Susedov syn ublížil nášmu psovi. Ako to riešiť?
Ahojte baby som zúfala. Stala sa nám veľmi zlá vec. Bývame v spoločných bytovkach kde je dvor. Náš sused má 2 deti asi 6 ročného syna a staršiu dcéru. Máme tri psy- 2 veľké krížence nemeckých ovčiakov a jedného malého križenca fenku. Problém je že naša fenka sa strašne boji detí. Všetci susedia vedia, že nemajú k nej púštat deti pretože začne na nich hystericky štekať. A pravé včera sa stala nehoda. Susedových syn sa po dvore premával na cajgliku. Išla som vysypať koš a vzala som ju von pretože sa vídatne najedla a chcela som nech sa vypotrebí. Máme tam cestu a hned vedla trávu. Keďze chlapec sa vracal späť fenkus om posadila k svojej nohe pretože ani cajgliki nemusí a smrtelne sa ich bojí pekne sedela vedla mňa. A vrchol bol keď krpec si to nenamieril okolo nas ale rovno medzi nás. Takže cajglom zrovna šiel na môjho psa. Presiel jej po labke načo ona zvreskla a v navale bolesti a šoku ho pokusala do nohy (skôr chnapla po nom). Krpec spadol s cajgla a začal revať. Nato sa k nám vyrutil jeho otec a začal mi nadavať, že prečo som nahuckala fenu na jeho syna čo vôbec nebola pravda pretože stál nedaleko nás a rozprával sa s druhým mužom a videl čo sa stalo. Okamžite začal volať policiu a keď policia prišla vilíčil našu fenku ako nejaku obludu čo len utoči na male deti. Policajt a policajtka si ho vypočuli. Potom som im ja povedala ako to v skutočnosti naozaj bolo načo policajt pozrel na psa (bolo vidieť, že je zranena ) a len sucho skonštatoval, že však jej nič nie je!!! A následne to zaklincoval tým, že psa mi odoberu na utratenie lebo je nebezpečný pre okolie (zhodnotil to asi preto lebo sa snažila ujsť s ich dosahu- nedôveruje cudzím). Očkovanie má v poriadku.
Som úplne z toho v šoku, že policajti dali za pravdu otcovi a nie mne keď bolo evidentne že to decko do môjho psa schválne naburalo. A ešte sa tomu smial!
Psa mi majú utratiť preto sa chcem spýtať ako to riešiť? Čo mám spraviť aby mi psa neutratili kedže to nebola moja chyba???
A prosím ušetrite ma komentárov, že môj pes za to môže alebo že mal byť na vodítku a mal mať nahubok. Nikto doteraz s našim psom nemal problém a noazaj nie som zvedava na komentáre uzkostlivých matiek čo vidia v každom psovi zabijaka! Pochybujem že pes vzrastom ako stredne malého psa by dokázal nejak vážne ublížiť dieťaťu a len tak pre poznámku - chlapec nemal žiadne vážne poranenie. Ďakujem
@cta Dúfam, že hafan sa z toho čoskoro otrasie... My máme mačičku takúto "strachoprdku"... Tak nakoniec pes má väčšiu traumu, ako decko a takéhoto psíka chceli utratiť? Som rada, že pri nej stojíte, sú ľudia, ktorí by sa jej zbavili bez mihnutia oka...
@cta to ano, nie je nic horsie ako neopodstatnena hysteria len co niekto zbada psa. Ani zla predchadzajuca skusenost nie je argument. Ako psickarka toto tiez neznasam. V podstate, za svojho psickarenia som ja bola napadnuta opakovane zo strany ludi...nasi psi nenapadli este nikoho. Ani jeden z nich co sme mali. To je tiez ironia. 😀 To je akokeby som po skusenosti so zlodejom hystericky uz vopred vrestala na okoloiducich nech sa ku mne nepriblizuju lebo ma isto idu okradnut. 😀
@petrisorkaa my sme utratili iba jedneho psika ale zo zeravotneho hladicka lebo mala nador na peceni a uz sa jej to sirilo dalej. A to bola fenka za 100 zlatych ta deti milovala. Byvame tak ze oproti nasmu okno je skolka a deti ju poznali od maleho steniatka. Bola krizenec spica ale bol to ten najuzasnejsi pes. Deti ju zboznovali. Chodila sama do skolky a deti sa s nou hrali ona ich proste zboznovala vyoblizala vymojkala a to si jej fakt. Mohla robit cokolvek na dieta zavrcala iba raz a chnapla po sestrinej dcere ked vliezla pod stol a nedala jej pokoja. Ale to bol pes ktoreho si mohla nechat aj s 10 detmi a nic im nespravila keby este zila verim ze by sa hodila aj na canisterapiu
@snapi Toto zasadne nerobim...nikdy nekricim "nebojte sa",vzdy sa snazim razne psa privolat,ked uz bezim za nim,tak hned sa ospravedlnujem za behu /niekedy je to fakt komicke/.Ja sa velmi snazim ziskat si toho cloveka,chcem,aby ked sa stretneme opat,uz z nas az taky strach nemal.Vacsinou sa s usmevom rozchadzame, ale stalo sa mi,ze mi bolo aj oplzlo vynadane,iba preto,ze pes sa radostne priblizil k chlapikovi....
Ale je skvele,ze ludia uz pochopili,ze musim psa pochopit,aby som zbytocne nepanikaril...je dobre,ze Ti kamaratka poradila....
@cta ja niesom psickar zvieratka milujem vsetky ale psa by som nechcela ja nemam rada u nas majitelov co po nich neberu exkrementy a potom an kociku ci na topanke to doniest domoov ma stve alebo ocurany vytah. ale tvoj pripad je iny, skusit sa nakontaktovat na pravnika ze co sa da robit a dakeho svedka? lebo pes sa instiktivne branil, skusit to a j so susedom poriesit. keby to bol daky pes co znicoho nic napadol tak to je iny pripad vtedy pes moze aj opatovne napadnut cloveka. drzim palce
@cta ahoj.zo zakona si zodpovedna za psa ty.tak ako ti napisala
@warholette .to ze dieta ublizilo psovy ja osobne ti to verim.aj ze to bolo spravene naschval.ja som asi pred mesiacom vynadala dievcatku asi 6rocnemu.ktore vonku na ulici bilo tulaveho maleho psika. Samozrejme som ju upozornila nato co robi. Pes sa drzal.kto vie ako by to dopadlo ak by som nezasiahla.asi by bol v nasich novinach titulok ze agresivny tulavy pes napadol male dieta. Ty sa stejto situacie pouc.som psickarka.moja uz mrtva fenulka tiez nemala rada cudzie deti.v minulosti bola tyrana inyn majitelom. Raz isla mamicka s cca 4rocnym chlapeckom a ten chcel hladkat moju fenku.povedala som jej.nech si vezme svojho synka.ze moj pes nema rad deti.nech sa nestane nejake nestastie.mala som kokrika. Pani mi doslova vynadala aby som sa neposrala ze jej syn ma rad psikov a ja som fajnova.takze zla som bola ja i ked som chranila aj jej dieta.porad sa s pravnikom.
@p.j.jacky Určite by som utekala k veterinárovi, dala fenke ošetriť labku a vysvetlila celú záležitosť, nech ti dá papier o ošetrení. Som psíčkárka, zvieratká milujem všetky, no nakoľko bývam vo veľkom meste, mám našu fenku na sídlisku vždy na vodítku.I naša sa bojí detí, okrem tých rodinných a tak nechcem riskovať.Inak tiež neznášam, ako to tu daktorá mamina spomenula, keď si majitelia psíkov nezbierajú výkaly, ktoré z nich vypadnú.No to je o inom.Ten tatko mal svojmu synkovi nahádzať na zadok a potom si u teba overiť či je fenka očkovaná .Nikto nechce, aby psy hrýzli deti, no mnohé deti sú dnes zlé.Určite by som si fenku bránila a utratiť nedovolila. Nebol ten poliš náhodou jeho známy?
@beata79 nenapisala som sprosta supermatka...napisala som len supermatka...a ze zena by sa podla mna po porode nemala zmenit na hasterivu a zlomyselnu... nebolo to myslene ku konkretnej teme, psickari vs. mamicky....skor vseobecne...lebo som to tak videla vo viacerych temach, napr. o ockovani, alebo vyzive...slovo sprosty som nepouzila v celej diskusii ani raz...
tiez si myslim, ze pravda je uprostred ...a tiez velmi dufam, ze sa splni tvoja vyhrazka, aby som raz bola matkou a vsetko to pochopila 🙂 🙂 nech Bože da 🙂 potom sa tu aj ja budem rozculovat nad tym, ze psy seru do pieskoviska..co je mimochodom tiez k zamysleniu a neznasam to uz teraz...ked ide clovek po meste a nemoze ani na travu stupit bez rizika, ze navali na h*vno... 😒 mne sa nikdy nestalo, zeby som si po sebe nezdvihla..a to moj maly ma fakt len taky bobek..ale videla som uz aj tornjaka, ktory sa vysr*l do stredu cesty a panička pokojne odisla..taketo nezodpovedne individua kazia ostatnym majitelom meno a pojem psickar sa stava az hanlivy...
@tomiholjubavi prepáč zle som čítala , naozaj si písala len "proste supermatky" a ja sa Ti nevyhrážam 😢 , naozaj Ti prajem, aby si mala bábo 🙂
@cta ahoj, ale sa to tu rozbehlo...len neviem, PREČO si sem vôbec dávala svoj príspevok... predpokladám, že si sa chcela LEN "VYROZPRÁVAŤ" ... tvoj úvodný príspevok je ako z cyklu „keby bolo keby“...lebo určite vieš (ak nie, tak tušíš), že každý normálny rodič, by reagoval v prvom rade, tak ako otec toho chlapca... samozrejme, aj ja by som vynadala tebe, veď ...keby mi dieťa vrieskalo, že ho uhryzol pes, asi nejdem skúmať, že prečo ho ten pes uhryzol, ale hádam idem ratovať to dieťa...logika😉... no, ako náhle by som zistila, čo bolo vo veci, t.j. že mu ten môj potomok prešiel po labke a preto ho pes rafol (alebo skoro rafol, ako si napísala...) a on vrieskal, lebo sa zľakol a čojaviemčoešte ... tak samozrejme, že nebudem pokračovať v "hone na psa", ale urobím nutné kroky...požiadam ťa o doklady o očkovaní, okamžité veterinárne vyšetrenie psa a... následne sa porozprávam so synom ... avšak...toto by som urobila JA ... niečo iné urobil ten váš sused-otec chlapca... a možno by nebol jediný, ktorý by takto zareagoval a privolal by policajnú hliadku ...
teraz by som na tvojom mieste, ako majiteľka psa, počkala, kým ti príde nejaké vyrozumenie od polície, prípadne tam zavolaj, ak si tak neurobila... a ak bude nutné nejaké odôvodnenie, odvolanie, tak stručne popíš, čo sa stalo, prilož posudok od veterinára, ak by niekto chcel svedčiť, tak jeho kontaktné údaje ...ak bude posudok od veterinára formulovaný v prospech psa (nevidím dôvod, prečo by nebol...), tak sa nemáš čoho obávať ... samozrejme ... pokutu dostaneš... dôvody ti určite nemusím vysvetľovať ...(a nechce sa mi hľadať a citovať paragrafy...)
PS: ak by policajti na mieste vyhodnotili stav, že ide o agresívneho psa, tak by si ho už nemala ...
@warholette a čo je na tom, že ma tri psy? sú tu aj matky čo majú radi nielen deti ale aj zvierata my mame jedneho psa a dve mačky v byte 😀 i ked vlčiakov si tiež neviem predstaviť ani ja.
@zlte_kuriatko tiež nechápem, ako si toto niekto dovolí napísať. pes je môj majetok, a zákon ma neobmedzuje v množstve psov v mojom byte. resp. ak aj obmedzuje, to číslo by muselo byť podstatne vyššie.
@petrisorkaa Za toto utratit psa??? neviem, na akej "urovni" bol policajt, ktory to takto povedal....
@cta Môžem sa spýtať na to neplatenie daní za psov? Zákon nič nehovorí o tom, že by psí z útulku, či cvičení boli oslobodení od platenia. Neplatia len psiky umiestnené v útulku a využívané zdravotné postihnutými ľuďmi. Pýtam sa len z dovodu, že momentálne máme v domácnosti noveho psíka z útulku a povinnosť platiť o za neho. Dik za odpoveď.
@brckava36 Ešte včera večer mi došlo, že táto téma je vymyslená a prestala som k nej prispievať. Následne mi moju domnienku potvrdili, dve ďalšie ženy. Asi toľko. Ja si môžem riešiť čo chcem a kde chcem, pokiaľ neporušujem pravidlá tohto fóra. A samozrejme myslieť si môžeš čo chceš. Mne je to šuma fuk. 🙂
majitel je vždy zodpovedný za psa..Ty ked si videla že chlapec mieri na bycikli medzi vás a priamo na psa mala si tomu zabrániť..inak ak ta pes berie ako alfa v smečke on to aj čakal...kedže si nezareagovala ty vyriešil to po svojom.
Ja mám pomerne velkého psíka, magnet pre deti a ked ho hladkajú VŽDY sledujem ako a ako to pes berie.
Ak nemám zrovna čas na sledovanie tak to hladkanie stopnem..naša sa detí nebojí vôbec ale ked sa nahrnie na nu kopec hladkavých túk vždy sa k nej zohnem hladkám ju aj ja a ona vie že je to OK.
chcem tým povedať..tvoj pes nemá vinu, asi ani ty..chlapec urobil chybu na ktorej sa hádam poučil ale bez ohladu na VINU....MAJITEL má byť pánom situácie a to aj takejto vyhranenej.Vie že nie vždy sa dá, ale dalo sa postavit sa medzi psa a chlapca..proste nabudúce predvídať..hlavne ked máš psíka čo sa bojí..poznám jedného takého, majú aj malé dieta popri nom niekedy je to zložité.
@cta tak podaj podnet vyssie, bran sa, policajt bol na jeho strane, mozno preto, ze to bol chlap a viac vykrikoval, tak nechcelo sa mu s nim hadat, bohvie, su primitivni, evidentne, obaja a tam toho vela nezmozes. Skoda, ze tam nebol ziadny iny svedok. V ziadnom pripade by som sa len tak lahko nevzdala a nedavala psa utracat. Ale to, ze taky pes ma mat obojok a nahubok, je, bohuzial, pravda, sorry. Obzvlast u psov, ktori su bojazlivi a nemaju radi deti. Taky psik je nevyspytatelny, nikdy nemozes odhadnut, coho sa ako velmi bude bat a ako zareaguje a su aj mladsie deti, ktore ozaj veciam este tolko nerozumeju (to nemyslim 6-rocneho zasrana, ktory isiel do psa schvalne).
@cta V prvom rade mi je naozaj lúto tú situáciu, v ktorej si sa ocitla. Ja milujem psíkov. a Pred nedávnom sme museli bohužial pochovať môjho hafanka - fenka Boxera čo mala vyše 12 rokov. Takže viem pochopiť aj stratu, ktorú by si zažila pri utratení psíka. Neviem síce presne ako to prebiehalo ked tam boli policajti, ale policajt takúto skutočnosť čo sa týka utratenia nie je oprávnený povedať na mieste, bez záverečného ustanovenia!!! dalšia vec čo sa týka utratenia - existuje určitý protokol ohladom toho kedy je možné zdravého psíka dať utratiť, a ked ten pes ublížil aj nejakej osobe, tak sám veterinár ktorý pichne injekciu bude musieť zhodnotiť či ten pes je naozaj agresívny až na toľko aby bol utratený a ešte sa budú zohladnovať dalšie veci......
ale chcem ti napísať jedno! ty si hlavne dávaj pozor nato aby tvoji hafani boli pri venčení riadne na obojku ak sú v dosahu nejaké deti, lebo ako sama vidíš dej vecí sa môže v jednej chvíli zmeniť a to jedno či do vás to dieťa vpálilo bicyklom, ale tá vec sa stala už, bohužial . a ty ako majtel psa si tomu mala zabrániť tým, že si sa mohla uhnúť, alebo psa odstrčiť, alebo jednoducho aby mal pes náhubok!.
Ja som mala tiež psa - boxera a v susedstve sme mali a aj máme deti amusím povedať teda že naša slečna boxerica bola vychovaná, a nikdy na nikoho nevybehla, ani ked jej môj syn prešiel po labke - síce zaskučala ale nič mu nespravila. veľakrát sa stalo že deti od susedstva nechtiac prehodili loptu cez náš plot a išli si pre nu, aj ked vedeli že tam máme psa, ale ja som bola zlá teta a viac krát som na nich zaziapala že na mna radšej zakričia a ja im tú loptu prinesiem ako by mali chodiť ku nám ked tam máme psa!!!!!
vždy je vina na strane majtela psa a na to pamätaj. a ani sa nejdem vyjadrovať k tomu chovať psy v byte - to ma vytáča do nepríčetnosti!
@jabadaba
ja mam presne takych psov o ktorych si pisala, ze stekaju spoza plota, oni si chrania svoje teritorium a je im jedno kto ide okolo...., neviem pochopit ako maju u nas niektori ludia vyslovene pasiu z toho, ako stekaju a nielen nase, idu postupne okolo vsetkych pozemkov a to je postupne rozstekavanie vsetkych psov v okoli...., musela by som sa do krvi povadit s kazdym debilom co ide okolo...., moj pes aj jeden aj druhy chrani nas a nas majetok, na to ich mame, oni nerozlisuju, ci ide civava, dieta alebo mamicka s kocikom, to su potom nevychovane vsetky psy a sprosti majitelia?
ja chodim zasadne na prechadzku tak kde, nikto nie je a neproducirujem sa okolo bran susedov, ani so psom a ani sama..., ja len cakam kedy raz budem pocut nejaku nadavku spoza plota na mojich psov a sused-nesused sa ma na co tesit....
No náš pes má už svoje roky a nemôžem povedať, že by bol vychovaný, ale akonáhle šteká, ak som pri ňom, či doma, tak ho hreším. Normálny pes nešteká na všetko, čo sa mihne okolo domu. To by ma zaujímalo, či si majú ľudia dať vytlačiť špecialne mapy s vyznačenými obydliami bez psov, aby na nich spoza brány šialene neštekali. Dcéra má skoro 4, ja skoro 40, ale mykne ma riadne, keď nečakane niečo začne zúriť za plotom. Normálny pes má chrániť majetok, ak niekto vnikne na pozemok a nie ak si dovolí prejsť okolo.
Je pravda, že si mala mať psíka na vôdzke a mal mať aj košík pokiaľ je taký nedôverčivý voči ľuďom ale nevyčítam ti to, sama píšeš že s ním doteraz neboli žiadne problémy.
Chlapec je už dosť rozumný na to, aby sám vedel, čo je správne a nesprávne a v tej chvíli čo stál pri tebe pes a vrazil do vás s bicyklom, mohlo pri tebe stáť aj nejaké dieťa a mohlo sa zraniť... to by ste ako reagovali mamičky?
Nezastávam sa jej, má v tom časť viny, ale takisto je vinný aj chlapec aj jeho otec, mal si ho strážiť...
A ešte jedna vec, nikto nemá právo utratiť tvojho psa, reagoval reflexívne... keby mne niekto prešiel bicyklom cez nohu, tiež by mi nebolo do smiechu. Rozdiel medzi tým chlapcom a psíkom je ten, že chlapec vie rozprávať a povedať si svoje (alebo v tomto prípade si povymýšľať a klamať) ale psík sa brániť nevie...
@monciky to akoze podla teba by sme mali chodit na prechadzky a chodit len tade, kde nie su ziadne psy aby ich nedajboze nerozrusila moja pritomnost?? neviem ci si nezozeniem tabulku "pozor clovek" ... 🙄 akoze strasne sa smejem...
@monciky tak ty alebo byvas na samom konci dediny/mesta, alebo chodis na tu prechadzku vrtulnikom, alebo mas za domom svoj sukromny les, inak si to vysvetlit neviem, ze chodis tade, kde nik neni... 🙄

@snapi to ta viem pochopit ja tak isto ked stretnem psickara a ma volne pusteneho psa sa spytam ci ho mozem pohladit, dam mu ovonat ruku a pohladkam ho na hlave. Lenze ja pritahujem psy jak magnet, dokonca aj tie najbojazlivejsie. Jedna pani bola prekvapena ked som hladkala ich stena labradora ktore ma div nezhodilo z noh jak sa tesilo ze ho hladkam a ich 9 rocna fena co sa vraj k nikomu cudziemu nepriblizi prisla ku mne a nechala sa hladkat dokonca si spokojne lahla a nechala sa skrabkat na brusku. Jedine coho sa desim je ked v lese stretnem bojoveho psa tych fakt nemusim lebo viem co dokazu a aky maju stisk celusti. Este stastie ze tie ma ZATIAL statocne ignoruju 😀