodnúť za neho. Nechapem načo to je dobré.

mb269
27. apr 2016

Veganstvo nema so zdravím spoločné absolutne nič.

adula12
27. apr 2016

@twiggi_veggie ale to že odtrhnes živú rastlinu a ju zjes ti nevadi? To ako vysvetlis dieťaťu keď uvidí krásne pole rozkvitnute? To ti nevadi, ze kombajn ničí porast, potom sa to pomele, uskladňujte v smradlavych skladoch s potkanmi? To isté ako zvieratá... Domáce zvieratá sa chovajú nato aby sa jedli. Keby sa nejedli, bolo by viac zvierat jak ľudí. Proste to je kolobeh života. 🙂

dasenka26
27. apr 2016

Nechcem osočovať veganstvo, ale pre dieta tak ako aj vegetarianstvo je škodlivé. Tak mi povedal pediater. Dieťa musí prijímať živoč. bielkoviny lebo rastie, kosti, svaly a pod..Veganstvo je pre dieťa extrem. Samozrejme ho prijme ak odmalička nemá na výber. Može sa to prejaviť chudokrvnosťou, nedostatkom minerálov, vápnika, cokolvek...preto pozor , iné je to samozrejme pre dospelého ktorý si to sám vyberie a ma vývoj za sebou, pýtajte sa odbornikov na výživu a lekara...

12katka21
27. apr 2016

Toto je podla mna divny dovod na rozchod. Ale veganstvo u takeho dietata asi este divnejsie :( Sorry.
Nepodporim ta v tomto. Mohlo by sa stat ze ked dieta nieje zvyknute na nejaku potravinu (mlieko, vajicko) moze neskor dostat alergiu. V skolke alebo v skole nieco zje co by si tu ty inak nedala a moze byt problem. Hnacky, brusko, vyrazky....

ema234
27. apr 2016

@princeznadiana ja to dieta lutujem a mne to nepride ako zdravo sa stravovat toto. Chore.

danana
27. apr 2016

Myslím, že ľuďom už naozaj je*e..... 🙄 🙄

didulka85
27. apr 2016

@twiggi_veggie nema vyznam o tomto debatovat... Zbytocna snaha.
Moja dcera chodi do skolky kde je vege strava. Nemaju tam ani mlieko a mliecne vyrobky... A tie deti su zdrave v porovnani s beznymi skolkarmi.
Nejedia tam ani sladkosti, sladke vody a podobne.. Detom absolutne nic nechyba.

maminkynafazulka
27. apr 2016

Akoze coze..dost vitaminov moze drobcovi takto chybat a jasne,namiesto mäsa ho podme dopovat liekmi.. chorá doba.. a odopierať mu sladké? Nehovorím že mu to dávať na kilá ale toto. Ach..

alaguema
27. apr 2016

@twiggi_veggie Z nášho pohľadu je veľký rozdiel odtrhnúť kvet a zabiť psa, áno. Ale náš pohľad má svoje obmedzenia. O rastlinách si naštuduj viac, ak ťa to zaujíma. Mať vedomie, byť si vedomý sám seba, nie je to, čo my bežne rastlinám pripisujeme, napriek tomu to vyzerá tak, že ony ho majú. A nedá mi nedodať, že ty znieš presne ako tí militantní vegáni, ktorí sa úplne odmietajú zamyslieť nad témou komplexne, alebo z nejakej inej perspektívy.

lujza123
27. apr 2016

@princeznadiana necitala som diskusiu (lebo si viem predstavit tie hystericke reakcie masozrutov). U nas doma sa tiez vari vegansky a z toho 70 % tvori surova zelenina a ovocie. Obcas si dame syr k vinu, obcas do varenia pouzijem vajicko ale tieto mliecne vyrobky mame velmi velmi malo.
Mala jedavala aj maso, momentalne sa ho sama a dobrovolne v 6tich rokoch vzdala. Obcas si da jogurt, syr na pizzu a to je vsetko..
Na to ze ti do toho budu vsetci brblat si proste musis zvyknut... A najmudrejsi s dobrymi radami ohladom detskej stravy byvaju taky ti klasici co do dietata napchaju parok z hydinového separatu, pudincek plny skrobu a eciek, pochybne polske kuriatko plne hormonov a podobne delikatesy...

Priatelovy jednoducho vysvetli ze jeho do toho nic. Je to vas sposob zivota, na svete je vela stastnych a zdravých veganskych deti... ty ho tiez predsa nenutis prestat jest maso, tak nech ani on nenuti Vas na zmenu.

kllamarka
27. apr 2016

@princeznadiana V prvom rade, ty si na tom mase, vajickach atd VYRASTALA. Takze si pocas rastu o tie ziviny ochudobnena nebola. Teraz si v poriadku, tato strava sa na tebe nemusi prejavit nedostatkom (viditelnym). Ale tvoj syn abstinuje na tychto dolezitych zivinach od zaciatku rastu. Uvedomujes si, ake nasledky vyvinove o desiatky rokov on z toho bude mat?? Jedna vec je, ze sa pre dany extremny styl stravovania rozhodne dospely clovek, ktory ma vyvin za sebou. A druha vec je to aplikovat na detoch od utleho vyvinu. A taktiez ti prajem vela stastia v skole. Takej tej normalnej...kde su spoluziaci a skolske jedalne.... Ludstvo od praveku zilo na zivocisnych zlozkach. Na tom vybudovalo svoj mozog a cele telo. Tvoj pojem zdravo nema nic spolocne s realitou na tejto planete a nasou fyzickou podstatou. Zdravo sa da zit aj so zivocisnymi potravinami, ale stoji tiez namahu, si poriesit povod a zdroj potravin.

womankc
27. apr 2016

@tiumen heheheh no tak ja som zažila jednu školskú jedáleň, kde by to bolo aj opodstatnené, lebo čo tam varili, to bol čistý des , vskutku tak do .............vať jedlo , som ešte nikdy nezažila, ešte aj v staničnom bufete to bol hilton .......... Ale zažila som aj jedálne , kde to fakt bolo doslova vynikajúce

katrin21
27. apr 2016

@kllamarka presne si to vystihla... ona uz na normalne strave v najcitlivejsom obdobi zivota bola a preto teraz je OK.. ale dieta je vo vyvoji a je to celkom ina situacia, jeho telo ma ine poziadavky a hlavne, detsky organizmus potrebuje aj nezdrave tuky, to vie aj kazdy lekar..

lujza123
27. apr 2016

Clovek sa v dnesnej dobe preziera masom zbytocne, navyse masom zo zvierat chovanych a zabitych v otrasných podmienkach...nie sme vo vojne, ani chudobe, mame na vyber.
Minimalne mame na vyber ako casto to maso jest, kde ho kupit, nepodporovat kupou lacne maso z velkochovov, radsej navarit vegansky a raz za cas si dopriat drahsie maso z farmy o ktorej vieme ze k zvieratam pristupuju humanne.
Ano maso sa vzdy jedlo, ale ako casto? Raz za rok sa zabilo prasiatko odchovane doma, na dobrej strave, v normálnych podmienkach, co sa dalo spracovalo sa...Nikdy sa nejedlo maso denne, ani tyzdenne, len prilezitostne.

Nie veganstvo/vegetarianstvo nieje pre kazdeho, ale zase argumentovat ze vsak ja som vsezravec a nezaujmat sa o utrpenie zvierat a zrat /a plytvat / hlava nehlava maso, salamy, syry, mlieko je sebecke. Ludskost je to co robi cloveka clovekom. Ked uz vsezravec tak aspon striedmo

lolitka25
27. apr 2016

Mam kamaratku veganku. Je lekarka anesteziologicka a svojmu dietatu dava skor vegetariansku stravu obcas maso,naozaj len velmi velmi zriedka. Ak by jej dieta malo byt vegan musela by ho stale kontrolovat vsetky vysledky krvy a podobne kedze take dieta ti este len tak nepovie co mu v tele chyba.
Je ok byt vegan dospelak,ale nie vegan dieta!

12katka21
27. apr 2016

@princeznadiana Odpadavam....ohrozit dieta cukrikom to je fakt na vyhadzov. Akoze lutujem tu ucitelku. Aj to dieta a aj teba. Branis niecomu comu nezabranis nikdy na 100 %. Vsaaaaaaaaaaaaade to je.

barbora59
27. apr 2016

@mirka17 👏👏👏👏👏

maminuska
27. apr 2016

@lujza123 tak nikdy sa nejedlo maso denne , tak ako kde ..ak zoberieme biedny ľud v minulosti , tak ano , tam to mäso bolo zriedka, ak však zoberieme meštiakov a šlachticov tak tam mäso bolo na dennom poriadku a u šľachticov v niekoľkých chodoch .
Myslím že nikto tu nepropaguje denno denného ládovania sa mäsom a živočíšnymi produktami , to je ten druhý extrém ten zlatý stred by mal byť a to vo všetkom .

maminuska
27. apr 2016

Ak vezmeme kočovné stepné národy , ktoré sa živia chovom dobytka .. tak tí žijú hlavne na mlieku a mäse a ak majú prístup k zelenine a ovocí , nejak extra ich nezaujíma. napríkald Mongoli .

katrinka8
27. apr 2016

@lujza123 - pekne si to vystihla 😉
Len tu napr. @twiggi_veggie - je relatívne dosť radikálna v tomto a má v pláne stravovať svoje ešte nenarodené bábo čisto vegánsky, čo je dosť že extrém pre malinké detičky vo vývine. Tiež nie som zástanca "tlačiť mäso do hlavy" každý boží deň, najlepšie 3x denne, a za každú cenu (napríklad mne sa zdalo toto pravidlo pri zavádzaní príkrmov, že každý deň mäso a 1 deň vajíčko miesto toho, dosť že "mäsité"). Snáď by som ešte pochopila, keby toho mäsa v jedálničku aj batoľaťa bolo minimum s tým, že by sa potrebné živiny nahradili, ale aby sa tak malé dieťa stravovalo na základe presvedčenia rodiča čisto vegánsky, to mi pripadá ako zahrávanie sa so zdravím dieťaťa. Pretože tá matka nemá šancu si odsledovať, či dieťaťu nechýbajú nejaké živiny - jedine chodiť na krvné testy pravidelne, čo mi príde úplne streštené vystavovať maličké dieťa takému niečomu len preto, že matka si postavila hlavu.
Argumenty, že niekto nedopraje dieťaťu sladké a že dieťa bude vylúčené z kolektívu kvôli tomu - to je podľa mňa nezmyselné trochu, niektoré deti ani cukríky nejedia prirodzene, lebo im nechutia, a nemám pocit, že by sa cítili preto vylúčené z kolektívu - hoci uznávam, že je to pritiahnuté za vlasy, keď chcem od bežnej inštitúcie, aby dodržiavala pravidlá pre všetkých také, ako mám ja doma. To je dosť že odvážne (až drzé). V súkromnej a na to zameranej škôlke by zrejme tento problém odpadol. A ešte je tu možnosť, že dieťa navyknuté z domu na daný štýl by možno tie cukríky a sladkosti aj samo od seba v škôlke odmietlo, avšak predvídať sa to nedá. Poznám rodinu, kde nemali roky televízor, z presvedčenia rodičov (hlavne matky teda), a deti, keď prišli na prázdniny k starkým, celý víkend presedeli od rána do večera pred televízorom. Nakoniec televízor domov kúpili 😀 Ale ako vravím každé dieťa je iné a dopredu sa nedá povedať, či dieťa sa bude alebo nebude dožadovať toho, čo doma bežne nekonzumuje.
Skôr by som ako oveľa dôležitejší argument za "prečo nie vegánstvo u dieťaťa" videla zdravotnú stránku.