icon

Syn si chce priniesť priateľku prespať. Čo robiť?

11. sep 2026

Zdravím, nemozem zaspat, pretože stále rozmýšľam či som sa zachovala voči synovi správne alebo nie, tak píšem sem o radu. Syn ma 22 rokov a ma vzťah niečo cez 3 roky. Jeho priateľku poznáme, je milá, ma 19 rokov, akurát ide na vysokú školu, je to šikovne dievča, trocha tiché ale nemáme s nou absolútne žiaden problém a sme radi, že sú spolu. Syn pracuje ako vojak, zatiaľ ale býva s nami, no od nového roka si plánuje kúpiť svoj byt. Na domácnosť nám mesačne prispieva, občas nám aj bez opýtania sám nakúpi a nepýta si za to vôbec peniaze. V domácnosti a okolo záhrady pomáha. Včera večer prišiel s tým, že bol by rád, ak by k nám prišla prespať jeho priateľka na ďalší víkend, či by mohla. Ja som hneď povedala že v žiadnom prípade, pretože to beriem ako narúšania aj nášho súkromia. Spala u nás len keď to bolo nevyhnutne, že sme sli zo svadby alebo z oslavy. Alebo keď sme boli s manželom na dovolenke a syn mal dom pre seba. Samozrejme že sa syn začal brániť že doma pomáha a prispieva, tak prečo si nemôže doniesť priateľku na noc na víkend. Plánuje ju do roka aj požiadať o ruku, mysli to s nou vážne aj ona s ním, ale neviem či toto chcem povoliť len tak. Aj keď ano, prispieva, pomáha, ale neviem. Ako by ste sa zachovali vy?

autor
Včera o 07:18
@anonym_7e590c

Čo ju plánuje požiadať o ruku? 19 ročnú? Mám pocit, že Váš syn je úplne zaslepený láskou a nepremýšľa racionálne. Do takého záväzku sa v dnešnej dobe nejde po roku vzťahu, môže prísť o veľmi veľa v budúcnosti. Ja mám 23 rokov a vidím, že chalan je docela neskúsený ohľadom financií. Ja mám 23 a ísť tak skoro do manželstva je ekonomická samovražda. Najprv si treba vybudovať majetok, nie budovať si majetok v mladosti v manželstve a potom o 10 rokov plačkať, že ja som makal a ona zobrala polku peňazí.

@anonym_7e590c plánuje ju požiadať do roka, dovtedy bude mať 20. A nie sú spolu rok, ale 3. Syn si dobre uvedomuje, aký to je záväzok. Už sme sa o tom niekoľkokrát bavili. Financie ma, vie si našetriť tak, že si až ide kupovať byt.. je to šikovný muž. Keďže jeho priateľka ešte študuje, uvedomuje si, že pár rokov by to musel ťahať on a nemá s tým najmenší problém a ja som pyšná, že som takého muža vychovala. Aspoň nie je ako tí dnešní mladi muži, ktorí by najradšej nechali všetko na žene..

autor
Včera o 07:21
@anonym_59eeb6

Je dosť možné, že podvedome riešiš strach z neplánovaného tehotenstva. To je úplne normálne, bojíš sa o nich. Skús ale veriť synovi – píšeš, že je to zodpovedný mladý muž, vojak, čo pomáha a prispieva. Tým, že im prejavíš dôveru a dovolíš jej občas prespať, mu ukážeš, že ho berieš ako dospelého chlapa. Ak by si dieťa chceli spraviť, urobia si ho aj bez tvojho povolenia niekde inde, tvoj zákaz ich neustriehne. A ak tvoje obavy nepramenia z tohto typu strachu, tak čoho sa teda bojíš? Zrejme chcú byť mladí častejšie spolu a asi sa syn cíti dobre so svojou priateľkou, práve doma. Nepokaz si váš dobrý vzťah so synom a aj s budúcou nevestou.

@anonym_59eeb6 ano , najviac sa bojim toho. Ako uvedomujem si, že sa to môže stat hocikedy, určite keď sú u nás alebo u nej aj cez deň, tak nehrajú Monopoly. 😅 Ale neviem.. Mne by to mohlo byt svojim spôsobom jedno, môj syn ma 22, ide si budovať zázemie a s partnerkou plánuje buducnost a chce si ju vziať, o financie sa z jeho strany tiež nebojím ani o jeho schopnosť sa postarať. Skôr nechcem aby ona mladučká si pokazila buducnost a prerušila štúdium napríklad..

michaela329
Včera o 07:29

No...zachovala si sa ako poriadna hysterka. Chlapec slušný, pracuje, prispieva, pomáha a vlastne žije ukážkovo - fakt na neho môžete byť hrdí a Ty s ním zaobchádzaš ako s nevyspelym deckom. Toto budeš ťažko naprávať. A ten argument s tehotenstvom? Predpokladám, že odsúlozene majú za mesiac viac ako vy za rok, takže toto je úplne mimo.

anonym_db3031
Včera o 07:30
@anonym_autor

@anonym_59eeb6 ano , najviac sa bojim toho. Ako uvedomujem si, že sa to môže stat hocikedy, určite keď sú u nás alebo u nej aj cez deň, tak nehrajú Monopoly. 😅 Ale neviem.. Mne by to mohlo byt svojim spôsobom jedno, môj syn ma 22, ide si budovať zázemie a s partnerkou plánuje buducnost a chce si ju vziať, o financie sa z jeho strany tiež nebojím ani o jeho schopnosť sa postarať. Skôr nechcem aby ona mladučká si pokazila buducnost a prerušila štúdium napríklad..

@anonym_autor dnesni mladi vedia co robia a ako zabranit nezelanemu tehotenstvu. To nie je tvoja starost, ale ich starost, ak sa stane. Tak ich nechaj a nemontuj sa im do toho.

anonym_124d86
Včera o 07:38

@anonym_autor absolútne by som nebrala budúcu nevestu v mojom byte ako narušenie súkromia. Bude to tvoja rodina, podľa opisu je milá a k synovi sa hodí, rozumejú si. Keď som chodila s mužom prespával u nás kedykoľvek a naši nepovedali ani pol slova,

eeffka
Včera o 07:45
@anonym_autor

@anonym_autor nuz ako dobre si sa sama dala dole... az sa osamostatnia verim ze im nebudes narusat sukromie ty.

martinka13
Včera o 07:49

Tiež nue som úplne stotožnená s takýmito "prespávačkami" priateliek, ale v tomto prípade by som to dovolila. Nie sú spolu mesiac, syn má už na to vek a podľa toho čo píšeš, je zodpovedný. Skôr sa čudujem, že to neprekáža rodičom dievčaťa. Ale aj tá je už v podstate dospelá. Zrejme aj tak budú spolu čoskoro bývať.

anonym_01c19c
Včera o 07:56

@anonym_autor aka som statsna ze som mala normalnu buducu svokru. Mala som 19 priatel 23. Nikdy nemala jedinu vyhradu ked som unho spavala, vzdy sa tesila ked pridem a ostanem. Ach, takychto ludi je malo. Brala to ako uplne normalnu vec, bola rozumna a urcite jej doslo ze ak nespavame spolu tam tak urcite inde ano. 🙂

sidicek
Včera o 07:58

Toto nie je realna tema , aspon dufam

zuzubb007
Včera o 08:01

Bolo by pekné od teba ísť za ním, a ospravedlniť sa, že si to tak nemyslela a prehodnotila si to, však budú zavretý v izbe ako ti narušiabsúkromie, jeden dva dni prežiješ je to dospelý chlap, pravdepodobne odíde aby mal svoj pokoj

anonym_01c19c
Včera o 08:03
@anonym_567820

Su spolu 3 roky. Myslis, ze este spolu nespali?

@anonym_567820 ale ver mi ze su rodicia ktori naozaj veria ze dvaja spolu nespia. Mala som kamaratku. Jej rodicia extremne zaryti a keho tiez. V tom veku obaja nemali este auto. Spavali spolu v jednom lesiku, to bola jedina moznost. A ich rodicia si spokojne zili v tom ze ved ani jeden neprespava u druheho takze vserko je v poriadku vlastne 🙂 ja sa tesim ked tato generacia uz vymre a mladi ludia budu viac tolerujuci a bude tu konecne moderny svet 🙂

anonym_646ea9
Včera o 08:12

@anonym_autor Nech sa s ním porozpráva manžel ako chlap s chlapom a nech mu kúpi kondómy.
Potom už moz s byť spokojnejšia, že neplánovane vnúča už nehrozí.

danica2711
Včera o 09:20

@anonym_autor ty si matka roka, 1. miesto v trápnosti, držím palce synovi, aby sa mu čo najskôr podarilo odsťahovať do svojho

januska12323
Včera o 09:31

Nevidím jediný dôvod prečo to nechceš dovoliť okrem tvojho ega.

bibina32
Včera o 09:37

@anonym_autor Synovi by som to dovolila, chodia spolu dlho a poznáš ju. Máš syna rozumného. Šla by som za ním a povedala že som zmenila názor a môže prísť.

martul
Včera o 09:45

@anonym_autor zachovala si sa ako úplná krava 😁, chudák syn. Šikovný, stará sa, pomáha, má jasný cieľ v živote, baba takisto a ty povieš nie?! Si normálna?! Ľutujem jeho aj teba.
Bojíš sa tehotenstva? Sú spolu tri roky, si myslíš, že hrajú karty a spia zvlášť, keď ich nevidíte.
Choď za ním, povedz mu, že tá tvoja reakcia mrzí a budeš rada keď na budúci víkend príde.
Nezabudni spraviť nejakú mňamku.

kiki68
Včera o 11:29

3 roky spolu, nie dva tyzdne, to je uplne divne , ze toto zakazujete. Dufam, ze ich domacnost uvidite max na hodinu pocas nejakeho sviatku a inak tam nikdy vas ako rodicov nevpustia. Ja toto nechapem, to neni nejaka frajerka z disky na par dni

andrejka1974
Včera o 12:02

@anonym_autor ako úplne v pohode , nechápem prečo by nemala prespať u nás bežne prestavali priateľky mojich synov

anonym_2c9f5e
Včera o 13:10

@anonym_autor mladé dievča ide na vysokú. Autorka má asi obavy, že dievča nedoštuduje a že im to môže niekedy vyčítať. Možno má aj takéto obavy smerom k rodine slečny.

crazy_cat_lady
Včera o 13:14
@anonym_2c9f5e

@anonym_autor mladé dievča ide na vysokú. Autorka má asi obavy, že dievča nedoštuduje a že im to môže niekedy vyčítať. Možno má aj takéto obavy smerom k rodine slečny.

@anonym_2c9f5e preco by im to mala vycitat? Ci si autorka mysli, ze spolu nespavaju? :D

lubina
Včera o 13:27

@anonym_autor no ak chces prist o syna, tak si urobila dobre, ze si zakazala....uf, to je pre mna ale nepochopitelne, ved ma 22 rokov, je samostatny a ako pises, dost pomaha a aj prispieva. Zial nema este vlastne byvanie, cize nema kde s priatelkou byt osamote, tak sa opytal teba, matky. Ved ta este sam poziadal. Mozno mal ist aj s priatelkou na vikend na hotel s wellnesom a mala by si asi pokoj.

minutka
Včera o 13:42

A co jej rodicia na to? Pustia ju?

anonym_8f7b76
Včera o 14:05

@anonym_autor
Tak mu to dovol,ale povedz ze jednoducho dvere do detskej budú otvorené .. ! 😜

tilly
Včera o 14:08

Ibak, presne pre toto odporúčam stavať si a aj my ideme teraz stavať dom, kde mám spálňu s vlastným šatníkom a kúpeľňou. Žiadne narušenie súkromia. Do spálne odchádzam oblečená. Zo spálne vychádzam po ranných ritualoch, oblečená, nalicena do priestoru, kde môžem natrafiť na synovi kamaráta alebo frajerku...
Nechápem, že si niekto ide stavať dom a má tam jednu kúpeľňu a jedno WC.

simca06022011
Včera o 14:12

Dovolila by som a nechapem vobec co riesis. Nema 16r...

anonym_9a426e
Včera o 15:55
@anonym_c0fc47

@anonym_autor Ja si trochu rypnem sorry. Syn "pracuje" ako vojak 😀 Z čoho presne si plánuje kúpiť svoj byt ako 22 ročný? Dúfam, že z mojich daní. Ale to je jedno.

A teraz vážne, nechaj ich žiť. Nerob z komára somára. Pohoda.

@anonym_c0fc47 ako keby on neodvadzal dane 🤦‍♀️

anonym_db3031
Včera o 16:02
@tilly

Ibak, presne pre toto odporúčam stavať si a aj my ideme teraz stavať dom, kde mám spálňu s vlastným šatníkom a kúpeľňou. Žiadne narušenie súkromia. Do spálne odchádzam oblečená. Zo spálne vychádzam po ranných ritualoch, oblečená, nalicena do priestoru, kde môžem natrafiť na synovi kamaráta alebo frajerku...
Nechápem, že si niekto ide stavať dom a má tam jednu kúpeľňu a jedno WC.

@tilly a kto si v tejto diskusii ide stavat dom?

anonym_c0fc47
Včera o 19:48
@anonym_9a426e

@anonym_c0fc47 ako keby on neodvadzal dane 🤦‍♀️

@anonym_9a426e Rozmýšlaš hlavou alebo čím? Myslíš, že štát ho platí z čoho? Áno, odvedie dane, ale na jeho plat sa skladáme z našich daní. On hodnotu nevytvára, ty tupelo 🤦‍♀️

hefo
Včera o 20:04
@anonym_7e590c

Čo ju plánuje požiadať o ruku? 19 ročnú? Mám pocit, že Váš syn je úplne zaslepený láskou a nepremýšľa racionálne. Do takého záväzku sa v dnešnej dobe nejde po roku vzťahu, môže prísť o veľmi veľa v budúcnosti. Ja mám 23 rokov a vidím, že chalan je docela neskúsený ohľadom financií. Ja mám 23 a ísť tak skoro do manželstva je ekonomická samovražda. Najprv si treba vybudovať majetok, nie budovať si majetok v mladosti v manželstve a potom o 10 rokov plačkať, že ja som makal a ona zobrala polku peňazí.

@anonym_7e590c Totálna hovadina.
Treba si nájsť sebe primeranú dobrú manželku ešte keď majú obaja skoro holú riť a všetko spoločne vybudovať. Taký vzťah je najviac vyvážený.

anonym_2bd17f
Včera o 20:06

@anonym_autor Ja som mal 24, priateľka 18. Po cca pol roku chodenia som sa k nim nasťahoval. Sme manželia už 32 rokov. Samozrejme máme už dávno vlastné bývanie.

Syn je dospelý, ale byt je tvoj. Ty rozhoduješ. Ale v tomto prípade by som ja nemal nič proti. Ani keby u nás cez víkendy bývala.