Susedova dcéra robí prieky mojim deťom
Prosim,ako mam riesit situaciu,ked moje deti-10 a 5 rokov,sa hraju vonku na ihrisku s kopou dalsich deti a jedna 15 rocna im robi prieky....
Moje idu domov a ona im pred nosom zamkne vchodove dvere do baraku a nechce ich pustit dalej,alebo im kradne vytah,oni musia 7 poschodi ist pesi domov,alebo si ich odsleduje a potom idu zase po schodoch dole a ona ten vytah zasekava....
Viem ze moje tiez nie su neviniatka,teda to starsie,ale toto sa mi vobec nepaci.Uz minule leto im robila prieky,syn mal nejaku roztrzku s inym chlapcom,ale to len taka blbost bola a ona bola svedkom a cele leto to na syna vytahoval.Som ju na to upozornila,a toto leto to zase pokracuje.
Dnes doslo na ihrisku skoro k urazu mladsej,cakam,co bude do rana,ci nebude vraciat,lebo jej hodila do hlavy loptu.
Nebola som na tom ihrisku,tak neviem,aky bol priebeh,aj moje deti mozu prehanat,ale to ato dievca posobi,by som im aj verila,zvlast,ked som bola svedkom toho vytahu a vchodovych dveri.
Este pockam ,ci sa nevyskytne dalsia situacia a potom to z budem riesit z jej rodicmi,pravdepodobne ma 15 rokov,mozno menej,neviem na isto,ak by mala 15,da sa to riesit inak,ak nie s jej rodicmi.?
Dakujem
@slaskou Je staršia, zrejme vo svojom kolektíve neobľúbená, resp. je niekým iným šikanovaná a posiela to ďalej. Alebo sa bojí, že jej to bude robiť niekto iný, tak prešla do útoku. A ešte to môže byť nuda. Čiže zasiahnúť spôsobom, že budeš zisťovať, či sa nenudí, či je to pre ňu normálne správanie (z domu, zo školy), alebo jej len chýba pozornosť. Na mňa to nepôsobí, že chce robiť priamo zle, skôr na seba púta pozornosť dospelých práve cez deti. Možno ju skús zapájať do aktivít .. napr. či ti pomôže odniesť nákup, niečo vyložiť, ak deťom donesieš niečo na jedenie, ponúkni aj ju. A sleduj jej správanie.
Určite by som ju nevykričala. Ktovie koľko po nej kričia doma.
@mysicka36 Presne toto robia dospeláci. Vypozorovala som, skúšala som ako na nich a zistenie, že sa nudia a takto si vynucujú pozornosť .. niekedy zaberie ukázať im, že nič nedosiahnu, ale pokiaľ robí také magoriny ako zhadzovanie pred nadriadeným, či pustí nahlas rádio so slovami .. je načase naučiť sa pracovať pod stresom .. ako sory, vrátila som. Urobila som chyby v papieroch, ktoré mala odovzdať tá osoba - ja som ich robila, ona kontrolovala a pochopila 😀 že pindala, som už neriešila, kancelárske reči úspešne ignorujem. Nevedela som eliminovať ranné telefonáty s láskou a šťavnaté komentovanie ich harašenia predošlú noc. Tak som chodila "kakať" 😀 komentáre o tom, že srať sa má doma boli ako neškodná mucha 😀 😀 😀
@lili_mia táto metóda je super ... ja to volám, že ako si z "nepriateľa" urobiť priateľa... a mám to aj odskúšané😉 .. na susedoch ... len som na to akosi zabudla ... 😅
PS: to správanie kolegov v práci zaváňa šikanou...a takto nejako začína mobbing (aspoň čo som čítala ... ) ... u nás je niekedy dosť dusno, hlavne keď naháňame termíny, ale zatiaľ to neprerástlo do štádia "robenia si naschválov" tohto typu ... 😝 ... ako rozoberať pred kolegami - priateľmi svoj "milostný" život? ...jéžiši...
so sestrou sme chodili na bicykli do školy, ona ma niesla vzadu a susedove dievčatá sa nás snažili zvaliť z bicykla, naši si s ich rodičmi nevedeli poradiť, alebo ma ďalší sused ako decko, ktoré sa premávalo ma malej formule vonku na ulici, namazali maltou, prišla som domov s plačom, moja mama sa hneď porozprávala s jeho mamou, teraz sme už všetci dospelí, ale nezmenili sa doteraz, sú takí istí ako v detstve...
ale tiež som nebola neviniatko, my sme zasa jednému chlapcovi v lese posmievali, že je tučný, teraz je to zhodou okolností manžel mojej švagrinej 🙂 a je chudý ako trieska....
chcem tým povedať, že patrí to k detskému veku, aj keď verím, že je to nepríjemné, ale kým sa nedeje nič vážne, nie je to žiadna tragédia, niekedy, ak sa dá, si deti musia poradiť samé...
mohol by problém s tým 15 ročným dievčaťom vyriešiť tvoj manžel, keď sa na to necítiš, predsa len pred chlapom bude mať väčší rešpekt, lebo to je to, čo niektoré deti nepoznajú...
@helenus no ale ty si nepostrehla jeden rozdiel....a dost zasadny. ja si nejdem dokazovat silu na slabsom, ja idem toho slabsieho branit. pretoze v tomto pripade zacalo dokazovat svoju silu to dievca. na skolach je dost sikany, decka su na seba niekedy vyslovene hnusne, preto aj svoje deti ucim, ze sice nesmu nikdy zacat bitku, alebo prieky, ale ked zacne niekto iny, nemaju sa nechat otlkat, ale branit. ukazat tomu silnejsiemu, ze sa neboja. nenechat sa zastrasit a ked si same nevedia dat rady, tak zavolat dospeleho

ja si tiez myslim, ze je vhodne nechat aj deti sa popasovat so situaciou.
Rozmyslam, preco sa velke dievca zapodieva detmi. Pri najblizsom incidente by som zisla dole priamo k nej a spytala sa jej, ci jej to nie je trapne take velke dieca a robi zle malym detom a preco to robi? Normalne by som ju konfrontovala zoci voci.
A este by som si pytala meno a uistila sa, ze aj ona vie, ze ja viem kde byva 🙂
Daj vediet casom, ako to dopadlo