Syn sa vracia zo zahraničia s priateľkou, chcú bývať s nami v byte
Ahojte, potrebujem sa trochu vyrozprávať a možno aj počuť názor zvonku. Som rozvedená, ale pred dvomi rokmi som sa znovu vydala. Teraz žijem s manželom sama v 3‑izbovom byte v meste. Moj 20 ročný syn bol so svojou priateľkou pracovať takmer dva roky v zahraničí, ale rozhodli sa vrátiť domov. Istý čas budú poberať finančnú podporu z úradu práce a chceli by u nás bývať, kým si ujasnia, či pôjdu znovu von za prácou alebo si nájdu niečo tu a potom si budú riešiť aj vlastné bývanie. Máme jednu izbu úplne voľnú, takže s priestorom by problém nebol.
Môj manžel však z toho nie je nadšený, dal mi medzi rečou najavo, že s tým nesúhlasí. Tvrdí, že sa to môže natiahnuť na dlhšie a že je to zo strany syna zneužívanie. A že nám to aj naruší súkromie... Ja to ale tak necítim – je to moje dieťa a po dvoch rokoch, keď bol preč, sa teším, že by sme spolu trávili viac času. Samozrejme, syn s priateľkou by prispievali na domácnosť rovným dielom, nechcú nás vyciciavať.
Viem, že rozhodnutie je na mne, ale trápi ma to a chcela by som poznať pohľad iných – ako by ste to riešili vy na mojom mieste? Ďakujem za názory.
@motylik2559 Toto má pre mňa hodnotu, vyvážený, triezvy, realistický, povzbudivý komentár s rozumnými návrhmi riešenia. Vďaka, vážim si to.
@anonym_autor Za malicko🙂 Nech sa vam dobre byva. A mozno aj manzel zmeni nazor, ked si tam budete vsetci rozumiet a bude vam veselsie. Netreba hned vsetko vidiet cierno, aj ked jasne treba byt aj obozretny🤗
17strán?😯 Že tu zasa lieta perie? 🤭 (sa mi to nechce čítať,niekto rýchly sumár,v skratke? ) Dík
@zuzanita1609 rýchly sumár v skratke (po stranu 14, potom mi explodoval mozog) - autorkin syn je nevzdelana lenivá socka a vyzirka ktorá sa chce nasackovat k precitlivenej materi aj so svojou princeznickou frajerkou, hniť tam a strasne zavadzať autorkinmu manželovi pre ktorého je autorkin syn parazit ktorý mu naruší súkromie. Mladi majú ísť do podnájmu - to nevadí ze v iných diskusiách kde sa rieši podnájom je každý žijúci v podnájme lenivý negramotný retard ktorý vyhadzuje peniaze do luftu a hlavne v dnešnej dobe sa určite každý majiteľ pobije o mladý par ktorý prišiel zo zahraničia a netuší či tu bude mesiac alebo osem rokov. Alebo si majú kúpiť byt, pretože v dnešnej dobe si každý, hlavne dvaja 20 roční a po dvoch rokoch v zahraničí kúpia byt s prstom v riti a teda opäť kvôli tomu, ze možno strávia na Slovensku tri mesiace. Je to predsa najlogickejši postup. V iných témach o rodine sa tu každá hádže o zem jak sa pre rodinu treba rozkrájať a ak decku nedáš na 18 byt alebo 50 tisíc v cashi tak si krkavčia mater, od svokrovcov sa treba nechať dobrovoľne šikanovať celý život veď “rodina a úcta” ale prichylit syna ktorého autorka dva roky nevidela NEEXIST. Hlavne teda preto ze jak k tomu chudák manžel dôjde.
Prisaham ze podaktoré ženy tu sú zrelé na psychiatriu lebo takto si protirečiť musí byt diagnóza na kazajku.
No, dufam ze som pomohla 🙂
@zuzanita1609 rýchly sumár v skratke (po stranu 14, potom mi explodoval mozog) - autorkin syn je nevzdelana lenivá socka a vyzirka ktorá sa chce nasackovat k precitlivenej materi aj so svojou princeznickou frajerkou, hniť tam a strasne zavadzať autorkinmu manželovi pre ktorého je autorkin syn parazit ktorý mu naruší súkromie. Mladi majú ísť do podnájmu - to nevadí ze v iných diskusiách kde sa rieši podnájom je každý žijúci v podnájme lenivý negramotný retard ktorý vyhadzuje peniaze do luftu a hlavne v dnešnej dobe sa určite každý majiteľ pobije o mladý par ktorý prišiel zo zahraničia a netuší či tu bude mesiac alebo osem rokov. Alebo si majú kúpiť byt, pretože v dnešnej dobe si každý, hlavne dvaja 20 roční a po dvoch rokoch v zahraničí kúpia byt s prstom v riti a teda opäť kvôli tomu, ze možno strávia na Slovensku tri mesiace. Je to predsa najlogickejši postup. V iných témach o rodine sa tu každá hádže o zem jak sa pre rodinu treba rozkrájať a ak decku nedáš na 18 byt alebo 50 tisíc v cashi tak si krkavčia mater, od svokrovcov sa treba nechať dobrovoľne šikanovať celý život veď “rodina a úcta” ale prichylit syna ktorého autorka dva roky nevidela NEEXIST. Hlavne teda preto ze jak k tomu chudák manžel dôjde.
Prisaham ze podaktoré ženy tu sú zrelé na psychiatriu lebo takto si protirečiť musí byt diagnóza na kazajku.
@bonboniera veľmi pekne dakujem za ochotu 😊. A pani autorka,má pan manžel nejaké hlasovacie právo doma a ozvať sa? Mladí čo zarobili,si poškrečkujú, trošku všetkých okolo vycuckajú a ďalej? Ako? Sú dospelí a frajerku ani nepoznáte,tak trocha zvláštne. Len aby ešte pán manžel nezdrhnú prvý,to ti nenapadlo?
@bubbka ano, je to cudzia žena. Nepoznajú ju, osobne sa vôbec nestretli...
Ja neviem, ty sa s partnerkami/partnermi tvojich dospelých deti zoznamujes tak, že si ich hned oni k tebe nastahuju do detskej izby? Zaujímavé 🤔
Ja som si naivne myslela, ze najskôr dáme nejaký zoznamovací obed, potom pride na víkend, nejaké spoločne výlety, zoznámenie sa s rodinami... a pod. Nie ze mi zavolá, či sa môže vrátiť domov rovno (pre mňa neznamou) aj s frajerom/frajerkou.
@lienka.7 ale ved je to len docasne.. nejdu tam zit natrvalo, mozno jej zase odidu do zahranicia na par rokov.. preco to nevyuzit? preco to vidite tak tragicky? preco to nevyskusat?
never mi, ale o nas sa moji a priatelovi rodicia skoro “pobili”, ked sme riesili spolocne byvanie, ze komu mame ist byvat na start…. a mame uz vlastny dom, sme samostatni, neparazitujeme u ziadnych rodicov a vypomahame im na starobu…
@melanta ja len k tomu veku. Ja som maturovala v 17tich (maj), v lete som oslavila 18 (jul), bolo nas takych viac (a kazdorocne dalsi urcite) a tak mohol pokojne i autorkin syn hned ist v tom veku do zahranicia. 8-rocny gympel usetri 1 rok, studuje sa 4r na ZS a 8r na SS (nie 9+4=13). To len k tomu info, ze kludne moze mat dokoncenu SS s maturitou, tam by som problem nevidela. 🙂
@heidi4 aj ja k veku. Tiež som stihla zmaturovat v 17, ale do školy som išla ako 6-ročná a ZŠ trvala 8 rokov.
Na 8-ročné gymnázium sa ide z 5.ročníka ZŠ, nikto neusetri rok, ak človek začne chodiť do školy ako 6-ročný, najskôr môže maturovať v 19 rokoch.
@bonboniera veľmi pekne dakujem za ochotu 😊. A pani autorka,má pan manžel nejaké hlasovacie právo doma a ozvať sa? Mladí čo zarobili,si poškrečkujú, trošku všetkých okolo vycuckajú a ďalej? Ako? Sú dospelí a frajerku ani nepoznáte,tak trocha zvláštne. Len aby ešte pán manžel nezdrhnú prvý,to ti nenapadlo?
@zuzanita1609 tie prvé vety boli samozrejme irónia z mojej strany - tak vykreslili situáciu ostatné prispievateľky. mladi majú normalne peniaze, chcú sa normalne podieľať na chode domácnosti aj činnosťami aj peniazmi - hlavne syn sa opýtal, či by mohli …
No ak môžem ja k tomu
Je pekne ze chceš mať syna aj pri sebe
Ale to ako si to predstavuješ je jedna vec a realita bude druhá vec
To uz nebude ako ked bol dieťa a mala si ho doma
Už tam bude s priateľkou a ver ze samej tebe to pôjde uz po pár dňoch na nervy
Jasne o súkromie ste prišli a aká dohoda sa nedá dohodnúť kto kedy pôjde na vécko kto kedy sa pôjde najesť a pod a o kúpeľni ani nevravím
Z vlastnej skúsenosti to píšem a to Ja milujem svoje deti ale to nieje sebeckost ani zo strany tvojho muža,možno keby iba tvoj syn tam príde nema problem ale bude tam aj jeho priateľka,
Však uvidíš sama ale hneď by som im navrhla nech si vezmú byt nejaky
@lienka.7 ale ved je to len docasne.. nejdu tam zit natrvalo, mozno jej zase odidu do zahranicia na par rokov.. preco to nevyuzit? preco to vidite tak tragicky? preco to nevyskusat?
never mi, ale o nas sa moji a priatelovi rodicia skoro “pobili”, ked sme riesili spolocne byvanie, ze komu mame ist byvat na start…. a mame uz vlastny dom, sme samostatni, neparazitujeme u ziadnych rodicov a vypomahame im na starobu…
@anonym_3ca6d4 keď ste riešili spoločne bývanie, tak predpokladám, že ste sa už nejaký ten čas aj osobne poznali, vrámci rodin. A asi aj rodiny vzájomne. Ci ste si len 2? Roky telefonovali a potom sa o vás bili kto ku komu pôjde bývať?
@zuzanita1609 tie prvé vety boli samozrejme irónia z mojej strany - tak vykreslili situáciu ostatné prispievateľky. mladi majú normalne peniaze, chcú sa normalne podieľať na chode domácnosti aj činnosťami aj peniazmi - hlavne syn sa opýtal, či by mohli …
@bonboniera ale veď idú domov,určite majú niečo zarobené, ušetrené, môžu nájsť nejaký podnájom rovno v mieste,kde býva autorka. Roky bol synator preč a vôbec...prečo to neriešia aj s frajerkou a jej rodinou. Tak isto môžu prísť bývať aj k jej rodine. Keď už raz "vyleteli",mali by najskôr hľadať všetky iné riešenia ,až potom rozmýšľať nad navratom do hniezda.
@anonym_autor nejdem čítať 18 strán, samozrejme by som súhlasila a ak by sa vzťahy začali nejako časom komplikovať, zariadili by sme sa potom podľa toho. Poradila by som im opäť ísť do zahraničia, sú mladí, bez záväzkov, domov sa môžu stále vrátiť. Manželovi vysvetliť, že je to dočasné a mladí potrebujú len pomoc, určite chcú mať tiež svoje súkromie a nebudú u vás večne.
@heidi4 aj ja k veku. Tiež som stihla zmaturovat v 17, ale do školy som išla ako 6-ročná a ZŠ trvala 8 rokov.
Na 8-ročné gymnázium sa ide z 5.ročníka ZŠ, nikto neusetri rok, ak človek začne chodiť do školy ako 6-ročný, najskôr môže maturovať v 19 rokoch.
@letfenixa môj maturoval 18ročný a druhý syn bude maturovať tiež 18ročný. 19 majú až v lete, po škole, druhý dokonca až v druhej polovici augusta.
Nechápem prečo sa tu toto rieši vôbec. Či maturoval chlapec alebo nematuroval a koľkoročný. To je v tejto diskusii nepodstatné. Aj keby mal iba výučný list a 3ročný odbor tak akože čo? To je menej človek, menej syn?
..asi to beriem skor velmi citlivo, ja si totiž prajem, aby boli u nás, syn odisiel hned po skončení SŠ preč, velmi mi chýbal a teraz by sme konečne travili viac casu spolu...najma, ked viem, že je to dočasné a že možno opať pojdu na 2 roky a možno aj viac daleko od domava...viem, som asi precitlivelá matka, syn je už dospelý, ale ked ten čas tak rýchlo ubehol...
@anonym_autor tak sa porozpravaj s manzelom, ci aspon nejaku kratsiu dobu zvladne (1-2 mesiace by sa uskromnit mohol). Mne to pride uplne ok, ak budu prispievat na chod domacnosti a ty chces, aby s vami chvilu byvali... ale je fakt, ze musis respektovat aj zelanie manzela.
@letfenixa môj maturoval 18ročný a druhý syn bude maturovať tiež 18ročný. 19 majú až v lete, po škole, druhý dokonca až v druhej polovici augusta.
Nechápem prečo sa tu toto rieši vôbec. Či maturoval chlapec alebo nematuroval a koľkoročný. To je v tejto diskusii nepodstatné. Aj keby mal iba výučný list a 3ročný odbor tak akože čo? To je menej človek, menej syn?
@dorizzz ale v roku svojej maturity budú mať 19.
Aj ja som mala 18 4 dni po maturite.
Nie je menejcenny.
Len v behu diskusie sa poukázalo na to, že nemá maturitu, keďže v 20 rokoch sa vracia po 2 rokoch zo zahraničia, takže nejakú prácu, vyžadujúcu vyššie ako učňovské vykonávať nebude môcť. Ani na VŠ nemôže ísť.
@anonym_autor Je to Tvoj syn , krv nie je voda a on deti nemá takže to nikdy nepochopí. Keď si si ho brala tak vedel , že máš dieťa a hovorí sa , že v dobrom aj v zlom. Buď rada , že chce ísť ešte k mame a 2 roky si ho nevidela , dohodnúť si nejaké pravidlá, že nech máte večer svoje súkromie a pod. Určite by som svojmu dieťaťu pomohla kedykoľvek a bez toho či sa to páči tvojmu manželovi alebo nie , pár týždňov alebo mesiacov nikoho nezabije
mne vobec nevadi, ze 2 roky boli v zahranici a vratili sa domov. Naopak, maju za to moj obdiv, pretoze aby sa niekto odhodlal ist do zahranicia a do neznama, na to treba kus odvahy. Nie kazdy to dokaze, mnohi iba snivaju, ale nemaju na to "gule" Takze za toto patri mladym moj obdiv. Kazdy, kto skusi pracu a zivot v zahranici, ziska ine skusenosti, iny pohlad na svet, ine hodnoty. A nikto sa s nimi v zahranici nemazna. Mnohi drú ako otroci. Je dolezite naucit sa fungovat v systeme, poradit si s rozdielnostami, a vediet sa uzivit. Na podporu maju legalne narok, a bolo by cudne, ak by sa vzdali maximalnej podpory a vzali brigadu za polovicu. Medzitym si mozu hladat nieco, a stanovit di co a kde chcu. To, ze nemaju VS, tiez nevadi, co by sme robili, ak by tu boli sami VS vzdelanci, no nemal by kto murovat, alebo soferovat, alebo nakladat v skladoch. Teraz zalezi na mladych, ako si prehodnotia zivoty, a co chcu dalej. drzim im palce. Avsak nikdy by som na mieste mladych ja neprisla do svojej detskej izby spolu s frajerkou. Nie, na to by som si vzala podnajom a zacali by sme budovat vlastny zivot. Ja by som sa hanbila pred vlastnymi rodicmi, ze sa hram na dospelaka, ale v detskej izbe. No a ako matka by som naozaj mala velikansky problem, ak by sa mi mala do bytu nastahovat cudzia osoba. Musela by to byt krizova situacia. A ak by som bola manzel autorky, nesuhlasila by som s nastahopvanim sa cudzej osoby, prekazalo by mi to. Ak mlady chcu spolu byvat, maju si najst podnajom alebo snazit sa o kupu bytu.
@hoso2 Halolo človeče o ostatní ako vy. to čo si vôbec dovoľujete? Chcela nejaký názor a vy ste sa tu do nej pustili ako na linčovaní a na vysluchu. Nie je povinná odpovedať na všetky otázky. Ale aby ste si hneď dovoľovali sa navážať svojimi domniemkami (muž pod papučov, priateľka ciganka, ...) už preháňate nemyslíte? Každému kto jej radí jednoznačne odmietnuť syna, prajem aby sa rovnako na nich vykašľala ich deti až zostarnu a budú potrebovať pomocnú ruku. Môže to byť krátka zastávka nech nájdu smer a vy z toho robite tragédiu. Ta cudzia dievka pre vas je mozno buduca nevesta, tak jej nedat ani sancu spoznat sa. Vykopnut hned. Hnus
Oni u vas nechcu byvat natrvalo, ale dajte tam casove ohranicenie tri mesiac, to sa zvladnut da.
@anjelicek26 tiez by som to takto ohranicila, nejak casovo...
@anonym_autor ja som v 20 rokoch začala študovať. Viem, že po 2 rokoch v práci je to iné ale v tom veku som sa ešte cítila doma ako doma..neviem si predstaviť, že by som nemala u svojich rodičov miesto a nemať kam prísť keď prídem na SR..
@hoso2 Halolo človeče o ostatní ako vy. to čo si vôbec dovoľujete? Chcela nejaký názor a vy ste sa tu do nej pustili ako na linčovaní a na vysluchu. Nie je povinná odpovedať na všetky otázky. Ale aby ste si hneď dovoľovali sa navážať svojimi domniemkami (muž pod papučov, priateľka ciganka, ...) už preháňate nemyslíte? Každému kto jej radí jednoznačne odmietnuť syna, prajem aby sa rovnako na nich vykašľala ich deti až zostarnu a budú potrebovať pomocnú ruku. Môže to byť krátka zastávka nech nájdu smer a vy z toho robite tragédiu. Ta cudzia dievka pre vas je mozno buduca nevesta, tak jej nedat ani sancu spoznat sa. Vykopnut hned. Hnus
@suzikaa
mám pocit, že sa zľakli, že sa idú nasťahovať k nim 🤣 lebo už niektoré odpovede a predpovede hraničia s paranojou.
@anonym_autor ja som v 20 rokoch začala študovať. Viem, že po 2 rokoch v práci je to iné ale v tom veku som sa ešte cítila doma ako doma..neviem si predstaviť, že by som nemala u svojich rodičov miesto a nemať kam prísť keď prídem na SR..
@lalu_sk111 ved prave to....ale asi si si tam v 20 nenastahovala frajera, ktoreho by tvoji rodicia videli prvykrat...a bola si doma u rodicov, kym pri jeho mame bude cudzi chlap, ktorý s tym nesuhlasi...mozno navyse aj cudzi byt, to nam autorka neprezradila
@bonboniera uplne trefne.
@bonboniera súhlasím 😂😂
Prepáč, nečítala som komentáre, ale mám na teba len jednu jedinú otázku: Kto iný, ako mama, pomôže tvojmu synovi v živote? Ja by som mala u seba odpoveď jasnú🤷..
@suzikaa presne to ma napadlo…. Keď staručkí rodičia budú potrebovať deti… alebo nebodaj priateľka sa im otočí po tomto všetkom chrbtom, keď raz porodí ich vnúčatá…. A po tomto ma úplne pravo otočiť sa im chrbtom…. Ja si neviem predstaviť, že by mi ako dvadsaťročnej kládli ultimáta v takejto dobe… nájmy sú drahé a hypotéky pre tak mladých ľudí v nedohľadne…. Úplne nepochopiteľne reakcie matiek… pomoc
@nyusika Akože skúsim maximálne lopatisticky. Toto je už ale náväznosť na predchádzajúcu debatu:
Tá istá práca v rámci EÚ:
1. Zahraničie - bez skills, bez skúseností, so SŠ na Slovensku - len príklad: 2500 €
2. Slovensko - bez skills, bez skúseností, so SŠ na Slovensku - 850 €
Toto tým bolo myslené, keďže tu bol nejaký dotaz, že prečo neostali robiť tu, keď sa potrebujú po 2 rokoch vrátiť. Je to takto zrozumiteľné, alebo aspoň trochu som naznačila čo som chcela napísať?
@anonym_autor prečo sa teda k tebe vracajú bývať, keď zarábal každý z nich 2 500€ a idú bývať do detskej izbičky. Nie je tehotná?
Prepáč, nečítala som komentáre, ale mám na teba len jednu jedinú otázku: Kto iný, ako mama, pomôže tvojmu synovi v živote? Ja by som mala u seba odpoveď jasnú🤷..
@rayla presne to som napísala aj ja… komu inému chcú akože matky pomáhať, keď nie vlastným deťom…

Ahoj autorka, podla mna by si ich kludne mohla prijat domov, s tym,ze sa dohodnete dopredu, ze po 2-3mesiacoch sa vam s manzelom jasne vyjadria,ze co budu robit dalej. Je tu kopec komentarov niektorych aj sialenych z mojho pohladu, napr. ze budes zivit dievca, co nebudes lebo ako som spravne pochopila oni peniaze dostavat budu a aj sa budu podielat na chode domacnosti, taktiez preco si nekupia byt atd...no lebo po 2 rokoch v zahranici to nie je realne..neviem preco si slovaci myslia,ze za tak kratky cas uz budu mat za 2 roky nasporenych tresknem 100-200tis.🤦♀️ Atd. nejdem sa vyjadrovat ku vsetkemu. Autorka k tebe...Aj ked manzel nie je z toho tak nadseny, tak si ta vzal, vedel,ze mas syna a ze sa moze prihodit nejaka situacia, kedy este na nejaky cas pobudne aj doma. Takze kludne bud za,ze povolis aby dosli. Nebudu nikoho vyzierat, su samostatní podla toho co pises a nie je to taka neprekonatelna doba. Na com by som vsak trvala je, ze teda sa po 2 max 3 mesiacoch jasne vyjadria co dalej, ze ti obaja pomozu v domacnosti s upratovanim spolocnych priestorov, pomozu aj oni s nakupami. Dievca sice nepoznas, ale spoznas a nikde nie je napisane,ze ked sa ti nebude pacit jej chovanie na zivo, tak ze ju nemozes vypoklonkovat z bytu🙂 Aspon si ju trosku preklepnes a tiez aj trochu davaj na veci pozor, ci miznu-nemiznu...v tomto by som bola obozretnejsia ked je to stale cudzi clovek. Takto to vidim ja a drzim vam vsetkym palce na buduce spoluzitie🙂🍀
@motylik2559 Toto má pre mňa hodnotu, vyvážený, triezvy, realistický, povzbudivý komentár s rozumnými návrhmi riešenia. Vďaka, vážim si to.